RMC Medicina - A Rózsakert Medical Center blogja

24 órával a szülés után hazaengedhetik a kismamákat - mit gondol erről a szülész-nőgyógyász?

24 órával a szülés után hazaengedhetik a kismamákat - mit gondol erről a szülész-nőgyógyász?

Egy friss rendeletmódosítás-tervezet szerint akár a szülést követően 24 órával elbocsáthatják az anyát és az újszülöttel a kórházból.  Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyászunkat kérdeztük a témáról.

feet-619534_960_720.jpg

Problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya saját kérésére hazamehet a kórházból egy nappal a szülés után, amennyiben a gyermek legalább 2,5 kilósan és a 37-41. hét között született – áll a tervezetben.

Ez egy jól működő, több országban bevett gyakorlat- mondja dr. Csermely Gyula nőgyógyászunk. A kismamának és az újszülöttnek is jót tesz, ha a szülést követően rövid időn belül hazatérhetnek és már az első időszakot otthonukban, nyugodt körülmények között, családjukkal tölthetik.

Az első napok különösen sok odafigyelést kívánnak, ezért ahhoz, hogy a rendszer biztonságosan tudjon működni, egy ügyesen kidolgozott, otthoni nyomon követő rendszer szükséges. Emellett a kismamák széleskörű oktatására, felkészítésére is nagy hangsúlyt kell fektetni.

24 órával a szülés után hazaengedhetik a kismamákat - mit gondol erről a szülész-nőgyógyász? Tovább
Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 2. rész

Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 2. rész

Bejegyzésünk első részében összefoglaltuk a helyes fogmosás szabályainak legfontosabb lépéseit. Megtudhattátok, mikor és hogyan kell elkezdeni a fogápolást a gyermekek körében és a precíz fogmosás technikáját is ismertettük. A folytatásban DentArt Fogászati Központunk orvosainak segítségével sok hasznos tippet adunk arra, hogyan motiváld a jövőben a gyermeked, hogy a fogmosás jó élmény legyen számára.

shutterstock_421844020.jpg

Ha a szülők nagy figyelmet fordítanak a helyes fogmosás megtanítására, az egy szerethető tevékenységgé válik majd a gyermek életében.  Íme néhány ötlet, hogyan motiválhatod a gyermeket, hogy  szeresse a fogmosást:

 • Legyen közös program a fogmosás. Ha a gyermek azt látja, hogy ez egy szuper dolog, amit anya és apa és minden nap szívesen csinál, akkor ő is örömmel fog csatlakozni.
 • Engedd, hogy ő válassza ki saját fogkeféjét. Ha a kedvenc mesefigurájával együtt moshatja fogát, garantáltan élvezni fogja.
 • Legyetek a tükör előtt. Ha látjátok egymást a fogmosás közben, az nem csak szórakoztató, de a technika elsajátításában is rengeteget segít.
 • Hallgassatok zenét. Biztosan tudod, éppen melyik a gyermek kedvenc dala. Indítsd el fogmosás előtt, és ha sikerül a dal végéig kitartani, a fogmosás is biztosan eredményes lesz.
 • Tedd játékossá a fogmosást. Akár magad is készíthetsz egy jópofa táblázatot, amibe kis nyomdákat gyűjthet egy-egy fogmosás után. Válassz olyat, aminek a gyermek biztosan örül.

shutterstock_339099704.jpg

Próbálj ki mobilapplikációkat!

Jól tudjuk, hogy a gyermekek imádnak okos kütyükkel játszani, ezért érdemes kipróbálni olyan letölthető alkalmazásokat, melyek éppen a fogmosást teszik izgalmassá. Mutatunk is néhányat, hogy ne kelljen keresgélni:

(Az alkalmazások elérhetőek iOS-en és Androidon is.)

 • Disney Magic Timer

iOS / Android

 • Brush Up

iOS / Android

 • Chomper Chums

iOS / Android

 • Fogsikáló

iOS / Android

Jól látszik, hogy a fogmosásnak nem kell unalmas, rutinszerű tevékenységnek lennie, ha a szülők belevisznek egy kis kreativitást. Nagyon fontos, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a gyermek megszeresse a fogápolást és megtanulja annak jelentőségét, hiszen számos fogászati probléma és betegség előzhető meg a helyes szájhigiénia kialakításával és fenntartásával.

Fogászati Központunkban igazán barátságos környezetben és játékosan zajlik minden fogorvosi vizsgálat.

Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 2. rész Tovább
Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 1. rész

Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 1. rész

A fogmosás sajnos nem a kedvenc tevékenység a gyermekek körében, és néha igazi harcot kell vívni velük, hogy ne maradjon el egy alkalom sem. A szülők azonban könnyedén szerethetővé tehetik a fogmosást, ha odafigyelnek a helyes technika megtanítására és bevetnek néhány trükköt, hogy motiválják gyermeküket. DentArt Fogászati Központunk orvosainak segítségével két részes bejegyzésben foglaltuk össze, hogyan tehetjük szerethetővé a fogmosást. Az első részben a helyes fogmosás technikáját mutatjuk be.fog_1resz_1.jpg

Mikor és hogyan kell elkezdeni a fogápolást?

Amikor kibújnak az első tejfogak (körülbelül 4 hónapos korban), el kell kezdeni az ápolást. Fontos, hogy minél gyengédebben próbáljuk meg tisztítani őket, amihez nagyon jó választás kezdetben egy puha, ujjra húzható speciális baba fogkefe. Ilyenkor még nem kell fogkrémet használni, elég tiszta vízzel átdörzsölni a felületet. Ha már több fog is előtört, akkor megveheted a baba első fogkeféjét. A vásárláskor figyeljünk arra, hogy kerek fejű, puha és lekerekített sörtéjű fogkefét válassz, ami kifejezetten gyermekek számára készült. Ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni a fogmosást, válassz egy vagány, figurás fogkefét, hogy még inkább játékos legyen a folyamat. Érdemes már a kezdetektől odaadni neki, akkor is, ha még nem tudja önállóan használni, hiszen ez alatt nyugodtan ismerkedhet vele. A fogkrém kiválasztásánál is figyelni kell, mégpedig arra, hogy mindenképpen gyermekfogkrémet válassz, aminek alacsony a fluoridtartalma. A finom, ízesített fogkrémeket ugyanis a babák előszeretettel meg is eszik, ezért nagyon fontos, hogy ne kerüljön fluorid a szervezetébe. A felnőttek számára készített fogkrémek magasabb fluoridtartalmúak, annak túlzott fogyasztása pedig a fogzománc sérüléséhez vezethet.

Tanítsd meg a helyes technikát!

Kezdetben a szülők feladata, hogy megmossák a gyermek fogait. Ilyenkor ültesd a gyermeket az öledbe (ha már nagyobb, állhat előtted), óvatosan támaszd meg a fejét, és így mosd meg a fogait. Egészen 6 éves korukig akkor is mossátok meg újra, ha már ő maga is megtette, hogy biztosan alapos legyen a tisztítás.

A fogmosáshoz borsónyi fogkrémet használj, majd figyelj a fogkefe helyes használatára. Fontos, hogy minél hamarabb megtanítsd ezt a gyermeknek, hogy rögzülni tudjon a mozdulatsor. Ha a gyermek már nagyobb, add a kezébe a fogkefét és az ő kezét fogva gyakoroljátok a következő technikát:

 • a fogkefét a fogakra 45 fokos szögben tegyétek
 • mindig körkörös mozdulatokkal dörzsöljétek a fogakat, egyedül a rágófelszíneknél kell oda-vissza irányuló mozgással tisztítani őket
 • igyekezzetek mindig az íny felől eltávolítani a lepedéket
 • óvatosan dörzsöld át a nyelv felszínét is
 • az egész folyamat 2-3 percig tartson
 • egy nap kétszer javasoljuk a fogmosást: reggel és este, az esti legyen igazán alapos és utána már semmilyen ételt ne fogyasszatok

fog_1resz_2.jpg

Reméljük sok szülőnek segítettünk abban, hogyan érdemes megtanítani a gyermeket a helyes fogmosásra és sikerül velük megszerettetni ezt a mindennapi tevékenységet. Ennek kialakítása nagyon fontos, hiszen a megfelelő fogápolás rutinná válása számos fogászati betegséget megelőzhet, például a fogszuvasodást vagy különböző fogágybetegségeket. Fontos tudni, hogy a helyes szájhigiénia része a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat is. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy a gyermek első fogorvosi látogatása még az első fogfájás előtt történjen, hogy ne alakuljon ki félelem a fogorvosok felé. Bejegyzésünk második részében arra fogunk tippeket adni, hogyan motiválhatjátok a gyermeket és hogyan tehetitek izgalmassá számára a fogmosást.

Fogászati Központunkban igazán barátságos környezetben és játékosan zajlik minden fogorvosi vizsgálat.

Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 1. rész Tovább
Te tudod, hogy milyen az egészséges széklet? Figyelj, elmondjuk!

Te tudod, hogy milyen az egészséges széklet? Figyelj, elmondjuk!

Meg szoktad nézni a székletedet vécézés után? Ha nem, nagy hiba. A bélsár állaga és színe sok mindent elárul a szervezetünk működéséről és bizonyos betegségeket is előre jelez.  Dr. Darvas Emília gasztroenterológusunkat kérdeztük a témáról.

kaka5.jpg

Mennyi az annyi?

Tévhit, hogy a bélműködésünk csak akkor egészséges, ha minden nap elmegyünk „nagydologra”. A székletürítés gyakoriságát az étrend, a testmozgás, a stressz szintje és sok más tényező is befolyásolja. Általánosan azt lehet mondani, hogy a napi egy-háromszori és a háromnaponkénti székletürítés is normális. Az ennél gyakoribb, vagy ritkább székelés bajt is jelezhet.

kaka4.jpg

Barna, fekete, sárga? Melyik az egészséges?

Barna: normális

Az egészséges széklet színe barna, körülbelül olyan árnyalatú, mint a tejcsoki. Ez a szín a májban termelődő epesavnak köszönhető.

Agyagszínű: hasnyálmirigy elégtelenség

A fénylő, agyagszínű széklet az emésztőenzimek elégtelenségére utal, leggyakrabban hasnyálmirigy elégtelenségre, amely a krónikus hasnyálmirigy gyulladás következménye. A fehér, agyagszínű széklet pedig epeúti elzáródás jele lehet.

Zöld: hasmenés

Ha a bélsár túl gyorsan végighalad a vékonybélen, a szervezetnek nincs ideje lebontani a zöldes színű epét, ezért zöld színű lesz a széklet. Ez előfordulhat például hasmenés esetén. Zöld színt okozhatnak még a zöld leveles zöldségek és a zöld ételfesték.

Sárga: epesav felszívódási zavara

A sárga szín általában az epesavak felszívódási zavarának tünete, mely lehet gyulladás, vagy fertőzés következménye.

Fekete: vérzés az emésztőrendszer felső részében

A felső gyomor-bél traktusban található szervek, például gyomor, nyelőcső vérzése okozza a fekete színt. A vér végighalad az emésztőrendszeren, ahol a vörösvértesteket az emésztőenzimek lebontják, és a vér feketére színezi a székletet. Ha ilyet tapasztalsz, minél előbb fordulj orvoshoz.

Friss piros vér a székletben: vérzés az emésztőrendszer alsó részében

Emögött állhat fertőzés, gyulladás, daganat és aranyér is, ezért ezzel is érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Ne ijedj meg, ha az előző napokban sok céklát, paradicsomszószt, vagy más pirosas színű ételt-italt fogyasztottál, ezek is beszínezhetik a székletet.

kaka3.jpg

Milyen a jó forma?

 • Kolbász, kígyó: normális

Ha kolbász vagy kígyó alakú, a felülete pedig sima vagy repedezett, van egy jó hírünk: a székleted egészséges.

 • Darabos: székrekedés

A darabos kolbász alakú széklet enyhe, a különálló, kemény csomók pedig erős székrekedésre utalnak.

 • Paca: rosthiány

A lágy pacák, jól elkülönülő szélekkel rosthiányra utalnak.

 • Puha, folyékony: gyulladás

A puha állagú, egyenetlen szélű és a folyékony, szilárd szélek nélküli bélsár gyulladást jelezhet.

Az egészséges széklet tehát barna színű, kolbász vagy kígyó alakú és gyorsan, erőlködés nélkül távozik a szervezetből. Ha a székelési szokásaidban változást tapasztalsz és ez több napig fennáll, vagy a széklet színe az elfogyasztott ételek színétől függetlenül fekete vagy vörös, érdemes orvoshoz fordulni.

Kép források:

http://waytonaturelife.com/index.php/2017/01/04/heres-stool-can-tell-health-2/

https://homesteading.com/why-is-my-poop/

Te tudod, hogy milyen az egészséges széklet? Figyelj, elmondjuk! Tovább
Fitymaszűkület a babánál? Így kezeld helyesen!

Fitymaszűkület a babánál? Így kezeld helyesen!

A fiús szülők aggodalmai között előkelő helyet foglal el a „kuki” téma. Hogyan kell tisztítani? Mire kell vigyázni? Húzzam hátra, vagy ne? A bizonytalanság érthető, mivel rengeteg helytelen és elavult információ kering, és az idősebb generáció tanácsait is rég felülírta már az orvostudomány. Nézzük, mire kell figyelni, ebben Dr. med. habil. Kiss András Ph.D. gyermekurológusunk lesz a segítségünkre.

shutterstock_515592163.jpg

Mivel állunk szemben?

Az újszülött babáknál általános jelenség, hogy a fityma védelmi funkcióként a makkhoz tapad, ezért nem húzható hátra. Ezt semmiképp sem szabad bolygatni, ha viszont valamilyen panasz társul ehhez, akkor mindenképpen kezelni kell. Ilyen probléma lehet a gyulladás vagy az ún. ballooning-jelenség, amikor a vizeletürítés akadályba ütközik és pisilés közben a baba fitymája felfúvódik.

Letapadás vagy fitymaszűkület?

Fontos ismerni a különbséget a fitymaletapadás és a fitymaszűkület között. A letapadás azt jelenti, hogy az előbőr és a makk lazán összenőtt, ezért nem húzható hátra.  Ez magzati korban alakul ki és 6 hónapos korig a babák 80%-ánál így marad, csak ezután válik el a bőr a makktól. Egészen három éves korig ez természetes dolog és a szülőknek nem szabad aggódniuk amiatt, hogy ez így marad.

A fitymaszűkület ettől eltérő jelenség. Ilyenkor a fityma szűkebb a kelleténél és emiatt nem húzható hátra, ami mindenképpen kezelést igényel. Enyhébb formájában speciális kenőcsök nyújthatnak megoldást, súlyosabb esetben pedig műtéti beavatkozásra van szükség. A szűkület mértékét csak a szakorvos tudja megállapítani és ezzel együtt azt is, milyen megoldásra van szükség. Tudni kell, hogy 3 éves korig a szűkület is enyhülhet, és akár meg is szűnhet, ezért fontos, hogy türelmesek legyünk.

Mit tegyen a szülő?

A baba 1 éves koráig a legjobb, ha nem is nyúlunk a fütyihez. Egy éves kor felett el lehet kezdeni a fityma nagyon gyengéd „tornáztatását”. Ennek legegyszerűbb módja, ha a fürdetés során kíméletesen hátrahúzzuk az előbőrt, de csak is addig, amíg erőltetés nélkül megy. A tisztítás miatt sem kell nagyon aggódni, éppen elegendő, ha ilyenkor tiszta vízzel leöblítjük. 

Sokan ezzel nincsenek tisztában és az előbőr erőszakos hátrahúzásával okoznak bajt. Ilyenkor a bőr megrepedhet és kisebesedhet, a seb pedig heggel gyógyul. A folyamat során a fityma elveszítheti rugalmasságát és éppen emiatt nem fog tudni tágulni. Ez az ún. szerzett fitymaszűkület, amit sajnos sok esetben csak műtéti beavatkozással lehet gyógyítani.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Korábban 3 éves kor volt az a felső határ, amikor orvos segítségét kellett kérni letapadás vagy fitymaszűkület esetében. Ma már azonban ez az életkor 4-5 évre tolódott ki. Ha tehát a gyermek fitymája még ekkor sem válik el a makktól, vagy ugyanúgy szűknek bizonyul, orvoshoz kell fordulni.

Abban az esetben is közbe kell lépni, ha a fityma és a makk között (bármikor) gyulladás keletkezik. Ha a fityma piros, duzzadt és esetleg váladékozik is, mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Ha ezt nem kezelik időben és megfelelően, akkor a gyulladás is okozhat összenövést, és ún. „következményes fitymaszűkület” alakulhat ki.

baby-baby-with-mom-mother-kiss-tenderness-67663.jpeg

Reméljük minden szülőt sikerült megnyugtatnunk, hogy nem kell rögtön megijedni, ha a babánál fitymaszűkületre utaló jeleket vesznek észre. A megfelelő gondoskodás nem olyan nehéz, mint elsőre tűnik, és a legfontosabb, hogy tudjuk, mikor kell szakorvoshoz fordulni. Ha a szülők bármiben is bizonytalanok lennének, ne féljenek gyermekurológus segítségét kérni, hiszen a szakszerűtlen kezelés okozhatja a legnagyobb bajt. Gyermekurológiai szakrendelésünkön Dr. med.habil. Kiss András Ph.D. várja a kis pácienseket és szüleiket.

Fitymaszűkület a babánál? Így kezeld helyesen! Tovább
A fogágybetegségtől kihullhatnak a fogaid? Igen, ha nem cselekszel időben.

A fogágybetegségtől kihullhatnak a fogaid? Igen, ha nem cselekszel időben.

A fogágybetegség nagyon gyakori a lakosság körében, hiszen az emberek közel 80%-át érinti. Kialakulásának legfőbb oka  a nem megfelelő szájhigiéné, ami akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. Május 12-e az Egészséges Íny Napja, mely kezdeményezést az Európai Parodontológiai Szövetség indította el az emberek tájékoztatásának céljából. Ennek alkalmából mi is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a megfelelő fogápolási technika elsajátításával megelőzhető a probléma és a hozzá társuló egyéb egészségügyi problémák. A továbbiakban részletesen elmondjuk, mi is az a fogágybetegség, milyen következményekkel jár és hogyan előzhető meg.

shutterstock_181676252.jpg

Hogyan alakul ki a fogágybetegség?

A fogágy négy részből áll: a fogínyből, gyökérhártyából, a cementből és a fogmederből, melyek együttesen biztosítják a fogak rögzítését a fogmederben. A nem megfelelő fogápolási technika miatt a baktériumok felhalmozódnak és a folyamatosan lerakódó lepedék fogkő kialakulásához vezet. A fogkő egy általános és természetes dolog, mértéke azonban a fogápoláson múlik. A felhalmozódott fogkő nem csak az íny, de a fogágy többi részének gyulladásához is vezet. Szervezetünk ilyen esetben megpróbálja felvenni a harcot a gyulladás ellen, a reakció során azonban a baktériumokon kívül olyan szövetek is károsodnak, melyek a fogágy részét képezik, így alakulhat ki az ínysorvadás. Ennek következménye lehet a csontállomány leépülése is, ami viszont a fogak kilazulásához vagy foghulláshoz is vezet.

Hogyan ismerhető fel a fogágybetegség?

A következő tünetek utalhatnak a fogágy betegségeire: az íny duzzanata, vérzése, visszahúzódása és fájdalmassá válása, a rossz lehelet, a harapás során tapasztalt fájdalom, a fogak melletti gennyesedés és a fogak mozgása, elvesztése.

Sajnos a fogágybetegség sokszor tünetmentesen is kialakul és már csak előrehaladott állapotában vehető észre, például akkor, amikor már mozognak a fogak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk ennek a betegségnek a létezésével és azzal, hogyan előzhető meg.

Tudni kell, hogy a fogágy megbetegedése bizonyítottan kihat más (szájüregen kívüli) egészségügyi problémára is. Ide sorolható a cukorbetegség, a krónikus elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a terhesség során tapasztalt panaszok (pl.: koraszülés) és az ízületi gyulladás is.

shutterstock_206658514.jpg

Ne ijedjünk meg, a betegség kezelhető

A megfelelő terápia a legtöbb esetben sikeres gyógyuláshoz vezet. A kezelés első lépése a szájhigiéné helyreállítása. A professzionális fogtisztítás része a fogkő-eltávolítás és minden olyan terület lesimítása, ami megnehezíti a fogak tisztítását (pl.: koronaszélek, tömések). Ezt követően többféle eljárás is alkalmazható. Komolyabb fogágybetegség esetén parodontológiai műtét is alkalmazható, amely a már mozgó fogak rögzítését célozza meg.

Előzzük meg a bajt!

Cikkünk fontos célja, hogy mindenki számára ismertessük, hogyan lehet elejét venni a betegségnek. A megfelelő fogápolás és tisztítás a megelőzés legfontosabb része. Ez nem csak az alapos fogmosást jelenti, hanem a rendszeres dentálhigiéniai kezelést, fogkő-eltávolítást és szűrővizsgálatot is. DentArt Fogászati Központunkban a kezelések széles skálája elérhető, orvosaink pedig mindent megtesznek azért, hogy segítsenek a megelőzésben, illetve a kialakult betegség professzionális kezelésében is.

A fogágybetegségtől kihullhatnak a fogaid? Igen, ha nem cselekszel időben. Tovább
Mit tegyünk, ha túl válogatós a gyerek?

Mit tegyünk, ha túl válogatós a gyerek?

Spenót, kelbimbó, tojás, máj… néhány azok közül az ételek közül, amelyek nem örvendenek nagy népszerűségnek a gyermekek körében. De minek köszönhető a különböző ételekkel szembeni ellenállás? Hogyan vegyük rá a kicsiket, hogy változatosan egyenek? Szinte minden szülőnek gondja akad a gyermek táplálásával kapcsolatban, ezért Kővári Erika táplálkozástudományi szakértőnk segítségével megfogalmaztuk, mit érdemes tenni, ha válogatós gyermekkel van dolgunk.

istok-i-hate-vegetables.jpg

Mindenekelőtt szeretnénk megnyugtatni azokat az édesanyákat és édesapákat, akik mindennapi harcot vívnak az étkezések során. A 2-3 éves gyermekek körében nagyon gyakori a szelektív evés, ami teljesen normális. Ez a jelenség fejlődésük velejárója, és nem kell attól félni, hogy ez örökre így marad. A legtöbb gyermek 4-5 éves korára válik igazán kalandvágyóvá, amikor az új ízekre és ételekre is sokkal nyitottabbak.

A válogatós időszak azonban nem könnyű és nem csak átvészelni kell, hanem helyesen kezelni is. Ilyenkor az étkezések sokszor inkább sztrájkolásra hasonlítanak és a kedvelt ételek száma a minimálisra redukálódik. Ez a helyzet fokozott figyelmet igényel, ami fárasztó lehet, de semmiképp sem szabad türelmetlennek lennünk, hiszen ilyenkor alakul ki baba étkezési mintája.

Ötletek, melyeket érdemes kipróbálni:

 • Ismertesd meg a gyermekkel az ízek széles skáláját. Ha elkezded a hozzátáplálást (6 hónapos kor körül), próbálj meg minél változatosabb ételeket adni a babának, hogy sok-sok ízt megismerhessen. Ilyenkor még nyitottak az újdonságra, később viszont, amikor válogatni kezdenek, már rengeteg ízből tudnak szelektálni.
 • Mindig biztosíts választási lehetőséget. Tegyél az asztalra többféle ételt is (persze csak egészséges opciókat), amelyekből a gyermek ki tudja választani, miből és mennyit szeretne enni.
 • Párosítsd az ételeket. Ha valami újat szeretnél adni a babának, olyan étellel együtt add neki, amit már biztosan szeret.
 • Helyettesíts. Ha egy ételt a gyerek nagyon szeret, kezdj el ahhoz hasonlóan elkészíteni más élelmiszereket. Ha például a chips a kedvence, süss neki zöldségekből házi chipset. Ha a tejbegríz a sláger, akkor próbáld meg elkészíteni az egészségesebb változatát: használj gríz helyett zabkorpát és mellőzd belőle a finomított cukrot is.
 • Tedd vonzóvá az ennivalót. Legyen színes, friss és étvágygerjesztő. Egy szétfőtt brokkolit senki sem kíván meg könnyen.
 • Egyetek együtt. Szuper, ha a kicsi azt látja, hogy a szülők is élvezik, ha egészségesen esznek.
 • Alakítsd ki az étkezési kultúrát. A közös evésen túl csináljatok más ételkészítéssel kapcsolatos programot is. Főzzetek együtt, menjetek a piacra vásárolni, nézzétek meg milyen egy zöldséges/gyümölcsös kert vagy látogassatok el egy olyan helyre, ahol háziállatokat (tyúkokat, malacokat) tartanak.

pexels-photo-302482.jpeg

Rossz szokások, melyeket jobb mellőzni:

 • Ne erőltesd. Sajnos abból semmi jó nem születik, ha csak egy bizonyos ételt adunk a kicsinek, akinek nem lesz más választása.
 • Felejtsd el a jutalomfalatot. „Kaphatsz egy csokit, ha megeszed a spenótot?” Ezzel inkább ne próbálkozzunk, hiszen így az egekbe magasztaljuk a desszertet és a gyermek annál jobban fog vágyni rá.
 • Nem kell mindent eltüntetni a tányérról. Ezzel csak azt érnéd el, hogy a gyermek minden étkezés során frusztrált lesz.
 • Nincs szükség babakekszekre és más babáknak készült bolti édességekre. Biztosan könnyebb kibontani egy ilyen zacskót, vagy kinyitni egy babáknak szánt, cukrozott gyümölcslevet, az egészséges táplálkozás kialakításában viszont segíteni nem fognak.
 • Ne add fel. Ha például siralmasan sikerül a karfiollal való első találkozás, ne ess kétségbe. Pihentesd pár napig, majd próbáld meg más formában feltálalni. Legyen belőle sült karfiol, leves vagy püré. Sokszor fordul elő, hogy nem az ízzel, hanem az étel állagával van a probléma. Próbálj ki minél több lehetőséget, lehet éppen az utolsó lesz a befutó.

 A válogatós korszak minden szülőt próbára tesz. Fontos, hogy ne a könnyebb utat válasszuk, hanem tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a baba étkezési kultúrája megfelelően kialakulhasson. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nincs két egyforma gyermek, a szelektív evés oka ugyanis nagyon változatos. (Befolyásoló tényező lehet a gyermek pszichológiai státusza is.) A legfontosabb, hogy a gyermek súlya megfelelően gyarapodjon. Ha a válogatás szélsőségessé válik és a súlygyarapodás sem optimális, szakemberek segítségére van szükség. Ilyenkor gyermekorvos, dietetikus és pszichológus összetett munkája képes helyreállítani ezt a problémát.

Mit tegyünk, ha túl válogatós a gyerek? Tovább
Allergia húsvétkor? Az allergológus elmondja, milyen ételekkel vigyázzunk.

Allergia húsvétkor? Az allergológus elmondja, milyen ételekkel vigyázzunk.

Nagyon várjuk már a húsvétot, a tojást, sonkát és a finom süteményeket. Nem árt tudni, hogy bizonyos falatok allergiát, álallergiát okozhatnak. Az ételre intoleráns betegeknél is tünetek jelenhetnek meg. Ezekre nem árt odafigyelni, különösen kisgyermekeknél, akik most húsvétoznak első alkalommal és bizonyos fogásokat először kóstolnak meg. Dr. Nagy Adrienne allergológusunk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb húsvéti allergéneket.

Allergia vagy intolerancia?

Az ételallergia és az ételintolerancia gyakran hasonló hasi tüneteket okoz, ezért könnyű összekeverni őket. Ilyen tünetek lehetnek a puffadás, hányás, hasmenés, émelygés, gyomorgörcs. Az alapvető különbség az, hogy intolerancia esetén az érintett kisebb mennyiséget még el tud fogyasztani az adott ételből, ha allergiája van, akkor viszont már kevés adag is allergiás reakciót hoz létre. Intoleranciát okozhat az emésztéshez szükséges enzimek hiánya, ételmérgezés, irritábilis bélszindróma és pszichológiai tényezők.

Mesterséges helyett természetes

A tojásfestékek gyakran élelmiszer színezékből készülnek. Ezek kisgyermekek körében igen gyakran váltanak ki allergiás reakciókat, legtöbb esetben bőrtüneteket okoznak. Ennek elkerülése érdekében használhatunk természetes színezőanyagokat: hagymahéjat, ecetes céklalevet, vagy kurkumát. Az is jó megoldás, ha az étkezésre szánt tojást nem díszítjük, cserébe kifújunk néhányat, amiket a gyerekek kedvük szerint díszítgethetnek és még el is tehetik emlékbe.

husveti_allergiak_2.jpg

Füstölt áru, alkohol

A hisztamint tartalmazó ételek: füstölt áruk (füstölt sonka, kolbász, füstölt hal, füstölt szalonna stb.) érlelt sajtok, szalámik, savanyúságok (savanyú káposzta, kovácsos uborka), tenger gyümölcsei és az alkohol.

Akiknél a bélben gyengébben működik a hisztamint lebontó enzim, az ilyen ételek, melyeket húsvétkor nagyobb mennyiségben fogyasztunk, allergiás tünetekhez hasonló, u.n. „álallergiás” tüneteket okozhatnak. Hasfájás, haspuffadás, kiütések, kipirulás, szívdobogás, fejfájás, asztmás fulladás is előfordulhatnak. Valódi allergia esetén a saját hisztamin készletünk felszabadulása vált ki tünetet, míg álallergia esetén az étellel, itallal bevitt hisztamin okozhat tüneteket az arra hajlamos egyéneknél. A valódi és az álallergiát csak szakember tudja elkülöníteni, a kezelésük is teljesen más, ezért mindenképp szükséges kivizsgáltatni. Amíg a vizsgálat nem történik meg, a tüneteket kiváltó ételt tanácsos kerülni.

husveti_allergiak_3.jpg

Tojás

Nagy kedvenc húsvétkor, de ez is allergén. A tojásra érzékenyeknél jellemző tünetek a bőrviszketés, kipirosodás, csalánkiütés, száj körüli zsibbadás, arc, torok duzzadása, légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. Ha kisgyermekünknek most készülünk először tojást adni, mindenképp kérjük ki a háziorvos, védőnő véleményét és elsőre kisebb adagokkal próbálkozzunk.  

Mogyorós, diós sütik

Sokan allergiásak az olajos magvakra (dió, mogyoró, földimogyoró, szezámmag, mandula, kesudió, brazil dió, pisztácia stb.), amik a finom húsvéti sütemények népszerű hozzávalói. Aki allergiás valamelyikre, annál kiütéseket, ödémát, hányást, hasmenést, asztmás rohamot okozhat. Súlyos esetben életveszélyes, úgynevezett anafilaxiás roham is előfordul, mely a keringés összeomlásával, eszméletvesztéssel jár, ekkor azonnali ellátás szükséges. A kivizsgálás ilyen esetben kötelező, az első viziten az életmentő adrenalin injekció felírása, betanítása is megtörténik.

husveti_allergiak_1.jpg

Tartósítószer

Nátrium benzoát, nátrium glutamát, szorbinsav és szalicilek. Sok élelmiszerben megtalálhatók, de jobb vigyázni velük, mert ezek is válthatnak ki allergiás reakciót. Az E211-e nátrium benzoát főként tejtermékekben és mézben van jelen és csalánkiütést, de akár asztmát is okozhat. A kínai konyha kedvence, a nátrium glutamát (E621) nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást, bőrpírt és hányingert idézhet elő. Nyelvzsibbadást, csalánkiütést, nehézlégzést okozhatnak, a főként lekvárokban, dzsemekben található szalicilek. A szorbinsav pedig az arra érzékeny embereknél irritálhatja a nyálkahártyát és a bőrt.

Fontos: allergia nemcsak gyerek, hanem felnőttkorban is kialakulhat. Ha allergiás tüneteket észlelünk valakin, ne próbáljuk meg otthoni praktikákkal gyógyítani, azonnal forduljunk orvoshoz, majd kérjünk allergológiai kivizsgálást. 

Allergia húsvétkor? Az allergológus elmondja, milyen ételekkel vigyázzunk. Tovább
Mit tegyünk a szétnyílt hasizom ellen?

Mit tegyünk a szétnyílt hasizom ellen?

Nagyon sokan küzdenek vele, főleg a terhesség következtében alakul ki, súlyos egészségügyi és esztétikai problémákat okozhat – ez a szétnyíló hasizom. Dr. Lévay Bernadett plasztikai sebészünk és Haness Rita gyógytornászunk most elmondják, mit lehet tenni ellene.

szetnyilt_hasiom_2.jpg

http://crossfitsands.com/wp-content/uploads/2016/11/IMG_7790.jpg

A terhesség velejárója

Az egyenes hasizmok eltávolodása a terhesség alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat. A magzat növekedésével a hasfal nagyon sokat tágul, ennek következtében a has közepén futó egyenes izmok két oldalra tolódnak, hogy helyet biztosítsanak a megnőtt hasnak. Normális esetben ez egy ártalmatlan jelenség, ami a szülést követő néhány héten belül elmúlik, ahogy a test regenerálódik.

Mikor van baj?

Előfordulhat sajnos, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű. Az izmok szétválása következtében a szalagok megnyúlhatnak, a kötőszövet sérülhet, esetleg elszakadhat. Ha az izmok közötti távolság két ujjnál szélesebb, vagy ha a rendellenesség több hónappal a szülés után is fennáll, az komolyabb problémát jelez, ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni. A természetesnél nagyobb szétnyílást okozhatja túlsúly, ikerterhesség, nehéz tárgyak emelése, illetve gyenge izomzat és kötőszövet is.

szetnyilt_hasizom_4.png

http://www.abdomupdates.com/2015_11_01_archive.html

Nem csak esztétikai problémákat okozhat

A szétnyílt hasizom legjellemzőbb tünete a hasfal elődomborodása a köldök és a szegycsont között. Ettől a has nagynak tűnik, látványa egy több hónapos terhes pocakhoz hasonlít. Ez könnyen vezethet önértékelési- és önbizalom zavarokhoz, de ami még ennél is rosszabb, hosszútávon hátfájást, sérvet, inkontinenciát, gerinc- és derékfájást okozhat.    

Mennyire nyílt szét a hasizom?

A rendellenesség nem mindig látható szabad szemmel. Az alábbi módszerrel könnyen megvizsgálhatod, hogy érint-e a probléma.

 • Feküdj hanyatt
 • A térdeidet húzd fel
 • Vegyél egy nagy levegőt
 • Emeld meg a fejedet és a válladat, mintha hasprést végeznél
 • A köldöködnél mélyeszd az ujjad a hasadba
 • Felfele és lefele 4-5 cm hosszúságban nyomogasd végig a terültet
 • Érezni fogod, hogy mennyire süllyed bele az ujjad a hasadba, ez megmutatja, hogy rendesen összezárnak-e az izmok.

szetnyilt_hasfal_5.jpg

http://www.babanet.hu/gyerek/anyasag/gyerunk-anyukam-te-szereted-magadat/

Megoldások

 1. Megelőzés

A probléma megelőzhető, ha a terhesség előtt és alatt is tornáztatjuk hasizmainkat, figyelünk a megfelelő testtartásra és nem emelgetünk nehéz tárgyakat, például kerüljük a megerőltető, súlyzós edzéseket.  Ha van már gyermek a családban, akkor a várandós anyuka őt se emelgesse. A kismamák hasizom gyakorlatai nem a szokásos lábemelésekből és felülésekből állnak, hanem gyógytornász által összeállított speciális, a légzéssel is összehangolt mozdulatokból.

 1. Torna

A szétnyílt hasizom legtöbb esetben funkcionális hasizom tréninggel kiválóan kezelhető, de hosszadalmas. Sok-sok gyakorlás szükséges. A tréning célja, hogy a hasizok tónusa és ereje úgy alakuljon, hogy az egyenes hasizom újra középre tudjon  húzódni. Minden esetben kérd ki egy gyógytornász véleményét, mielőtt belevágsz, mert bizonyos gyakorlatok ilyenkor többet ártanak, mint használnak.

A torna mellett hatékony segítség lehet a Tape ragasztószalag alkalmazása, amely segíti a szétvált rostok újbóli egyesülését, regenerációját.

 1. Műtét

Súlyosabb esetekben indokolt lehet a műtét. Ennek során az egyenes hasizmokat egymáshoz varrják, így szüntetik meg a hasfali izomzat lazaságát.  A beavatkozás altatásban végzik és 1-2 órán keresztül tart, a teljes gyógyulási idő 2-3 hónap. A szülést követően akkor végezhető el a műtét, ha a kismama leadta a súlyfelesleget és körülbelül 6 hónapig tartja is az új súlyát.

 

Mit tegyünk a szétnyílt hasizom ellen? Tovább
Mi történik a női ciklus alatt?

Mi történik a női ciklus alatt?

A Glamour Magazin egy szuper kétperces videóban foglalta össze a női ciklus minden szépségét és kínját.

Te tudod, hogy mi játszódik le ilyenkor a női testben? Mi okozza az ingerültséget, a puffadást és melyik napokon vannak a hölgyek a legjobb formában? Dr. Gullai Nóra nőgyógyászunk megválaszolja a kérdéseket.  Figyelj, lehet, hogy tudunk újat mondani.

A női ciklus az általános vélekedéssel ellentétben nem feltétlenül 28 napig tart, a 21-35 napos ciklushossz is teljesen normálisnak számít. A folyamatot a hormonok irányítják és célja a petesejtek termelése és a test előkészítése a megtermékenyülésre.

noi_ciklus_1.jpg

Nehéz napok

A ciklus kezdetének a menstruáció első napját tekintjük. Ilyenkor a női hormonok szintje hirtelen leesik, ennek hatására a méhnyálkahártya felső rétege leválik és vérzés formájában távozik. Ezekben a napokban fáradékonyság, levertség jellemző és sokan alhasi görcsös fájdalmakat élnek át. Utóbbit elsősorban a méh simaizomzatának összehúzódása okozza, ami elősegíti a méhnyálkahártya leválását. A vérzés időszaka általában 2-7 napig tart.

Kirobbanó tettvágy

A ciklus első felében az ösztrogénszint emelkedni kezd és elkezdődik a tüszőérés. Az ösztrogén hatására a méhnyálkahártya is vastagodni kezd. A hölgyek általában ilyenkor vannak a legjobb formában: szebb a bőrük, jobban teljesítenek és nyitottabbak a szociális életre. A jó formához az is hozzájárul, hogy a ciklus közepe felé közeledve a tesztoszterontermelés is fokozódik.

noi_ciklus_2.jpg

A legszexibb szakasz

28 napos ciklusok esetén általában a 14. napon történik a petesejt kilökődése, ez a megtermékenyítés ideális időszaka. A hölgyek szexuális vágya jellemzően ilyenkor  magasabb. Sok férfi megérezheti, ha egy nőnek peteérése van, ilyenkor még az illatuk is megváltozik. Ezért a jelenségért az úgynevezett feromonok felelősek, amit a hölgyek a peteérés időszakában áramoltatnak magukból a legintenzívebben. Ezekről a kémiai hírvivőkről részletesebben olvashatsz korábbi, szerelemhormonokról szóló blogbejegyzésünkben.

Lejtő

Bekövetkezik a tüszőrepedés, vagyis az érett petesejt kilökődik a petefészekből, majd megkezdi útját lefelé a petevezetéken. Előfordulhat, hogy ez a folyamat alhasi görcsöket okoz és alkalmanként kevés vérzéssel is járhat. Az ösztrogénszint csökkenni kezd, a progeszteronszint pedig megemelkedik. Ez a hormonváltozás fáradékonysághoz, hangulatingadozáshoz vezethet és jellemzően a testhőmérséklet enyhe emelkedését eredményezi. A bőr ekkor kissé érzékenyebbé, problémásabbá válhat. A magas progeszteronszint hatására a méhnyálkahártya szerkezete kissé átalakul, így várja a megtermékenyített petesejtet.

PMS

Ha a megtermékenyítés nem történik meg, a petesejt elhal és felszívódik. Közeledik a menstruáció, a ciklus ezen szakaszában az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenése miatt sokan szenvednek a premenstruációs szindróma tüneteitől: ingerültségtől, lehangoltságtól, illetve puffadástól, alhasi görcsöktől, hányingertől, fejfájástól. Ezek mellett libidócsökkenés is jelentkezhet, az emlők pedig érzékenyebbé válhatnak. 

noi_cilkus_3.jpg

Néhány nappal később jelentkezik a menstruációs vérzés és minden kezdődik elölről…

A női ciklus egy igazi hullámvasút, amit a hormonok irányítanak. A kellemetlenségek egy része egészséges életmóddal csökkenthető. A kritikus napokat mindkét nem nehezen viseli. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy ennek a szeszélyes ciklusnak a végső célja a fogantatás és a gyermekáldást, ami az egyik legcsodálatosabb dolog.

Mi történik a női ciklus alatt? Tovább
Gyakori orrvérzés - mikor kell orvoshoz fordulnunk?

Gyakori orrvérzés - mikor kell orvoshoz fordulnunk?

Az orrvérzés olyan tünet, amely a gyermekek és felnőttek életében is gyakran problémát okoz. A vérzés oka sokszor nehezen megállapítható és emiatt kétségek merülhetnek fel, mikor érdemes szakorvoshoz fordulnunk. Dr. Liktor Balázs Ph.D. fül-orr-gégészünk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

orr1.jpg

Hogyan csoportosíthatjuk az orrvérzés típusait?

Az egyszerűség kedvéért célszerű jelleg és életkor alapján megközelíteni a témát. Egyszer jelentkező, kis mennyiségű vérzéssel járó orrvérzésről szinte mindenki beszámolhatna, ezek klinikai relevanciája is igen csekély. Ilyenkor általában különböző sérülések, felső légúti fertőzések, esetleg orrfújás áll a vérzés hátterében. Ebben az esetben a külső porcos orrváz összenyomása vagy egy orrcseppel átitatott anyag (például géz vagy papír zsebkendő) orrmenetbe helyezése elállítja a vérzést. Célszerű C-vitamint fogyasztani, mely az érfalak felépítéséhez szükséges vegyület előállításában játszik fontos szerepet.

orr2.jpg

Hogyan kezeljük az orrvérzést felnőttkorban?

Ha saját magunknak nem sikerült elállítani a vérzést, a fül-orr-gégész úgynevezett kauterzációt végezhet, amely a vérzésforrás elektromossággal történő megégetését jelenti. Ez talán rosszul hangzik, de szerencsére felszíni érzéstelenítésben történik, ezért nem kell félnünk a fájdalomtól. A másik legtöbbször használt eljárás a kémiai edzőszerrel való koaguláció, ennek hiányában pedig tamponálással szüntetik meg a vérzést. Ha speciális orrvérzéssel van dolgunk, előfordul, hogy endoszkópos műtéti eljárásra van szükség.

Az ismétlődő orrvérzés esetében a kiváltó okot kell megtalálni, és kezelni. Egy orvosi vizsgálat során rutinszerűen magas-vérnyomást és vérképzőszervi betegségeket keresnek (utóbbit laborvizsgálatok alapján). Szakorvosi viziten endoszkópos vizsgálattal azonosítják a vérzésforrást, meggyőződnek arról, hogy az egyébként zegzugos orrjáratban daganat nem fordul elő.

Érdemes fokozottan figyelni arra, hogy ha bármilyen egyéb betegség folytán véralvadásgátlót szed az illető, akkor a gyógyszer nem megfelelő beállításának következtében fokozódik az orrvérzés előfordulási gyakorisága.

orr3.jpg

Mi állhat a gyermekkori orrvérzés hátterében?

Gyermekkorban az ismétlődő orrvérzések esetében a szakorvos gyakran azonosít az orrüregben lévő ér malformációt (legtöbbször értágulat formájában). Sok esetben az derül ki, hogy maga a gyermek a probléma okozója orrtúrással, orrpiszkálással vagy korábban behelyezett idegentesttel.

Gyermekek és felnőttek esetében is igaz, hogy amikor sikerült megszüntetnünk a problémát, akkor legalább három napig teljesen mellőzni kell az orrfújást, és még egy hétig törekedni kell a test fizikai kíméletre is. Ilyenkor nem célszerű sportolni, cipekedni és bármilyen olyan dolgot csinálni, amely során a fejünkben a nyomás fokozódik. A levegő megfelelő párásítása szintén sokat segít a regenerációban, ami pedig a legfontosabb: igyekezzünk elkerülni az orrvérzés kiváltó okát.

Ha az orrvérzés ennél erősebb, vagy amennyiben a szájüregből is aktív vérzést észlelünk, haladéktalanul hívjunk mentőt (Országos Mentőszolgálat - 104), hiszen ez súlyosabb problémára utal.

Gyakori orrvérzés - mikor kell orvoshoz fordulnunk? Tovább
Elektromos fogkefe- árt a fogzománcnak?

Elektromos fogkefe- árt a fogzománcnak?

Eltérőek a vélemények arról, hogy hagyományos vagy elektromos fogkefével jobb fogat mosni. Utóbbi ellen gyakran hallhatjuk, hogy az erős tisztítás következtében roncsolhatja a fogzománcot. Hogy mi igaz ebből, azt dr. Fekete Edit fogorvos mondja el nektek, aki a helyes elektromos fogkefe használatról is tanácsokat ad.

elektromos_fogkefe_1.jpg

Miért jó az elektromos fogkefe?

 • Alaposabb fogtisztítás tesz lehetővé.
 • A kisebb tisztítófej segítségével jobban hozzáférünk a fogakhoz.
 • A többirányú mozgás alaposabb fogmosást eredményez, kevesebb erőfeszítéssel.
 • Bizonyos elektromos fogkefékkel mérhető a fogmosás időtartama és erőssége, így könnyebb odafigyelni a helyes technikára.

Mire figyeljünk a fogzománc megóvása érdekében?

Cseréld a fejet!

A fogkefe sörtéi alapvetően lekerekítettek, hogy ne sértsék a zománcot és a fogínyt. A mindennapos használat következtében a sörték elhasználódnak, szétállnak és élessé válnak, ami felsértheti a fogzománcot. Az elektromos fogkefe fejét ezért 2-3 havonta cseréld, hogy elkerüld a bajt.

Ne nyomd erősen!

Ha túlságosan erősen nyomod a fogaidra a fogkefét, azzal felsértheted az ínyedet és roncsolhatod a fogzománcot, amitől fogaid fokozottan érzékennyé válhatnak a forró és hideg hőmérsékletre.  A gyengébb nyomással történő, hosszabb ideig tartó fogmosás sokkal hatékonyabb és a fogaidat sem károsítja. Egyes elektromos fogkefékkel mérhető a nyomás erőssége, ha ilyen készüléket vásárolsz, könnyebben oda tudsz figyelni a helyes technikára. 

elektromos_fogkefe_2.jpg

Savas ételek, italok után várj!

Savas ételek és italok fogyasztása után a száj pH értéke megváltozik, a fogzománc felpuhul. A fogmosás ilyenkor tovább károsíthatja a zománcot, ezért ilyenkor ne mosd meg azonnal a fogad. A nyál idővel semlegesíti a savakat, és a fogzománc regenerálódik. Ha vársz legalább fél órát, már nem teszel kárt.

elektromos_fogkefe_3.jpg

Milyen ételekkel és italokkal kell vigyázni?

Savas ételek

 • Alma
 • Citrusfélék
 • Ecetes ételek
 • Savanyú cukor

Savas italok

 • Szénsavas üdítőitalok
 • Alkohol
 • Energiaital
 • Tea
 • Gyümölcslevek

Az elektromos fogkefe tehát alapvetően jó választás, hiszen alaposabb tisztítást tesz lehetővé. A fent említett egyszerű szabályokat azonban érdemes betartanod a fogzománc épsége érdekében. Ha jobban szereted a hagyományos fogkefét, figyelj arra, hogy puha sörtéjű darabot válassz és finom, körkörös mozdulatokkal, hosszú ideig mosd a fogad.

Elektromos fogkefe- árt a fogzománcnak? Tovább