RMC Medicina - A Rózsakert Medical Center blogja

Profi és még több is: Az informatikus, aki dalban mondja el

Profi és még több is: Az informatikus, aki dalban mondja el

Interjú Potyó Krisztián informatikai- és irodavezetőnkkel

"Profi és még több is" sorozatunkat azért indítottuk, hogy bemutassuk munkatársaink sokoldalúságát. Amellett, hogy profin végzik RMC-s munkájukat, más területen is kiemelkedőt alkotnak. Ismerjétek meg Krisztiánt, akinek színház az egész világ.

Telefonál, szervez, tervez, intézkedik és még a lehetetlennek tűnő kérésekre is az a válasza: persze, megoldjuk! Ilyennek ismerjük Krisztiánt az RMC-nél a mindennapokban. Amikor épp nem az adminisztrációs osztály munkáját irányítja, színházi darabokat ír, rendez, fiatalokat tanít és fellép. A szabadidő fogalmát tíz éve nem ismeri, de nem bánja, mert a munkában és a hobbijában is ki tudott teljesedni, megtalálta az egyensúlyt.

szinhaz3.jpg

Te is azok közé tartozol, akik már gyerekkoruk óta színészek akarnak lenni?

Azt hiszem, alapvetően igen. Az első „színházi” emlékem az, hogy magnókazettán (!) megvolt a Nyomorultak előadás zenéje és az összes szerepét kívülről tudtuk a tesóimmal. Sok évvel később láttam az előadást és jó volt beleképzelnem magam a szerepekbe, arra gondoltam, milyen jó lehet ott állni a színpadon. Gyerekként is volt már bennem némi exhibicionizmus, szavalóversenyre jártam, verset mondtam anyák napján. Ezek biztosan számítanak abban, hogy most ezt (is) csinálom.

Mikor kezdtél el konkrétan a színjátszással, tanítással foglalkozni?

Nagyjából 19-20 éves voltam, amikor először igazi színpadon álltam. Utána pár évvel később a színpad másik oldala is hivatásom lett: musical koncerteket, előadásokat szerveztem. 36 ilyen rendezvényt csináltam végig három év alatt, aztán visszamentem a polgári szakmámba, de a színház mindig jelen volt az életemben. Aztán pár év múlva ismét a színpadon találtam magam, magával a tanítással, neveléssel pedig 5-6 éve foglalkozom. Jelenleg a Petőfi Musical Stúdióban és a szentendrei Broadway Musical Stúdióban dolgozom párhuzamosan, összesen körülbelül 120 fiatalt tanítok – általános és középiskolásokat, valamint felnőtteket egyaránt.

szinhaz_5.jpg

 

És főként rendezéssel, tanítással foglalkozol?

Igen, de a színházban az a jó, hogy sok mindenfélével lehet foglalkozni. Évente 5-6 előadást rendezek, ezeknek egy részét én is írom, néha játszom is bennük. Aztán tavaly például vokáloztam musicalkoncerteken, de – egy véletlennek köszönhetően – a két évvel ezelőtti FINA indulóban (Takács Nikolasz és Radics Gigi dala) is én vittem a férfi vokált. Izgalmas, különleges feladat volt, büszke vagyok, hogy a részese lehettem. Szóval ezzel is, azzal is.

Jól látom, hogy a zenés darabok állnak közelebb hozzád?

Abszolút! Azt mondják, hogy a zenés színjátszás könnyű műfaj. Ha csak az egyik oldalról nézzük így van, másik oldalról viszont pont hárommal több dolgot kell tudni egyszerre csinálni, mint egy prózai darabban. Engem a zenés színházi világ fogott meg, ebben megtaláltam azt a komplexitást, ami igazán érdekel. Az érzelmekkel, ezek kifejezésével való munka, a dalok tanulási folyamata, hogy egy-egy dalhoz hogyan nyúlunk hozzá. Később ez kinyitotta nekem a populáris világot is: az ember dúdolgat egy dalt, majd rájön, hogy ennek szövege is van és arcon csapja: nem véletlenül szeretem én ezt a dalt ennyire! Azt gondolom, hogy tudat alatt ezek a dolgok működnek.

szinhaz1.jpg

Hogy kell elképzelni a színházi munkát? Inkább saját darabokat írtok, vagy klasszikusokat adtok elő?

Nem úgy működünk, mint egy profi színházi társulat, ahol megvannak a karakterek és hozzájuk keresünk darabot. Nekünk ez a fiatalokkal pedagógiai munka is, az a feladat, hogy mindenki a saját szintjének megfelelő kihívásokat tudjon találni. Nálunk az a mottó, hogy a fejlődés a komfortzónán kívül van! Komfortzónában nem lehet fejlődni, ott létezni lehet. A klasszikus musicalek esetében megvannak a főszereplők, mellékszereplők. Egy tizen-huszonévesekből álló csapatnak, ahol van húsz fő, azt mondani, hogy ketten lesznek a főszereplők, a többiek pedig statisztálnak, nem szerencsés – még ha egyébként nem is teljesen így van, ők így élik ezt meg. Valahogy meg kellett találni ennek a jó működését, ezért döntöttünk úgy, hogy saját darabokat csinálunk. Amikor az első bemutató volt 2016-ban, a High School Musicalből indultam ki, mert tudtam, hogy ezt a korosztályt ezzel a zenével lehet megfogni. Akkor különböző szituációkat ollóztunk össze darabokból, új dalokat is társítottunk hozzá, több dalnak én írtam a magyar szövegét. A srácok életükben először énekelték magyarul azokat a dalokat, amiket egyébként tudtak, és hatalmas élmény volt nekik is meghallani egy-egy dalt a saját anyanyelvükön. Nekünk pedig azt látni, hogy milyen élvezettel vetik bele magukat a munkába. Aztán a közös munka során elkezdtük figyelni őket, hogy milyen problémákkal találkoznak az életükben, a mindennapjaikban és ebből lett a tavalyi „Vigyázat, érzelmek!” című előadásunk. Ez kifejezetten az Ő korosztályos problémáikból, nekik íródott. Külön öröm, hogy a darabban a próza és a dalok mellett versek is helyet kaptak, így nagyon izgalmas, mondhatni összművészeti munka volt. Számunkra az a legfontosabb, hogy a színészkedésen keresztül megismerjék önmagukat. Mindenkinek megvan a nagy szerelmes, vagy „megborulós” időszaka és egy-egy karakteren keresztül az ezzel járó szélsőségeket jól meg lehet élni, mutatni, dolgozni vele. A mostani fiatalok felgyorsult világban élnek, 16 évesen már úgy érzik, lekéstek valamiről (sőt, mindenről), ezt érdekes, ugyanakkor félelmetes is megélni velük. Jó, hogy a stúdióban a színjátszáson keresztül ezt mi le tudjuk lassítani. Itt meg tudják élni az érzelmeiket és mindezt úgy, hogy közben nincs megfelelési kényszer. A legfontosabb, hogy önmagukhoz mérve és önmaguk megismerésével dolgozzanak.

szinhaz4.jpg

Milyen darabon dolgoztok most aktuálisan?

A Petőfiben a Vigyázat, érzelmek! darabot újítjuk fel és májusig 5 előadásunk lesz belőle. Változtak a szereplők és így a szituációk, a súlypontok is. Emellett – mivel jövő decemberben lesz 25 éves a stúdió – készül egy egész estés show műsor az évforduló alkalmából. Ennek tervezése, szervezése, rendezése, a próbák sok munkával járnak, amit már most el kell kezdeni. Szentendrén pedig egy érdekes „crossover”-t csináltunk. A mai kor gyerekeit és azok problémáit ­– mint akár a felelősségvállalás vagy a beilleszkedés – dolgoztuk össze két klasszikusnak mondható világháborús történettel. Ez is hamarosan újra műsoron lesz – ezúttal általános és középiskolás közönség előtt.

Az informatika és a színház eléggé más világ. Hogy tudod ezt a kettőt összeegyeztetni?

Nemrég Csermely doktorral (Dr. Csermely Gyula orvos igazgató – a szerk.) is pont erről beszélgettünk. Kérdezte, hogy fér meg egymás mellett az informatika és a színház, amikor az informatika olyan szabálykövető. Mielőtt még válaszolhattam volna, azt mondta: bár végül is a színházban is szabályok szerint kell játszani. Nagyon jól látja a helyzetet. A színháznak megvan a maga szabadsága, de ott is vannak szabályok, amelyeket be kell tartani. Mindkettő alkotómunka egyébként. Az igazat megvallva én sosem tartottam magam „kockának”. Az RMC-nél jól meg tudom élni a szabálykövetést, tervezést, szervezést, amikor átmegyek a színházi világba, ott meg azt, hogy nagyobb a szabadságom. Sokszor nem is az a kérdés, a két világot hogy tudom összeegyeztetni, hanem az, hogyan fér bele mindkettő az életembe. Mert mindegyik olyan, ami teljes embert kíván. Gyakran vannak hosszabb, 4 órás próbák hétköznap délután/este és ezzel nem ér véget a színházi munka. Egy próba, előadás után még órákig megy az emberben annak feldolgozása, ötletelése. De őszintén szólva az RMC is pont ilyen. Nem úgy működik, hogy kihajtasz a parkolóból és onnantól vége a napnak. Folyamatosan pörög az agyam azon, mit, hogyan lehetne jobban csinálni, minek mi lehet a jó megoldása. Az elmúlt tíz évből nem tudok olyan pontot mondani, amikor semmit nem csináltam, de jó ez így. Jól megy a kettő együtt.

szinhaz2.jpg

Az RMC-nél mit jelent az alkotómunka?

Amikor 5 éve idejöttem, már akkor éreztem, hogy ez nem a monoton, gépies informatikai munka lesz. Azóta felépíthettem egy csapatot és rengeteg érdekes területtel foglalkozhatok. Már maga a csapat felépítése is egy remek alkotómunka volt. Szerencsére az RMC-ben én is egy innovatív, megújulni vágyó, sőt akaró partnerre találtam a munkám során, aki nyitott az újdonságokra. Ezek kialakítása, kigondolása, megtervezése, megvalósítása és bevezetése pedig maga az alkotás. Rendkívül izgalmas látni, hogy egy ötletből hogyan lesz egy egész szervezetre ható mindennapi folyamat, amely akár 200 ember napi munkájában is jelentkezik.

Mit gondolsz arról, hogy „Színház az egész világ”?

Szerintem nagyon vékony a hajszál a színház és a valóság között. A legjobb történeteket mindig az élet írja. Amikor a színpadon látsz valamit, sokszor az az érzésed, ez annyira sok, hogy a való életben nem történhetne meg. Aztán nyitott szemmel jársz a világban és rájössz, hogy igenis megtörténik. A színházban persze mindent sűríteni kell, kinagyítani bizonyos részeit a dolgoknak, hogy izgalmas legyen a történet, de ettől még az alapot a valóság adja. A fiatalok is sokszor felfedezik magukat, hibáikat és erényeiket egy-egy karakterben. Azt mondják: jé, ez pont olyan, mint ami velem történik! A mostani próbafolyamatokban is sokszor beszélgetünk a karakterekről, hogy kinek, mi a motivációja az adott helyzetben. És legyen az a mai világ, vagy a világháború története, könnyű párhuzamot találni a mai világgal. Azt hiszem, tényleg színház az egész világ…

 

Profi és még több is: Az informatikus, aki dalban mondja el Tovább
4+1 dolog, amit megtehetsz azért, hogy ne félj a ráktól

4+1 dolog, amit megtehetsz azért, hogy ne félj a ráktól

A rákot a vezető halálokok között tartják számon a világban. Sokan félnek tőle és már a legapróbb tünetek esetén szoronganak attól, hogy daganatot találnak náluk. Mit tehetsz azért, hogy csökkentsd a félelmet, szorongást? Dr. Dohán Orsolya Ph.D. klinikai onkológusunk segít.rak1.jpg

1. MENJ EL SZŰRÉSRE
Az ajánlott szűrővizsgálatokat mindig végeztesd el. Az, hogy milyen szűrés elvégzése szükséges függ a nemedtől, életkorodtól, az életmódtól, amit folytatsz és attól, volt-e daganatos megbetegedés a családban. Hazai és nemzetközi protokollok alapján összeállított, nemre és életkorra vonatkozó szűrési ajánlásunkat itt találod. Olyan vizsgálat elvégzése, amely az ajánlásban nem szerepel vagy orvos nem javasolta teljesen szükségtelen, felesleges idő-, pénz-, energiaráfordítást és pszichés terhet jelenthet.

2. ÉVENTE LÁTOGASS EL A HÁZIORVOSODHOZ VAGY EGY BELGYÓGYÁSZHOZ
Ha nincs panaszod, akkor is érdemes évente elmenni a háziorvosodhoz vagy belgyógyászhoz, aki általános vizsgálatot végez, részletesen kikérdez az egészségi állapotodról, és ha szükségesnek találja, szakorvoshoz irányít.

rak2.jpg

3. VEDD KOMOLYAN A TÜNETEKET
Ha szokatlan tünetet tapasztalsz, amely az életviteledet befolyásolja, mindenképpen keress fel egy orvost.

Melyek lehetnek ezek a tünetek?
• Hirtelen fogyás
• Nem múló köhögés
• Megváltozott széklet
• Véres széklet, vizelet
• Rendellenes menstruációs vérzés
• A megszokottól eltérő, vagy súlyosbodó fejfájás

4. ÉLJ EGÉSZSÉGESEN
Táplálkozz változatosan és egészségesen, sportolj hetente legalább 150 percet, figyelj az elegendő alvásra és kerüld a stresszt. Ha alkoholt fogyasztasz, ügyelj a mértékre, a dohányzást pedig kerüld.

+1 HA MINDENT MEGTETTÉL, NYUGODJ MEG
Ha az első négy pontot betartod, akkor mindent megtettél, amit lehet. Engedd el a félelmet és próbálj meg valami másra koncentrálni, annyi szép dolog van az életben.

4+1 dolog, amit megtehetsz azért, hogy ne félj a ráktól Tovább
Tartásjavítók: divatos kiegészítők vagy valóban hatékony eszközök?

Tartásjavítók: divatos kiegészítők vagy valóban hatékony eszközök?

„Az ülőmunka az új dohányzás."- halljuk manapság egyre többször, amit reumatológusunk, Dr. Ruzicska Éva Ph.D. sem von kétségbe. A rossz testtartás nem csak esztétikai probléma, kezelés hiányában komoly fájdalmakat idézhet elő. Az ülőmunka az egyik fő oka a helytelen testtartásnak, ezért mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a prevencióra és a korrekcióra. Ezt a célt szolgálják különböző tartásjavító eszközök, melyek egyre divatosabbá váltak. A legnépszerűbbeket kiemelve: számtalan helyen vásárolhatunk tartásjavító hevedert, speciális ülőpárnákat vagy az ún. fitballt, amit nem csak sportoláshoz, de irodai "székként" is alkalmaznak. Szakorvosunk segítségével annak jártunk utána, valóban hatékonyak-e ezek az eszközök arra, hogy megelőzzük a helytelen testtartást és a fájdalmakat vagy megszüntessük a már kialakult problémákat.tartasjavitok_1.jpg

TARTÁSJAVÍTÓ HEVEDER

Felnőttkorban a felső háti szakaszt segítő tartásjavító heveder valójában nem igazi segítség. Bár használatával a helyes testtartás felvehető, az ezt megtartó izmok nemhogy erősödnének, hanem inkább sorvadnak, hisz munkájukat az eszköz veszi át. Figyelemfelkeltésnek, a probléma tudatosítására optimális, de a tartásjavító gyógytorna, a mélyhátizom erősítése nem kiváltható vele.

ÜLÉSPÁRNÁK, FITTLABDÁK

Az ülés közbeni helytelen testtartáson segítenek az ún. dinamikus üléspárnák, fittlabdák. Az elsődleges cél az, hogy gerincünket és a mellette lévő izmokat mozgásban tartsuk és ne merevedjünk bele egyetlen pozícióba sem, hiszen a mozdulatlanság az, ami az izmok rövidülését, sorvadását idézi elő.

A dinamikus ülőpárnák, labdák önmagukban nem csodaszerek – tehát egész nap ezeken ülni mozdulatlanul szintén nem hasznos – azonban hozzásegítenek a gerincoszlop aktívan tartásához. Természetesen az egész napos ülőmunka után a rendszeresen végzett, megfelelően kiválasztott sporttevékenység is nagy fontos, hiszen ez fogja hosszútávon megvédeni ízületeinket, gerincünket a károsodástól.

tartasjavitok_2.jpg

MIRE FIGYELJÜNK, HA ÜLŐMUNKÁT VÉGZÜNK?

Valójában 8-10 órán keresztüli helyes ülés közbeni testtartás nincs, a problémákat sajnos a hosszú órákon keresztüli mozdulatlanság okozza. A megfelelő, ha a képernyő szemmagasságban van, látásélességünknek megfelelő távolságban, felkarunk és alkarunk 90 fokot zár be, alkarunk nyugszik az íróasztalon, combunk és lábszárunk szintén 90 fokban helyezkedik el, illetve teljes talpunk illeszkedik a talajhoz.

A legjobb, ha a pozíciókat váltogatjuk akár 10-15 percenként, egy kicsit állva dolgozni, aztán újra ülni – ülőpárnán vagy labdán, aztán térdeplőszéken térdepelni és ezeket váltogatni a nap folyamán. Így az izomzat mozgásban marad, nem sorvadnak a használaton kívüli izmok, illetve a túlterhelt izmok nem rövidülnek, merevednek el. A helytelen testtartás és az izomegyensúly megbomlása a későbbiekben ugyanis először fájdalomhoz, megváltozott testtartáshoz, visszafordítható porckorong túlterheléshez majd károsodáshoz, porckorongsérvhez vezethet mind a nyaki mind a lejjebbi háti, deréktáji szakaszokon.

NE VEDD FÉLVÁLLRÓL, HA MÁR FÁJDALMAID VANNAK

Az ülőmunka okozta ártalmak megjelenését hajlamosak vagyunk kevésbé komolyan venni. Hosszú távon azonban ezzel napról-napra ártunk magunknak, ezért azt javasoljuk, ilyen esetben reumatológus segítségét kell kérni. A szakorvos pontosan fel tudja térképezni, miért és hogyan alakult ki a fájdalom és mi a leghatékonyabb módszer a panasz súlyosbodásának megelőzésére. Dr. Ruzicska Éva Ph.D. reumatológusunk sokéves tapasztalattal várja a pácienseket.

Tartásjavítók: divatos kiegészítők vagy valóban hatékony eszközök? Tovább
Gyermekkori szívzörej – mi a teendő?

Gyermekkori szívzörej – mi a teendő?

Csecsemő- és gyermekkorban igen gyakori eset, hogy a babánál vagy nagyobb gyermeknél vizsgálat kapcsán szívzörejt hall a gyermekorvos. Már maga a kifejezés is rettentően ijesztő lehet a szülők számára, komoly betegségre következtetnek, holott a gyermekkori szívzörej az esetek többségében teljesen ártalmatlan. Mi a teendő, ha gyermekünknél szívzörejt hallanak? Dr. Tölgyesi Andrea gyermek-kardiológusunk segít megválaszolni a kérdést.

szivzorej1.jpg

Mi okoz szívzörejt gyermekkorban?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a szívzörej nem betegség, hanem egy tünet. Valóban utalhat a szív rendellenes működésére, de az esetek nagy többségében valami sokkal ártalmatlanabb dolog váltja ki.

Előfordul, hogy a zörej úgy hallható, hogy a gyermeknek semmilyen panasza nincs, egészségesen fejlődik és nem is fáradékony. Emellett igen gyakori, hogy olyan panaszok okoznak szívzörejt, mint a stressz, a vérszegénység, pajzsmirigy problémák, láz vagy hurutos betegség. Ezek a tényezők megnövelik a szíven átáramló vértérfogatot vagy fokozzák a vér sebességét, ami lehetőséget ad a szívzörej kialakulására.

Habár kisebb arányban, de természetesen szívbetegséget is jelezhet a szívzörej. Csecsemők esetében különösen figyelni kell arra, hogy megfelelően fejlődik-e, elfárad-e szopáskor, szaporábban lélegzik-e vagy szürkés-e a bőre, ugyanis ezek a tünetek utalhatnak arra, hogy veleszületett szívbetegséggel állunk szemben.
szivzorej2_1.jpg

Mit tegyünk, ha gyermekünknél szívzörejt hall az orvos?

Amikor a gyermekorvos szívzörejt hall, a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, hiszen ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy komoly betegséggel küzd gyermekünk. Az emberi fül nem tud különbséget tenni az ártalmatlan és a patologikus zörejek között, ezért műszeres vizsgálatra van szükség.

A gyermek-kardiológia szakrendelésen a szakorvosnak minden eszköze megvan ahhoz, hogy pontosan meg tudja mondani, mi áll a zörej hátterében és az esetek többségében megnyugtató a válasz. A legfontosabb lépés tehát az, hogy szakorvoshoz forduljunk és kivizsgáljuk a problémát.

Rendelőnkben kiváló gyermek-kardiológusaink várják a kis pácienseket és szüleiket.

Gyermekkori szívzörej – mi a teendő? Tovább
A túlsúly terhességi cukorbetegséghez vezethet?

A túlsúly terhességi cukorbetegséghez vezethet?

A várandósság gyakran okoz terhességi cukorbetegséget (gesztációs diabéteszt) az édesanyánál, aminek a hormonális változások és a megnövekedett inzulinszükséglet az oka. Az édesanya testsúlya erősen befolyásolhatja a betegség kialakulását, ezért Dr. Vass Viktor diabetológusunk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a terhességi cukorbetegség a túlsúly közötti kapcsolatról.

terhessegi_cuk.jpg

MEKKORA ESÉLYE VAN A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG KIALAKULÁSÁNAK EGYES BMI CSOPORTOKNÁL?

 • Normál BMI (18,5-24,9): ~10%
 • (Enyhén emelkedett) BMI (25-30): ~17% - TÚLSÚLY
 • (Közepesen emelkedett) BMI (31-40): ~35%- ELHÍZÁS
 • (Nagyon emelkedett BMI) (40 felett): ~100% - SÚLYOS ELHÍZÁS

 

MIÉRT VESZÉLYES A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG?

Amennyiben a terhességi cukorbetegség kialakul és a BMI értéke emelkedett marad, vagy tovább nő, az
• 3,5-szörösével növeli a nagy magzati születési súly,
• 2-szeresével a magzati váll szülés alatti elakadásának,
• 6-szorosával a Praeeclampsia (terhességi magas vérnyomás, amely a 20. hét után jelentkezik, és ehhez társultan a vizeletben fehérje is megtalálható) kialakulásának kockázatát a normál testsúlyú populációhoz képest.

 

A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG KOMOLY BEFOLYÁSSAL VAN A MEGSZÜLETENDŐ GYERMEK SÚLYÁRA IS:
• 20% esély a nagy születési súlyra,
• 17% esély a 4-5 éves korban tapasztalt súlytöbbletre,
• emeli a gyermek 14 éves korában mért BMI értékét.

A túlsúly terhességi cukorbetegséghez vezethet? Tovább
Szoptatós kismama vagy? Itt egy jó módszer a fáradtság és a feszültség csökkentésére

Szoptatós kismama vagy? Itt egy jó módszer a fáradtság és a feszültség csökkentésére

Most született meg a gyermeked és a sok feladat miatt gyakran érzed magad stresszesnek, fáradtnak? A szakember által végzett talpmasszírozás megoldást jelenthet. Dr. Rácz Adél természetgyógyász-reflexológusunk elmondja, miért hatékony és hogyan működik a módszer.

shutterstock_133589516_2.jpg

Évezredes hagyományai vannak

A talpmasszírozás (vagy más néven reflexológia) a talpon meghatározott pontok masszírozásával történő alternatív gyógyászati kezelés. Évezredes hagyományokra nyúlik vissza, napjainkban ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Lényege, hogy a talpon számos idegvégződés található, mely energiapályákon keresztül összekötetésben áll a szervekkel, szervrendszerekkel. A megfelelő talpi zónák stimulációja jótékony hatással van a testi-lelki egyensúlyra.

shutterstock_112236032_2.jpg

Csökkenti a szorongást, ellazít, pihentet

A szülés után, a szoptatási időszakban, az egyénre szabott, finom, óvatos talpmasszázs lelki és testi szinten is jótékonynak bizonyul. Lelki szinten képes csökkenteni a kismamákban felgyülemlett feszültségeket, szorongást-aggódást. Nyugtat, lazít, pihentet. Fizikai szinten, pedig a talp megfelelő zónájának ingerlésével indirekt módon az izmok feszességének csökkentésében, az emésztőrendszer és a tejelválasztás működésének harmonizálásában nyújt segítséget, sok egyéb pozitív hatás mellett. Számos korábban megjelent cikk számol be a császármetszéssel szülő anyukák és a talpmasszírozás közötti pozitív hatásról, úgy mint: a császármetszés utáni (ún. postoperativ) fájdalmak, a szülés körül kialakult stressz csökkentése, vagy a szoptatási időszakban kialakult esetleges alvászavar enyhítése.

Várandósoknál nem alkalmazható

A szoptatási időszakkal ellentétben a talpmasszírozás nem javasolt a várandóság 9 hónapjában. A masszírozás során keletkező vérkeringés stimulálás, nyirokkeringés serkentés, ezzel kapcsolatba hozható méregtelenítés közvetett módon nem kedvez a magzatnak, így erre az időszakra a talpmasszírozás teljes kihagyása javasolt.

Szoptatós kismama vagy? Itt egy jó módszer a fáradtság és a feszültség csökkentésére Tovább
Milyen pozitív hatásai vannak a fogyásnak?

Milyen pozitív hatásai vannak a fogyásnak?

Mindenki vágyik a bomba alakra, de a laposabb has és a karcsúbb derék elérése nem minden, amit egy fogyókúrának köszönhetünk. A súlyfelesleg leadása rengeteg egészségügyi előnnyel is jár, ezeket dr. Bajnok Éva obezitológusunk segítségével gyűjtöttük össze.

shutterstock_524247649.jpg

KEVESEBB FÁJDALOM ÉS BETEGSÉG
A túlsúly leadása sok betegség kialakulásának esélyét csökkenti, ilyenek a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és bizonyos daganatok. A kisebb súly kevesebb megterhelést jelent a gerincnek, a lábaknak és az ízületeknek, ezért a fogyás jó eséllyel csökkenti vagy teljesen megszünteti a lábfájdalmat, gerincproblémákat és az ízületi gyulladásokat, betegségeket.


KIEGYENSÚLYOZOTTABB ALVÁS
Horkolás és az alvási apnoe többször alakul ki túlsúlyosok körében. Utóbbi éjszakai légzéskimaradásokkal jár, aminek következtében az érintett hirtelen légszomjra ébred, ettől másnap kialvatlan és nehezebben koncentrál. A súlyfelesleg leadása többnyire segít a problémán, így pihentetőbb lesz az alvás és elmúlik a napközbeni fáradságérzet, jobban megy a munka.

shutterstock_323344142.jpg
KIROBBANÓ ÉLETERŐ
A fogyás sokat javít az általános közérzeten is. Egy egészséges fogyókúra után jobban megy a mozgás, könnyebb az ébredés és energikusabbnak érezzük magunkat. Általában az önbizalmunk is sokat nő: nyitottabbak leszünk, könnyebben ismerkedünk és alakítunk ki társas kapcsolatokat. Kevesebb valószínűséggel alakul ki szorongás és depresszió.


CSAK EGÉSZSÉGESEN
Ahhoz, hogy a fogyás pozitív egészségügyi hatásait érezd, fontos, hogy maga a fogyás is egészségesen menjen végbe. A koplalást és a csodaszereket felejtsd el, táplálkozz egészségesen és mozogj rendszeresen, ügyelj a fokozatosságra. Ha úgy érzed, mindent megteszel a fogyás érdekében, mégsem jársz sikerrel, keress fel egy szakorvost, nehogy betegség álljon a háttérben.

Milyen pozitív hatásai vannak a fogyásnak? Tovább
Most kell felkészülni a síszezonra!

Most kell felkészülni a síszezonra!

Sokak számára a téli időszak legjobb része a pár napos kikapcsolódás a síszezonban. A síelés és snowboardozás nagyon különleges élmény és sokan minden évben ragaszkodnak ehhez a programhoz, még akkor is, ha az év többi részében kevés időt fordítanak a testmozgásra. Különösen azoknak szeretnénk tanácsokat adni, akik magukra ismertek ebben, hiszen a fizikai terhelésre lelkiismeretesen fel kell készülni. Dr. Ruzicska Éva Ph.D. reumatológusunk segítségével elmondjuk, hogyan kell ezt helyesen tenni.

 shutterstock_403536148.jpg

Fizikai felkészülés tudatosan

A cél az, hogy felkészítsük a testünket arra az akár 4-5 óra intenzív mozgásra, ami egy nap alatt vár ránk. Ha ehhez nem vagyunk hozzászokva, netán ülőmunkát is végzünk a hétköznapokban, akkor komoly sérüléseket szerezhetünk. A felkészülés során nem elég, ha egyszerűen elmegyünk néhány alkalommal az konditerembe, ennél sokkal koncentráltabban érdemes megedzeni magunkat.

Mire épüljön a célzott edzés?

 1. Növelnünk kell állóképességünket. Végezzünk olyan gyakorlatokat, melyek megemelik a pulzusszámot és a légzőizmokat is edzik. Tökéletes mozgásforma a lépcsőzés, az ugrálókötelezés, a futás vagy a kerékpározás, melyek során váltogatjuk az intenzitást.
 2. Erősítsük izmainkat. Az erősítő edzések során érdemes azokat az izomcsoportokat előtérbe helyezni, amelyik a síelés és snowboardozás közben intenzíven dolgoznak. Ilyen a láb, a farizom, a hasizmok, a törzs izmai és a hát.
 3. Fejlesszük egyensúlyunkat. A sípályán legtöbbször instabil, nem kiszámítható felületen mozgunk, így nagy szükségünk van egyensúlyérzékünkre is.
 4. Készüljünk olyan mozgásformával, ami hasonlít a síeléshez. Ilyen a görkorcsolya vagy jégkorcsolya is, melyek során hasonló az izmok és ízületek terhelése, így még jobban felkészíthetjük testünket a különleges testmozgásra.

A fent említett speciális „szárazedzésre” azért van szükség, mert a megerősített izomzat segít kivédi az eséseket, valamint megelőzhető vele a hirtelen jövő erős izomláz is, ami miatt gyengébbek leszünk és így a sérülések veszélye is nő.

shutterstock_337042967.jpg

Hogyan segít ebben a reumatológus?

Szakorvos segítségét kérni nem csak egy sérülés után kell, de a felkészülés során is nagyon fontos. Abban az esetben, ha ízületi- vagy izomfájdalommal küzdünk, mindenképpen szükséges egy vizsgálat, időben az utazás előtt. Elképzelhető, hogy egyes reumatológiai problémákkal még speciálisabb felkészülésre van szükség, hiszen fájdalmakkal síelni vagy snowboardozni rendkívül balesetveszélyes. Ha szeretné megelőzni a bajt, látogasson el reumatológiai szakrendelésünkre, ahol Dr. Ruzicska Éva Ph.D. reumatológusunk segít a megfelelő állapotfelmérésben, majd a felkészülésben is, hogy nyugodt szívvel indulhasson el a téli kikapcsolódásra.

Most kell felkészülni a síszezonra! Tovább
Fájdalmas hasi panaszok - hogyan okozhatják őket lelki problémák?

Fájdalmas hasi panaszok - hogyan okozhatják őket lelki problémák?

Sokszor hallhattuk már, hogy egyes betegségek és tünetek oka valójában csak a stressz vagy egyéb lelki tényező. Ez az állítás sok esetben igaz: ha orvosi vizsgálatokkal kizárható a szervi probléma, akkor pszichoszomatikus betegséggel állunk szemben. Ha a lelki problémák testi tünetek formájában jelentkeznek, gyakran okoznak gyomor és bélrendszeri panaszokat. „A rendelésre látogató páciensek egyharmadának tünetei valójában funkcionálisak, szervi elváltozást nem diagnosztizálunk.” – mondta dr. Szabó Endre gasztroenterológusunk, akivel a továbbiakban segítünk megérteni a lelki eredetű hasi fájdalmak mibenlétét.

c148b91f45af23f6c7cc0e5fda4b1fad.png

Mindenekelőtt: mit jelent, ha egy betegség pszichoszomatikus?

Az elnevezés a psziché és a test (görögül szóma) kölcsönhatásának zavarára utal. A pszichoszomatikus tünetek jelentkezése valamilyen megoldatlan problémából, terhelésből ered, ami lehet lelki vagy szociális jellegű is. Ilyenkor az elfojtott érzelmek valamilyen testi tünet formájában jelennek meg, ami a beteg számára nehezen érthető és feldolgozható. Kialakulásuknak többek között oka lehet egy stresszfaktorra való túlzott reakció, vagy olyan biológiai tényező, mely az adott szervet érinti. Így ha valakinek az emésztőrendszere gyengébb, pszichés terhelés hatására jó eséllyel ezen a területen jelentkezik probléma. Ilyen esetben az első teendőnk mindig azoknak a vizsgálatoknak az elvégzése, melyek igazolni tudják, van-e szervi elváltozás az emésztőrendszerben. A betegséget akkor nevezzük pszichoszomatikusnak, ha a kapott eredményeink negatívak.

Pszichoszomatikus tünetek a gasztroenterológia rendelésen

A lelki problémák igen nagy arányban öltenek testet gyomor és bélrendszeri tünetekben, illetve táplálkozási zavarban. A magyar nyelv érdekesen tükrözi ezt, használunk erre irányuló kifejezéseket, mint a „megfeküdte a gyomrát”, „nem tudja lenyelni a békát”, „felfordul tőle a gyomra”.

Gyomorfájás, hasmenés, székrekedés, hányás, gyomorgörcs – csak néhány azok közül a panaszok közül, amikkel gyakran jelentkeznek egy gasztroenterológiai rendelésen a páciensek annak reményében, hogy problémájuk hamar diagnosztizálásra kerül. Körülbelül minden harmadik ember mégis negatív leletekkel távozik a vizsgálatok után, vagyis betegsége funkcionális, nincs szervi elváltozás. Habár a tünetek talán enyhíthetőek különböző gyógyszerekkel, a betegség ezen szakaszában a legjobb, ha pszichológus vagy pszichiáter segítségével a páciens feltárja a szomatizáció valódi okát. Ha ez sikeres, a probléma jó eséllyel spontán megszűnik.

has.jpg

A következő lépcsőfok: amikor diagnosztizálható a betegség

Ha a pszichoszomatikus tünetek kezeletlenül maradnak, vagyis a lelki teher nem szűnik meg, esetleg felerősödik, az előbb-utóbb diagnosztizálható betegséget eredményez. A stressz hatására tartósan megemelkedett kortizol (stresszhormon) szintje megakadályozza az immunrendszer megfelelő működését, így alakulhatnak ki „valódi” betegségek.

Melyek a leggyakoribbak?

 • Gyomorfekély
 • IBS (irritábilis bél szindróma)
 • Vastagbélgyulladás
 • Hasmenés, székrekedés
 • Reflux
 • Étkezési zavarok
 • Daganatos megbetegedések

 

Hová forduljunk tüneteinkkel?

Habár a fájdalmas hasi panaszok okozója sok esetben a tartós stressz és lelki teher, az első lépés mindig a tünetek kivizsgálása, vagyis a szervi megbetegedés kizárásának kísérlete. Gasztroenterológia szakrendelésünkön dr. Szabó Endre gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosunk különböző vizsgálatok segítségével - szükség esetén hasi ultrahanggal és endoszkópos vizsgálatokkal - jár utána a gyomorpanaszoknak.

A pszichoszomatikus állapot mindenképpen pszichiáter vagy pszichológus segítségét igényli abban az esetben is, ha a panaszok hátterében diagnosztizálhatóvá vált már betegség, hiszen a stressz és a szorongás lelki okának feltárása és kezelése nagymértékben hozzájárul a gyógyuláshoz.

Fájdalmas hasi panaszok - hogyan okozhatják őket lelki problémák? Tovább
Profi és még több is: Dorka nővér, akit hallani kell énekelni

Profi és még több is: Dorka nővér, akit hallani kell énekelni

Büszkék vagyunk munkatársainkra, mert nem csak professzionális munkát végeznek, de nagyszerű emberek is. Mindezeken felül egy nagyon izgalmas, színes társaság is a miénk. Az RMC csapat egyedülálló és különleges, ezért is szeretünk itt dolgozni. Vannak ebben a rendkívüli csapatban olyanok, akik valami másban is hihetetlenül tehetségesek és ezt meg szeretnénk mutatni. „Profi és még több is” sorozatunkban elsőként szeretnénk megmutatni Héjja Dorottya nővérünk másik tehetségét is: az éneklést.

dorka.jpg

Hogyan vált életed fontos részévé az éneklés?

Amióta az eszemet tudom, imádok énekelni. Zenész családból származom, édesapám unokatestvére Héja Domonkos karmester, az Óbudai Danubia Zenekar alapítója. Hamar színpadra is álltam, általános iskolában már énekversenyeken is részt vettem. A kórusban való éneklés ezekben az években biztos ponttá vált és ez a mai napig nem változott. Olykor megfordult a fejemben, hogy hivatásos énekesként szeretnék élni, de végül más utat választottam. Az éneklés hobbi maradt, ami nélkül elképzelni sem tudom a mindennapjaimat.

Hogyan képezted magad?

Már gyerekkoromban zongorázni tanultam, de igazán a gimnázium elvégzése után került középpontba fejlődés. Az érettségi után még nem voltam biztos abban, milyen irányba induljak el és akkor egy nagyon kedves ismerősöm, a bérmaanyám hívta fel a figyelmemet egy akkor induló OKJ-s képzésre. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola magánénekes szakára így jelentkeztem, ahol 3 évig tanultam klasszikus éneket, amire életem legboldogabb 3 éveként emlékszem vissza. Nagyon izgalmas volt, hiszen többek között operát, kamaraéneklést tanulhattam. Mellette rendszeresen visszajártam a gimnáziumi kórusba is, amiben a mai napig is részt veszek.

Amikor véget ért a képzés, újra döntés előtt álltam: felvételizem a Zeneakadémiára, vagy más irányba indulok el. Utóbbi mellett döntöttem. Néha megfordul a fejemben, „mi lett volna, ha”, de nem bánom egy pillanatig sem, hogy más irányt vett az életem, hiszen így lett végül ápolónő belőlem.

Mikor döntöttél úgy, hogy ápolónő szeretnél lenni?

Az OKJ-s képzés elvégzése után a barátaim gondolata volt, hogy ápolónak tanuljak. Először ezt elképzelnem is nehéz volt, de miután elültették a bogarat a fülemben, egyre inkább kedvet kaptam hozzá. El is kezdtem a Semmelweis Egyetem diplomás ápoló szakát és fél év után úgy éreztem, hogy megtaláltam a számomra legideálisabb szakmát. Nagyon megszerettem az ápolást és nagyon jó eredményekkel, kiemelt dicsérettel átadott diplomával fejeztem be az egyetemet.

Ez idő alatt is foglalkoztál az énekléssel?

Igen, a kórust az egyetem alatt sem hanyagoltam. Minden héten pénteken együtt énekeltünk, ez nagyon fontos volt nekem. Zsúfolt évek voltak, dolgoztam is mindemellett, de szerencsére sosem ment az éneklés rovására.

Mesélj arról, milyen szerepet tölt be az éneklés ma az életedben.

A kórus azóta is biztos pont. Egész pontosan a Szent Angéla Gimnázium Öregdiák kórusa, aminek sok-sok éve a tagja vagyok. Heti egyszer próbálunk, emellett sok koncertünk is van. Elsősorban templomokban szoktunk fellépni, de világi koncertjeink is vannak. Sokat utazunk külföldre is, ez mindig elképesztően jó élmény. Jeruzsálemben már négyszer jártunk, húsvéti és karácsonyi szertartások alkalmával. Emellett gyakran hívnak esküvőkre is, templomi szertartások keretében szoktam énekelni. A hétköznapokban szerencsére a munkámmal is könnyen össze tudom egyeztetni mindezt, Gabi, a főnővérünk is segít abban, hogy ez megvalósuljon.

Akár kórusban, akár egyedül kell énekelnem, mindig hihetetlenül felszabadító érzés. Nem tudom hasonlítani semmihez azt a boldogságot, amit ez jelent nekem. Éneklés közben tele vagyok érzelmekkel és minden stressz elszáll. Biztos vagyok benne, hogy még sokáig az életem része lesz.

Lassan két éve dolgozol velünk az RMC-ben, mit jelent számodra ez a munkahely?

Egy kedves ismerősöm dicsérte sokat az RMC-t és mondta, hogy jöjjek ide dolgozni. Ő a gyermekeivel járt ide, és sokat mesélt a kedves környezetről és a profi ellátásról. Amiért nekem kifejezetten tetszett az elején az itteni munka, hogy sokat lehet angolul beszélni, fejleszteni a nyelvtudást, és olykor még a japán nyelvtudásom is kapóra jön. Az RMC számomra a nyugodt munkakörülményeket jelenti. Itt meg van minden ami a megfelelő betegellátáshoz szükséges.

Milyen a közös munka orvosainkkal?

Dr. Horányi Dániel nőgyógyász és dr. Scharek Petra infektológus asszisztense vagyok elsősorban. A sok jó tulajdonsága közül Horányi doktor nyugodtságát szeretném kiemelni, ami akarva-akaratlanul is ráragad a környezetére. A páciensekkel való kedvessége és türelme pedig példamutató.

Scharek doktornő elképesztő precizitása és aprólékossága, ahogy a betegeit vizsgálja és kezeli, egyszerűen csodálatra méltó. 

 

Kíváncsiak voltunk, Horányi doktor és Scharek doktornő hogyan látja Dorka munkáját, ezért őket is megkérdeztük. Dr. Horányi Dániel nőgyógyászunk úgy fogalmazott, Dorka hihetetlenül pontos és precíz, „főnyeremény” vele dolgozni. Dr. Scharek Petra infektológusunk kiemelte jó szervezési és kommunikációs képességét, amit mind a páciensek felé, mind a vele való közös munkában tapasztalt. Gondolkozásban, szervezésben proaktív, nyitott azokkal a szakmai kérdésekkel szemben is, amiben kevésbé járatos. Eddig nem tudott olyan szakmai vagy logisztikai kérdést feltenni neki, amire ne tudott volna megoldást nyújtani.

Köszönjük Dorka, hogy a csapatunk tagja van, nagyon büszkék vagyunk Rád!

Profi és még több is: Dorka nővér, akit hallani kell énekelni Tovább