RMC Medicina - A Rózsakert Medical Center blogja

Felvilágosítás helyett beszélgetést kérnek a fiatalok

Felvilágosítás helyett beszélgetést kérnek a fiatalok

Szexuális edukációs kampányt indítottunk

„Beszélni a szexről” címmel társadalmi kampányt indítottunk. A kampány arra hívja fel figyelmet, hogy a fiatalok jellemzően nem kapnak válaszokat a szexualitással kapcsolatos kérdéseikre. Magukra vannak hagyva ezen a téren, így kétes forrásokból tájékozódnak, és ezzel rendkívüli veszélynek teszik ki magukat. Az ijesztgetés helyett újszerűen igyekszünk feldolgozni a témát és az edukációra helyezi a hangsúlyt. Mindezt bevállalósan, nyíltan, szókimondóan, azt hangsúlyozva, hogy a szex jó, ha jól csinálják. Színhelye pedig nem más, mint a YouTube.
nyitokep_beszelniaszexrol.jpg

A probléma egyik fő oka, hogy a szex tabu Magyarországon. A iskolai felvilágosító órák leginkább elrettenteni próbálják a tinédzsereket a szextől, a szülők pedig általában nem mernek beszélni a témáról a gyermekükkel, mert félnek, hogy ezzel a nemi élet megkezdésére buzdítják őket. A fiatalok nem kapnak kellő odafigyelést, így sok megválaszolatlan kérdésük marad a szexualitásról, amelyekre az internetről, valóságshowkból, ponyvairodalomból, pornóból vagy egymástól próbálják beszerezni a válaszokat. Extrémitásokról tudnak, miközben a saját testüket nem ismerik, és alapvető információkkal sincsenek tisztában. Egyre korábban kezdenek nemi életet élni, sokszor anélkül, hogy bármi valóságosat tudnának a szexualitásról. Akik nagyon fiatalon kezdik a szexuális életet általában felelőtlenebbek, nem megfelelően, vagy egyáltalán nem védekeznek, emiatt ijesztően magas a nem kívánt terhességek száma, és ezek fele abortusszal végződik. Sokan kapnak el szexuális úton terjedő betegségeket, amelyből 30 különféle létezik, ebből maximum 2-3 ismert csak számukra. A szex tabusításának negatív hatása az is, hogy azok a fiatalok, akik szexuális zaklatást vagy erőszakot szenvednek el, nem mernek beszélni a történtekről, gyakran nem is értik, hogy mit éltek át.

A kampány keretében dr. Csermely Gyula PhD. szülész-nőgyógyász főorvosunk leült beszélgetni egy csapat fiatallal a szexről, erről videó felvétel készült, ami a Youtube-on sorozat formájában mindenki számára elérhető lesz.

Dr. Csermely Gyula: „Úgy gondolom, hogy szülész-nőgyógyászként feladatom beszélni a fiataloknak a szexualitásról. Többször felkértek, hogy tartsak középiskolásoknak tanórát a szexről, védekezésről, fogamzásgátlásról, betegségekről. Itt lehetőséget adtam a diákoknak, hogy kérdezzenek tőlem, nemcsak mint orvostól, hanem mint tapasztalt felnőttől. Meglepett, hogy középiskolás korú, sokszor már aktív szexuális életet élő fiatalok milyen alapvető kérdésekkel nincsenek tisztában és milyen elképesztő butaságokat, tévhiteket tanulnak egymástól. Amíg azt képzelik, hogy az a szex, amit a pornóban látni, és úgy gondolják az a jó szexualitás, ha mindent kipróbálnak, attól függetlenül, van-e hozzá kedvük, vagy ha cikinek érzik, ha valaki 18-19 évesen még szűz, addig nagy a baj. A helyzet lesújtó. A 9. évfolyamos diákok több mint harmadának volt már szexuális kapcsolata, a 15–19 éves lányok terhességeinek 40%-a abortusszal végződik. Ez drámai.” 

A „Beszélni a szexről” kampány célja, hogy a fiatalok felkészülten, kellő ismeretekkel és a jelenlegi trendekhez képest később kezdjék el felfedezni szexualitásukat. Akkor, amikor ennek testileg és pszichésen is itt van az ideje. Ha tájékozottak, felelős és biztonságos döntéseket hoznak, boldog szexuális életet élhetnek, és ez kihat az egész életükre. Hiszünk benne, hogy a jó szexuális edukáció kulcsfontosságú a nem kívánt terhességek és így az abortuszok, valamint a szexuális visszaélések számának csökkentésében is.

Nézzétek meg a forgatás végén készült interjút vele, ahol mindezt el is mondja. Itt már nem igazán volt hangja 10 óra forgatás után. :)

A fő üzenet a fiatalok felé az, hogy a szex jó, csináld jól. A szex része az egészséges életnek, a fiatalokat nem elrettenteni kell tőle, hanem megtanítani őket, hogy mi az, hogyan csinálják felelősségteljesen és biztonságosan. A videó sorozattal egy példát szeretnénk bemutatni szülőknek, pedagógusoknak, hogy kötetlenül, jó hangulatban, szókimondóan is lehet beszélni a fiatalokkal a szexualitásról, és így nagyobb hatással van rájuk, jobban el lehet juttatni hozzájuk a fontos üzeneteket.

Dr. Csermely Gyula: „Akármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy a gyermekünket nem érdekli a szex, ez nem igaz. Rengeteg kérdésük van, amelyekre valahol megkeresik a válaszokat. Nem jó, ha ebből valaki szülőként kimarad, merjünk szóba állni velük. Ugyanez igaz a pedagógusokra. Az ő feladatuk is a szexuális nevelés. A tinédzsereknek át kell adnunk a legfontosabb üzeneteket: ismerjék a testüket és tudjanak róla, mi a szex, mielőtt elkezdenek nemi életet élni. Tudják, hogy a szexualitás a felnőtt kor része, és ha felnőttes dolgokat csinálnak, felnőttként is kell gondolkodniuk és viselkedniük. Ne érezzék, hogy a szexben bármi kötelező, vagy, hogy a pornóból meg lehet tanulni szexelni. Ez pont annyira igaz, mint amennyire egy akciófilmből meg lehet tanulni autót vezetni.”

A 15 részes videó sorozat a Youtube-on mindenki számára elérhető lesz, illetve a www.beszelniaszexrol.hu weboldalon található szöveges tartalmakat bárki letöltheti és használhatja. Bízunk benne, hogy némely intézmény le is vetíti a diákoknak a sorozatot, és így segít nekik válaszokat találni.

Készült kifejezetten erre a kampányra egy saját kiadvány a fogamzásgátlásról, amelyet a honlapunkról bárki letöltheti. Az oktatási intézmények pedig igényelhetik az RMC-től nyomtatott verzióban, hogy eljuttassák a fiataloknak.

Dr. Csermely Gyula: „A mi, „Beszélni a szexről” címet viselő kampányunk csak az egyik lehetséges módja a párbeszédnek. Egy egész napot beszélgettem egy csapat fiatallal a szexről, orvosként és férfiként válaszoltam a kérdéseikre. Bevállalósan, nyíltan, szókimondóan. Azt gondolom ez egy fajta kommunikáció, de nem az egyetlen hatásos módja a párbeszédnek. A lényeg az, hogy ne hagyjuk magukra a gyerekeinket, beszélgessünk velük a szexről, ki-ki úgy, ahogy szerinte a legjobb.”

Nézzétek meg a 15 részes sorozatunk beharangozó videóját:

Felvilágosítás helyett beszélgetést kérnek a fiatalok Tovább
Komoly betegség, amelyet az orvosok 1%-a ismer fel

Komoly betegség, amelyet az orvosok 1%-a ismer fel

Világkongresszus Budapesten az interstitial cystitisről

Budapesten rendezték a hólyagfájdalom szindróma kutatók nemzetközi szervezetének (ESSIC) 2017-es találkozóját szeptember 21-23 között.  A hólyagfájdalom szindróma az egyetlen olyan betegség ma Magyarországon, amely csak az esetek 1-2 %-ában kerül diagnosztizálásra. Rendkívül kínzó tünetekkel jár: a folyamatos, égető hólyag- és húgycsőfájdalom és a napi akár ötven-hatvanszori vizelés rövidtávon az életminőség súlyos romlásához, depresszióhoz, sőt öngyilkossághoz vezethet. Az esemény elnöke, a téma egyik kiemelkedő magyarországi szakértője dr. Lovász Sándor, urológusunk. Véleménye szerint a legújabb gyógymódok megtalálása mellett az is elengedhetetlen, hogy a különböző szakterületeken dolgozó orvosok megismerjék a betegséget és összefogjanak a gyors diagnózis és hatékony kezelés érdekében. A szakmai konferencia kiváló lehetőség erre.

bladder1_2.jpg

A becslések szerint ma körülbelül 20 ezer embert érinthet a hólyagfájdalom szindróma Magyarországon. Pontos számot nem lehet tudni, mivel hazánkban egyelőre igen aluldiagnosztizált betegségről van szó, eddig mindössze pár száz esetet azonosítottak. A tudományos körökben IC/BPS (interstitial cystitis/bladder pain syndrome) néven ismert betegség jellemzően erős hólyagtáji vagy húgycső fájdalommal jár, amely a hólyag telítődésére fokozódik és gyakori vizelési ingerrel párosul. Nem ritka, hogy az ebben a betegségben szenvedők naponta akár harmincszor ürítik a hólyagjukat, az éjszakai órákban 15-20-szor. Ez hosszútávon nagymértékben rontja az életminőséget: az érintettek képtelenek rendesen kipihenni magukat, ami a folyamatos fájdalommal és az igen gyakori vizeléssel párosulva korlátozza a munkaképességet, és gyakran a munkahely elvesztéséhez vezet.  A húgycső- és hüvelyi fájdalom a házaséletet teheti lehetetlenné.

Megfelelő kezelés hiányában az erősödő tünetek akár a családi és baráti kapcsolatokat is tönkretehetik. Érthető ezek alapján, hogy az érintettek körében rendkívül gyakori a depresszió és 70%-kal magasabb az öngyilkosságok aránya. A krónikus, nem baktériumok által okozott gyulladás idővel a panaszok fokozatos súlyosbodásához, hosszú évek múltán akár a hólyag teljes zsugorodásához is vezethet. Nagyon fontos tehát, hogy minél többen tisztában legyenek a betegség tüneteivel és az érintettek mielőbb megkapják a szükséges orvosi ellátást. A kezelésnek köszönhetően ma már eredményesen csökkenthető a fájdalom és a kínzó tünetek, de sok esetben akár hosszú ideig tartó teljes tünetmentesség is elérhető.

bladder1_1.jpg

A hólyagfájdalom szindróma diagnosztizálása nem egyszerű, ugyanis nincs egyetlen olyan tünet vagy vizsgálati lelet, ami egyértelműen bizonyítaná a betegség jelenlétét. Keletkezésében bakteriális fertőzés nem játszik szerepet, de a nyákréteg elégtelensége hajlamosíthat gyakran visszatérő húgycső- és hólyaggyulladásra, így nem egyszer ezek hívhatják fel a figyelmet a háttérben meghúzódó hólyagfájdalom szindrómára. Az alhasi panaszokkal érkező pácienseknél gyakran prosztata-betegségekre, illetve nőgyógyászati eredetű problémákra gyanakodnak az orvosok. A negatív vizeletlelet után sok kollégában felmerül, hogy a páciens csak szimulál, illetve, hogy a panaszok mentális eredetűek, és pszichológushoz irányítják őket. A betegség diagnosztizálása a panaszok felvételét követően egy részletes szűrővizsgálat-sorozattal kezdődik. Fontos, hogy a diagnózis felállításához minden, hasonló tünetekkel járó betegség lehetőségét ki kell zárni. Ilyenek lehetnek a gyulladások, bakteriális fertőzések, hólyagkövek és a daganatok. A pontos diagnózishoz bizonyítani kell a hólyagnyálkahártya nyákbevonatának elégtelenségét. Ez néhány éve még fájdalom-kiváltáson alapuló kálium teszt segítségével történt, azonban mára már ennél korszerűbb, fájdalmatlan megoldások állnak rendelkezésre.

Dr. Lovász Sándor szerint a legfontosabb küldetés, hogy a lakosság és az orvosok is megismerjék a betegséget. Ehhez az orvosok minél szélesebb körű tájékoztatása és továbbképzése szükséges, és itt nemcsak az urológusokról van szó, hanem háziorvosokról, nőgyógyászokról, pszichológusokról is. Nagyon fontos emellett, hogy a kezeléseket egyszerűbbé, könnyebben elérhetővé és megfizethetővé tegyék a betegek számára. Meggyőződése, hogy a remélhetőleg egyre nagyobb számban diagnosztizált beteg ellátásában egyre nagyobb szerepet fog játszani a jövőben a betegek önkatéterezése és a hólyag önkezelése, aminek elsajátításához oktatási programot szervezett a Rózsakert Medical Center és fejlesztés alatt áll egy önkatéterezést segítő gyógyászati segédeszköz is.

_dsc4002.jpg

Az utóbbi években fejlődés történt a világban a hólyagfájdalom szindróma terültén. Számos új kezelési mód áll kutatás alatt és a kiterjesztett klinikai tanulmányokból is sokat tanul a szakma. A hólyagfájdalom szindróma kutatók nemzetközi szervezetének találkozóját szeptember 21-23. között rendezték a Magyar Tudományos Akadémián, ahova a világ minden tájáról érkeznek a téma szakértői, akik előadások és kerekasztal-beszélgetés keretében bemutatták és megvitatták a legújabb kutatási eredményeket és kezelési módszereket.

 

Komoly betegség, amelyet az orvosok 1%-a ismer fel Tovább
Nem szabad már magzati szűrést végezni praeeclampsia szűrés nélkül!

Nem szabad már magzati szűrést végezni praeeclampsia szűrés nélkül!

A praeeclapsia egy veszélyes és gyakori kórkép, amelynek súlyos következményei lehetnek az anyánál és a magzatnál egyaránt. A Fetal Medicine Foundation nyári tudományos kongresszusán bemutatták a legfrissebb tanulmányt*, amely bizonyította, hogy az aszpirinterápia csökkenti a praeeclapsia kialakulásának kockázatát. A praeeclapsia kialakulásának gyakorisága, súlyos következményei, illetve a most már evidenciákon alapuló terápiás lehetőség miatt, intézményünkben az első trimeszteri szűrés szerves részévé tettük a vizsgálatot.

Mit jelent a praeeclampsia?

A praeeclapsiát régen terhességi mérgezésnek és terhességi toxémiának is nevezték, ma a praeeclampsia az elfogadott megnevezés. A terhesség 20. hete után jelentkezhet, bármely kismamánál, legtöbbször előzmények nélkül. Nem tudni kinél, pontosan mitől és mikor alakul ki. A kórkép az összes terhesség 2-5%-ában fordul elő, és ha a 34. terhességi hét előtt alakul ki (0,3-0,5%), súlyos és tartós anyai és magzati következményekkel járhat.

Tünetek

 • Hirtelen kialakuló (140/90 Hgmm feletti) magas vérnyomás
 • Vizeletben megjelenő fehérje

Miért nem mindegy, mikor alakul ki?

Ha súlyos praeeclapsia alakul ki, a helyzet orvoslása a szülés.  Ha megszületik a gyermek, megszűnik a praeeclapsia, azonban nem mindegy, hogy ez mikor következik be. Ha az állapot a 34. terhességi hét előtt jelentkezik, az újszülött koraszüléssel jön világra, ami sok magzati problémával jár: növekedés elmaradása, oxigénhiányos állapot kialakulása, koraszülés miatti komplikációk. Amennyiben súlyos praeeclapsia kialakul, annak az anyára nézve is súlyos veszélyei vannak, vese- és májelégtelenség, stroke, rángógörcs léphet fel.

Hogyan szűrhető?

A praeeclampsia kialakulásának kockázata egy modern módszer segítségével már a várandósság 12. hetében 90 százalékos detekcióval szűrhető. A Fetal Medicine Foundation ajánlása alapján a szűrés az anyai vérnyomás mindkét karon történő méréséből, a méhverőér (arteria uterina) áramlásának és a keringésben lévő speciális, a terhességhez kapcsolódó fehérjék koncentrációjának vizsgálatából áll. Emellett figyelembe vesszük az anya általános kórtörténetét, testsúlyát is.

_eak6633_1.jpg

Kialakulása megelőzhető

Amennyiben a szűrés során magas kockázat mutatkozik, a legújabb, nagyon megalapozott kutatások* alapján a 14-36. terhességi hét között szedett napi 150 mg aszpirin hatására a korai, azaz a 34. hét előtt jelentkező praeeclampsia kialakulásának esélye 80%-kal csökkenthető. A gyógyszer recept nélkül kapható és terhességben biztonsággal használható. Az aszpirin elődjét, amit fűzfakéregből vontak ki, már a híres görög orvos, Hippokratész is ismerte és alkalmazta.

*Aspirin versus Placebo in Pregnancies at High Risk for Preterm Preeclampsia

June 28, 2017, The New England Journal of Medicine

Daniel L. Rolnik, M.D., David Wright, Ph.D., Liona C. Poon, M.D., Neil O’Gorman, M.D.,

Argyro Syngelaki, Ph.D., Catalina de Paco Matallana, M.D., Ranjit Akolekar, M.D.,

Simona Cicero, M.D., Deepa Janga, M.D., Mandeep Singh, M.D., Francisca S. Molina,

M.D., Nicola Persico, M.D., Jacques C. Jani, M.D., Walter Plasencia, M.D., George

Papaioannou, M.D., Kinneret Tenenbaum-Gavish, M.D., Hamutal Meiri, Ph.D.,

Sveinbjorn Gizurarson, Ph.D., Kate Maclagan, Ph.D., and Kypros H. Nicolaides, M.D.

Nem szabad már magzati szűrést végezni praeeclampsia szűrés nélkül! Tovább
„Az emberek egyszerűen csak szeretnek adni. Ezt a hangulatot soha, sehol nem tapasztaltam még.”

„Az emberek egyszerűen csak szeretnek adni. Ezt a hangulatot soha, sehol nem tapasztaltam még.”

– interjú Kovács Gabica asszisztensünkkel a Bátor Táboros élményeiről

Rendelőnk évek óta a Bátor Tábor támogatója. Júliusban egyik asszisztensünk önkéntesként is részt vett a szervezet egyik onkológiai táborában. Hogy mi motiválta, mi volt a legkedvesebb emléke, és miért jó érzés önkénteskedni, interjúnkból kiderül.

gabica_3.jpg

Mikor hallottál először a Bátor Táborról?

Volt kolléganőnkön, Giák Adrin keresztül kerültünk kapcsolatba a szervezettel. Ő kislánya mellett kísérőként vett részt a táborban és rengeteget mesélt arról, hogy milyen jó a csapat, a hangulat, mennyi mindent kap a tábortól, milyen sok olyan impulzus érte, amelyek segítségével könnyebb volt feldolgozni a helyzetét. Innentől az RMC támogatni kezdte a Bátor Tábort, én pedig alig vártam, hogy egyszer dolgozóként elmehessek.

Hogyan sikerült ezt összeegyeztetned az RMC-s asszisztensi munkáddal?

Az eseményen való részvétel a felkészítő táborral és az előkészületekkel együtt 10 munkanapnyi elfoglaltságot jelent, ami nagyon sok. Nagy örömömre az RMC felajánlotta, hogy a szabadidőnket nem feláldozva, fizetett szabadságként részt vehetünk az eseményen és én örömmel kaptam a lehetőségen.

Milyen területen dolgoztál? Milyen feladataid voltak?

A kezdetektől fogva csak és kizárólag onkológiai területre szerettem volna menni, volt lehetőség külföldieknek szóló táborba jelentkezni, így kerültem a lengyel onkológiai páciensekkel foglalkozó kamasz táborba. Itt az egészségügyi teamben dolgoztam „Egészségügyi Cimboraként”, ahol nem csak a szórakoztatás van a fókuszban. Persze az egészségügyi ellátást is igyekeztünk minél játékosabban elvégezni.  Gyógyszeres kezelések, infúziók, injekciók, vérvétel mellett kisebb tábori sérüléseket, rosszulléteket is elláttunk.

Kikkel dolgoztál együtt?

Egy 9 fős egészségügyi csapatban dolgoztam, ahol három tapasztalt orvos, két nagyon kreatív dietetikus és egy gyógytornász mellett hárman voltunk asszisztensek. A két tapasztaltabb orvos közül egyik, dr. Benyó Gábor hematológus, klinikai onkológus, akitől szakmailag rengeteget lehet tanulni, emberileg pedig nagyon nyitott és barátságos személyiség, aki a tinédzserekkel is egyből megtalálja a hangot. A másik egy vagány lengyel doktornő, aki sokat mesélt a magyar és lengyel protokollok közötti különbségekről. Mindketten már sok éve járnak a Bátor Táborba. A másik Budapestről érkező asszisztensnek és nekem még nem volt tapasztalatunk onkológiai területen, de a profi háttérnek és betanításnak köszönhetően ez nem okozott problémát.

gabica_1.JPG

Hogy néz ki a tábor felépítése? Milyen programok vannak, hogy állítják össze a csapatokat?

A táborozók kis házakban laknak, nem és életkor szerint csoportosítva. Napközben, a programok alatt pedig színcsoportokba osztják őket kor és nem szerint keverve. Így a házban és a csoportjukban is sok új embert megismerhetnek.  Nagyon fix és jól szervezett a programok beosztása. 66 gyerekre körülbelül 80 önkéntes jutott, ők mind azon dolgoztak, hogy minden megfelelően működjön. A programkínálat nagyon széles: zenés, színjátszós és beöltözős programok mellett volt kézműves szekció, horgászás, kenuzás, lovaglás, íjászat és az igazán bátraknak kötélpálya is.  Nekünk az egészségügyi szobán kívül a lovardánál, a kötélpályánál és az íjászatnál kellett folyamatosan jelen lennünk, mert ott van esély sérülésekre.

Azt mondtad, régi vágyad volt, hogy önkéntesként részt vegyél a Bátor Táborban. Mi motivált?

Az onkológia szakmailag egy új terület számomra – igaz itt csak egy kisebb szeletét ismerhettem meg, mert csak táboroztatható gyermekekkel foglalkoztunk – de így is sokat tanultam és fejlődtem. Másrészt az mindig kihívás nekem és élvezettel tölt el, ha segíthetek, megkönnyíthetem a helyzetét olyanoknak, akiknek most nehéz. A bohóckodásban és a gyerkőcökkel való kommunikációban egész jól érzem magam. Az ottani gyerekek már rég felnőttek, leküzdöttek és túléltek sok mindent, sokkal felnőttesebb gondolataik voltak.

Például?

„Most vagyunk itt, ezt most kell megélni, ez egy nagyon jó szórakozás. Te csak vigyázz rám, én majd megyek és játszom.” – Mondta például egy srác, majd felmászott egy 10 méteres oszlopra, onnan leugrott a semmibe úgy, hogy közben megütött egy labdát a levegőben. Ehhez képest én már hatméteres magasságban kapaszkodok, remeg a lábam és nem merek megmozdulni. Ez az életszemlélet nagyon sokat tanított.

Van legkedvesebb emléked? Vagy épp ez volt az, amit az előbb említettél?

Az volt az egyik. Egy másik páciens, akinek a lábában végtagi érzéskiesése volt, szintén felmászott a 10 méter magas oszlopra, pedig erre csak fájdalomcsillapítóval volt képes. Azt mondja, ő ezt meg akarja csinálni és leküzd mindent.  Ő azt mutatta nekünk, hogy tökmindegy mi van, bizonyos dolgokkal együtt kell élni, meg kell érteni és azzal együtt kell továbbmenni, nem pedig beülni a szobába és azt mondani: „bocs, erre én nem vagyok képes.”

És még valami. Érkezéskor elvesszük tőlük a mobiljukat. Ez eleinte nagy felháborodást keltett, de amikor a hét végén 17 éves srácok azt mondják, hogy teljesen elfelejtették a telefonjukat és nem is hiányzott nekik, azt gondolom az ma nagy szó. 

gabica_2.JPG

Említetted a jó hangulatot. Ez miben nyilvánult meg?

Nagyon fura érzés megismerni olyan embereket, akiknek a civil életben semmi közük az egészségügyhöz, a betegségekhez, vagy a gyerekekhez, mégis önként, a szabadidejüket feláldozva eljönnek ide, csak azért mert segíteni szeretnének. Az a fajta morál és munkakedv, ami ott jelen volt, elképesztő! Mindenki kedvvel és boldogan csinálta a dolgát. Reggel hétkor már keltünk és hajnali kettőkor még fent voltunk, de senki nem panaszkodott fáradtságra. Maximum röhögtünk egy jót azon, hogy aznap se alszunk 4 óránál többet és folytattuk.

És amikor rájössz, hogy ezek az emberek egyszerűen csak szeretnek adni, azt a hangulatot soha, sehol nem tapasztaltam még meg, eszméletlen jó. Nem tudnám eldönteni, ki profitál többet egy ilyen táborból, a táborozók vagy az önkéntesek. Mindannyian osztoztunk abból a feltöltődésből, amit ott együtt hoztunk létre. Mindenkinek ki kell próbálnia, tényleg!

„Az emberek egyszerűen csak szeretnek adni. Ezt a hangulatot soha, sehol nem tapasztaltam még.” Tovább
Soha ne hagyd egyedül a gyermeket a zárt gépjárműben – néhány perc is halálos lehet

Soha ne hagyd egyedül a gyermeket a zárt gépjárműben – néhány perc is halálos lehet

A gyermekek szervezete nehezen viseli a meleget, a zárt autóban lévő forróság rövid időn belül végzetes lehet. Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk segítségével elmondjuk, miért veszélyes a gyermeket akár csak rövid időre is egyedül hagyni a zárt autóban, és mire figyeljünk, hogy elkerüljük a bajt. 

zart_auto_2.jpg

Forróság az autóban

Az autó utastere 10 perc alatt akár 20°C-ot is melegedhet. Ha kint 26-38 °C van, bent az 55-78°C-ot is elérheti a hőmérséklet, és nemcsak a napon, hanem a hűvösebb, árnyékos helyeken is könnyen felforrósodhat a gépjármű.

Miért veszélyes ez?

A kisgyermekek teste három-ötször gyorsabban felforrósodik, mint a felnőtteké. Hőguta akkor következhet be, ha a szervezet nem képes időben lehűteni magát. Tünetei a szédülés, tájékozódási zavar, zavartság, meleg, száraz, kipirult bőr, ájulás, gyors szívverés és hallucináció lehetnek. Amikor a gyermek testhőmérséklete eléri a 40°C-ot, a fő szervei elkezdenek leállni, 42°C felett pedig halál is bekövetkezhet. A hőgutához nem kell feltétlen kánikulának lennie, zárt autóban 14°C-os külső hőmérséklet esetén is megtörténhet a baj.

zart_auto_1.jpg

Hogyan kerüld el a veszélyt?

 • Soha ne hagyd egyedül a gyerekedet az autóban, nagyon rövid időre sem! Ha más vigyáz a kicsire, ügyelj rá, hogy ő is így járjon el!
 • Mindig nézd meg a hátsó ülést, mielőtt kiszállsz az autóból.
 • Ha más viszi valahova a gyermekedet, az úti célba érkezés tervezett idejében hívd fel, hogy rendben megérkeztek-e.
 • Mindig zárd be a kocsi ajtaját, nehogy egy gyermek kinyissa és beüljön, a kulcsot tedd olyan helyre, ahol a gyermek nem találhatja meg.
 • Ha autóba zárt gyermeket látsz, azonnal hívj segítséget, mert minden perc számíthat.
 • Gyermekeden kívül a háziállatokra is figyelj oda, őket se felejts soha a zárt autóban.
Soha ne hagyd egyedül a gyermeket a zárt gépjárműben – néhány perc is halálos lehet Tovább
24 órával a szülés után hazaengedhetik a kismamákat - mit gondol erről a szülész-nőgyógyász?

24 órával a szülés után hazaengedhetik a kismamákat - mit gondol erről a szülész-nőgyógyász?

Egy friss rendeletmódosítás-tervezet szerint akár a szülést követően 24 órával elbocsáthatják az anyát és az újszülöttel a kórházból.  Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyászunkat kérdeztük a témáról.

feet-619534_960_720.jpg

Problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya saját kérésére hazamehet a kórházból egy nappal a szülés után, amennyiben a gyermek legalább 2,5 kilósan és a 37-41. hét között született – áll a tervezetben.

Ez egy jól működő, több országban bevett gyakorlat- mondja dr. Csermely Gyula nőgyógyászunk. A kismamának és az újszülöttnek is jót tesz, ha a szülést követően rövid időn belül hazatérhetnek és már az első időszakot otthonukban, nyugodt körülmények között, családjukkal tölthetik.

Az első napok különösen sok odafigyelést kívánnak, ezért ahhoz, hogy a rendszer biztonságosan tudjon működni, egy ügyesen kidolgozott, otthoni nyomon követő rendszer szükséges. Emellett a kismamák széleskörű oktatására, felkészítésére is nagy hangsúlyt kell fektetni.

24 órával a szülés után hazaengedhetik a kismamákat - mit gondol erről a szülész-nőgyógyász? Tovább
Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 2. rész

Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 2. rész

Bejegyzésünk első részében összefoglaltuk a helyes fogmosás szabályainak legfontosabb lépéseit. Megtudhattátok, mikor és hogyan kell elkezdeni a fogápolást a gyermekek körében és a precíz fogmosás technikáját is ismertettük. A folytatásban DentArt Fogászati Központunk orvosainak segítségével sok hasznos tippet adunk arra, hogyan motiváld a jövőben a gyermeked, hogy a fogmosás jó élmény legyen számára.

shutterstock_421844020.jpg

Ha a szülők nagy figyelmet fordítanak a helyes fogmosás megtanítására, az egy szerethető tevékenységgé válik majd a gyermek életében.  Íme néhány ötlet, hogyan motiválhatod a gyermeket, hogy  szeresse a fogmosást:

 • Legyen közös program a fogmosás. Ha a gyermek azt látja, hogy ez egy szuper dolog, amit anya és apa és minden nap szívesen csinál, akkor ő is örömmel fog csatlakozni.
 • Engedd, hogy ő válassza ki saját fogkeféjét. Ha a kedvenc mesefigurájával együtt moshatja fogát, garantáltan élvezni fogja.
 • Legyetek a tükör előtt. Ha látjátok egymást a fogmosás közben, az nem csak szórakoztató, de a technika elsajátításában is rengeteget segít.
 • Hallgassatok zenét. Biztosan tudod, éppen melyik a gyermek kedvenc dala. Indítsd el fogmosás előtt, és ha sikerül a dal végéig kitartani, a fogmosás is biztosan eredményes lesz.
 • Tedd játékossá a fogmosást. Akár magad is készíthetsz egy jópofa táblázatot, amibe kis nyomdákat gyűjthet egy-egy fogmosás után. Válassz olyat, aminek a gyermek biztosan örül.

shutterstock_339099704.jpg

Próbálj ki mobilapplikációkat!

Jól tudjuk, hogy a gyermekek imádnak okos kütyükkel játszani, ezért érdemes kipróbálni olyan letölthető alkalmazásokat, melyek éppen a fogmosást teszik izgalmassá. Mutatunk is néhányat, hogy ne kelljen keresgélni:

(Az alkalmazások elérhetőek iOS-en és Androidon is.)

 • Disney Magic Timer

iOS / Android

 • Brush Up

iOS / Android

 • Chomper Chums

iOS / Android

 • Fogsikáló

iOS / Android

Jól látszik, hogy a fogmosásnak nem kell unalmas, rutinszerű tevékenységnek lennie, ha a szülők belevisznek egy kis kreativitást. Nagyon fontos, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a gyermek megszeresse a fogápolást és megtanulja annak jelentőségét, hiszen számos fogászati probléma és betegség előzhető meg a helyes szájhigiénia kialakításával és fenntartásával.

Fogászati Központunkban igazán barátságos környezetben és játékosan zajlik minden fogorvosi vizsgálat.

Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 2. rész Tovább
Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 1. rész

Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 1. rész

A fogmosás sajnos nem a kedvenc tevékenység a gyermekek körében, és néha igazi harcot kell vívni velük, hogy ne maradjon el egy alkalom sem. A szülők azonban könnyedén szerethetővé tehetik a fogmosást, ha odafigyelnek a helyes technika megtanítására és bevetnek néhány trükköt, hogy motiválják gyermeküket. DentArt Fogászati Központunk orvosainak segítségével két részes bejegyzésben foglaltuk össze, hogyan tehetjük szerethetővé a fogmosást. Az első részben a helyes fogmosás technikáját mutatjuk be.fog_1resz_1.jpg

Mikor és hogyan kell elkezdeni a fogápolást?

Amikor kibújnak az első tejfogak (körülbelül 4 hónapos korban), el kell kezdeni az ápolást. Fontos, hogy minél gyengédebben próbáljuk meg tisztítani őket, amihez nagyon jó választás kezdetben egy puha, ujjra húzható speciális baba fogkefe. Ilyenkor még nem kell fogkrémet használni, elég tiszta vízzel átdörzsölni a felületet. Ha már több fog is előtört, akkor megveheted a baba első fogkeféjét. A vásárláskor figyeljünk arra, hogy kerek fejű, puha és lekerekített sörtéjű fogkefét válassz, ami kifejezetten gyermekek számára készült. Ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni a fogmosást, válassz egy vagány, figurás fogkefét, hogy még inkább játékos legyen a folyamat. Érdemes már a kezdetektől odaadni neki, akkor is, ha még nem tudja önállóan használni, hiszen ez alatt nyugodtan ismerkedhet vele. A fogkrém kiválasztásánál is figyelni kell, mégpedig arra, hogy mindenképpen gyermekfogkrémet válassz, aminek alacsony a fluoridtartalma. A finom, ízesített fogkrémeket ugyanis a babák előszeretettel meg is eszik, ezért nagyon fontos, hogy ne kerüljön fluorid a szervezetébe. A felnőttek számára készített fogkrémek magasabb fluoridtartalmúak, annak túlzott fogyasztása pedig a fogzománc sérüléséhez vezethet.

Tanítsd meg a helyes technikát!

Kezdetben a szülők feladata, hogy megmossák a gyermek fogait. Ilyenkor ültesd a gyermeket az öledbe (ha már nagyobb, állhat előtted), óvatosan támaszd meg a fejét, és így mosd meg a fogait. Egészen 6 éves korukig akkor is mossátok meg újra, ha már ő maga is megtette, hogy biztosan alapos legyen a tisztítás.

A fogmosáshoz borsónyi fogkrémet használj, majd figyelj a fogkefe helyes használatára. Fontos, hogy minél hamarabb megtanítsd ezt a gyermeknek, hogy rögzülni tudjon a mozdulatsor. Ha a gyermek már nagyobb, add a kezébe a fogkefét és az ő kezét fogva gyakoroljátok a következő technikát:

 • a fogkefét a fogakra 45 fokos szögben tegyétek
 • mindig körkörös mozdulatokkal dörzsöljétek a fogakat, egyedül a rágófelszíneknél kell oda-vissza irányuló mozgással tisztítani őket
 • igyekezzetek mindig az íny felől eltávolítani a lepedéket
 • óvatosan dörzsöld át a nyelv felszínét is
 • az egész folyamat 2-3 percig tartson
 • egy nap kétszer javasoljuk a fogmosást: reggel és este, az esti legyen igazán alapos és utána már semmilyen ételt ne fogyasszatok

fog_1resz_2.jpg

Reméljük sok szülőnek segítettünk abban, hogyan érdemes megtanítani a gyermeket a helyes fogmosásra és sikerül velük megszerettetni ezt a mindennapi tevékenységet. Ennek kialakítása nagyon fontos, hiszen a megfelelő fogápolás rutinná válása számos fogászati betegséget megelőzhet, például a fogszuvasodást vagy különböző fogágybetegségeket. Fontos tudni, hogy a helyes szájhigiénia része a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat is. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy a gyermek első fogorvosi látogatása még az első fogfájás előtt történjen, hogy ne alakuljon ki félelem a fogorvosok felé. Bejegyzésünk második részében arra fogunk tippeket adni, hogyan motiválhatjátok a gyermeket és hogyan tehetitek izgalmassá számára a fogmosást.

Fogászati Központunkban igazán barátságos környezetben és játékosan zajlik minden fogorvosi vizsgálat.

Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 1. rész Tovább
Te tudod, hogy milyen az egészséges széklet? Figyelj, elmondjuk!

Te tudod, hogy milyen az egészséges széklet? Figyelj, elmondjuk!

Meg szoktad nézni a székletedet vécézés után? Ha nem, nagy hiba. A bélsár állaga és színe sok mindent elárul a szervezetünk működéséről és bizonyos betegségeket is előre jelez.  Dr. Darvas Emília gasztroenterológusunkat kérdeztük a témáról.

kaka5.jpg

Mennyi az annyi?

Tévhit, hogy a bélműködésünk csak akkor egészséges, ha minden nap elmegyünk „nagydologra”. A székletürítés gyakoriságát az étrend, a testmozgás, a stressz szintje és sok más tényező is befolyásolja. Általánosan azt lehet mondani, hogy a napi egy-háromszori és a háromnaponkénti székletürítés is normális. Az ennél gyakoribb, vagy ritkább székelés bajt is jelezhet.

kaka4.jpg

Barna, fekete, sárga? Melyik az egészséges?

Barna: normális

Az egészséges széklet színe barna, körülbelül olyan árnyalatú, mint a tejcsoki. Ez a szín a májban termelődő epesavnak köszönhető.

Agyagszínű: hasnyálmirigy elégtelenség

A fénylő, agyagszínű széklet az emésztőenzimek elégtelenségére utal, leggyakrabban hasnyálmirigy elégtelenségre, amely a krónikus hasnyálmirigy gyulladás következménye. A fehér, agyagszínű széklet pedig epeúti elzáródás jele lehet.

Zöld: hasmenés

Ha a bélsár túl gyorsan végighalad a vékonybélen, a szervezetnek nincs ideje lebontani a zöldes színű epét, ezért zöld színű lesz a széklet. Ez előfordulhat például hasmenés esetén. Zöld színt okozhatnak még a zöld leveles zöldségek és a zöld ételfesték.

Sárga: epesav felszívódási zavara

A sárga szín általában az epesavak felszívódási zavarának tünete, mely lehet gyulladás, vagy fertőzés következménye.

Fekete: vérzés az emésztőrendszer felső részében

A felső gyomor-bél traktusban található szervek, például gyomor, nyelőcső vérzése okozza a fekete színt. A vér végighalad az emésztőrendszeren, ahol a vörösvértesteket az emésztőenzimek lebontják, és a vér feketére színezi a székletet. Ha ilyet tapasztalsz, minél előbb fordulj orvoshoz.

Friss piros vér a székletben: vérzés az emésztőrendszer alsó részében

Emögött állhat fertőzés, gyulladás, daganat és aranyér is, ezért ezzel is érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Ne ijedj meg, ha az előző napokban sok céklát, paradicsomszószt, vagy más pirosas színű ételt-italt fogyasztottál, ezek is beszínezhetik a székletet.

kaka3.jpg

Milyen a jó forma?

 • Kolbász, kígyó: normális

Ha kolbász vagy kígyó alakú, a felülete pedig sima vagy repedezett, van egy jó hírünk: a székleted egészséges.

 • Darabos: székrekedés

A darabos kolbász alakú széklet enyhe, a különálló, kemény csomók pedig erős székrekedésre utalnak.

 • Paca: rosthiány

A lágy pacák, jól elkülönülő szélekkel rosthiányra utalnak.

 • Puha, folyékony: gyulladás

A puha állagú, egyenetlen szélű és a folyékony, szilárd szélek nélküli bélsár gyulladást jelezhet.

Az egészséges széklet tehát barna színű, kolbász vagy kígyó alakú és gyorsan, erőlködés nélkül távozik a szervezetből. Ha a székelési szokásaidban változást tapasztalsz és ez több napig fennáll, vagy a széklet színe az elfogyasztott ételek színétől függetlenül fekete vagy vörös, érdemes orvoshoz fordulni.

Kép források:

http://waytonaturelife.com/index.php/2017/01/04/heres-stool-can-tell-health-2/

https://homesteading.com/why-is-my-poop/

Te tudod, hogy milyen az egészséges széklet? Figyelj, elmondjuk! Tovább
Fitymaszűkület a babánál? Így kezeld helyesen!

Fitymaszűkület a babánál? Így kezeld helyesen!

A fiús szülők aggodalmai között előkelő helyet foglal el a „kuki” téma. Hogyan kell tisztítani? Mire kell vigyázni? Húzzam hátra, vagy ne? A bizonytalanság érthető, mivel rengeteg helytelen és elavult információ kering, és az idősebb generáció tanácsait is rég felülírta már az orvostudomány. Nézzük, mire kell figyelni, ebben Dr. med. habil. Kiss András Ph.D. gyermekurológusunk lesz a segítségünkre.

shutterstock_515592163.jpg

Mivel állunk szemben?

Az újszülött babáknál általános jelenség, hogy a fityma védelmi funkcióként a makkhoz tapad, ezért nem húzható hátra. Ezt semmiképp sem szabad bolygatni, ha viszont valamilyen panasz társul ehhez, akkor mindenképpen kezelni kell. Ilyen probléma lehet a gyulladás vagy az ún. ballooning-jelenség, amikor a vizeletürítés akadályba ütközik és pisilés közben a baba fitymája felfúvódik.

Letapadás vagy fitymaszűkület?

Fontos ismerni a különbséget a fitymaletapadás és a fitymaszűkület között. A letapadás azt jelenti, hogy az előbőr és a makk lazán összenőtt, ezért nem húzható hátra.  Ez magzati korban alakul ki és 6 hónapos korig a babák 80%-ánál így marad, csak ezután válik el a bőr a makktól. Egészen három éves korig ez természetes dolog és a szülőknek nem szabad aggódniuk amiatt, hogy ez így marad.

A fitymaszűkület ettől eltérő jelenség. Ilyenkor a fityma szűkebb a kelleténél és emiatt nem húzható hátra, ami mindenképpen kezelést igényel. Enyhébb formájában speciális kenőcsök nyújthatnak megoldást, súlyosabb esetben pedig műtéti beavatkozásra van szükség. A szűkület mértékét csak a szakorvos tudja megállapítani és ezzel együtt azt is, milyen megoldásra van szükség. Tudni kell, hogy 3 éves korig a szűkület is enyhülhet, és akár meg is szűnhet, ezért fontos, hogy türelmesek legyünk.

Mit tegyen a szülő?

A baba 1 éves koráig a legjobb, ha nem is nyúlunk a fütyihez. Egy éves kor felett el lehet kezdeni a fityma nagyon gyengéd „tornáztatását”. Ennek legegyszerűbb módja, ha a fürdetés során kíméletesen hátrahúzzuk az előbőrt, de csak is addig, amíg erőltetés nélkül megy. A tisztítás miatt sem kell nagyon aggódni, éppen elegendő, ha ilyenkor tiszta vízzel leöblítjük. 

Sokan ezzel nincsenek tisztában és az előbőr erőszakos hátrahúzásával okoznak bajt. Ilyenkor a bőr megrepedhet és kisebesedhet, a seb pedig heggel gyógyul. A folyamat során a fityma elveszítheti rugalmasságát és éppen emiatt nem fog tudni tágulni. Ez az ún. szerzett fitymaszűkület, amit sajnos sok esetben csak műtéti beavatkozással lehet gyógyítani.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Korábban 3 éves kor volt az a felső határ, amikor orvos segítségét kellett kérni letapadás vagy fitymaszűkület esetében. Ma már azonban ez az életkor 4-5 évre tolódott ki. Ha tehát a gyermek fitymája még ekkor sem válik el a makktól, vagy ugyanúgy szűknek bizonyul, orvoshoz kell fordulni.

Abban az esetben is közbe kell lépni, ha a fityma és a makk között (bármikor) gyulladás keletkezik. Ha a fityma piros, duzzadt és esetleg váladékozik is, mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Ha ezt nem kezelik időben és megfelelően, akkor a gyulladás is okozhat összenövést, és ún. „következményes fitymaszűkület” alakulhat ki.

baby-baby-with-mom-mother-kiss-tenderness-67663.jpeg

Reméljük minden szülőt sikerült megnyugtatnunk, hogy nem kell rögtön megijedni, ha a babánál fitymaszűkületre utaló jeleket vesznek észre. A megfelelő gondoskodás nem olyan nehéz, mint elsőre tűnik, és a legfontosabb, hogy tudjuk, mikor kell szakorvoshoz fordulni. Ha a szülők bármiben is bizonytalanok lennének, ne féljenek gyermekurológus segítségét kérni, hiszen a szakszerűtlen kezelés okozhatja a legnagyobb bajt. Gyermekurológiai szakrendelésünkön Dr. med.habil. Kiss András Ph.D. várja a kis pácienseket és szüleiket.

Fitymaszűkület a babánál? Így kezeld helyesen! Tovább
A fogágybetegségtől kihullhatnak a fogaid? Igen, ha nem cselekszel időben.

A fogágybetegségtől kihullhatnak a fogaid? Igen, ha nem cselekszel időben.

A fogágybetegség nagyon gyakori a lakosság körében, hiszen az emberek közel 80%-át érinti. Kialakulásának legfőbb oka  a nem megfelelő szájhigiéné, ami akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. Május 12-e az Egészséges Íny Napja, mely kezdeményezést az Európai Parodontológiai Szövetség indította el az emberek tájékoztatásának céljából. Ennek alkalmából mi is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a megfelelő fogápolási technika elsajátításával megelőzhető a probléma és a hozzá társuló egyéb egészségügyi problémák. A továbbiakban részletesen elmondjuk, mi is az a fogágybetegség, milyen következményekkel jár és hogyan előzhető meg.

shutterstock_181676252.jpg

Hogyan alakul ki a fogágybetegség?

A fogágy négy részből áll: a fogínyből, gyökérhártyából, a cementből és a fogmederből, melyek együttesen biztosítják a fogak rögzítését a fogmederben. A nem megfelelő fogápolási technika miatt a baktériumok felhalmozódnak és a folyamatosan lerakódó lepedék fogkő kialakulásához vezet. A fogkő egy általános és természetes dolog, mértéke azonban a fogápoláson múlik. A felhalmozódott fogkő nem csak az íny, de a fogágy többi részének gyulladásához is vezet. Szervezetünk ilyen esetben megpróbálja felvenni a harcot a gyulladás ellen, a reakció során azonban a baktériumokon kívül olyan szövetek is károsodnak, melyek a fogágy részét képezik, így alakulhat ki az ínysorvadás. Ennek következménye lehet a csontállomány leépülése is, ami viszont a fogak kilazulásához vagy foghulláshoz is vezet.

Hogyan ismerhető fel a fogágybetegség?

A következő tünetek utalhatnak a fogágy betegségeire: az íny duzzanata, vérzése, visszahúzódása és fájdalmassá válása, a rossz lehelet, a harapás során tapasztalt fájdalom, a fogak melletti gennyesedés és a fogak mozgása, elvesztése.

Sajnos a fogágybetegség sokszor tünetmentesen is kialakul és már csak előrehaladott állapotában vehető észre, például akkor, amikor már mozognak a fogak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk ennek a betegségnek a létezésével és azzal, hogyan előzhető meg.

Tudni kell, hogy a fogágy megbetegedése bizonyítottan kihat más (szájüregen kívüli) egészségügyi problémára is. Ide sorolható a cukorbetegség, a krónikus elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a terhesség során tapasztalt panaszok (pl.: koraszülés) és az ízületi gyulladás is.

shutterstock_206658514.jpg

Ne ijedjünk meg, a betegség kezelhető

A megfelelő terápia a legtöbb esetben sikeres gyógyuláshoz vezet. A kezelés első lépése a szájhigiéné helyreállítása. A professzionális fogtisztítás része a fogkő-eltávolítás és minden olyan terület lesimítása, ami megnehezíti a fogak tisztítását (pl.: koronaszélek, tömések). Ezt követően többféle eljárás is alkalmazható. Komolyabb fogágybetegség esetén parodontológiai műtét is alkalmazható, amely a már mozgó fogak rögzítését célozza meg.

Előzzük meg a bajt!

Cikkünk fontos célja, hogy mindenki számára ismertessük, hogyan lehet elejét venni a betegségnek. A megfelelő fogápolás és tisztítás a megelőzés legfontosabb része. Ez nem csak az alapos fogmosást jelenti, hanem a rendszeres dentálhigiéniai kezelést, fogkő-eltávolítást és szűrővizsgálatot is. DentArt Fogászati Központunkban a kezelések széles skálája elérhető, orvosaink pedig mindent megtesznek azért, hogy segítsenek a megelőzésben, illetve a kialakult betegség professzionális kezelésében is.

A fogágybetegségtől kihullhatnak a fogaid? Igen, ha nem cselekszel időben. Tovább
Mit tegyünk, ha túl válogatós a gyerek?

Mit tegyünk, ha túl válogatós a gyerek?

Spenót, kelbimbó, tojás, máj… néhány azok közül az ételek közül, amelyek nem örvendenek nagy népszerűségnek a gyermekek körében. De minek köszönhető a különböző ételekkel szembeni ellenállás? Hogyan vegyük rá a kicsiket, hogy változatosan egyenek? Szinte minden szülőnek gondja akad a gyermek táplálásával kapcsolatban, ezért Kővári Erika táplálkozástudományi szakértőnk segítségével megfogalmaztuk, mit érdemes tenni, ha válogatós gyermekkel van dolgunk.

istok-i-hate-vegetables.jpg

Mindenekelőtt szeretnénk megnyugtatni azokat az édesanyákat és édesapákat, akik mindennapi harcot vívnak az étkezések során. A 2-3 éves gyermekek körében nagyon gyakori a szelektív evés, ami teljesen normális. Ez a jelenség fejlődésük velejárója, és nem kell attól félni, hogy ez örökre így marad. A legtöbb gyermek 4-5 éves korára válik igazán kalandvágyóvá, amikor az új ízekre és ételekre is sokkal nyitottabbak.

A válogatós időszak azonban nem könnyű és nem csak átvészelni kell, hanem helyesen kezelni is. Ilyenkor az étkezések sokszor inkább sztrájkolásra hasonlítanak és a kedvelt ételek száma a minimálisra redukálódik. Ez a helyzet fokozott figyelmet igényel, ami fárasztó lehet, de semmiképp sem szabad türelmetlennek lennünk, hiszen ilyenkor alakul ki baba étkezési mintája.

Ötletek, melyeket érdemes kipróbálni:

 • Ismertesd meg a gyermekkel az ízek széles skáláját. Ha elkezded a hozzátáplálást (6 hónapos kor körül), próbálj meg minél változatosabb ételeket adni a babának, hogy sok-sok ízt megismerhessen. Ilyenkor még nyitottak az újdonságra, később viszont, amikor válogatni kezdenek, már rengeteg ízből tudnak szelektálni.
 • Mindig biztosíts választási lehetőséget. Tegyél az asztalra többféle ételt is (persze csak egészséges opciókat), amelyekből a gyermek ki tudja választani, miből és mennyit szeretne enni.
 • Párosítsd az ételeket. Ha valami újat szeretnél adni a babának, olyan étellel együtt add neki, amit már biztosan szeret.
 • Helyettesíts. Ha egy ételt a gyerek nagyon szeret, kezdj el ahhoz hasonlóan elkészíteni más élelmiszereket. Ha például a chips a kedvence, süss neki zöldségekből házi chipset. Ha a tejbegríz a sláger, akkor próbáld meg elkészíteni az egészségesebb változatát: használj gríz helyett zabkorpát és mellőzd belőle a finomított cukrot is.
 • Tedd vonzóvá az ennivalót. Legyen színes, friss és étvágygerjesztő. Egy szétfőtt brokkolit senki sem kíván meg könnyen.
 • Egyetek együtt. Szuper, ha a kicsi azt látja, hogy a szülők is élvezik, ha egészségesen esznek.
 • Alakítsd ki az étkezési kultúrát. A közös evésen túl csináljatok más ételkészítéssel kapcsolatos programot is. Főzzetek együtt, menjetek a piacra vásárolni, nézzétek meg milyen egy zöldséges/gyümölcsös kert vagy látogassatok el egy olyan helyre, ahol háziállatokat (tyúkokat, malacokat) tartanak.

pexels-photo-302482.jpeg

Rossz szokások, melyeket jobb mellőzni:

 • Ne erőltesd. Sajnos abból semmi jó nem születik, ha csak egy bizonyos ételt adunk a kicsinek, akinek nem lesz más választása.
 • Felejtsd el a jutalomfalatot. „Kaphatsz egy csokit, ha megeszed a spenótot?” Ezzel inkább ne próbálkozzunk, hiszen így az egekbe magasztaljuk a desszertet és a gyermek annál jobban fog vágyni rá.
 • Nem kell mindent eltüntetni a tányérról. Ezzel csak azt érnéd el, hogy a gyermek minden étkezés során frusztrált lesz.
 • Nincs szükség babakekszekre és más babáknak készült bolti édességekre. Biztosan könnyebb kibontani egy ilyen zacskót, vagy kinyitni egy babáknak szánt, cukrozott gyümölcslevet, az egészséges táplálkozás kialakításában viszont segíteni nem fognak.
 • Ne add fel. Ha például siralmasan sikerül a karfiollal való első találkozás, ne ess kétségbe. Pihentesd pár napig, majd próbáld meg más formában feltálalni. Legyen belőle sült karfiol, leves vagy püré. Sokszor fordul elő, hogy nem az ízzel, hanem az étel állagával van a probléma. Próbálj ki minél több lehetőséget, lehet éppen az utolsó lesz a befutó.

 A válogatós korszak minden szülőt próbára tesz. Fontos, hogy ne a könnyebb utat válasszuk, hanem tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a baba étkezési kultúrája megfelelően kialakulhasson. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nincs két egyforma gyermek, a szelektív evés oka ugyanis nagyon változatos. (Befolyásoló tényező lehet a gyermek pszichológiai státusza is.) A legfontosabb, hogy a gyermek súlya megfelelően gyarapodjon. Ha a válogatás szélsőségessé válik és a súlygyarapodás sem optimális, szakemberek segítségére van szükség. Ilyenkor gyermekorvos, dietetikus és pszichológus összetett munkája képes helyreállítani ezt a problémát.

Mit tegyünk, ha túl válogatós a gyerek? Tovább