RMC Medicina - A Rózsakert Medical Center blogja

Tények és tévhitek a méhszájsebről

Tények és tévhitek a méhszájsebről

shutterstock_108347294.jpgA méhszájsebbel kapcsolatban számos valós hit és tévhit is kering a köztudatban, ezek például: elmúlhat magától, mindenképpen kezelni kell, érdemes ecsetelni, vagy leégetni. Blogbejegyzésünkben dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász szakorvosunkat hívtuk segítségül, hogy tegyük tisztába ezeket a hiteket és tévhiteket, amelyek sok nő számára felesleges aggodalomra adhatnak okot.  

Fontos leszögeznünk, hogy a méhszájseb nem orvosszakmai fogalom, hiszen egy seb a méhszájon lehet egy rosszindulatú daganat és akár egy kis harántrepedés is.

Első lépésként a méhszáj kezelésével kapcsolatban azt kell eldöntetnünk, hogy amit mi „sebnek” neveznénk, az valójában daganat-e, vagy sem. Abban az esetben, ha ez nem daganat, szükségtelen kezelni, leégetni, vagy ecsetelni. A méhszáj ecsetelése a világon sehol nem elfogadott kezelési mód.

Abban az esetben azonban, ha daganat vagy a daganat megelőző állapot gyanúja merül fel, kolposzkópiás vizsgálatot (a méhszáj nagyítóval történő vizsgálata) kell végezni. Kolposzkópiás vizsgálatot szűrő jelleggel nem végzünk, hiszen felesleges beavatkozásokat indukálhat. A daganat, vagy daganat megelőző állapot korszerű szűrése úgynevezett kombinált teszttel, azaz citológiával és HPV teszttel történik.   

Amennyiben ennek a szűrővizsgálatnak negatív az eredménye, nem indokolt a kolposzkópia. Pozitív esetben a nagyítóval történő vizsgálat lehetővé teszi, hogy a gyanús területből, „sebből” mintát vegyünk. Ez az elsődleges diagnosztikus lépés. Az esetek jelentős részében az így vett minta nem mutat olyan súlyosságot, hogy további kezelésre legyen szükség, és elkerülhető a méhszáj operációja.

Abban az esetben, amikor a citológiai vizsgálat már olyan súlyosságú képet mutat, hogy az előzetes mintavételtől eltekinthetünk, a méhszáj elektro konizációját, LOOP-konizációt végzünk. Így egy kis beavatkozással a végleges diagnosztika és terápia is megtörténik. Ezzel a módszerrel sokkal kisebb a méhszáj csonkolása, mint a hagyományos, késsel végzett műtéteknél. A sebgyógyulás is természetesebb, a méhszáj struktúrája jobban fog közelíteni az eredetihez.

Minden méhszájon végzett műtét növelheti a későbbi koraszülés kockázatát. Ezért is fektetünk nagy hangsúlyt arra, hogy csak azokban az esetekben végezzünk műtétet, amikor valóban szükséges, az enyhe elváltozású eseteket pedig további megfigyelés alatt tartsuk.

 A méhszájdaganat kialakulásáért a HPV vírus felelős, míg a jóindulatú „méhszájseb” kialakulásának oka lehet például egy szülést követő berepedés, egy jóindulatú sejtelváltozás, polyp, vagy a méhnyak nyálkahártya jóindulatú felületi elváltozása. Az ún. méhnyak-nyálkahártya gyulladás (cervicitis) kezelése semmiképpen sem műtétei, hanem gyógyszeres kezelés.

Tények és tévhitek a méhszájsebről Tovább
Iskolakezdés = hasfájás?

Iskolakezdés = hasfájás?

shutterstock_142677745.jpgAz iskolakezdés kihívásokkal teli időszak, szülőknek, gyermekeknek egyaránt. Gyakran előfordul, hogy a kisebbek nehezen birkóznak meg a sok új élménnyel, helyzettel, különösen, ha most kezdik az iskolát. Előjönnek a szorongás testi tünetei, például a hasfájás, de ez a tünet jelentkezhet egy-egy vírusfertőzés velejárójaként, vagy jelezhet gasztroenterológiai problémát is. Dr. Vojnisek Zsuzsanna, gyermekgyógyász, gyermekgasztroenterológus szakorvosunk foglalja össze, mire figyeljünk, ha az iskolakezdés a hasfájást is magával hozza.

Szorongásos hasfájás

Az iskolakezdők egy teljesen új helyzetbe csöppennek, új iskolatársak, tanárok, tanórák, házi feladatok stb. A kisiskolások egy része nehezebben dolgozza fel ezt a nagy változást, szorongani kezdenek, és testi tüneteket produkálhatnak. Tipikus eset, amikor a reggeli készülődés közepette, épp indulnánk az iskolába, de megfájdul a hasa. Vagy egy nehezebb feladat, egy nem várt iskolai program indítja el a hasi panaszokat. Figyeljük meg, ahogyan megszokja az új helyzetet, barátokat szerez, belejön a sulis hétköznapokba, elmúlik-e a hasfájás. Ha a szorongás, hasfájás 3 hónapig sem szűnik meg, forduljunk gyermekorvoshoz, gyermekpszichológushoz.

Gyomorrontás, nasi, vírusfertőzés

Az iskolai közegben könnyen terjednek a vírusos megbetegedések, melyek gyakran járhatnak hőemelkedéssel, lázzal, hasfájással. Ha gyermekünk egy fertőzés során kevesebbet eszik, nincs olyan nagy étvágya, ne essünk kétségbe. Viszont mindenképpen figyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra. Ahogy meggyógyul a betegségből, a hasfájás is elmúlik.

Gyomorpanaszokat okozhat az is, ha gyermekünk a megszokottól nagyon eltérő ételeket eszik. Az iskolai menzához is hozzá kell szokni, nem megy egyik napról a másikra. Adjunk neki pár hetet, és ha így sem múlnak a tünetek, forduljunk gyermekorvoshoz.

Ha magunk csomagolunk reggelit, tízórait vagy más kisebb snackeket, ne vigyük túlzásba az édességet. Hajlamosak lehetünk ilyenkor csokival, finomságokkal kompenzálni azt, hogy „szegény” gyermekünknek mennyi kihívással kell most szembenéznie (és persze nekünk is J). Legalább az uzsonnás csomagban legyen egy kis kedvére való, igaz? Gyermekünk édesség iránti vágyát próbáljuk inkább gyümölcsökkel, olajos magvakkal és kevesebb édességgel kielégíteni. Egy édességmámorban töltött naptól igencsak valószínű, hogy este a hasukat fogják fájlalni.

Gasztroenterológiai betegségek

Egyes tünetek nem feltétlenül köthetők az iskolakezdéshez, és hosszabb távon, hetekig sem múlnak el. A gyomor- és bélrendszert érintő betegségre gyanakodhatunk:

 • ha a hasfájás állandósulni látszik, 3 hónapon át legalább heti egyszer jelentkezik és éjszaka is panaszt okoz, felébred rá gyermekünk
 • ha egy-egy étkezést követően, vagy bizonyos ételek fogyasztása után jelentkezik
 • további tünetek is társulnak a hasfájáshoz, például étvágytalanság, haspuffadás, székletürítési zavar
 • stagnál vagy csökken gyermekünk súlya

Ilyen esetekben mindenképpen forduljunk gyermekgyógyászhoz, gyermekgasztroenterológushoz.

Iskolakezdés = hasfájás? Tovább
Menstruáció a profi sportolóknál - hátrány a versenyek alatt?

Menstruáció a profi sportolóknál - hátrány a versenyek alatt?

cpyjzryviaamztu.jpgAmikor a kínai úszónő, Fu Yuanhui azt nyilatkozta a riói olimpia kapcsán, hogy menstruációs fájdalma negatívan befolyásolta sportteljesítményét, felbolydult a világ. Nemcsak azért, mert egy tabutémáról beszélt ilyen nyíltan, hanem azért is, mert felmerült a kérdés, tényleg hatással van-e a versenysportoló nők teljesítményére a menstruációs ciklus. A kérdésről dr. Gullai Nóra, szülész-nőgyógyászunk segítségével szedtük össze a legfrissebb információkat.

Annak ellenére, hogy sokak számára meglepetést okozott Yuanhui olimpián elejtett megjegyzése, a sportorvosokat és profi sportolókat régóta foglalkoztatja ez a téma. 1989-ben Philadelphiában, a Hahnemann Egyetemen külön sportnőgyógyászati központot hoztak létre, később könyvet is adtak ki, mégsem terjedt el a sportnőgyógyászat önálló szakterületként.

Nagyobb sérülésveszély, fáradékonyság

Minden orvos által ismert jelenség a női atlétatriász (hármas tünetegyüttes: táplálkozási zavarok, menstruációs vérzéskimaradás, csontritkulás), azonban arról még mindig viszonylag kevés adat áll rendelkezésre, hogy a női szervezet sajátosságai hogyan hatnak a versenysportra. Az elmúlt évek tudományos vizsgálatai helyenként ellentmondásosak, de számos eredmény támasztja alá, hogy a ciklus bizonyos időpontjaiban nagyobb az esélye a sérüléseknek, máskor pedig hamarabb elfáradhatnak a női sportolók az edzések, versenyek alatt, így pedig romolhat a teljesítmény.

Gondoljunk csak a várandósság időszakára, amikor a női hormonok hatással vannak a vázrendszerre, előkészítve a testet a szülésre. Többek között a csont, ízület és vázizom szöveteiben is jelen vannak ösztrogén és progeszteron receptorok. Nagy valószínűséggel a hormonok hatásának tulajdonítható például, hogy az elülső térdkeresztszalag-szakadás körülbelül háromszor gyakoribb a serdülőkort követően versenysportoló lányoknál, mint fiúknál és különösen a menstruációs ciklus első felében, illetve közepén jellemző ez a sérülés.

Csökkenő terhelhetőség

A menstruáció vérvesztéssel, hemoglobinszint csökkenésével jár, mely együtt változik a szervezet oxigénszállító kapacitásával és így befolyásolja a terhelhetőséget. Az ebből fakadó rosszabb terhelhetőség, gyengébb edzésmunka és nagyobb fáradékonyság egy-egy kiélezett versenyhelyzetet is eldönthet.

Ezen felül számolni kell a menstruáció körül gyakran fellépő görcsökkel, puffadással, pszichés panaszokkal és a gyakorlati kellemetlenségekkel, mint például a tampon vagy betét cseréje, de ismert például menstruációs migrén is, mely élsportolókat ugyanúgy érinthet, mint versenysporttal nem foglalkozókat.

A menstruáció késleltetése

A fenti panaszok csökkentésére vagy a vérzés idejének szabályozására a sportolók gyakran fogamzásgátló tablettákat használnak, hogy kiszámíthatóbb, kiegyensúlyozottabb legyen a ciklusuk. A tablettákkal késleltetni tudják a menstruációjukat, ha az egy fontos verseny idejére esne, azonban ehhez hozzá kell tenni, hogy a fogamzásgátlók hatása a sportteljesítményre még nem egyértelműen tisztázott.

Egy másik megoldást jelenthetnek a méhen belüli fogamzásgátló eszközök. A hormontartalmú spirálnak van olyan speciális fajtája, melynek viselése során teljesen elmaradhat a menstruáció. Ez szintén alacsony hormontartalmú megoldás, a szexuális élet megkezdése után helyezhető fel, a tévhittel ellentétben pedig nem szült nőknél is alkalmazható.

Az előnyök és hátrányok gondos mérlegelését követően egyénileg kell döntést hozni arról, mi a legjobb az adott sportolónak. A menstruációs ciklusnak és a női szervezet sajátosságainak az élsporttal való kapcsolatáról egyre több információ áll rendelkezésre. Ha a cél komoly sportteljesítmény, akkor a megfelelő edzésterv és a formaidőzítés szempontjából elengedhetetlen ezeknek az ismerete, hiszen ahogy Rióban is láttuk, időnként század másodperceken múlik egy olimpiai bajnoki cím.

 

Források

Agel J, Arendt EA, Bershadsky B. Anterior cruciate ligament injury in national collegiate athletic association basketball and soccer: a 13-year review. Am J Sports Med. 2005;33(4):524–30.

Hewett TE, Zazulak BT, Myer GD. Effects of the menstrual cycle on anterior cruciate ligament injury risk: a systematic review. Am J Sports Med. 2007;35(4):659–68.

Sung E, Han A, Hinrichs T, Vorgerd M, Manchado C, Platen P. Effects of follicular versus luteal phase-based strength training in young women.SpringerPlus. 2014;3:668

Kép forrása: Twitter/Jason C

 

Menstruáció a profi sportolóknál - hátrány a versenyek alatt? Tovább
Versenysport gyermekkorban

Versenysport gyermekkorban

istock_000024440519_double.jpgGyermekeinket érdemes minél előbb megismertetnünk a legkülönbözőbb sportágakkal. Erre nincs is jobb alkalom, mint az olimpia időszaka, amikor a közös szurkolás már eleve egy izgalmas élményhez köti a sportot. A korai sportolásra nevelésnek számos előnye van, viszont a versenyszerű sportolás komoly veszélyeket is tartogathat. Dr. Jókay Kinga, gyermekorvosunk posztja a lehetséges kockázatokról, valamint a megelőzés fontosságáról.

A sportolás korai megszerettetésének sok pozitívuma van; a sportoló gyerekek sokat tesznek egészségükért, emellett kitartást, önfegyelmet tanulnak és a stresszhelyzetek kezelését sajátíthatják el sportolás közben. Azok a gyermekek, akik mindezt versenyszerűen teszik, különleges odafigyelést igényelnek, mivel a túlzásba vitt, megerőltető edzések súlyos sérülésekkel járhatnak.

A szerzett elváltozások többsége odafigyeléssel, rendszeres kontrollal és bizonyos „aranyszabályok” betartásával megelőzhető. A gyermek sportaktivitásának kontrollálása elsősorban a szülők feladata, akiknek egyáltalán nincs könnyű dolguk ezen a téren. A kisebb gyermekek még nem tudják pontosan elmagyarázni, hogy mi is a bajuk, sőt az esetleges veszélyforrásokat sem tudják még megfelelően felmérni. Vannak azonban bizonyos jelek, amelyek figyelmeztethetik a szülőt arra, hogy valami nincs rendben. Ilyen tünet lehet az ingerlékenység, a fáradékonyság, vagy a teljesítmény csökkenése.

Teniszkönyök már gyermekkorban?

A versenysportoló gyermekek esetében a sérülések nagyobb részét a túlterheltség okozza, mivel a túlzott aktivitás folyamatos stresszhatásnak teszi ki a csontokat, izmokat és inakat. Léteznek az egyes sportágakra speciálisan jellemző sérülések, mint például a tornászok gerincén megrepedt csont, az úszóknál a váll íngyulladása, de mindenki hallott már az úgynevezett „teniszkönyökről” is.

Az orvosok gyakran diagnosztizálnak ún. mikrotraumás kopást is, ami túlzásba vitt és túl gyakori sportolás miatt következik be. Ennek jellemzője, hogy a sportoló gyermek eleinte csak edzés után érez fájdalmat, de ha nem hagy megfelelő időt a regenerálódásra, akkor sportolás alatt, és legrosszabb esetben aktivitás nélkül is érzi a tompa fájdalmat.

Hogyan előzzük meg a sportsérüléseket?

 • Többféle, változatos mozgásformákat érdemes választanunk, gyermekünkkel közösen. Nem ajánlatos egy-egy sportágra specializálódni mielőtt a gyermek eléri a serdülőkort, a hangsúly inkább a változatosságon van, így a különböző testrészeit fokozatosan erősítheti. Ezzel megelőzhetőek az olyan sérülések, amelyek a későbbi teljesítményre is hatással lehetnek. Nem kell szélsőségekre gondolni, például a futás is változatossá tehető, ha a gyermek egyik nap a vízben, máskor pedig a szárazföldön edz.
 • A terhelt izmoknak hagyjunk elegendő időt a regenerálódásra. Hetente legalább 1-2 pihenőnap jár a sportoló gyermeknek, de ajánlott évente 2-3 hónap szünetet is tartani a versenysportban. Természetesen mozogni ekkor is lehet, azonban a komoly megterheléstől tartózkodni kell. A versenyekre való felkészülés során is fontos a mértékletesség, hetente maximálisan 10 százalékkal ajánlott növelni az edzésidőt, az ismétléseket, illetve a távolságot.
 • Az egészségi állapotnak megfelelő sportág mellett tegyük le a voksunkat. Ezzel szintén sok későbbi probléma megelőzhető. A döntésnél érdemes például figyelembe venni, hogy míg a dinamikus mozgásformák (úszás, lovaglás) jótékony hatással vannak a magas vérnyomásra, addig a statikus mozgások (birkózás, boksz) súlyosan megemelhetik azt.

A versenysport lelkileg is megterhelő

Nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is lehet túlterhelt a gyermek. Az állandó teljesítménykényszer és a versenyhelyzetek okozta stressz önmagában is súlyként nehezedik a gyerekekre. Fontos, hogy a kis sportoló önszántából válassza a versenysportot, és az ezzel járó áldozatokat is saját akaratából vállalja.

A harmonikus lelkiállapot megteremtése már csak azért is lényeges, mert az mindig hozzásegíti a gyermeket a lehető legjobb eredmény eléréséhez. Az irreális elvárások feleslegesen borítják fel ezt az egyensúlyt, valamint szorongáshoz, vagy akár „kiégéshez” vezethetnek.

Versenysport gyermekkorban Tovább
Színes tapaszok az olimpiai sportolók testén - újabb „furcsaság” a köpölyözés nyomai után?

Színes tapaszok az olimpiai sportolók testén - újabb „furcsaság” a köpölyözés nyomai után?

Azoknak, akik figyelemmel kísérték az olimpiai számokat, bizonyára feltűntek a „rejtélyes foltok”, és a furcsa színes tapaszok a sportolók bőrén. Michael Phelps köpölyözés okozta vörös foltjainak rejtélyéről korábban itt írtunk, a különböző színekben pompázó tapaszok hatásáról, alkalmazásáról, valamint a színek jelentőségéről pedig dr. Farkas Kitti aneszteziológus szakorvosunkat kérdeztük.

katrin_holtwick.jpg

kerry.jpg

 

 

 

 

 

Katrin Holtwick                                                                                        Kerry Walsh Jennings
Forrás: REUTERS/Marcelo del Pozo                                                         Forrás: Joe Scarnici/Getty Images

A kinesiotape, vagy más néven kineziológiai tapasz a bőrre felhelyezve aktiválja a fájdalomcsökkentő receptorokat. A szalagok felragasztásával az alattuk futó izmok a test mozgása során rugalmasan rögzítve fognak elcsúszni a bőr alatt. Ez egy természetes módon indukált nyirokkeringés masszázs.

A szalagok segítik az ízület-, izom- és ínrendszer közötti kölcsönhatásokat, emellett megnyitják a vénákat, fokozva a vérkeringést. Azáltal, hogy az izom vérellátását fokozzák, javítják a teljesítményt, illetve csökkentik az izomláz kialakulását. A szövetek a szalagok alatt is mozognak, mely mozgás által a szövetek természetes gyógyulási folyamatai felgyorsulnak. A kineziotape alkalmazásával lényegesen felgyorsul az ízületi- és izompanaszok gyógyulási ideje is.

Hatása:

 • javítja a vérkeringést
 • fájdalomcsökkentő
 • intenzívebb nyirokfolyadék áramlást tesz lehetővé
 • stabilizálja az izmokat
 • stabilizálja az ízületeket
 • a sérült szöveteket terhermentesíti
 • megakadályozza az izomgörcsök kialakulását

kerry.jpg

leryn.jpg

 

 

 

 

 

Leryn Franco                                                                                            Edžus Treimanis
Forrás: REUTERS/Kai Pfaffenbach                                                           Forrás: REUTERS/Stefano Rellandini

A tapaszok anyaga színüktől függetlenül  megegyezik, a színek közti különbségnek a színterápiában van szerepe, minden egyes színnek megvan a saját biológiai hatása. A meleg színek energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal akár a gyulladás csökkentésére is alkalmasak.

Színes tapaszok az olimpiai sportolók testén - újabb „furcsaság” a köpölyözés nyomai után? Tovább
Miért hányt Hosszú Katinka a 200 méter hát döntőjében?

Miért hányt Hosszú Katinka a 200 méter hát döntőjében?

996b08db7434dedfbbf2097efdece6b1.jpgA hivatásos, profi sportolók szervezete extrém megterhelésnek van kitéve. Hosszú Katinka a 200 méteres hátúszás versenye során teljesen kihajtotta magát, erre utal az is, hogy a versenyszámot követően hányt a levezető medencében.

Dr. Vass Viktor belgyógyász és diabetológus szakorvosunk segítségével annak jártunk utána, mi megy végbe ilyenkor a szervezetben, illetve miért jelentkezhet ez a tünet hobbi sportolóknál is.

A test erős fizikai megterhelése esetén, a pulzus gyorsan emelkedni kezd, ritkán ennek éppen ellenkezője történik, azaz csökkenhet. Felléphet ilyenkor a "vagus reakció”, amely során a tizedik, úgynevezett „vagus” agyideg mintegy védelmi mechanizmusként lelassítja a szívet, a vérnyomás csökkenhet, és ettől léphet fel hányinger, illetve hányás.

Ez a jelenség nem csak az élsportolóknál jelentkezhet, és nem ez az egyedüli ok a hányingerre.

 • Dehidratáltság (kiszáradás): Nagyon fontos, hogy sportolás közben kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Edzés közben folyamatosan folyadékot és ásványi sókat veszít szervezetünk, amelyek azonban elektrolit egyensúlya fenntartása szempontjából nélkülözhetetlenek. Amikor ez az elektrolit egyensúly megbomlik, hányinger, hányás léphet fel. Ha a tüneteket figyelmen kívül hagyjuk, és nem pótoljuk a folyadékot, a kiszáradás súlyossá válhat, akár kórházi ellátást is igényelhet.

 • Hőkimerülés: Ebben az esetben a szervezet nem tudja a szükséges hőt leadni, magas hőmérséklet, vagy magas páratartalom miatt. A meleg okozta túlzott só- és folyadékveszteség csökkent vértérfogathoz vezet, mely többféle tünetet okoz, köztük ájulást, eszméletvesztést, hányást, szédülést is. Fontos, hogy ne eddzünk, sportoljunk olyan helyiségben, ahol nem biztosított a megfelelő hőmérséklet, vagy levegőáramlás, mert szervezetünk ilyen közegben egyszerűen nem tudja „hűteni magát”.

 • Hiponatrémia: Akkor következhet be, ha az edzés során kiizzadjuk magunkat és nem megfelelő folyadékkal próbáljuk szervezetünket pótolni. Bár nem is gondolnánk, de a túl sok víz legalább annyira káros lehet, mintha dehidratáltság lépne fel. Ha a szervezetben található nátrium a nagy mennyiségű vízfogyasztás miatt felhígul, fejfájás, zavartság, hányás is jelentkezhetnek. Amennyiben  vér nátriumszintjének csökkenése gyors, a tünetek súlyosabbak lehetnek, izomrángások és görcsök alakulhatnak ki, melyeket aluszékonyság, kóma és akár halál is követhet. Nagyon fontos tehát, hogy ne csak a folyadékot, hanem a sókat is pótoljuk, erre a legideálisabb az izotóniás italok fogyasztása.
Miért hányt Hosszú Katinka a 200 méter hát döntőjében? Tovább
Hogyan vészeljük át a napot, ha az éjszakát szurkolással töltöttük?

Hogyan vészeljük át a napot, ha az éjszakát szurkolással töltöttük?

shutterstock_121028416_1.jpgAz igazi rajongókat a hajnali közvetítés sem tántorítja el, hogy kövessék kedvenc sportolójukat, versenyszámukat. Az izgatottság ébren tart, de reggel az ébresztő már nem annyira kellemes. Összegyűjtöttük, hogyan lehet átvészelni a napot, ha az éjszaka nagy részét szurkolással, nem pedig alvással töltöttük.

Ne hagyjuk ki a reggelit!

Keressünk fehérjében dús reggelit. Ez megadja a szervezetnek a szükséges energialöketet, hogy napközben éber és aktív maradjon. Igyunk koffeintartalmú kávét vagy teát. De persze itt is fontos a mértékletesség, nehogy a nap végén problémánk legyen az elalvással.

Víz, víz, víz

Ha keveset iszunk, még fáradtabbak leszünk. A megfelelő folyadékbevitel segíti szervezetünk vitalitásának megőrzését, visszaállítását. Úgyhogy ne hagyjuk, hogy dehidratálttá váljunk, fogyasszunk minél több vizet.

Mire jó a jégkocka?

A rágcsálás ébren tart, így most kivételesen megengedett egy kis snack. Ha tehetjük, most is válasszunk egészséges nasit. Ha ez nem elég, szopogassunk jégkockát, ami még inkább felfrissít.

Hatékonyan a munkahelyen

Készítsünk feladatlistát. A legfontosabb, legnehezebb feladatokat - melyekhez több energia kell - vegyük előre, az egyszerűbb dolgokat hagyjuk a nap végére. Próbáljunk kizökkenni a megszokott munkamenetből, nyissuk ki az ablakot és hallgassunk ritmusos zenét, ami ösztönzően hat ránk, segít haladni a teendőkkel.

Sport a friss levegőn

Ha tehetjük, tartsunk több rövid szünetet és menjünk a friss levegőre sétálni egyet. Gyűjtsük össze minden erőnket és végezzünk el egy kevésbé megerőltető edzést. Ez lehet negyed óra kocogás vagy feszített tempójú séta a napon, a lényeg, hogy a sport és a természetes fény felébresszen és feltöltsön energiával.

Időben lefeküdni

Egy átvirrasztott éjszaka után fontos, hogy visszatérjünk alvási ritmusunkhoz. A megszokott időben (vagy egy picit előbb) menjünk aludni és addigra állítsuk az ébresztőt, amikor kelni szoktunk.

Hogyan vészeljük át a napot, ha az éjszakát szurkolással töltöttük? Tovább
Fokozódik az olimpiai láz

Fokozódik az olimpiai láz

Holnap kezdődik az olimpia, közkívánatra ismét megkérdeztük orvosainkat, munkatársainkat, hogyan készülnek a nagy eseményre. Várják már? Sok érmet remélnek? Melyik versenyszámokat követik? Blogbejegyzésünkből kiderül.

kadala_zsuzsa.JPG

Kadala Zsuzsanna
ügyvezető igazgató

Nagyon szeretem a sportokat, szeretem nézni szinte az összes sportágat. Eléggé kötődöm a különböző sportokhoz, talán abból is kifolyólag, hogy eredeti végzettségem testnevelés tanár.

Mindig nagyon várom az összes világversenyt, legyen szó az olimpiáról, foci vb-ről vagy az eb-ről. Az olimpiát kicsit azért is, mert nagyon szeretem hallani a himnuszunkat, amikor a magyarok nyernek egy adott számban.

Szoktam nézni az olimpiai közvetítéseket, amikor csak tehetem. Most szerencsére a verseny ideje alatt leszek szabadságon és nagyon szurkolok, hogy minél több aranyérmet szerezzen a magyar csapat.

Szeretem az úszást, a kajak-kenut, a vízilabdát és a kézilabdát. Ha jól emlékszem, a kézilabdázóink nem jutottak ki az olimpiára, ez egy szívfájdalmam. A vízi sportok szeretete onnan ered, hogy több mint 10 évig versenyszerűen úsztam, a főiskolán hagytam abba. Most a kondim megtartásáért rendszeresen futok.

A magyar résztvevőktől 25 érmet remélek.

dohan_orsolya.JPG

 

Dr. Dohán Orsolya
belgyógyász, endokrinológus

Mindjárt itt az olimpia, várom már a kezdést. Reggelente, amikor végigfutom a híreket, az olimpiai témájúakat mindig elolvasom.

Általában azokat a versenyszámokat követem, ahol van magyar versenyző is, de inkább a vízi sportágak, az úszás áll közel hozzám.

Amikor tehetem, én is rendszeresen úszom, ha szabadságon vagyok, akkor minden nap. Medencében vagy a Balatonban, a lényeg, hogy ússzak. Régebben futottam.

Számot nem mondanék, de sok-sok érmet várok a magyaroktól.

levay_bernadett.jpg

 

Dr. Lévay Bernadett
plasztikai sebész, sebész

Izgatottan várom az olimpiát, mindig megnézem előre a programtervet. Ha tehetjük, az egész család együtt nézi, ha épp nem tudjuk követni az élő közvetítéseket, vissza szoktuk nézni, így egyikről sem maradunk le, ami érdekel minket.

A kedvenc versenyszámaim az úszás, a torna és a triatlon. Azért is, mert korábban rendszeresen úsztam, jelenleg pedig triatlon versenyeken veszek részt. Az olimpiai triatlon közvetítéseken mindig ellesek pár trükköt, amit később én is tudok alkalmazni a versenyek során. Ebből a szempontból sajnos későn lesz most az olimpia, mert a triatlon versenyek idén inkább júliusra esnek.

A magyar olimpikonjainktól összesen 17 érmet remélek.

vass_viktor.JPG

 

Dr. Vass Viktor
belgyógyász, diabetológus

Készülök már nagyon az olimpiára, különböző sportmagazinokat olvasok, sportolók blogbejegyzéseit böngészem, folyamatosan tájékozódom az esélyesekről.  Az olimpia számomra a nemzetek játékos megmérettetése a barátság jegyében, ahol megtalálhatjuk a legerősebb, legügyesebb, legkitartóbb sportolókat, akik hazájuknak dicsőséget hoznak. 

A kedvenc sportágam az úszás, a kajak, kenu és a futás, de az atlétika minden ága is érdekel. A futás közel áll hozzám, magam is rendszeresen űzöm. Heti háromszor, négyszer 6-10 km-t szoktam futni a természetben, erdei utakon. Emellett heti 3-4-szer járok személyi edzővel erősíteni is, ahol a crossfit, a body building és a súlyemelés elemeit használva edzünk. 

12 érmet várok, amiből 4 arany nagyon nagy sikert jelentene nekünk. 

tatrai_dora.JPG

 

Tátrai Dóra
asszisztens

Várom már az olimpiát, még nem készültem fel rá teljesen, de mindig meg szoktam nézni, hogy milyen sportolók mennek ki a világversenyre. A gyűjthető sportkártyákat én is szoktam nézegetni, gyűjteni.

Inkább küzdősport beállítottságú vagyok. Úgy tudom, hogy a vusu bekerült idén az olimpiai sportágak közé, így azt is követni fogom. Az extrém sportok állnak még közel a szívemhez. Illetve az atlétikai versenyszámok érdekelnek, a gerelyhajítás és a távolugrás a favoritok.

Azért is szeretem ezeket a számokat, mert középiskolában magam is atletizáltam, akkor még a Testnevelési Egyetem is szerepelt a továbbtanulási terveim között. Aztán a baseball és a küzdősportok (kempo, taekwondo) felé vettem az irányt, ezeket űztem. Jelenleg görkorcsolyázom, kicsit extrémebb változatban, ún. félcső görkorcsolya területen, de az országban nem sok ilyen jellegű pálya van. És még japán dobolok, ami félig küzdősport, félig zene.

A magyar olimpikonoktól minél több érmet várok, 20 felett jó lenne.

Fokozódik az olimpiai láz Tovább
Diagnózis: Olimpiai láz

Diagnózis: Olimpiai láz

Jövő héten kezdődik az olimpia, mi is teljesen olimpiai lázban égünk már. Kíváncsiak voltunk, orvosaink, munkatársaink hogyan készülnek az egész világot megmozgató sporteseményre, melyik sportág áll közel a szívükhöz, és milyen testedzést végeznek a mindennapokban.  Beindult az RMC tippverseny is, orvosaink azt is elárulják, összesen hány érmet várnak, remélnek a magyar olimpikonoktól.

vojnisek_zsuzsanna.jpg

 

Dr. Vojnisek Zsuzsanna
gyermekgyógyász, gyermekgasztroenterológus

A kisfiam, Botond 8 éves, mi együtt várjuk az olimpiát. Le is töltöttük már a programját és beírtuk a naptárba, hogy mikor milyen esemény lesz. A sportolókat bemutató kártyákat is gyűjtjük, és a híreket folyamatosan követjük.

A vízi sportokat szeretem a legjobban, az úszást, a műugrást, a kajak-kenut és a vízilabdát.

Rendszeresen futok, teniszezek. Egy alkalommal 5-10 kilométert futok. Félmaratonokon is szoktam indulni. Botond pedig úszik és nem rég kezdett lovagolni. Úgyhogy ő már nagyon várja a lovas sportokat az olimpián.

Remélem, a magyar csapat az eddigiekhez hasonlóan, legalább 15-20 érmet szerez.

varnagy_eva.JPG

 

Dr. Várnagy Éva
esztétikai fogszakorvos, fogszakorvos

Nagyon szeretem az olimpiát, illetve alapjában véve minden olyan versenyt, amiben magyar versenyzők is indulnak. A közelmúltban például végig figyelemmel kísértem a foci EB-t, pedig nem vagyok focirajongó, mégis teljesen magával ragadott.

Emlékszem, amikor a nyolcvanas évek legvégén Angliában voltunk és együtt néztük az  ismerőseimmel az úszás közvetítést. Soha nem fogom elfelejteni: „Gyere Egérke, gyere kicsi lány!”

Nincs kedvenc versenyszámom, de ha tudom, hogy magyar indulók is vannak, vagy jó eredmény várható, akkor mindig figyelemmel kísérem. Az úszást és a vízilabdát biztosan nézni fogom, az atlétikát is, valamint a szertornát, azt kimondottan imádom.

Gyerekkoromban nem sportoltam rendszeresen, sőt, általában nem sportoltam. Negyven éves lehettem, amikor elkezdtem rendszeresen futni. Ezt követte a spinning, a pilates, a krav maga, majd a rúd fitness. Utóbbit már két éve űzöm, nagyon szeretem, nem is tervezem, hogy abbahagyom.

Sok érmet várok. Ahány lesz, mindegyiknek nagyon fogok örülni. Már önmagában az hatalmas teljesítmény és elismerésre méltó, ha valaki indul az olimpián egy versenyszámban. 

bodnar_eszter.JPG

 

Dr. Bodnár Eszter
belgyógyász, fejfájás specialista

Rendszeresen szoktam nézni az olimpiai közvetítéseket, nagyon szeretem a sportot és a versenyszellemet is, amivel az indulók küzdenek. Azt gondolom, az olimpia és a versenyek is jó lehetőséget jelentenek, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres sportolás fontosságára. Én magam is próbálok mostanában egyre többet rendszeresen mozogni, a kondíciómat rendbe szedni. Ehhez bízom benne, hogy az olimpia is egy plusz lökést fog adni. Próbálok rendszeresen futni, úszni, kerékpározni, de lényegében bármire kapható vagyok.

Kedvenc versenyszámaim a vízipóló és az úszás, talán azért is, mert ezekben a számokban mindig sikeresek vagyunk. Ezeket rendszeresen nyomon is követem.

Hány érmet nyerünk? 25-öt!

csermely_gyula.JPG

 

Dr. Csermely Gyula
szülész-nőgyógyász szakorvos

Az olimpia számomra a professzionális sport látványos összefoglalója. Kissé sajnálom is, hogy ezzé vált. Nagyon kedvelem az Eddie, a sas életrajzi filmet. Eddie számára, bár teljesítette az alapkövetelményeket, az olimpiai bizottság nem akarta hagyni, hogy részt vegyen az olimpián, mondván, hogy azon csak professzionális versenyzők vesznek részt. Eddie pedig csak annyit mondott, úgy tudom, csak amatőrök vehetnek rajta részt. Ez akkor talán még igaz is volt.

Kedvenc versenyszámom a vízipóló. Azt gondolom, hogy értem a játékot, ki szoktam járni meccsekre is, ha Magyarországon játszik a magyar csapat.

Nagyon szeretek sportolni, a legkedvesebb sportom az autóversenyzés, amit sajnos fel kellett adnom az elmúlt évek során. Így maradt a síelés, az úszás, a kerékpár és a futás. De szoktam néha golfozni is, és mostanában egyre jobban szeretek focizni a fiammal.

Nem tudom, mire esélyesek a magyar sportolók, de azt tudom, hogy minden éremnek nagyon fogok örülni, minden érem hatalmas elismerésnek számít.

pekk_vivien.JPG

 

Pekk Vivien
Recepciós munkatárs

Mivel sajnos elég kevés szabadidőm van, az élő közvetítéseket biztosan nem fogom tudni nézni, de online felületen követni fogom majd az eseményeket. Számomra az olimpia egyenlő az összefogással.

A kedvenc olimpiai versenyszámom az úszás és a torna. 7 évig versenyszerűen tornáztam, illetve úsztam, ezért ez a 2 kedvenc sportágam. 13-14 évesen hagytam abba mindkettőt és utána nem is sportoltam sokáig, 18 évesen kezdett el a fitness érdekelni. Jelenleg crossfitezem, ami egyaránt tartalmaz torna, olimpia súlyemelő gyakorlatokat és még sok mást is. Hobbi szinten űzöm, de az a célom, hogy egyszer majd versenyszerűen is csinálhassam.

Eggyel több érmet várok, mint a legutóbbi olimpián.

Diagnózis: Olimpiai láz Tovább
Így viseljünk kontaktlencsét nyáron

Így viseljünk kontaktlencsét nyáron

shutterstock_92466964.jpgNyáron talán még kényelmesebb, ha a szemüveget kontaktlencsére cseréljük. Nem izzadunk be a keret alá, kevésbé kell rá vigyázni amikor strandra megyünk, könnyen hordhatunk mellette napszemüveget stb. Nagyon praktikusan hangzik. Nyáron viszont több dologra kell figyelniük a kontaktlencse viselőknek is. Dr. Kusnyerik Ákos, szemész szakorvosunk összegyűjtötte, mik a fő szabályok.

 • UVA és UVB védelem: Ellenőrizzük a kontaktlencse dobozán, hogy védelmet nyújt-e UV-sugárzás ellen. Egyes kontaktlencsékben nincs vagy kevésbé hatékony a szűrő, így a megfelelő napszemüveget ilyenkor is javasolt hordani.
 • Szemszárazság: A magas víztartalmú és oxigénáteresztő kontaktlencsék nedvességtartalmukat a könnyből nyerik, így a kontaktlencsések gyakrabban tapasztalhatnak szúró, irritáló érzést. A nyári meleg, száraz időben, a légkondicionálók főszezonjában ez még fokozottabban jelentkezhet. A tünetek orvoslására érdemes speciális, tartósítószermentes műkönnyet alkalmazni.
 • Felejtsük el a csapvizet: Ha véletlenül otthon felejtettük az ápoló folyadékot, akkor se helyettesítsük csapvízzel. Tönkreteheti a lencsét, és a fertőtlenítés hatékonyságát is befolyásolja. A legtöbb drogériában, nagyobb élelmiszer üzletben már kapható kontaktlencse ápoló folyadék, így ha nincs is a közelünkben gyógyszertár, ezeken a helyeken megpróbálhatjuk gyorsan beszerezni.
 • Tengerpart: Mindig érdemes pótkontaktlencséről is gondoskodnunk, különösen, ha tengerpartra készülünk. A tengervíz lehetőleg ne érintkezzen a lencsével.
 • Fertőzésveszély: Nyaralás „üzemmódban” nem mindig fordítunk elegendő figyelmet a kontaktlencse higiéniájára. Nem cseréljük elég gyakran az ápoló folyadékot, esetleg koszos kézzel nyúlunk a lencséhez, így az könnyebben szennyeződik, sérül. A nem megfelelően ápolt lencsétől könnyen begyulladhat a szemünk. Ilyen esetekben nem szabad újra visszatenni a kontaktlencsét, mert tovább súlyosbíthatja a tüneteket. Ezekben az eseteken erősen javasolt szemészorvosunknál vizsgálatra jelentkezni, hogy a gyorsan kialakuló gyulladást a lehető leggyorsabban el tudjuk kezdeni kezelni és az esetleges szövődményeket is megelőzzük.
Így viseljünk kontaktlencsét nyáron Tovább
Recék a maradandó metszőfogak élén - mit mutathat, ha nem kopik le?

Recék a maradandó metszőfogak élén - mit mutathat, ha nem kopik le?

_dub4371.jpgA gyerekek kreativitása határtalan. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy igen gyakran fogós, „fogas” kérdésekkel tudnak előrukkolni. Legutóbb kis páciensünk azt a kérdést tette fel, miért van, hogy a kisöccsének nem recésen bújnak elő tejfogai, az ő maradandó fogai viszont recésen? A kérdés megválaszolásában dr. Csermely Márta fogszabályozó szakorvosunk volt segítségünkre.

A recés fogazat a maradó fogak sajátossága. A kidomborodó részek a metszőfogak éli részén helyezkednek el, ezek az úgynevezett mamelonok. Úgy, ahogy a fogak alakja, színe és mérete egyéni mindenki esetében, az is egyéni, kinél milyen mértékben mutatkoznak meg a kis „fűrészek”. A mamelonok a maradandó fogak előtörésekor – egyénenként változó, de általában 7-8 éves korban – láthatóak leginkább, majd a későbbiek során a rágás, harapás miatt természetes folyamatként kopnak. Azon gyermekek esetében, akiknek nyitott a harapásuk, az eltérés miatt az első fogak nem tudnak érintkezni, így a kis „dudorok” az éli részen nem tudnak lekopni a rágás során.

A fogszabályozó szakorvos számára a sokáig megmaradó kis csipkék jelzéssel bírnak: ezeket a fogakat a páciens „nem használja” kellőképpen, ami mögött pedig a nem ideálisan betöltött funkció állhat.

A nyelv-, ajak-, testtartás, a légzés és a fogállás egymással is összefüggő rendszerek. Ha bármelyikben az ideálistól eltérő helyzet alakul ki, az magával vonja a többi változását is. Jó példa erre a szájlégzés: szájlégzés esetén a nyelv a szájüreg alsó-középső részén helyezkedik el (ideális helyzete a szájpadláson van). Ez szűk felső fogív kialakulását, fogtorlódást hoz létre. Vagy például az ún. fordított, vagy nyelvlökéses nyelés esetén a fogak a nyelv által elfoglalt részeken nem érik el egymást, nem érintkeznek. Így alakulhat ki az, hogy egyes esetekben a csipkék sokáig megmaradnak.

Recék a maradandó metszőfogak élén - mit mutathat, ha nem kopik le? Tovább
Túlsavasodtam, van megoldás?

Túlsavasodtam, van megoldás?

_dub2600.jpgGyakran találkozunk a kifejezéssel, nagyon savas a gyomrom. Habár ez kellemetlen érzés, nem csak a gyomrunk lehet túlságosan savas, sőt. Sokszor a gyomor maró, savas érzete már a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulását jelzi. De mit is tehetünk, ha már az egészséges táplálkozás sem segít? Posztunkban dr. Markó Sylvia foglalja össze a lehetséges terápiákat az orvosi természetgyógyászat területéről.

A szervezet savassága és lúgossága közötti egyensúlyt nevezzük sav-bázis egyensúlynak, mérésére az ún. pH skálát használjuk. Az emberi szervezetben az optimális szint 7,35-7,45 között mozog, ami enyhén lúgos kémhatást jelez. 7,0 alatti érték esetében beszélünk túlsavasodásról, mely kialakulhat táplálkozási szokásaink (túl sok savasító étel), stresszes, inaktív életmódunk, de akár gyakori fogyókúrák által is. A sav-bázis egyensúly felborulásának számos tünete lehet.

A savasodás tünetei:

 • Fáradékonyság, energiahiány, gyengeség és hidegérzés
 • Izomfájdalmak, görcsök, ízületi fájdalmak
 • Csontritkulás
 • Kezelés hatására nem szűnő fájdalmak
 • Fejfájás
 • Köröm-, bőr- és hajproblémák (száraz, repedt bőr, fokozott ráncképződés, töredezett köröm, hajhullás)
 • Depresszió, ingerlékenység, nyugtalanság
 • Testsúlynövekedés: a test zsírsejteket termel, hogy elszállítsa a savat a létfontosságú szervektől
 • Érzékeny foga, fogíny
 • Emésztési problémák: gyomorégés, gyomorfekély, ismeretlen eredetű bélgörcsök

A savasodás kezelése:

 • Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő folyadékbevitelt. Nyáron mindenhonnan ezt halljuk, nem véletlenül. A napi 2-3 liter víz mindenképpen legyen meg, de ennél többet is nyugodtan fogyasszunk.
 • Lúgosító ételek: keressük meg azokat a lúgosító ételeket, amiket szívesen fogyasztunk. Az interneten számos olyan listát találunk, amiből válogathatunk. Egy meglepő tipp: a citromnak kiváló lúgosító hatása van. Ugye milyen jó nyáron egy hűsítő limonádé?
 • Mozgással a stressz ellen: két legyet ütünk egy csapásra. Felejtsük el az inaktivitást és vezessük le a stresszt kedvenc sportunkkal.
 • Enyhe elsavasodás esetén otthon elvégezhető terápiát ajánlunk, melynek fontos részét képezi az étrendi, az életmódbeli változtatások, bázikus és homeopátiás szerek szedése, és a speciális méregtelenítés.
 • Krónikus, erős elsavasodásnál infúziós terápiákat alkalmazunk, melyek hatása gyorsabb és mélyrehatóbb. Az infúzióval bejuttatott, a bázikus szerek és a kiválasztó szervek működését serkentő gyógyszerek együttes hatásának köszönhetően a tünetek csökkennek, megszűnnek, a közérzet lényegesen javul.
Túlsavasodtam, van megoldás? Tovább