RMC Medicina - A Rózsakert Medical Center blogja

Milyen tünetei vannak a szerelemnek?

Milyen tünetei vannak a szerelemnek?

Itt a Valentin nap, minden a szerelemről szó. Aki szerelmes, annak szép a világ, repkednek a pillangók, és nem tudja letörölni a mosolyt az arcáról. Túl rózsaszín álomvilág, vagy tényleg vannak tünetei a szerelemnek? Dr. Bajnok Éva endokrinológus szakorvosunk segít nekünk a diagnózis felállításában.

Love is in the air

Az illatok nagyon fontos szerepet játszanak a vonzalom kialakulásában. Ezért a jelenségért az úgynevezett feromonok felelősek.  Ezek olyan anyagok, amelyek információt hordoznak az érzelmekről, a hormonszintről, a szexuális vágyról és a termékenységről.  Van egy nehezen definiálható illatuk, amit a bőrünkön keresztül párologtatunk magukból. Nőknél a feromonok peteéréskor áramlanak leginkább, hiszen ilyenkor a legtermékenyebbek, ilyenkor szeretnének leginkább figyelmet kapni. Ez az illat befolyásolja, hogy kit tartunk szimpatikusnak, kihez vonzódunk. Más szóval, hogy kivel „működik a kémia”.  

shutterstock_125922299_blog.jpg

A szerelem kémiai hírvivői

Az illatok tehát segítenek a vonzalom és a szimpátia kialakításában. De mi okozza az elvarázsolt állapotot? Vegyük sorra a szerelem kémiai hírvivőit.

Adrenalin: izgalom, és pillangók a hasban

Az adrenalinról tudjuk, hogy stressz hatására szabadul fel a szervezetben, de az talán kevésbé ismert, hogy a vonzalom kialakulásában is szerepe van. Ettől a hormontól ver gyorsabban és erősebben a szíved, ha a szerelmeddel találkozol, ettől érzel izgatottságot, ha vele vagy, és a pillangókat is ez repteti a hasadban.  

Dopamin: függőség és rózsaszín köd

A dopamin szerepet játszik a motiváció, a függőség, a figyelem és a vágy kialakulásában.  Emiatt van az, hogy állandóan a másikra gondolsz, szinte mindenről ő jut eszedbe, gyakorlatilag a kábítószereddé válik. Nem eszel, nem iszol, és rózsaszín köd vesz körül. Ha a szerelmedre gondolsz, a szervezetedben mindig megemelkedik a dopamin szintje, ezért gyakorlatilag ördögi körbe kerülsz: nem tudod és nem is akarod őt kiverni a fejedből.

shutterstock_129551171_blog.jpg

Szerotonin: vakká tesz

Ha erős vonzalmat érzünk valaki iránt, a szerotonin szint lecsökken a szervezetben, ettől „veszítjük el a fejünket”, ha szerelmesek vagyunk.  Ilyenkor van az, hogy senki mást nem veszünk észre, és a nagy ő hibái sem tűnnek fel. Úgy érezzük, hogy ő tökéletes.

Tesztoszteron: hajt a libidó

Nemcsak a férfiak, hanem a nők szexuális vágyának beindításáért is a tesztoszteron felelős. A petefészekben kis mennyiség termelődik ebből a hormonból, és ez ébreszti fel a nők libidóját.

Oxytocin: erős kötelék

Ha a vonzalom és a kezdeti fellángolás erősebb érzelmekké alakul, akkor az oxytocin dolgozik bennünk. Ez a hormon fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet. Felelős az erős, monogám kapcsolatok kialakulásáért. Ilyenkor érzed azt, hogy elköteleződsz a másik mellett, és egy csapat lesztek. Az oxytocin segíti egyébként az anya és gyermeke közötti kötődést erősítését is.

shutterstock_156882656_plasztika_blog.jpg

Sok mindenért felelősek az illatok és a hormonok, de nem csupán ez határozza meg, hogy ki iránt érzünk szerelmet és kit választunk párunknak. A kezdeti szikra kipattanása és a varázslatos érzés viszont nagyrészt ezeknek köszönhető.

Happy Valentine’s day! :)

Milyen tünetei vannak a szerelemnek? Tovább
Télen se akaszd szögre a futócipőt!

Télen se akaszd szögre a futócipőt!

A mozgás minden évszakban fontos. Télen kevés időt töltünk a szabadban, egy kis futás ilyenkor is remek kikapcsolódást nyújthat és feltöltheti a testünket és a lelkünket. Van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, mielőtt útnak indulsz. Hogy mik ezek, azt dr. Pulai Judit belgyógyász, reumatológus segítségével gyűjtöttük össze nektek, aki szabadidejében szívesen fut – akár télen is.

shutterstock_251278612.jpg

Az alapok

A mozgáshoz mindenkinek más hőmérséklet az ideális. Van, aki melegben szeret futni, és akadnak olyanok, akik inkább a hideget kedvelik. Alapvetően nincs olyan hőmérsékleti határérték, ami felett vagy alatt határozottan tiltott a sportolás, mindenki maga érzi, hogy mi esik jól, mit bír a szervezete.  

Ezekre figyelj

 • Ha most kezdesz futni, akkor alapszabály, hogy fokozatosan terheld magad.
 • Aki asztmás, vagy szívbeteg, mindenképp kérje ki az orvosa véleményét a téli szabadtéri futással kapcsolatban.
 • Soha ne hagyd ki a bemelegítést! Erre minden évszakban oda kell figyelni, de a hidegben az ízületek védelme érdekében hosszabb és alaposabb bemelegítés szükséges.
 • Futás után kötelező a nyújtás.
 • A szervezetet a hidegben történő futás jobban igénybe veszi, ezért ne erőltesd túl magad, mindig annyit fuss, amennyi jólesik.

shutterstock_243295729.jpg

Okosan tervezd meg a ruházatot!

Mielőtt elindulsz, nézd meg az időjárás-jelentést, hogy tudd milyen hőmérséklet, szél, vagy csapadék várható. Futás közben 15-20 fokkal melegebbnek érezzük a hőmérsékletet, ennek megfelelően kell megválasztani az öltözéket. Figyelj rá, hogy ne öltözz túl, mert ha nagyon kiizzadsz, könnyebben megfázhatsz. Ha gyakran futsz, mindenképp vásárolj jó minőségű, speciális futóruhákat, hogy elkerüld a sérüléseket és a meghűlést.

Miből álljon a téli futóöltözet?

Felsőrész

 • Alsó réteg: test vonalát követő, jól szellőző aláöltözet.
 • Középső réteg: lazább, lezserebb darab, ami jó hőszigetelő és jól szellőzik.
 • Felső réteg: futókabát, ami bírja esőt, a havat, a szelet, a hideget, és légáteresztő.

Alsó rész

 • Alsó réteg: Jól szellőző, meleg aláöltözet, ami főként a feneket és a combot védi. Erre megfelelő futónadrág mellett csak extrém hidegben van szükség.
 • Téli futónadrág, ami vastagabb anyagból készült, jó hőszigetelő és légáteresztő.

Sál

 • Meleg, polár csősál, amit az orrodra is fel tudsz húzni, hogy ne közvetlenül szívd be a hideg levegőt.

Sapka, kesztyű

 • Ezekről se feledkezz meg, mert a fejed megfázhat, az ujjaid pedig megfagyhatnak a hideg következtében.

Ne felejtsd el a vizet sem!

Attól, hogy hideg van és esetleg  kevésbé érzed az izzadást, még ugyanúgy pótolnod kell az elveszített folyadékot. Futás közben csak kortyokban fogyassz vizet, utána pedig bőségesen igyál és egyél is valami táplálót.

shutterstock_226903828_blog.jpg

A futás erősít, kikapcsol és feltölt energiával. Ha érzed magadban az erőt, bátran űzd télen is ezt a sportot. Figyelj az öltözékre, a folyadékpótlásra és melegíts be megfelelően. A legfontosabb pedig, hogy tartsd tiszteletben a tested és ne erőltesd túl magad, ha nagyon nem megy, próbálkozz másik sporttal, vagy várj tavaszig.

Télen se akaszd szögre a futócipőt! Tovább
Mit tegyünk, ha télen vagyunk allergiásak?

Mit tegyünk, ha télen vagyunk allergiásak?

Az allergia szó hallatán a legtöbben talán azokra a pollenallergiásokra gondolunk, akik egész nyáron tüsszögnek és orrfolyással küzdenek. Ők a téli hónapokban fel is lélegezhetnek. Azoknak viszont, akik poratkára, penészre vagy állatszőrre érzékenyek, csak télen kezdődik az igazi allergiaszezon. A legfontosabb tudnivalókat a téli allergiákról dr. Nagy Adrienne Ph.D. allergológus szakorvosunk segítségével gyűjtöttük össze.

allergia.jpg

A hideg beköszöntével beindítjuk a fűtést, amely az év során felhalmozódott port és más káros anyagot a levegőbe keveri. Amint ezek az orrunkba kerülnek, rögtön allergiás reakciót válthatnak ki. A folyamat során ún. hisztamin termelődik, amely tüsszögést, könnyezést vagy orrfolyást eredményez.

Nátha vagy allergia?

A tünetek alapján nehéz megkülönböztetnünk a téli allergiát a felső légúti megbetegedésektől. A téli hónapokban ráadásul a vírusok által egymás után betegszenek le az emberek, így még nehezebb eldöntenünk, mi okozza a panaszokat. A legegyszerűbb válasz a kérdésre, hogy a náthás időszak körülbelül 8-10 napig tart, míg az allergia hónapokig kínozhatja a beteget. 

Melyek a leggyakoribb téli allergiák? 

 • A leggyakoribb allergén télen a poratkák, melyeket az ágyneműben és a matracokban érdemes keresni. Az allergiás panaszokat az állat levegőben szálló, beszáradt széklete okozza. Annak érdekében, hogy minél kevesebb kerüljön belőlük a levegőbe, szükséges heti egy alkalommal kimosni a teljes ágyneműt. Léteznek már antiallergén ágyneműhuzatok is, érdemes lehet kipróbálni őket. A poratka allergia leggyakoribb tünete a reggeli tüsszögés és az orrdugulás. Ügyeljük arra, hogy a légutak szabadok legyenek és a sok orrfújással ne okozzunk sebet az orron, hiszen az további fertőzésekre ad lehetőséget. Ami a portalanítást illeti, szerezzünk be egy HEPA szűrővel ellátott porszívót, amely a művelet során nem engedi a port visszaáramlani a levegőbe. A HEPA szűrő vásárlása esetén figyeljünk arra, hogy a szűrő típusszáma minél nagyobb számot tartalmazzon (pl.: H14 és afelett), mert annál tökéletesebben szűri a levegőt.
 • Érzékeny pont, az állatszőr allergia. A téli hidegben sokan döntenek úgy, hogy szeretett kutyájukat/macskájukat beengedik a házba is. Ilyenkor jelentkezhet erősen az állatszőr allergia, amely klasszikusnak mondható tünetekkel jár, mint a köhögés, tüsszögés és szemviszketés. Nagyon nehéz ilyenkor megválni kedvencünktől, ezért ha mindenképpen magunk mellett akarjuk tudni kisállatunkat, fürdessük meg minden héten legalább egyszer és ne engedjük be hálószobánkba. Fontos tudnunk azt is, hogy itt kettős problémával állunk szemben. A poratkák a háziállatok lehullott szőrével táplálkoznak, a szobában tartott állatok szőre kitűnő tápanyag számukra, amelyek így vidáman szaporodnak. Kedvenceink sajnos több allergiás reakció kiváltói lehetnek.
 • Gyakran okoz problémát az allergiások körében a penész.  Nedves helységekben - minta fürdőszoba és a pince - könnyen kialakul. Sőt, ha modern, műanyag nyílászárók vannak otthonunkban, a „túl jó” szigetelés miatt bármelyik szobában találkozhatunk penésszel. Annak érdekében, hogy elkerüld a lehetséges rosszullétet, először is válj meg minden menthetetlenül penészes tárgytól. A lakás azon részeit, melyeket „nem lehet kidobni”, kezeljük penész elleni vagy fertőtlenítőszerekkel.

Mindhárom allergia esetében érvényes tanács, hogy lakásunkat rendszeresen szellőztessük. Ilyenkor az ablak legyen legalább 5 percig nyitva, hogy a meleg, szennyezett levegő kiáramolhasson és helyébe friss, száraz levegő kerülhessen.

 • Ha a téli allergiákkal foglalkozunk, egy másik típusú problémával is szembe kell néznünk. Télen sokat eszünk, iszunk. Ilyenkor megszaporodnak az étkezéssel összefüggő csalánkiütések. Ezek hátterében ételallergia vagy hisztamin intolerancia is állhat. Ez utóbbit a nagy hisztamin tartalmú ételek bontásában szerepet játszó DAO enzim hiánya, gyenge működése okozhatja.  Téli, ünnepi lakomáink: füstölt húsok,vörösbor, savanyú káposzta, halak, tenger gyümölcsei, mák, érlelt sajtok, savanyúságok sok hisztamint tartalmaznak, melyek hisztamin tartalmának lebontása kihívás a szervezet számára. A kórképek elkülönítésében és eltérő kezelésében is dr. Nagy Adrienne allergológus áll rendelkezésre életkortól függetlenül.


A téli allergiák kezelése

Sok esetben a környezetünkben tett változtatások akár meg is szüntethetik panaszainkat, ha viszont a tünetek nem enyhülnek, forduljunk szakorvoshoz.

_dub6445.jpg

Ahogyan más allergiás betegségeknél, a téli allergiák esetében is népszerű kezelési mód az ún. immunterápia, amely segíti a szervezetet hozzászoktatni az allergiát kiváltó tényezőhöz. Azért ajánljuk ezt a módszert, mert az allergénspecifikus immunterápia (SIT) a tüneteken kívül az allergia okára is képes hatni.

Mit tegyünk, ha télen vagyunk allergiásak? Tovább
Tények és tévhitek a felfázásról

Tények és tévhitek a felfázásról

Sokan az egyik legkellemetlenebb tünetekkel járó betegségként tekintenek a „felfázásra”, vagyis arra a fertőzésre, ami a húgyúti rendszerben okoz gyulladást. Ezúttal tisztázzuk a húgyúti fertőzésekkel kapcsolatos fontos tudnivalókat annak érdekében, hogy megértsük, mi zajlik le szervezetünkben a betegség során. A témában Dr. Gullai Nóra szülész-nőgyógyász szakorvosunk volt segítségünkre.
istock_000015201389xxlarge.jpg

A húgyúti rendszer különböző megbetegedéseit legtöbben (tévesen) felfázásnak nevezik. A húgycső, a húgyutak, a vesék és a vesevezetékek gyulladásos állapotát azonban helyesen húgyúti fertőzéseknek kell neveznünk, hiszen kialakulásuk elsősorban nem a hidegnek köszönhető, hanem különböző kórokozóknak, jellemzően baktériumoknak. A hideg segítheti a kórokozók szaporodását a helyi immunválasz csökkenésén keresztül, ezért fokozottan érdemes figyelni a megfelelő öltözékre is. 

A megbetegedés kialakulása

A húgyúti fertőzés sajnos rendkívül gyakori probléma, különösen a nők körében. A végbél és a húgycső, valamint a hüvely nyílása is közel fekszik egymáshoz, ami elősegíti a fertőzés kialakulását. A vastagbélben (természetesen) jelenlévő baktériumok ezért könnyen a hüvelybe és azon át a húgycsőbe és -hólyagba kerülhetnek, ahol elszaporodva gyulladásos állapotot idéznek elő. Ezt az úgynevezett felszálló fertőzést legtöbb esetben az E. coli baktérium okozza, de más baktériumok is okozhatnak ilyen megbetegedést. Az anatómiai sajátosságoknak köszönhetően a nők körében gyakoribb jelenség, azonban férfiaknál is előfordulhat, hasonló tüneteket produkálva. Szexuális úton terjedő kórokozók is előidézhetnek elsősorban húgycső gyulladást, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, valamint maga a gyakori szexuális aktus (“mézeshetek betegsége”) és egyes fogamzásgátló módszerek (pl. spermicidek alkalmazása) is hajlamosíthatnak. Kisbabák esetében is számolnunk kell a húgyúti fertőzés lehetőségével, náluk viszont a tünetek gyakran veleszületett rendellenességre utalhatnak, illetve menopauzában is jellemző, ami elsősorban a csökkenő hormonszintekkel magyarázható.

Tünetek és diagnosztizálás

A húgyúti fertőzések többféle tünettel jelentkezhetnek, a leggyakoribb ezek közül a gyakori vizelési inger, amely égő, görcsös fájdalommal társul. A vizelet ilyenkor zavaros és akár véres is lehet. Alhasi fájdalmakat is tapaszthatunk, illetve hőemelkedés is előfordulhat. Az erős deréktáji fájdalom, a láz és a hidegrázás a vesemedencék gyulladására utalhat, melynek komoly szövődményei is lehetnek, ezért ha ezeket a tüneteket észleljük, minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

A betegség diagnózisát a klinikai képen túl vizeletvizsgálat segítségével állíthatjuk fel. Ilyenkor a vizeletben genny, fehér- és vörösvérsejtek is megjelenhetnek, melyek utalnak a gyulladásos állapotra, nyálkahártya vérzésre. A húgyúti fertőzések esetében a baktérium elpusztításához szájon át adott antibiotikumot alkalmaznak. Nagyon fontos tudni, hogy a különböző baktériumok más és más antibiotikumra érzékenyek, ezért mindenképpen az orvos által előírt gyógyszert szedjük és semmiképpen se kezdjünk el antibiotikumot szedni a diagnózis előtt. A megfelelő gyógyszer alkalmazásakor a tünetek gyorsan enyhülnek, de fontos, hogy mindig az előírt ideig szedjük a gyógyszert, ne hagyjuk abba korábban akkor sem, ha teljesen megszűntek a panaszok.
shutterstock_119446654.jpg

Hogyan előzzük meg a fertőzést?

A húgyúti fertőzések rendkívül kellemetlenek lehetnek bárki számára, a tünetek sokszor hirtelen jelentkeznek és nagy fájdalommal járnak. Odafigyeléssel természetesen megelőzhetjük a bajt. Ahogy már említettük, a húgyúti fertőzések téves elnevezése, a „felfázás” arra utal, hogy a gyulladást a hideg okozza, például ha hideg felületre ülünk, vagy mezítláb járkálunk. A hideg csökkentheti a helyi immunválaszt, azonban a bakteriális fertőzés eredete más. Fontos a székelés utáni higiéniára való odafigyelés, amely felnőttekre és kisbabákra is egyaránt igaz. Hasznos lehet, ha együttlét után rövid időn belüli vizeléssel átmossuk a húgycsövet, ez segíthet megakadályozni a felszálló fertőzés kialakulását. Ha az előzményben volt már húgyúti fertőzés, érdemes a spermicid fogamzásgátló módszereket kerülni, menopauzában szenvedő nőknél pedig a helyi hormonkezelés segíthet a megelőzésben. A tőzegáfonya és a probiotikumok hatékonysága egyelőre vitatott, de számos páciens számol be kedvező tapasztalatokról. Amiről pedig semmiképpen sem szabad megfeledkeznünk, az a megfelelő folyadékbevitel. Ha rendszeresen elég vizet iszunk, azzal lehetővé tesszük a folyadék átáramlását, ami átmossa a vesét, a húgyvezetéket, a hólyagot és a húgycsövet.

Kihez forduljunk?

Végül fontos tisztáznunk azt is, hogy megbetegedés esetén milyen orvoshoz kell fordulnunk. Annak ellenére, hogy a húgyutak megbetegedése többnyire más tünetekkel jár, mint a nőgyógyászati fertőzés, a nők nagy része először mégis nőgyógyászát keresi fel. A félreértés oka elsősorban az, hogy az érintett szervek igen közel vannak egymáshoz, továbbá megtévesztő lehet az is, hogy a húgyúti fertőzések gyakran kialakulhatnak a megnövekedett szexuális aktivitás vagy partnerváltás alkalmával is és társulhat hüvelyfertőzéssel is. Ha húgyúti fertőzések tüneteit észleljük magunkon, célszerűbb, ha a húgyutak specialistájához, urológus szakorvoshoz fordulunk.

Tények és tévhitek a felfázásról Tovább
Szépészeti plasztika: nem hiúsági kérdés

Szépészeti plasztika: nem hiúsági kérdés

Hazánkban a plasztika megítélése kettős. A helyreállító műtéteket nem nézzük rossz szemmel, de a szépészeti célú beavatkozások kevésbé elfogadottak a közvélemény körében. Tényleg elítélendő, ha valaki a szépségért kés alá fekszik? Milyen hatással van a páciensre egy sikeres műtét?  Dr. Lévay Bernadett plasztikai sebészünket kérdeztük a témáról, aki sok nőn és férfin segített már.

A plasztikai sebészetnek alapvetően két ágát különböztetjük meg: a rekonstrukciós műtéteket és az esztétikai beavatkozásokat. Előbbi a baleseti, égési és műtét okozta torzulások vagy hegek, valamint fejlődési rendellenességek korrekcióját jelenti. Utóbbi, ahogy neve is mutatja, esztétikai célú, a fiatalabb, vagy előnyösebb külső elérése érdekében történik. Az esztétikus végeredmény természetesen a rekonstrukciós műtéteknél is nagyon fontos.

shutterstock_77729719_plasztika_blog.jpg

Ha egészséges vagy, miért fekszel kés alá?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy aki egészséges és csupán szépészeti célból műtteti meg magát, mérhetetlenül hiú, vagy nem tud mit kezdeni a pénzével. Az okok ennél persze sokkal összetettebbek. Van, akit gyerekkora óta csúfolnak a fülei miatt, mások nem érzik magukat igazi nőnek kisméretű kebleik miatt, olyanok is sokan akadnak, akik a terhesség után megereszkedett bőrtől önbizalomhiánnyal küzdenek. A test és a lélek egészsége összefügg.  Ha valaki nem tudja elfogadni magát a testében, az lelki problémákat okozhat, ezek pedig pszichoszomatikus tünetekhez és betegségekhez is vezethetnek.

Nagyobb önbizalom, jobb párkapcsolat

Sok páciens nyilatkozik úgy a műtét után, hogy az egész élete megváltozott és az önbizalma szinte az egekbe emelkedett. A jó önbizalom és önbecsülés segítheti a pár találást és pozitív hatással lehet a párkapcsolatokra. A doktornő szerint sok házasságot mentett már megy egy-egy általa végzett műtét.

shutterstock_156882656_plasztika_blog.jpg

Életmódváltásra késztet

Dr. Lévay Bernadett tapasztalatai alapján egy sikeres plasztikai műtét után sokakra motiválóan hat az elért eredmény. Életmódváltásra ösztönözi őket, jobban odafigyelnek arra, hogy formában maradjanak és egészségesebben éljenek. Sportolni kezdenek és tudatosan figyelnek az étkezésükre. Úgy vélik, ha már egyszer megcsináltatták az adott testrészüket, szeretnék, ha sokáig szép maradna – és ezért érdemes tenni.   

shutterstock_160379219_plasztika_blog.jpg 

Ne ítélkezzünk tehát azok felett, akik a szebb külső és jobb megjelenés érdekében kés alá fekszenek. Ezek a beavatkozások olyan életminőség javuláshoz vezethetnek, amik a párkapcsolatokra és a munkahelyi teljesítményre is hatással lehetnek. Aki műtétre készül, gondolja végig alaposan. Ne fellángolás, vagy egy divathullámnak való megfelelés ösztönözze. Ha bizonytalan, kérje ki pszichológus véleményét is.

Szépészeti plasztika: nem hiúsági kérdés Tovább
Goodbye Mr. Sporty President

Goodbye Mr. Sporty President

Barack és Michelle Obama napi másfél órát sportol - és te?

Barack Obama 8 év elnökség után könnyek között mondta el leköszönő beszédét. Ő és Michelle Obama First Lady sok mindenben úttörők voltak és mindig igyekeztek jó példát mutatni nekünk. Mi nagyon szerettük a sportosságukat és azt, ahogy mozgásra ösztönözték a világot. Ezért készítettünk nektek egy összeállítást a kedvenc Obama sportjeleneteinkből.

Obama elnök és Joe Biden alelnök egy kis munkahelyi futással népszerűsítették a Let’s move kampányt. Persze csak stílusosan: ingben és nyakkendőben.

Emlékeztek, amikor Michelle Obama az Ellen Showban lenyomta a műsorvezetőt fekvőtámasz párbajban? A végén csak annyit mondott, hogy sokkal többet is bírt volna, de abbahagyta, mert nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni a humoristát.

Barack Obama szinte minden labdajátékot szeret és űz. Legyen az kosárlabda

obama-playing-basketball.jpg

http://brokelyn.com/lets-real-obama-destroy-bill-de-blasio-basketball-game/

baseball

imrs.jpg

https://www.washingtonpost.com/news/early-lead/wp/2015/05/18/cubs-troll-president-obama-on-twitter/?utm_term=.32add09126ae

vagy munkahelyi rögbi.

barack_obama_playing_football_in_secretary_s_office.jpg

https://www.flickr.com/photos/whitehouse/3683217569/in/photostream/

A First Lady betekintést engedett az edzésprogramjába. Egy tévéműsorban elmondta, hogy másfél órát edz naponta – meg is látszik rajta. 

Az Obama házaspár sportrajongó. Minden szempontból. Ha épp nem futnak, baseballoznak, vagy erősítenek, akkor szívesen szurkolnak élőben a kedvenc csapatuknak. Ezen a kosármeccsen a „kiss cam” pont őket találta meg.

image_update_c6651fac98f2e33c_1342513257_9j-4aaqsk.jpeg

http://www.itv.com/news/2012-07-17/barack-and-michelle-obama-embrace-on-kiss-cam-at-basketball-game/

image_update_c5f4caaa4149366d_1342513443_9j-4aaqsk.jpeg

http://www.itv.com/news/2012-07-17/barack-and-michelle-obama-embrace-on-kiss-cam-at-basketball-game/

image_update_448d71d7178a482b_1342513213_9j-4aaqsk.jpeg

http://www.itv.com/news/2012-07-17/barack-and-michelle-obama-embrace-on-kiss-cam-at-basketball-game/

Obamáéktól megtanulhattuk, hogy szeressük és élvezzük a sportot. Találjuk meg a legmegfelelőbb mozgásformát és űzzük azt rendszeresen. Mert egészségesebbek leszünk tőle, feltölt energiával és elűzi a rosszkedvet. Az idő pedig nem lehet kifogás, ha nekik megy, neked is fog.

Goodbye Mr. Sporty President Tovább
Gyerekekkel a rekord hidegben: mit mond a gyermekorvos?

Gyerekekkel a rekord hidegben: mit mond a gyermekorvos?

Az elmúlt hétvégén rekordok dőltek meg a téli hidegben, hiszen évek óta nem tapasztaltunk ilyen zord időjárást. Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász szakorvosunk sajnos több olyan kisgyermekkel találkozott ez idő alatt, akiket nem öltöztettek fel az extrém hideg időjárásnak megfelelően, ezért úgy döntött, megosztja velünk tapasztalatait és tanácsait.

3b48d7be-df64-47f8-b69b-10e5df7edc2e.JPG

Jó, ha tudjuk: a téli megbetegedéseket és felső légúti fertőzéseket nem a hideg időjárás, hanem a vírusok okozzák. A nátha télen sokkal gyakoribb, hiszen a számtalan különböző vírus könnyen terjed a zárt terekben, mint az iskola és a munkahely.

Az extrém hidegben töltött idő azonban okozhat problémát, hiszen a fagyás veszélye igen nagy. A fagyos levegő elsősorban kisbabák és kisgyermekek esetében különösen veszélyes. A szülőknek ilyenkor fokozottan oda kell figyelniük arra, hogy gyermeküket rétegesen öltöztessék, gondosan ügyelve ujjaikra, füleikre és az orrukra is. Sose induljunk el téli sétára kesztyűk nélkül! Bőrünk ugyanis fagyás közeli állapotba kerülhet, aminek jele a sápadttá, szürkévé, esetleg hólyagossá váló bőrfelszín. Ha ezeket a tüneteket észleljük, mindenképpen menjünk meleg helyre, ahol a hideg, vizes ruhát le tudjuk venni és meleg vízbe (max. 40°C) áztatott törölközőt tudunk teríteni a fagyos bőrre. Fontos, hogy óvatosan kezeljük, ne dörzsöljük vele a bőrt.

moni.jpg

Néhány tipp nagyobb gyermekek számára:

 • Sose rágózzunk síelés vagy szánkózás közben
 • Szánkózás közben mindig lábbal előre helyezkedjünk el
 • Síelés vagy snowboardozás közben mindig használjunk bukósisakot
 • Habár a motoros szán is egyre divatosabb, 16 éven aluli gyermekek semmiképpen ne vezessék, és 6 éven aluliak ne üljenek fel rá
 • Sose húzassuk szánkónkat motoros szánnal
 • Tinédzserek esetében különösen fontos: semmiképpen se űzzünk téli sportokat alkoholos ital fogyasztása után

Tartsátok szem előtt ezeket a tanácsokat és élvezzétek a szabadban töltött időt akár a repkedő mínuszokban is!

Gyerekekkel a rekord hidegben: mit mond a gyermekorvos? Tovább
Eddzünk okosan!

Eddzünk okosan!

Egészségesen enni, jókat edzeni, célokat kitűzni magunk elé már önmagában is felemelő érzés. Az elmúlt évek során azonban rengeteg olyan alkalmazás látott napvilágot, melyeket azok számára fejlesztettek ki, akik szeretnek mindent megtenni céljaik érdekében. A különböző egészség és fitness témájú applikációk nagy része ingyenesen is elérhető, valamint kezdők és profi sportolók számára is rendkívül hasznosak lehetnek.

pexels-photo-196654.jpeg

Ha akár csak most szántad el magad arra, hogy többet fogsz tenni egészséged érdekében, akkor se félj máris letölteni egyet a sok szuper alkalmazás közül. Akár a sportban, akár a táplálkozásban van szükséged támogatásra, meg fogod találni a számodra megfelelőt. Ha a bőség zavara okozna gondot, mi összegyűjtöttünk párat, amelyeket nyugodt szívvel ajánlunk mindenkinek!

fitness_app_blog.jpg

Eddzünk okosan! Tovább
Itt a hideg – így készülj a mínuszokra

Itt a hideg – így készülj a mínuszokra

Az időjárás előrejelzés szerint a hét végére súlyos mínuszok várhatók. Hogyan készüljünk a megváltozott körülményekre és hogyan védekezzünk az extrém hideg ellen? Összegyűjtöttünk nektek néhány tanácsot.

Öltözz rétegesen!

Fontos, hogy reggel jól végiggondoljuk, milyen ruhát veszünk fel aznap. Figyeljünk rá, hogy ne öltözzünk alul, de ne is öltözzünk túl. Utóbbi azért veszélyes, mert ha megizzadunk, könnyen megfázhatunk.   A megoldás a réteges öltözködés. A legalsó réteg legyen könnyen szellőző, jó nedvszívó, pamutból készült ruha. Középső rétegnek egy meleg darabot válasszunk, lehetőleg olyan anyagból, amely megtartja testünk hőmérsékletét. A kabátot mindig az aznapi időjárás szerint válasszunk ki. Lábunkat egy vastag, vagy két vékonyabb zoknival és egy meleg, bélelt csizmával védjük. A lábbeli ne legyen túl szűk, nehogy akadályozza a keringést vagy elgémberedjen benne a láb, de túl laza sem, mert beengedi a hideget.

shutterstock_116285767_blog.jpg

Vitaminpótlás az erős immunrendszerért

A vitaminok elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, erősítik a védekezőképességünket és az immunrendszerünket. Tél, hideg időben különösen fontos odafigyelni a vitaminpótlásra, mert ilyenkor kevesebb napfény ér miket és általában az étkezésünk is egészségtelenebb. Hogy milyen vitaminokat és hogyan érdemes pótolni, arról dr. Bodnár Eszter belgyógyászunk decemberben a nosalty.hu cikkében mondta el véleményét. 

shutterstock_95682832_blog.jpg

Okosan a fűtéssel

A borzasztó hideg után jólesik bemenni a meleg lakásba, ugye? Ne ess azonban túlzásokba, nem kell 25 fokra fűteni a házat. Az ideális hőmérséklet a nappaliban 21 °C, a hálószobában pedig 18-19 °C, csecsemőknél és kisgyermekeknél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet ajánlatos. A páratartalomra is oda kell figyelni: egészséges felnőtt ember számára 40-60, kisgyermekeknél 60-70 százalékos páratartalom az optimális. A túl alacsony páratartalom légutak nyálkahártyájának irritációjához, szem- és szájszárazsághoz vezethet, torokkaparást, köhögést válthat ki.

A meleg leves, tea jó döntés

Egy forró ital, vagy egy tál leves javíthat a hőérzetünkön és segít megelőzni a megfázást, akár téli séta alkalmával, akár az otthon melegében fogyasztjuk. Levesből a bolti zacskós levesek helyett saját készítésű zöldséglevest, vagy húslevest együnk, ezek a vitamintartalmuk miatt is segítik a hideg elleni védekezést és kiválóan hidratálják a szerveztet.

shutterstock_126399755_blog_1.jpg

A kemény mínuszok megviselhetik az emberi szervezetet, ezért nagyon figyeljünk magunkra az elkövetkező napokban. Öltözzünk fel megfelelően, együnk egészségesen, fogyasszunk meleg italokat. A rosszkedv elűzése érdekében pedig töltsünk sok időt a családdal, barátokkal, beszélgessünk, sétáljunk, nevessünk!

Itt a hideg – így készülj a mínuszokra Tovább
Hogyan igyunk okosan szilveszterkor? – Íme 5+1 tanács!

Hogyan igyunk okosan szilveszterkor? – Íme 5+1 tanács!


Az év utolsó napján lezárjuk az évet, ünnepelünk, értékelünk, leeresztünk, és elengedjük magunkat. Teljesen rendben van, ha mindezt néhány ital elfogyasztásával képzeljük el. De érdemes néhány tippet megfogadni az egészségünk érdekében, illetve, hogy ne fájjon annyira az év első napja. Dr. Kanizsai Péter sürgősségi szakorvosunk nyújt ebben segítséget. 

newyears-630x303.jpg

1. Sose igyunk éhgyomorra!

Még mielőtt egyáltalán inni kezdenénk, nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy együnk előtte.  A gyomorban lévő étel segíti az alkohol lassabb felszívódását, így a nem kívánt rosszullétet is jobban elkerülhetjük. De nem mindegy, mit eszünk. Kerüljük a túlzottan sós és zsíros ételeket, hiszen ezek dehidratálnak. Jó választás lehet például a grillezett hús zöldségekkel. Ha egy szórakozóhelyen szeretnénk enni valamit az italunk mellé, sós mogyoró és chips helyett válasszunk például pirítóst padlizsánkrémmel vagy humusszal. Szerencsére egyre több helyen kínálnak ilyen egészséges rágcsálnivalókat is.

2. Hidratáljunk!

Az alkohol dehidratáló hatása közismert, ezért mindenképpen pótolnunk kell a folyadékot. Ennek legegyszerűbb módja, ha az alkoholfogyasztás közben folyamatosan iszunk vizet is. Minden ital után egy pohár víz elfogyasztása javasolt, amelyet szervezetünk meghálál majd, leginkább másnap.

3. Válasszunk jól, ha rövid italt iszunk!

Habár egészségesnek igazán egyetlen alkoholos italt sem nevezhetünk, mégis találunk közöttük olyat, amit egy buli alkalmával megengedhetünk magunknak. Az ital színe sokat elárul; a világosabbak kevesebb ártalmas vegyületet tartalmaznak, a sötétebbekben viszont a fermentációs folyamatnak köszönhetően sajnos több toxikus anyag van. Ebből kiindulva a „tisztább” italok után - mint például a vodka és a gin - kevésbé lehet kínzó a másnap. 

34660_dia_1425_950_gin-and-tonic2_26_069a0000001gymmiai.jpg

4. Rövid italok vagy koktélok helyett inkább vörösbort!

A minőségi vörösbor fogyasztásának vannak előnyei is. A szőlőből, mint a legfőbb alapanyagból eredően a borok értékes polifenolokat, vagyis antioxidánsokat tartalmaznak. Az antioxidánsok segítenek lekötni a szervezetben jelen lévő káros hatású szabad gyököket, illetve növelik a „jó” koleszterin szintet is. A vörösbor polifenol tartalma jóval magasabb, jótékony hatása azonban kizárólag a mértékletes fogyasztásra érvényes.

5. Ivás után is figyelj magadra!

Az este végén gyakran nagyon megéhezünk és már semmivel sem törődve bedobunk egy szelet pizzát, vagy valami jó zsírosat, hogy majd az „felszívja”. Ez nem biztos, hogy jó ötlet, mert csak még rosszabbul lehetünk tőle. A buli előtt készítsünk magunknak valami egészséges harapnivalót, akár egy adag salátát, készítsünk hozzá néhány pirítóst, és pár pohár jeges vízzel együtt fogyasszuk el lassan. Máris jobban érezzük majd magunkat.

+1. Másnap reggel

A buli utáni reggel akkor sem könnyű, ha mindent betartunk. Igyekezzünk sokáig aludni, sok vizet inni, de kisebb adagokban, folyamatosan. Tegyünk egy laza sétát a friss levegőn, majd próbáljunk újra aludni egyet. Mindenképpen könnyű ételeket együnk, többször keveset. Ne éhezzünk, még akkor sem, ha nem kívánunk semmit.

Jó szórakozást kívánunk a szilveszteri bulihoz és nagyon boldog új évet!

happy-new-year-wishes-best-wishes-images-01.jpg

Hogyan igyunk okosan szilveszterkor? – Íme 5+1 tanács! Tovább
Minden, amit az agyhártyagyulladás elleni védőoltásról tudni kell

Minden, amit az agyhártyagyulladás elleni védőoltásról tudni kell

A hónapban történt halálos kimenetelű agyhártyagyulladásos eset után a betegség a figyelem középpontjába került, rendelőnkben is sokan érdeklődtek ezzel kapcsolatban. Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász és dr. Dezsényi Balázs infektológus segítségével ezért összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni a Neisseria meningitidis baktérium okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltásokról.

A Neisseria meningitidis baktérium okozta agyhártyagyulladás hirtelen tünetekkel jelentkezik, súlyos szövődményeket okozhat és számos esetben halálhoz vezet. A Neisseria meningitidisnek legalább 12 törzse létezik, ebből az A, B, C, Y és W-135 okozza a legtöbb agyhártyagyulladásos megbetegedést.  Magyarországon a B törzs a leggyakoribb. A baktérium cseppfertőzéssel terjed és rövid időn belül halálos kimenetelű lehet. Kezdetben általános tüneteket, például magas lázat, hányást, erős fejfájást és levertséget okoz. A boka körül megjelenő lilás foltok súlyos lefolyású, septikus kórformára utalnak.  A nosalty.hu-n megjelent agyhártyagyulladásról szóló cikkben dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk részletesebben is foglalkozott a betegség tüneteivel és szövődményeivel.

oltas.jpg

Kinek ajánlott az oltás?

 • Csecsemők és két év alatti kisgyermekek
 • 15-25 éves fiatalok
 • Immunbetegségben szenvedők
 • Mikrobiológusok, akik rutinszerűen a Neisseria meningitidis baktériumokkal dolgoznak
 • Járvány esetén, a közösség tagjainak
 • Zárt közösségben élőknek (például: kollégium, katonaság, fesztivál)
 • Meningococcus fertőzés szempontjából veszélyes helyre történő utazás esetén (például: Afrika)

Oltóanyagok

Hazánkban a Neisseria meningitidis elleni védőoltások egyike sem kötelező, de a rizikócsoportoknak meggondolandó. Jelenleg a C és B törzs elleni, valamint a kombinált ACW135Y elleni vakcina beadatására van lehetőség.

Meningitis C elleni vakcina

 • Kéthónapos kortól beadható
 • Hazánkban a kétéves kor alatti kisgyermekek és csecsemők számára jelenleg 70%-os OEP támogatással vásárolható meg, januártól várhatóan ingyenesség válik.

Mikor ajánlott?

 • Kéthónapos kortól az alapimmunizálás eléréséhez szükséges 3 oltásból álló oltássorozat beadatása ajánlott.

Meningitis B elleni vakcina

 • Kéthónapos kortól beadható.
 • Csecsemőknek 4 oltás szükséges, a 24 hónapos kor után kezdett oltássorozat 2 oltásból áll.
 • Magyarországon a MenB vakcináért teljes árat kell fizetni, államilag nem támogatott.

Mikor ajánlott?

  • Kéthónapos kortól 25 éves korig mindenkinek, különösen a két év alatti kisgyermekeknek, a 15-25 év közötti fiataloknak és a zárt közösségben élőknek.
  • 25-55 éves kor között: N. meningitidis B járványos területre utazáskor, járvány kitöréskor, ezen kívül speciális állapotokban, úgymint léphiány, complementhiány.

Kombinált Meningitis ACWY vakcina

 • 12 hónapos kortól beadható
 • Magyarországon a MenACWY vakcináért teljes árat kell fizetni, államilag nem támogatott.

Mikor ajánlott?

  • Egyéves kortól 25 éves korig
  • 25-55 éves kor között: meningococcus fertőzés szempontjából veszélyes területekre utazáskor, járvány kitöréskor, ezen kívül speciális állapotokban, úgy mint léphiány, complementhiány.

A legveszélyeztetettebb korcsoportok tehát a csecsemők és két év alatti kisgyermekek, valamint a 15-25 év közötti fiatalok. Nekik az oltások beadása mindenképp ajánlott. 25 éves kor felett a meningococcus fertőzés szempontjából veszélyes területekre utazáskor, bizonyos ritka betegségek esetén és járvány kitörésekor javasolt a vakcina beadása.

Minden, amit az agyhártyagyulladás elleni védőoltásról tudni kell Tovább
Hólyagfájdalom szindróma betegtalálkozó

Hólyagfájdalom szindróma betegtalálkozó

A lakosság és az orvosok tájékoztatása a legfontosabb cél

Szép számmal gyűltek össze páciensek, orvosok és hólyagfájdalom szindrómával foglalkozó asszisztensek 2016. december 3-án a Semmelweis Egyetemen.  Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a hólyagfájdalom szindróma közönségtalálkozó, ahol dr. Lovász Sándor urológus, a téma egyetlen hazai szakértője tartott előadást a kellemetlen és aluldiagnosztizált betegség meghatározásáról és a kezelés lehetőségeiről.  

ic_betegtalalkozo_1.jpg

Kellemetlen tünetek, romló életminőség

„Az előadás közben sok szünetet fogunk tartani és az épületben sok wc áll rendelkezésre.”- ezzel az információval indította az eseményt Lovász doktor, amit a közönség nagy örömmel és kitörő nevetéssel fogadott. Nem véletlen, a hólyagfájdalom szindrómával küzdők ugyanis naponta akár 40-50-szer ürítik a hólyagjukat, az éjszakai órákban is 15-20-szor.

A betegség az alábbi tünetekkel jár:

 • Igen gyakori vizelés, kis vizeletporciók
 • Hólyagtáji és húgycső- vagy hüvelytáji fájdalmak
 • Hirtelen, parancsoló vizelési ingerek

A nagyon kellemetlen és erős tünetek ellenére a hólyagfájdalom szindróma sajnos Magyarországon ma a leginkább aluldiagnosztizált betegségnek számít, az esetek csupán 1-2%-ában képesek felismerni az orvosok. Ennek következtében az érintettek nagy részének esélye sincs megfelelő kezelésben részesülni. A páciens tünetei így egyre rosszabbodnak, rontják az életminőséget, iszonyatos lelki terhet jelentenek és gyakran depresszióhoz, súlyosabb esetben öngyilkossághoz vezethetnek.

Nincs is ilyen betegség, maga csak szimulál!

Dr. Lovász Sándor elmondta, hogy a hólyagfájdalom szindróma diagnosztizálása nem egyszerű feladat, ugyanis nincs egyetlen olyan tünet vagy vizsgálati lelet, ami egyértelműen bizonyítaná a betegség jelenlétét. Az alhasi panaszokkal érkező pácienseknél gyakran prosztatabántalmakra, nőgyógyászati problémákra gyanakodnak az orvosok. A tünetek elhúzódásakor az orvosok sokszor azt gondolják, hogy az érintettek csak szimulálnak, a panaszok mentális eredetűek, ezért pszichiáterhez irányítják őket. A diagnózis felállításához szükséges vizsgálat időigényes és nyugodt környezetet igényel. A pontos diagnózishoz minden hasonló tünetekkel járó betegség lehetőségét ki kell zárni. Ilyenek lehetnek a gyulladások, bakteriális fertőzések, hólyagkövek és a daganatok.

ic_betegtalalkozo_2.JPG

Az orvosok továbbképzése szükséges

Dr. Lovász Sándor szerint a legfontosabb küldetés, hogy a lakosság és az orvosok is megismerjék a betegséget. Ehhez az orvosok minél szélesebb körű tájékoztatása és továbbképzése szükséges, és itt nemcsak az urológusokról van szó, hanem háziorvosokról, nőgyógyászokról, pszichológusokról is. Nagyon fontos emellett, hogy a kezeléseket egyszerűbbé és könnyebben elérhetővé tegyék a betegek számára. A két cél elérésére alakult egy budapesti és vidéki urológusokból, pszichológusokból, nőgyógyászokból és infektológusokból álló munkacsoport, amelynek célja a betegséggel és a kezelésekkel kapcsolatos kutatások szélesítése és az ezzel kapcsolatos ismeretek terjesztése.

Közösségi összefogás a lakosság tájékoztatására

Az összegyűlt páciensek már igazi közösséget alkotnak. Házi készítésű süteményekkel érkeztek a találkozóra és a szünetekben hosszasan beszélgettek egymással a tapasztalataikról. Több érintett már aktívan részt vállal a betegség kommunikációjában. Egyikük egy informatív brosúrát tervezett a hólyagfájdalom szindrómáról, amelyből az eseményen mindenki két darabot kapott: egyet saját célra, egyet a háziorvosa tájékoztatására. Egy másik páciens szakácskönyv összeállítását tervezi, amely diétás ételeket tartalmaz hólyagfájdalom szindrómával küzdőknek. Dr. Lovász Sándor nagy örömmel fogadja ezeket az aktivitásokat és arra buzdította a közösséget, hogy a jövőben is segítsék a lakosság tájékoztatását.

img_3019.JPG

Szemléletváltás szükséges

A hólyagfájdalom szindróma kezelésében szemléletváltásra van szükség dr. Lovász Sándor véleménye szerint. A betegséget jelenleg az alábbi módszerekkel kezelik:

 • Diéta
 • Gyógyszeres kezelés
 • Hólyagba fecskendezett gyógyszeres kezelés
 • Fájdalom-receptorok leégetése a hólyag nyálkahártyán

A témának egyelőre ő az egyetlen szakértője Magyarországon, egyedül ő tudja kezelni a tüneteket. Sok érintett ezért órákat utazik messzi településekről annak érdekében, hogy kezelésben részesülhessen. Ez kényelmetlen és nagyon költséges a betegek számára.

A célok a jövőre nézve a következők:

 • A kezelési költségek csökkentése
 • Orvos-beteg közti távolság csökkentése
 • Önkatéterezés a dr. Lovász Sándor által kifejlesztett speciális fecskendőfej segítségével. Az eszköz jelenleg szabadalmaztatás alatt áll, a Fejlesztési Minisztérium döntésére vár.

Sokat kell tehát még dolgozni azon, hogy a lakosság és az orvos szakma megismerje a betegséget. Fontos, hogy az orvosok ismerjék és felismerjék a betegség tüneteit, a páciensek tudják, milyen szakorvoshoz forduljanak, hiszen a helyes diagnózis az első lépés a fájdalommentes élethez vezető úton.

Hólyagfájdalom szindróma betegtalálkozó Tovább