RMC Medicina - A Rózsakert Medical Center blogja

Színes tapaszok az olimpiai sportolók testén - újabb „furcsaság” a köpölyözés nyomai után?

Színes tapaszok az olimpiai sportolók testén - újabb „furcsaság” a köpölyözés nyomai után?

Azoknak, akik figyelemmel kísérték az olimpiai számokat, bizonyára feltűntek a „rejtélyes foltok”, és a furcsa színes tapaszok a sportolók bőrén. Michael Phelps köpölyözés okozta vörös foltjainak rejtélyéről korábban itt írtunk, a különböző színekben pompázó tapaszok hatásáról, alkalmazásáról, valamint a színek jelentőségéről pedig dr. Farkas Kitti aneszteziológus szakorvosunkat kérdeztük.

katrin_holtwick.jpg

kerry.jpg

 

 

 

 

 

Katrin Holtwick                                                                                        Kerry Walsh Jennings
Forrás: REUTERS/Marcelo del Pozo                                                         Forrás: Joe Scarnici/Getty Images

A kinesiotape, vagy más néven kineziológiai tapasz a bőrre felhelyezve aktiválja a fájdalomcsökkentő receptorokat. A szalagok felragasztásával az alattuk futó izmok a test mozgása során rugalmasan rögzítve fognak elcsúszni a bőr alatt. Ez egy természetes módon indukált nyirokkeringés masszázs.

A szalagok segítik az ízület-, izom- és ínrendszer közötti kölcsönhatásokat, emellett megnyitják a vénákat, fokozva a vérkeringést. Azáltal, hogy az izom vérellátását fokozzák, javítják a teljesítményt, illetve csökkentik az izomláz kialakulását. A szövetek a szalagok alatt is mozognak, mely mozgás által a szövetek természetes gyógyulási folyamatai felgyorsulnak. A kineziotape alkalmazásával lényegesen felgyorsul az ízületi- és izompanaszok gyógyulási ideje is.

Hatása:

 • javítja a vérkeringést
 • fájdalomcsökkentő
 • intenzívebb nyirokfolyadék áramlást tesz lehetővé
 • stabilizálja az izmokat
 • stabilizálja az ízületeket
 • a sérült szöveteket terhermentesíti
 • megakadályozza az izomgörcsök kialakulását

kerry.jpg

leryn.jpg

 

 

 

 

 

Leryn Franco                                                                                            Edžus Treimanis
Forrás: REUTERS/Kai Pfaffenbach                                                           Forrás: REUTERS/Stefano Rellandini

A tapaszok anyaga színüktől függetlenül  megegyezik, a színek közti különbségnek a színterápiában van szerepe, minden egyes színnek megvan a saját biológiai hatása. A meleg színek energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal akár a gyulladás csökkentésére is alkalmasak.

Színes tapaszok az olimpiai sportolók testén - újabb „furcsaság” a köpölyözés nyomai után? Tovább
Miért hányt Hosszú Katinka a 200 méter hát döntőjében?

Miért hányt Hosszú Katinka a 200 méter hát döntőjében?

996b08db7434dedfbbf2097efdece6b1.jpgA hivatásos, profi sportolók szervezete extrém megterhelésnek van kitéve. Hosszú Katinka a 200 méteres hátúszás versenye során teljesen kihajtotta magát, erre utal az is, hogy a versenyszámot követően hányt a levezető medencében.

Dr. Vass Viktor belgyógyász és diabetológus szakorvosunk segítségével annak jártunk utána, mi megy végbe ilyenkor a szervezetben, illetve miért jelentkezhet ez a tünet hobbi sportolóknál is.

A test erős fizikai megterhelése esetén, a pulzus gyorsan emelkedni kezd, ritkán ennek éppen ellenkezője történik, azaz csökkenhet. Felléphet ilyenkor a "vagus reakció”, amely során a tizedik, úgynevezett „vagus” agyideg mintegy védelmi mechanizmusként lelassítja a szívet, a vérnyomás csökkenhet, és ettől léphet fel hányinger, illetve hányás.

Ez a jelenség nem csak az élsportolóknál jelentkezhet, és nem ez az egyedüli ok a hányingerre.

 • Dehidratáltság (kiszáradás): Nagyon fontos, hogy sportolás közben kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Edzés közben folyamatosan folyadékot és ásványi sókat veszít szervezetünk, amelyek azonban elektrolit egyensúlya fenntartása szempontjából nélkülözhetetlenek. Amikor ez az elektrolit egyensúly megbomlik, hányinger, hányás léphet fel. Ha a tüneteket figyelmen kívül hagyjuk, és nem pótoljuk a folyadékot, a kiszáradás súlyossá válhat, akár kórházi ellátást is igényelhet.

 • Hőkimerülés: Ebben az esetben a szervezet nem tudja a szükséges hőt leadni, magas hőmérséklet, vagy magas páratartalom miatt. A meleg okozta túlzott só- és folyadékveszteség csökkent vértérfogathoz vezet, mely többféle tünetet okoz, köztük ájulást, eszméletvesztést, hányást, szédülést is. Fontos, hogy ne eddzünk, sportoljunk olyan helyiségben, ahol nem biztosított a megfelelő hőmérséklet, vagy levegőáramlás, mert szervezetünk ilyen közegben egyszerűen nem tudja „hűteni magát”.

 • Hiponatrémia: Akkor következhet be, ha az edzés során kiizzadjuk magunkat és nem megfelelő folyadékkal próbáljuk szervezetünket pótolni. Bár nem is gondolnánk, de a túl sok víz legalább annyira káros lehet, mintha dehidratáltság lépne fel. Ha a szervezetben található nátrium a nagy mennyiségű vízfogyasztás miatt felhígul, fejfájás, zavartság, hányás is jelentkezhetnek. Amennyiben  vér nátriumszintjének csökkenése gyors, a tünetek súlyosabbak lehetnek, izomrángások és görcsök alakulhatnak ki, melyeket aluszékonyság, kóma és akár halál is követhet. Nagyon fontos tehát, hogy ne csak a folyadékot, hanem a sókat is pótoljuk, erre a legideálisabb az izotóniás italok fogyasztása.
Miért hányt Hosszú Katinka a 200 méter hát döntőjében? Tovább
Hogyan vészeljük át a napot, ha az éjszakát szurkolással töltöttük?

Hogyan vészeljük át a napot, ha az éjszakát szurkolással töltöttük?

shutterstock_121028416_1.jpgAz igazi rajongókat a hajnali közvetítés sem tántorítja el, hogy kövessék kedvenc sportolójukat, versenyszámukat. Az izgatottság ébren tart, de reggel az ébresztő már nem annyira kellemes. Összegyűjtöttük, hogyan lehet átvészelni a napot, ha az éjszaka nagy részét szurkolással, nem pedig alvással töltöttük.

Ne hagyjuk ki a reggelit!

Keressünk fehérjében dús reggelit. Ez megadja a szervezetnek a szükséges energialöketet, hogy napközben éber és aktív maradjon. Igyunk koffeintartalmú kávét vagy teát. De persze itt is fontos a mértékletesség, nehogy a nap végén problémánk legyen az elalvással.

Víz, víz, víz

Ha keveset iszunk, még fáradtabbak leszünk. A megfelelő folyadékbevitel segíti szervezetünk vitalitásának megőrzését, visszaállítását. Úgyhogy ne hagyjuk, hogy dehidratálttá váljunk, fogyasszunk minél több vizet.

Mire jó a jégkocka?

A rágcsálás ébren tart, így most kivételesen megengedett egy kis snack. Ha tehetjük, most is válasszunk egészséges nasit. Ha ez nem elég, szopogassunk jégkockát, ami még inkább felfrissít.

Hatékonyan a munkahelyen

Készítsünk feladatlistát. A legfontosabb, legnehezebb feladatokat - melyekhez több energia kell - vegyük előre, az egyszerűbb dolgokat hagyjuk a nap végére. Próbáljunk kizökkenni a megszokott munkamenetből, nyissuk ki az ablakot és hallgassunk ritmusos zenét, ami ösztönzően hat ránk, segít haladni a teendőkkel.

Sport a friss levegőn

Ha tehetjük, tartsunk több rövid szünetet és menjünk a friss levegőre sétálni egyet. Gyűjtsük össze minden erőnket és végezzünk el egy kevésbé megerőltető edzést. Ez lehet negyed óra kocogás vagy feszített tempójú séta a napon, a lényeg, hogy a sport és a természetes fény felébresszen és feltöltsön energiával.

Időben lefeküdni

Egy átvirrasztott éjszaka után fontos, hogy visszatérjünk alvási ritmusunkhoz. A megszokott időben (vagy egy picit előbb) menjünk aludni és addigra állítsuk az ébresztőt, amikor kelni szoktunk.

Hogyan vészeljük át a napot, ha az éjszakát szurkolással töltöttük? Tovább
Fokozódik az olimpiai láz

Fokozódik az olimpiai láz

Holnap kezdődik az olimpia, közkívánatra ismét megkérdeztük orvosainkat, munkatársainkat, hogyan készülnek a nagy eseményre. Várják már? Sok érmet remélnek? Melyik versenyszámokat követik? Blogbejegyzésünkből kiderül.

kadala_zsuzsa.JPG

Kadala Zsuzsanna
ügyvezető igazgató

Nagyon szeretem a sportokat, szeretem nézni szinte az összes sportágat. Eléggé kötődöm a különböző sportokhoz, talán abból is kifolyólag, hogy eredeti végzettségem testnevelés tanár.

Mindig nagyon várom az összes világversenyt, legyen szó az olimpiáról, foci vb-ről vagy az eb-ről. Az olimpiát kicsit azért is, mert nagyon szeretem hallani a himnuszunkat, amikor a magyarok nyernek egy adott számban.

Szoktam nézni az olimpiai közvetítéseket, amikor csak tehetem. Most szerencsére a verseny ideje alatt leszek szabadságon és nagyon szurkolok, hogy minél több aranyérmet szerezzen a magyar csapat.

Szeretem az úszást, a kajak-kenut, a vízilabdát és a kézilabdát. Ha jól emlékszem, a kézilabdázóink nem jutottak ki az olimpiára, ez egy szívfájdalmam. A vízi sportok szeretete onnan ered, hogy több mint 10 évig versenyszerűen úsztam, a főiskolán hagytam abba. Most a kondim megtartásáért rendszeresen futok.

A magyar résztvevőktől 25 érmet remélek.

dohan_orsolya.JPG

 

Dr. Dohán Orsolya
belgyógyász, endokrinológus

Mindjárt itt az olimpia, várom már a kezdést. Reggelente, amikor végigfutom a híreket, az olimpiai témájúakat mindig elolvasom.

Általában azokat a versenyszámokat követem, ahol van magyar versenyző is, de inkább a vízi sportágak, az úszás áll közel hozzám.

Amikor tehetem, én is rendszeresen úszom, ha szabadságon vagyok, akkor minden nap. Medencében vagy a Balatonban, a lényeg, hogy ússzak. Régebben futottam.

Számot nem mondanék, de sok-sok érmet várok a magyaroktól.

levay_bernadett.jpg

 

Dr. Lévay Bernadett
plasztikai sebész, sebész

Izgatottan várom az olimpiát, mindig megnézem előre a programtervet. Ha tehetjük, az egész család együtt nézi, ha épp nem tudjuk követni az élő közvetítéseket, vissza szoktuk nézni, így egyikről sem maradunk le, ami érdekel minket.

A kedvenc versenyszámaim az úszás, a torna és a triatlon. Azért is, mert korábban rendszeresen úsztam, jelenleg pedig triatlon versenyeken veszek részt. Az olimpiai triatlon közvetítéseken mindig ellesek pár trükköt, amit később én is tudok alkalmazni a versenyek során. Ebből a szempontból sajnos későn lesz most az olimpia, mert a triatlon versenyek idén inkább júliusra esnek.

A magyar olimpikonjainktól összesen 17 érmet remélek.

vass_viktor.JPG

 

Dr. Vass Viktor
belgyógyász, diabetológus

Készülök már nagyon az olimpiára, különböző sportmagazinokat olvasok, sportolók blogbejegyzéseit böngészem, folyamatosan tájékozódom az esélyesekről.  Az olimpia számomra a nemzetek játékos megmérettetése a barátság jegyében, ahol megtalálhatjuk a legerősebb, legügyesebb, legkitartóbb sportolókat, akik hazájuknak dicsőséget hoznak. 

A kedvenc sportágam az úszás, a kajak, kenu és a futás, de az atlétika minden ága is érdekel. A futás közel áll hozzám, magam is rendszeresen űzöm. Heti háromszor, négyszer 6-10 km-t szoktam futni a természetben, erdei utakon. Emellett heti 3-4-szer járok személyi edzővel erősíteni is, ahol a crossfit, a body building és a súlyemelés elemeit használva edzünk. 

12 érmet várok, amiből 4 arany nagyon nagy sikert jelentene nekünk. 

tatrai_dora.JPG

 

Tátrai Dóra
asszisztens

Várom már az olimpiát, még nem készültem fel rá teljesen, de mindig meg szoktam nézni, hogy milyen sportolók mennek ki a világversenyre. A gyűjthető sportkártyákat én is szoktam nézegetni, gyűjteni.

Inkább küzdősport beállítottságú vagyok. Úgy tudom, hogy a vusu bekerült idén az olimpiai sportágak közé, így azt is követni fogom. Az extrém sportok állnak még közel a szívemhez. Illetve az atlétikai versenyszámok érdekelnek, a gerelyhajítás és a távolugrás a favoritok.

Azért is szeretem ezeket a számokat, mert középiskolában magam is atletizáltam, akkor még a Testnevelési Egyetem is szerepelt a továbbtanulási terveim között. Aztán a baseball és a küzdősportok (kempo, taekwondo) felé vettem az irányt, ezeket űztem. Jelenleg görkorcsolyázom, kicsit extrémebb változatban, ún. félcső görkorcsolya területen, de az országban nem sok ilyen jellegű pálya van. És még japán dobolok, ami félig küzdősport, félig zene.

A magyar olimpikonoktól minél több érmet várok, 20 felett jó lenne.

Fokozódik az olimpiai láz Tovább
Diagnózis: Olimpiai láz

Diagnózis: Olimpiai láz

Jövő héten kezdődik az olimpia, mi is teljesen olimpiai lázban égünk már. Kíváncsiak voltunk, orvosaink, munkatársaink hogyan készülnek az egész világot megmozgató sporteseményre, melyik sportág áll közel a szívükhöz, és milyen testedzést végeznek a mindennapokban.  Beindult az RMC tippverseny is, orvosaink azt is elárulják, összesen hány érmet várnak, remélnek a magyar olimpikonoktól.

vojnisek_zsuzsanna.jpg

 

Dr. Vojnisek Zsuzsanna
gyermekgyógyász, gyermekgasztroenterológus

A kisfiam, Botond 8 éves, mi együtt várjuk az olimpiát. Le is töltöttük már a programját és beírtuk a naptárba, hogy mikor milyen esemény lesz. A sportolókat bemutató kártyákat is gyűjtjük, és a híreket folyamatosan követjük.

A vízi sportokat szeretem a legjobban, az úszást, a műugrást, a kajak-kenut és a vízilabdát.

Rendszeresen futok, teniszezek. Egy alkalommal 5-10 kilométert futok. Félmaratonokon is szoktam indulni. Botond pedig úszik és nem rég kezdett lovagolni. Úgyhogy ő már nagyon várja a lovas sportokat az olimpián.

Remélem, a magyar csapat az eddigiekhez hasonlóan, legalább 15-20 érmet szerez.

varnagy_eva.JPG

 

Dr. Várnagy Éva
esztétikai fogszakorvos, fogszakorvos

Nagyon szeretem az olimpiát, illetve alapjában véve minden olyan versenyt, amiben magyar versenyzők is indulnak. A közelmúltban például végig figyelemmel kísértem a foci EB-t, pedig nem vagyok focirajongó, mégis teljesen magával ragadott.

Emlékszem, amikor a nyolcvanas évek legvégén Angliában voltunk és együtt néztük az  ismerőseimmel az úszás közvetítést. Soha nem fogom elfelejteni: „Gyere Egérke, gyere kicsi lány!”

Nincs kedvenc versenyszámom, de ha tudom, hogy magyar indulók is vannak, vagy jó eredmény várható, akkor mindig figyelemmel kísérem. Az úszást és a vízilabdát biztosan nézni fogom, az atlétikát is, valamint a szertornát, azt kimondottan imádom.

Gyerekkoromban nem sportoltam rendszeresen, sőt, általában nem sportoltam. Negyven éves lehettem, amikor elkezdtem rendszeresen futni. Ezt követte a spinning, a pilates, a krav maga, majd a rúd fitness. Utóbbit már két éve űzöm, nagyon szeretem, nem is tervezem, hogy abbahagyom.

Sok érmet várok. Ahány lesz, mindegyiknek nagyon fogok örülni. Már önmagában az hatalmas teljesítmény és elismerésre méltó, ha valaki indul az olimpián egy versenyszámban. 

bodnar_eszter.JPG

 

Dr. Bodnár Eszter
belgyógyász, fejfájás specialista

Rendszeresen szoktam nézni az olimpiai közvetítéseket, nagyon szeretem a sportot és a versenyszellemet is, amivel az indulók küzdenek. Azt gondolom, az olimpia és a versenyek is jó lehetőséget jelentenek, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres sportolás fontosságára. Én magam is próbálok mostanában egyre többet rendszeresen mozogni, a kondíciómat rendbe szedni. Ehhez bízom benne, hogy az olimpia is egy plusz lökést fog adni. Próbálok rendszeresen futni, úszni, kerékpározni, de lényegében bármire kapható vagyok.

Kedvenc versenyszámaim a vízipóló és az úszás, talán azért is, mert ezekben a számokban mindig sikeresek vagyunk. Ezeket rendszeresen nyomon is követem.

Hány érmet nyerünk? 25-öt!

csermely_gyula.JPG

 

Dr. Csermely Gyula
szülész-nőgyógyász szakorvos

Az olimpia számomra a professzionális sport látványos összefoglalója. Kissé sajnálom is, hogy ezzé vált. Nagyon kedvelem az Eddie, a sas életrajzi filmet. Eddie számára, bár teljesítette az alapkövetelményeket, az olimpiai bizottság nem akarta hagyni, hogy részt vegyen az olimpián, mondván, hogy azon csak professzionális versenyzők vesznek részt. Eddie pedig csak annyit mondott, úgy tudom, csak amatőrök vehetnek rajta részt. Ez akkor talán még igaz is volt.

Kedvenc versenyszámom a vízipóló. Azt gondolom, hogy értem a játékot, ki szoktam járni meccsekre is, ha Magyarországon játszik a magyar csapat.

Nagyon szeretek sportolni, a legkedvesebb sportom az autóversenyzés, amit sajnos fel kellett adnom az elmúlt évek során. Így maradt a síelés, az úszás, a kerékpár és a futás. De szoktam néha golfozni is, és mostanában egyre jobban szeretek focizni a fiammal.

Nem tudom, mire esélyesek a magyar sportolók, de azt tudom, hogy minden éremnek nagyon fogok örülni, minden érem hatalmas elismerésnek számít.

pekk_vivien.JPG

 

Pekk Vivien
Recepciós munkatárs

Mivel sajnos elég kevés szabadidőm van, az élő közvetítéseket biztosan nem fogom tudni nézni, de online felületen követni fogom majd az eseményeket. Számomra az olimpia egyenlő az összefogással.

A kedvenc olimpiai versenyszámom az úszás és a torna. 7 évig versenyszerűen tornáztam, illetve úsztam, ezért ez a 2 kedvenc sportágam. 13-14 évesen hagytam abba mindkettőt és utána nem is sportoltam sokáig, 18 évesen kezdett el a fitness érdekelni. Jelenleg crossfitezem, ami egyaránt tartalmaz torna, olimpia súlyemelő gyakorlatokat és még sok mást is. Hobbi szinten űzöm, de az a célom, hogy egyszer majd versenyszerűen is csinálhassam.

Eggyel több érmet várok, mint a legutóbbi olimpián.

Diagnózis: Olimpiai láz Tovább
Így viseljünk kontaktlencsét nyáron

Így viseljünk kontaktlencsét nyáron

shutterstock_92466964.jpgNyáron talán még kényelmesebb, ha a szemüveget kontaktlencsére cseréljük. Nem izzadunk be a keret alá, kevésbé kell rá vigyázni amikor strandra megyünk, könnyen hordhatunk mellette napszemüveget stb. Nagyon praktikusan hangzik. Nyáron viszont több dologra kell figyelniük a kontaktlencse viselőknek is. Dr. Kusnyerik Ákos, szemész szakorvosunk összegyűjtötte, mik a fő szabályok.

 • UVA és UVB védelem: Ellenőrizzük a kontaktlencse dobozán, hogy védelmet nyújt-e UV-sugárzás ellen. Egyes kontaktlencsékben nincs vagy kevésbé hatékony a szűrő, így a megfelelő napszemüveget ilyenkor is javasolt hordani.
 • Szemszárazság: A magas víztartalmú és oxigénáteresztő kontaktlencsék nedvességtartalmukat a könnyből nyerik, így a kontaktlencsések gyakrabban tapasztalhatnak szúró, irritáló érzést. A nyári meleg, száraz időben, a légkondicionálók főszezonjában ez még fokozottabban jelentkezhet. A tünetek orvoslására érdemes speciális, tartósítószermentes műkönnyet alkalmazni.
 • Felejtsük el a csapvizet: Ha véletlenül otthon felejtettük az ápoló folyadékot, akkor se helyettesítsük csapvízzel. Tönkreteheti a lencsét, és a fertőtlenítés hatékonyságát is befolyásolja. A legtöbb drogériában, nagyobb élelmiszer üzletben már kapható kontaktlencse ápoló folyadék, így ha nincs is a közelünkben gyógyszertár, ezeken a helyeken megpróbálhatjuk gyorsan beszerezni.
 • Tengerpart: Mindig érdemes pótkontaktlencséről is gondoskodnunk, különösen, ha tengerpartra készülünk. A tengervíz lehetőleg ne érintkezzen a lencsével.
 • Fertőzésveszély: Nyaralás „üzemmódban” nem mindig fordítunk elegendő figyelmet a kontaktlencse higiéniájára. Nem cseréljük elég gyakran az ápoló folyadékot, esetleg koszos kézzel nyúlunk a lencséhez, így az könnyebben szennyeződik, sérül. A nem megfelelően ápolt lencsétől könnyen begyulladhat a szemünk. Ilyen esetekben nem szabad újra visszatenni a kontaktlencsét, mert tovább súlyosbíthatja a tüneteket. Ezekben az eseteken erősen javasolt szemészorvosunknál vizsgálatra jelentkezni, hogy a gyorsan kialakuló gyulladást a lehető leggyorsabban el tudjuk kezdeni kezelni és az esetleges szövődményeket is megelőzzük.
Így viseljünk kontaktlencsét nyáron Tovább
Recék a maradandó metszőfogak élén - mit mutathat, ha nem kopik le?

Recék a maradandó metszőfogak élén - mit mutathat, ha nem kopik le?

_dub4371.jpgA gyerekek kreativitása határtalan. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy igen gyakran fogós, „fogas” kérdésekkel tudnak előrukkolni. Legutóbb kis páciensünk azt a kérdést tette fel, miért van, hogy a kisöccsének nem recésen bújnak elő tejfogai, az ő maradandó fogai viszont recésen? A kérdés megválaszolásában dr. Csermely Márta fogszabályozó szakorvosunk volt segítségünkre.

A recés fogazat a maradó fogak sajátossága. A kidomborodó részek a metszőfogak éli részén helyezkednek el, ezek az úgynevezett mamelonok. Úgy, ahogy a fogak alakja, színe és mérete egyéni mindenki esetében, az is egyéni, kinél milyen mértékben mutatkoznak meg a kis „fűrészek”. A mamelonok a maradandó fogak előtörésekor – egyénenként változó, de általában 7-8 éves korban – láthatóak leginkább, majd a későbbiek során a rágás, harapás miatt természetes folyamatként kopnak. Azon gyermekek esetében, akiknek nyitott a harapásuk, az eltérés miatt az első fogak nem tudnak érintkezni, így a kis „dudorok” az éli részen nem tudnak lekopni a rágás során.

A fogszabályozó szakorvos számára a sokáig megmaradó kis csipkék jelzéssel bírnak: ezeket a fogakat a páciens „nem használja” kellőképpen, ami mögött pedig a nem ideálisan betöltött funkció állhat.

A nyelv-, ajak-, testtartás, a légzés és a fogállás egymással is összefüggő rendszerek. Ha bármelyikben az ideálistól eltérő helyzet alakul ki, az magával vonja a többi változását is. Jó példa erre a szájlégzés: szájlégzés esetén a nyelv a szájüreg alsó-középső részén helyezkedik el (ideális helyzete a szájpadláson van). Ez szűk felső fogív kialakulását, fogtorlódást hoz létre. Vagy például az ún. fordított, vagy nyelvlökéses nyelés esetén a fogak a nyelv által elfoglalt részeken nem érik el egymást, nem érintkeznek. Így alakulhat ki az, hogy egyes esetekben a csipkék sokáig megmaradnak.

Recék a maradandó metszőfogak élén - mit mutathat, ha nem kopik le? Tovább
Túlsavasodtam, van megoldás?

Túlsavasodtam, van megoldás?

_dub2600.jpgGyakran találkozunk a kifejezéssel, nagyon savas a gyomrom. Habár ez kellemetlen érzés, nem csak a gyomrunk lehet túlságosan savas, sőt. Sokszor a gyomor maró, savas érzete már a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulását jelzi. De mit is tehetünk, ha már az egészséges táplálkozás sem segít? Posztunkban dr. Markó Sylvia foglalja össze a lehetséges terápiákat az orvosi természetgyógyászat területéről.

A szervezet savassága és lúgossága közötti egyensúlyt nevezzük sav-bázis egyensúlynak, mérésére az ún. pH skálát használjuk. Az emberi szervezetben az optimális szint 7,35-7,45 között mozog, ami enyhén lúgos kémhatást jelez. 7,0 alatti érték esetében beszélünk túlsavasodásról, mely kialakulhat táplálkozási szokásaink (túl sok savasító étel), stresszes, inaktív életmódunk, de akár gyakori fogyókúrák által is. A sav-bázis egyensúly felborulásának számos tünete lehet.

A savasodás tünetei:

 • Fáradékonyság, energiahiány, gyengeség és hidegérzés
 • Izomfájdalmak, görcsök, ízületi fájdalmak
 • Csontritkulás
 • Kezelés hatására nem szűnő fájdalmak
 • Fejfájás
 • Köröm-, bőr- és hajproblémák (száraz, repedt bőr, fokozott ráncképződés, töredezett köröm, hajhullás)
 • Depresszió, ingerlékenység, nyugtalanság
 • Testsúlynövekedés: a test zsírsejteket termel, hogy elszállítsa a savat a létfontosságú szervektől
 • Érzékeny foga, fogíny
 • Emésztési problémák: gyomorégés, gyomorfekély, ismeretlen eredetű bélgörcsök

A savasodás kezelése:

 • Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő folyadékbevitelt. Nyáron mindenhonnan ezt halljuk, nem véletlenül. A napi 2-3 liter víz mindenképpen legyen meg, de ennél többet is nyugodtan fogyasszunk.
 • Lúgosító ételek: keressük meg azokat a lúgosító ételeket, amiket szívesen fogyasztunk. Az interneten számos olyan listát találunk, amiből válogathatunk. Egy meglepő tipp: a citromnak kiváló lúgosító hatása van. Ugye milyen jó nyáron egy hűsítő limonádé?
 • Mozgással a stressz ellen: két legyet ütünk egy csapásra. Felejtsük el az inaktivitást és vezessük le a stresszt kedvenc sportunkkal.
 • Enyhe elsavasodás esetén otthon elvégezhető terápiát ajánlunk, melynek fontos részét képezi az étrendi, az életmódbeli változtatások, bázikus és homeopátiás szerek szedése, és a speciális méregtelenítés.
 • Krónikus, erős elsavasodásnál infúziós terápiákat alkalmazunk, melyek hatása gyorsabb és mélyrehatóbb. Az infúzióval bejuttatott, a bázikus szerek és a kiválasztó szervek működését serkentő gyógyszerek együttes hatásának köszönhetően a tünetek csökkennek, megszűnnek, a közérzet lényegesen javul.
Túlsavasodtam, van megoldás? Tovább
5 hasznos mobilapp az egészséges nyaraláshoz

5 hasznos mobilapp az egészséges nyaraláshoz

istock_000078918073_xxxlarge.jpgAkármennyire is szeretnénk mindent kikapcsolni, okoseszközeinket a nyaraláskor sem hagyjuk otthon. Ki ne használta volna már a térképet a telefonján egy városnézős barangolás során vagy nézte meg, milyen idő lesz másnap, jó értékeléseket kapott-e a közeli étterem. Okostelefonunk nagyon hasznos, miért ne állíthatnánk egészségünk szolgálatába is? Bejegyzésünkben 5 appot gyűjtöttünk össze, hogy biztonságban, egészségben teljen a kikapcsolódás.

 • TravWell - Utazz jól

Az alkalmazás úti célunk szerint adja meg, milyen oltásokra van szükségünk. Személyre szabható listát is készthetünk, hogy milyen gyógyszereket, egészségügyi eszközöket kell pakolnunk, illetve vezethetjük a beszedett gyógyszereket és a beadott oltásokat.
Nyelv: angol. Elérhető: Android, iOS

 • Can I Eat This? - Megehetem?

Hmmm… egy ínycsiklandó egzotikus vacsora, egy jó kis tengeri herkentyű. Vagy inkább ne? Az alkalmazás segít elkerülni, hogy a nyaralás nagy részét a fürdőszobában töltsük. Csak meg kell adni, melyik országban vagyunk, megválaszolni pár egyszerű kérdést és választ kapunk, a kiszemelt ételt vagy italt elfogyasszuk-e vagy inkább jó messziről kerüljük el.
Nyelv: angol. Elérhető: Android, iOS

 • In Case of Emergency (ICE) - Vészhelyzet esetén

Kifejezetten vészhelyzet esetére fejlesztették. Az appban megadható a magasság, a súly, a vércsoport, allergiák, oltások és gyógyszerek, valamint egészségbiztosítási információk is. Több mint 200 ország vészhelyzet esetén hívható számait is tartalmazza (mentő, tűzoltók, rendőrség), és vészhelyzet esetén értesítendő személyeket is választhatunk. Az alkalmazás már több nyelven és változatban is elérhető.
Nyelv: magyar, angol. Elérhető: Android, iOS

 • Allergy Food Translator - Ételallergia fordító

Az alkalmazás célja, hogy akkor is nyugodt szívvel mehessünk étterembe, ha valamilyen ételallergiánk van, és esetleg félünk, hogy egy idegen nyelvű étlappal problémáink lehetnek. Családtagjainknak egyéni profilt hozhatunk létre, melyen megadhatjuk, ki milyen ételre allergiás. Egy figyelmeztető üzenet kíséretében lefordíttathatjuk ezeket az összetevőket, majd elég felmutatnunk telefonunkat a pincérnek, és tudni fogja, milyen ételektől tartsuk magunkat távol.
Nyelv: angol, francia, német, spanyol. Elérhető: iOS

 • Wolfram Sun Exposure - Wolfram napozásfigyelő

Szuperhasznos alkalmazás a napfény szerelmeseinek. Hogy ne rákvörösen térjünk vissza a nyaralásról, meg kell adnunk bőrtípusunkat és az app kiszámítja, mennyi időt tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk. Figyelembe veszi az időpontot, a pontos helyet, a használt naptej erősségét. A helymeghatározást is használó alkalmazás még UV előrejelzést is nyújt a tartózkodási helyünk szerint. Egészséges napozásra fel :)
Nyelv: angol. Elérhető: iOS

5 hasznos mobilapp az egészséges nyaraláshoz Tovább
Hogyan fogyjunk tartósan és egészségesen?

Hogyan fogyjunk tartósan és egészségesen?

shutterstock_114595075.jpgElőző blogbejegyzésünkben a radikális fogyókúrák veszélyeivel foglalkoztunk. Most táplálkozási tanácsadónk, Koncz Kata segítségével végigvesszük, milyen étrendi alapelveket kell követnünk, ha hosszú távon, egészségesen szeretnénk megszabadulni a súlyfeleslegtől.

A helyes táplálkozásnak kulcsszerepe van az ideális testsúly elérésében. Vannak olyan alapszabályok, amelyeket betartva máris pozitív hatást tapasztalhatunk közérzetünkre és külsőnkre egyaránt.

Az egészséges diéta alapszabályai:

 • Fogyasszunk elegendő emészthető (gyümölcsök, zöldségek) és emészthetetlen rostot (diófélék, korpa, rizs)
 • Változatosan fogyasszunk húsféléket, de kerüljük a mindennapi húsfogyasztást
 • Napi étrendünkben szerepeljenek a halfélék vagy omega-3 zsírsavakat tartalmazó olajak (lenmagolaj, repceolaj, olajos magvak - pl. mandula, pekándió, dió - és az ezekből készült olajak)
 • Kerüljük a transz zsírsavakat (hidrogénezett növényi olajak és az ezek hozzáadásával készült feldolgozott termékek - pl. édességek, leveles aprósütemények, por alapú mártások, levesek, szószok, mikrós popcorn stb.)
 • Naponta fogyasszunk nyers gyümölcsöket, zöldségeket, illetve enyhén párolt zöldségeket
 • Emésztésünkhöz alkalmazkodva hüvelyes zöldségeket és magvakat is rendszeresen együnk
 • Igyunk rengeteg vizet, lehetőleg étkezések között
 • Egyáltalán ne vagy csak mértékkel fogyasszunk alkoholt.

Az alapszabályok szem előtt tartása mellett a legjobb és legtartósabb eredmény akkor érhető el, ha egy diétát teljes mértékben egészségi állapotunkra, anyagcserénkre, személyiségtípusunkra és életvitelünkre szab a szakember.

Rendelőnkben a személyre szabott fogyókúrás csomag most kedvezményes áron érhető el. További információ: http://rmc.hu/hu/cikk/szemelyre-szabott-fogyokuras-csomag

Hogyan fogyjunk tartósan és egészségesen? Tovább
Radikális fogyókúrák veszélyei a belgyógyász szemével

Radikális fogyókúrák veszélyei a belgyógyász szemével

shutterstock_114281680.jpgHamarosan itt az igazi strandidő. Rengeteg nő már javában az áhított bikiniforma eléréséért küzd, sajnos valamilyen divatdiéta segítségével. A villámgyors fogyás azonban nem tartós és még egészségünkre is veszélyes lehet. Belgyógyászunk, dr. Bodnár Eszter a radikális fogyókúrák mellékhatásait foglalja össze.

A gyors és nagymértékű fogyást ígérő diéták mindig gyanúsak. A divatfogyókúrák ígéreteiben csak úgy röpködnek a kilók, 2 hét alatt -5 kg, 10 nap alatt 9 kiló mínusz. Ami hihetetlenül hangzik, az általában az is, ne dőljünk be. A villámdiéták ugyan gyors eredményt hoznak, még akkor sem érdemes alkalmaznunk őket, ha egyébként egészséges, kiegyensúlyozott életvitelt folytatunk. Az a pár plusz kiló nem ettől fog eltűnni, egészségünkben viszont könnyen kárt tehetünk.

Fogékonyabbak leszünk a betegségekre

A fogyókúrák többsége meglehetősen egyoldalú és megvonja szervezetünktől a megfelelő tápanyagokat, nyomelemeket, vitaminokat. Gondoljunk például a káposztaleves diétára vagy a limonádé kúrára. Ha több hétig is ezek szerint étkezünk, ill. koplalunk, az immunrendszer legyengül és sokkal könnyebben kapunk el egy-egy vírust, fertőzést.

Fáradtság, gyengeség

Egy másik mellékhatás, hogy a kevés energia beviteltől fokozott fáradtságot tapasztalhatunk, a vércukorszint ingadozása pedig szédüléshez vezethet. A rossz közérzet a magánéletre és a munkahelyi teljesítményre is negatív hatással lesz.

Koplalás=Hízás?

Ha radikálisan lecsökkentjük az elfogyasztott kalória mennyiségét, pont ellentétes hatást érünk el. A szervezet a koplalást észlelve lelassítja az anyagcserét, úgymond tartalékol. Ha a fogyókúra ideje alatt nem is hízunk, esetleg picit fogyunk, amint visszatérünk a normális étrendünkhöz, garantált a súlynövekedés. De egy igazi fogyókúrázónak a jojó effektus nem újdonság, igaz? J

Komoly következmények

Az egyoldalú diéták nem csak vitaminhiányt okozhatnak. A gyümölcs- és ivókúráktól túlsavasodhatunk. A reggeli órákban amúgy is jellemző a gyomor savassága, ha ezt még egy savasító hatású gyümölcslével tetézzük, erős gyomorpanaszaink lehetnek. A szénhidrátszegény diétáknál - mint például az Atkins-nél - nagyobb hangsúlyt fektetnek a zsír fogyasztására. Ez pedig hosszabb távon a koleszterinszint növekedésével járhat.

Valóban szomorú, hogy a súlyfeleslegtől nem lehet gyorsan, hetek alatt megszabadulni, de valljuk be őszintén, a plusz kilók sem pár hét alatt kúsztak fel. Tartsuk szem előtt, hogy ha életmódot nem váltunk, akármilyen drasztikus fogyókúrát választhatunk, a kilók hamar visszaugranak. Mindig érdemes személyre szabott megoldásban gondolkodni, belgyógyászati állapotfelméréssel kezdeni és szükség esetén dietetikus segítségét kérni.

Radikális fogyókúrák veszélyei a belgyógyász szemével Tovább
Ultrahangvizsgálatok várandósság alatt – egészségkárosító hatásuk nincs, ellenben fontos szerepük van a rendellenességek, eltérések kiszűrésében

Ultrahangvizsgálatok várandósság alatt – egészségkárosító hatásuk nincs, ellenben fontos szerepük van a rendellenességek, eltérések kiszűrésében

Az utóbbi időben újra megsokasodtak a rémhírek, miszerint az ultrahang káros a magzatra. Vannak, akik attól félnek, hogy túl magas lehet a vizsgálófej hőmérséklete, mások úgy gondolják, káros a sugárzás vagy fájdalmas a vizsgálat. Blogbejegyzésünkben ezeket a tévhiteket szeretnénk eloszlatni dr. Gullai Nóra szülész-nőgyógyász szakorvosunk segítségével

Sokan félnek az ultrahangvizsgálattól a várandósság alatt, azt gondolják, hogy esetleg valamilyen ártalmat okozhatnak a babának. Ez a kérdés természetesen a szakembereket is foglalkoztatta és tudományos módszerekkel keresték rá a lehető legpontosabb választ.

Az elmúlt évek, évtizedek tapasztalatait összegző, WHO által publikált közlemény eredményei alapján azt mondhatjuk, hogy a terhesség alatt végzett ultrahangvizsgálatok biztonságosak. Nem rontják a szülészeti kimenetelt, nem okoznak egészségkárosodást, nem fokozzák sem a mentális, kognitív problémák, sem pedig a gyermekkori daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, hiába jelennek meg időről időre ezzel kapcsolatos rémhírek.

_eak6645_1.jpg

Az ultrahang hatása

Mivel az ultrahang - mint minden hang - mechanikai rezgés, kétségtelen, hogy van fizikai hatása, ez azonban a diagnosztikában használt paraméterek mellett nem okozza a magzat egészségkárosodását. Az egyik fizikai hatás lehet a vizsgált szövet hőmérsékletének emelkedése, de ennek mértéke diagnosztikus ultrahangvizsgálat során olyan kicsi, hogy szöveti károsodásól nem kell tartani. A vizsgálófej pedig ha kissé fel is melegszik, annak oka a vizsgálófejben működő elektromos készülék hőkibocsátása és a fenti hatástól független, nincs kapcsolatban a magzatvíz vagy a magzati szövetek hőmérsékletével.

A másik fizikai hatás, amivel gyakran ijesztgetik a várandós nőket, az úgynevezett kavitációs hatás, aminek a lényege, hogy a mechanikus rezgés kapcsán a szövetben apró gázbuborékok keletkezhetnek. Ez a kavitációs hatás elsősorban ott jelentkezhet, ahol valamilyen gáz találkozik más halmazállapotú szövettel. Egyrészt méhen belül nincs gáz, így ezért sem kell ettől a jelenségtől tartani, másrészt a kavitációs hatás diagnosztikus készülékek esetén egyébként sem éri el az emberi szövetekre káros határt.

Az ultrahangvizsgálat során a legnagyobb kellemetlenséget a várandós nő számára a has vizsgálófejjel történő nyomása és maga a fekvő testhelyzet okozhatja. A magzatnál sem tapasztalható olyan reakció, amely alapján arra következtethetnénk, hogy méhen belül fájdalmat vagy egyéb kellemetlen érzetet keltene a vizsgálat. Ennek kapcsán azt is fontos megjegyezni, hogy a két legnagyobb részletességű és leghosszabb ultrahangszűrés idején, a 12. és 20. héten a fájdalomérzéshez szükséges idegi hálózat még nem fejlődött ki, illetve túlságosan éretlen, tehát minden bizonnyal a magzatok számára sem jár kellemetlenséggel az ultrahangvizsgálat.

A legfontosabb diagnosztikai eszköz várandósság alatt

A várandósság alatt végzett ultrahangvizsgálatok az egyik legfontosabb szűrő- és diagnosztikai módszernek számítanak: segítségükkel észre tudjuk venni az esetleges fejlődési rendellenességeket és egyéb eltéréseket és ezek kezelését már magzati korban meg tudjuk tervezni.

 • Az első trimeszteri kiterjesztett szűrés segítségével az általános fejlődési rendellenességek 60%-át, a súlyos szívhibák 90%-át ki tudjuk szű
 • Az alkalmazott genetikai kockázatbecslő módszerrel a Down-szindrómás esetek 96-98%-a kiszűrhető.
 • A második trimeszterben tovább növelhető a hatékonyság, a 20. hét végére az összes ultrahangvizsgálattal felismerhető fejlődési rendellenesség 90%-a, míg a súlyos szívhibák mintegy 100%-a kiszűrhető.
 • A 30. heti ultrahangvizsgálat célja elsősorban a magzat növekedési ütemének, valamint a köldökzsinór és az agy vérkeringésnek az ellenőrzése, emellett néhány kisebb, csak ebben a terhességi korban felismerhető eltérés szűrése történik meg.

További információk RMC Magzati Medicina központunk oldalán érhetőek el.

Ultrahangvizsgálatok várandósság alatt – egészségkárosító hatásuk nincs, ellenben fontos szerepük van a rendellenességek, eltérések kiszűrésében Tovább