RMC Medicina - A Rózsakert Medical Center blogja

Mellrákszűrés: emlőultrahang	vagy mammográfia?

Mellrákszűrés: emlőultrahang vagy mammográfia?

A nők körében az egyik vezető daganatos megbetegedés az emlőrák, amelyet ha időben felfedeznek, jó eséllyel gyógyítható. A korai felismerésben fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok. Dr. Bartus Anikó radiológusunk segítségével  elmondjuk, mit vizsgál az emlőultrahang és a mammográfia,  illetve melyik, mikor ajánlott. 

mellrak1.jpg

MIT MUTAT A MAMMOGRÁFIA  ÉS MIT AZ EMLŐULTRAHANG?

A mammogram natív röntgenkép a mellről. Az emlő daganatos betegségeinek ábrázolására alkalmas. Kimutatja az emlő jóindulatú és rosszindulatú betegségeit vagy utalhat azok jelenlétére közvetlen jelekkel. Az ultrahangos emlővizsgálat során az emlők állományát és a hónaljárok képleteit monitorozzuk.Rendszerint daganatot, cisztákat, tályogokat keresünk, de a daganatos betegségek nyirokcsomó-áttétei is kimutathatók.

MIKOR, MELYIK AJÁNLOTT?

A mammográfia és emlőultrahang kiegészítik egymást, együttes alkalmazásukkal nagyobb biztonsággal tudunk véleményt adni. A mammográfia az emlőrák kimutatásának elsődleges vizsgálómódszere. Mammográfiával a legapróbb eltéréseket is látjuk, az olyan apró meszesedéseket is, amelyek daganat kialakulásának jelei lehetnek, és sem tapintással, sem ultrahang vizsgálattal nem észlelhetők. Az ultrahang vizsgálat 30 éves kor alatt alapvizsgálatként, 30-35 éves kor felett a mammográfia kiegészítőjeként javasolt. Természetesen panasz vagy tapintható csomó esetén a mammográfiát kortól függetlenül el kell végezni. Az ultrahang vizsgálat segít tisztázni a mammográfián látható árnyék jellegét. Ezek lehetnek jóindulatú elváltozások és rosszindulatú daganatok bizonyos típusai is. Amennyiben bizonytalan vagy gyanús elváltozás látszik, lehetőség van ultrahang vezérelt citológiai vagy hisztológiai mintavételre.

mellrak2.jpg

NE FELEDKEZZ MEG  AZ ÖNVIZSGÁLATRÓL!

Az emlődaganat szűrésnek elengedhetetlen lépése az önvizsgálat is. Az önvizsgálatot rendszeresen végzők között kevesebb előrehaladott rák fordul elő, mint az ezt elhanyagolók esetében. Fontos hangsúlyozni, hogy ez önmagában nem szűrővizsgálat, a mammográfiás vizsgálatot nem helyettesíti.

Kérj időpontot szűrővizsgálatra minél hamarabb a (+36 1) 392 0505-ös telefonszámon, vagy online.

Mellrákszűrés: emlőultrahang vagy mammográfia? Tovább
6 fontos tanács serdülő fiúknak

6 fontos tanács serdülő fiúknak

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász cikke

Amikor egy fiú férfivé érik, sok kérdés foglalkoztatja a serdüléssel kapcsolatban. Az alábbi összefoglalóban segítünk neked megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket. 
handsome-young-boy-blowing-bubble-chewing-gum_23-2148088763.jpgMikor kezdődik?

A férfivé válás folyamata eltérő életkorokban kezdődhet: van, akinél már 9 éves korban beköszönt a kamaszkor, és olyan is, akinél csak 14 éves korban indul el a folyamat. A lányoknál rendszerint korábban kezdődik a felnőtté válás. A pubertás kor kezdetét genetikai tényezők is befolyásolják, ha tehát a család férfi tagjai általában későn érő típusok, akkor nagy valószínűséggel nálad is ez lesz a helyzet.  Célszerű felkeresni az orvost, ha valakinél a herék megnagyobbodása már 9 éves kor előtt megkezdődik, vagy ha a testi serdülés jelei még 16 éves korban sem mutatkoznak. Egyébként felesleges aggódnod.

1. A mell megnagyobbodása

Fiúknál sem szokatlan, hogy a pubertás korban az egyik vagy mindkét mellbimbó alatt lágy szövetrész fejlődik ki. Ez az enyhe duzzanat jó néhány hónapig eltarthat, és különösen feltűnő a túlsúlyos gyerekeknél. Semmilyen betegségről vagy rendellenességről nincs szó ilyenkor, és idővel a duzzanat magától elmúlik. Nincs tehát semmi teendőd ezzel kapcsolatban.

2. Aszimmetrikus herék

Az egyik here rendszerint lejjebb helyezkedik el, mint a másik. Ez így teljesen rendben van.

3. Éjszakai magömlés

Amikor egy tinédzser arra ébred, hogy a pizsamanadrágján nedves folt keletkezett, az azt jelenti, hogy a szaporító szervei ondót (spermát) termelnek, amely éjszaka ejakuláció (magömlés) során távozik a szervezetből.  Természetesen ez a jelenség nem tévesztendő össze az ágybavizeléssel, amely a vizelet az alvás alatt bekövetkező önkéntelen ürítését jelenti.

Az éjszakai magömlés előbb vagy utóbb minden serdülőnél előfordul.  Nincs semmi, amivel meg lehetne vagy meg kellene akadályozni: ez a felnőtté válás normális jelensége.

young-readers-university_1098-14591.jpg

4. Önkéntelen merevedés

A hímvessző váratlanul és spontán módon megkeményedhet, még akkor is, ha a serdülőnek semmiféle szexuális ábrándja vagy gondolata nem támadt. Az erekció olykor a legalkalmatlanabb pillanatokban is bekövetkezhet. Ez a jelenség is teljesen normális, minden serdülőkorú fiúnál előfordul, és idővel egyre ritkábbá válik.

5. Önkielégítés

A nemi szervek izgatásával járó örömszerzést a legtöbb gyermek már a serdülőkor előtt felfedezi, a tizenéveseknél azonban a maszturbáció gyakoribbá válhat, ez normális. Amíg az önkielégítést egyedül, diszkréten végzed (nem a nyilvánosság előtt) és nem zavarja a mindennapi tevékenységeid és feladataid, addig nincs ok arra, hogy felhagyj vele. Az önkielégítés egy egészséges dolog, a babonákkal és téveszmékkel ellentétben, nem okoz vakságot, meddőséget, nem lesz tőle szőrös a tenyerünk, nem alakul ki miatta féktelen szexuális étvágy vagy bármilyen más nemi elhajlás.

6. Mutálás

A fiúk gégéje jelentősen megnő a serdülőkorban. Ahogy a hangszálak megnyúlnak, a hang mélyül, és időnként „megtörik”. Amikor a gége növekedése befejeződik, az általa keltett hang is stabillá válik, kialakul a férfias, mélyebb orgánum, és vége lesz a mutálásnak.

 

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésed van, bátran fordulj az orvosodhoz!

6 fontos tanács serdülő fiúknak Tovább
Miért lettünk egyre többen étel-érzékenyek?

Miért lettünk egyre többen étel-érzékenyek?

Valóban egyre többen vagyunk allergiásak vagy intoleránsak bizonyos ételekre? Vagy csak divathóbort a sokféle diéta? Dr. Szabó Endre gasztroenterológusunk segít a témában.
etel1.jpeg

Észrevehetően nő azoknak az embereknek a száma, akik egyes ételeket mellőznek, étel-allergiára vagy étel-intoleranciára hivatkozva. A boltok polcain folyamatosan gyarapodnak a különböző „mentes” élelmiszerek, a kereslet és a kínálat tehát találkozik és egyre fejlődik. Joggal merül fel bárkiben a gondolat: „Nagyszüleink nem figyeltek erre, mégsem volt problémájuk.” Látszólag mára valóban sokkal többen küzdenek étel- allergiával vagy intoleranciával, de ennek oka árnyaltabb annál, mint elsőre gondolnánk.

Mielőtt választ adnánk erre a jelenségre, tisztázzuk az alapfogalmakat. Az ételallergia és étel-intolerancia két olyan egészségügyi probléma, melyek tünetei hasonlóak (ezért gyakran használják egymás szinonimájaként), de valójában egészen másból ered a két állapot.

Ételallergia: Allergia esetén a szervezet egy bizonyos alkotóelemre kóros immunválasszal reagál. Az étel elfogyasztása után akár azonnal, de legkésőbb 2 órával jelentkeznek a tünetek. Ezek közül a leggyakoribb a bőrkiütés, légzőszervi problémák, emésztőrendszeri zavarok, súlyos esetben anafilaxiás sokk.

Étel-intolerancia: Az étel-intolerancia az emésztőrendszer működési zavarában rejlik. Ha egyes tápanyagokat nem tudunk megfelelően lebontani, az kellemetlen tüneteket okoz. Ilyen a puffadás, hasfájás, hasmenés/székrekedés, bőrpanaszok és a fejfájás.

A két betegség közötti fontos különbség, hogy míg az allergiát egyetlen falat étel is kiválthatja, az étel-intolerancia okozta panaszok függnek az elfogyasztott étel mennyiségétől.
etel2.jpeg

Miért lettünk egyre többen érzékenyek bizonyos ételekre?

Arra vonatkozó információnk, hogy évtizedekkel/évszázadokkal korábban mennyien voltak allergiásak vagy intoleránsak, nincsen. Egyes tünetek esetében nem merült fel annak a gyanúja, hogy azt az elfogyasztott étel okozná. Mára azonban sokkal tájékozottabbak vagyunk, a kutatások eredményei és a könnyű információáramlás a laikusok számára is lehetővé tette, hogy elmerüljenek a témában. (Így például bőrkiütés esetén már hamarabb gyanakszunk a tejtermékekre, mint korábban.)

Komoly fejlődésen ment keresztül a diagnosztika is, egészen precíz eszközök állnak rendelkezésre, hogy az ételallergiát és étel-intoleranciát diagnosztizálhassák. Vérvizsgálatok segítségével akár lappangó, tünetmentes betegségek is kimutathatóvá váltak, ami korábban nem volt lehetséges.

Ennek veszélyesebb oldala, hogy megjelentek a bárki számára elérhető, otthoni gyorstesztek is. Ezek használata kevésbé ajánlott, mert a tesztek rendkívül érzékenyek, gyakran mutatnak fals pozitív eredményt.

Összességében tehát azt mondhatjuk, az ételallergiával és ételintoleranciával küzdők száma nem azért növekedett meg, mert egyre többen váltunk azzá, hanem azért, mert a tudomány lehetővé tette, hogy egyre több embernél lehessen diagnosztizálni a problémát.
etel3.jpeg

Mi a helyzet a diétákkal?

Ahogy már említettük, a boltok polcai roskadoznak a laktóz-, glutén-, és mindenmentes termékek alatt. Habár ebben jócskán szerepet játszik a marketing, a diagnosztizált emberek számára ez óriási segítség és az életminőségét jelentősen javítja. De sokan választják ezeket az élelmiszereket azok is, akiknél nem feltétlenül indokolt ez. Ennek több oka is van. Van, aki egyszerűen azt tapasztalta, hogy a mentes étrend hatására jobban érzi magát. Van, aki egészségesebbnek tartja elhagyni például a laktózt vagy a glutént (panasz nélkül), és sajnos megfigyelhető az is, hogy divatból választanak valamilyen eliminációs diétát. Ez utóbbi lehet egyszerűen annak hatása, hogy egy híresség arról nyilatkozik, életét megváltoztatta egy bizonyos étrend, a rajongók pedig saját tapasztalataikról megfeledkezve követik példáját. Talán még rosszabb, ha valaki a fogyás reményében választ olyan étrendet, amivel teljes mértékben elhagy bizonyos összetevőket.

A különböző diéták indokolt esetben nagyon hasznosak, hiszen rendkívül kellemetlen vagy akár veszélyes állapotoktól óvnak meg bennünket. A legfontosabb tanács az, hogy csak abban az esetben térjünk át „mentes” étrendre, ha azt szakorvos ajánlja. Ha arra gyanakszunk, étel-allergiával vagy étel-intoleranciával állunk szemben, öndiagnózis helyett keressünk fel egy gasztroenterológust, akinek bátran mondjuk el, mire gyanakszunk. Szakorvos és dietetikus együttes munkája biztonságos segítséget nyújt abban, hogyan kell a szervezetünk számára megfelelően táplálkoznunk. Ha szakértő vélemény nélkül hagyunk el étrendünkből bizonyos tápanyagokat, annak káros hatásai lehetnek. A tejmentes étrend kalciumhiányhoz, a gluténmentes étrend nem megfelelő rostbevitelhez vezethet, és még sok más példát sorolhatnánk.

A Rózsakert Medical Centerben kiváló gasztroenterológusaink és dietetikusaink hatékony együttműködésével segítünk pácienseinknek a diagnózisban és a megfelelő étrend kialakításában.

Miért lettünk egyre többen étel-érzékenyek? Tovább
3+1 fontos tanács serdülő lányoknak

3+1 fontos tanács serdülő lányoknak

Dr. Jókay Kinga cikke

Amikor egy lány nővé érik, sok kérdés foglalkoztatja a serdüléssel kapcsolatban. Az alábbi összefoglalóban segítünk neked megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket.  
serdulo1.jpg

Mikor kezdődik?

A nővé válás folyamata eltérő életkorokban kezdődhet: van olyan, akinél már nyolc és fél éves korában megkezdődik a serdülő kor, és olyan is, aki csak 14 évesen éri el ezt az életszakaszt. Mindkettő teljesen normális. Átlagosan, az első menstruáció kb. 12 és fél éves korban jelentkezik. A pubertás kor kezdetét genetikai tényezők is befolyásolják, ha tehát a család nőtagjai általában későn érő típusok, akkor nagy valószínűséggel nálad is ez lesz a helyzet.  Célszerű felkeresni az orvost, ha valakinél a mell kifejlődése már nyolcéves kor előtt megkezdődik, vagy ha a havi vérzés még 16 éves korban sem mutatkozik. Egyébként, felesleges aggódnod.

 

A mellek

Az sem szokatlan, ha csak az egyik mellbimbó alatt kezdődik meg a mell duzzadása. A legtöbb lánynál és felnőtt nőnél a két mell nem szimmetrikus. Úgyhogy semmi ok aggodalomra, ha a melltartó kosármérete a két oldalon különbözik.  Csak akkor fordulj orvoshoz, ha az eltérés túlságosan nagy.

Önkielégítés

A nemi szervek izgatásával járó örömszerzést a legtöbb gyermek már a serdülőkor előtt felfedezi, a tizenéveseknél azonban a maszturbáció gyakoribbá válhat, ez normális. Amíg az önkielégítést egyedül, diszkréten végzed (nem a nyilvánosság előtt) és nem zavarja a mindennapi tevékenységeid és feladataid, addig nincs ok arra, hogy felhagyj vele. Az önkielégítés egy egészséges dolog, a babonákkal és téveszmékkel ellentétben, nem okoz vakságot, meddőséget, nem lesz tőle szőrös a tenyerünk, nem alakul ki miatta féktelen szexuális étvágy vagy bármilyen más nemi elhajlás.

Fehérfolyás

A korai serdülő korban híg fehér vagy sárgás váladék jelenhet meg a lányok alsóneműjében. Ez nem valamilyen betegség jele, csupán a hüvelyből származó nedvesítő anyag, amelynek megjelenése semmiféle aggodalomra nem ad okot. A jelenség akár az első menstruációt megelőzően is jelentkezhet. Vannak, akik ilyenkor szeretnek tisztasági betétet használni, vannak, akik nem érzik szükségesnek. Mindkettő teljesen rendben van.

pexels-photo-1680321.jpeg

Menstruáció

Ha már azt tapasztalod, hogy a melled kezd kifejlődni, ideje beszélni a havi vérzésről. Nem jó, ha egy lányt váratlanul és felkészületlenül ér az első menstruáció. A menstruáció a felnőtté válás természetes és egészséges része, és egy fontos mérföldkő a nő életében. Legyél felkészülve az első vérzésre, készíts be betétet a táskádba vagy a hátizsákodba. Az is jó, ha tudod, kihez fordulhatsz, az iskolában, a táborban vagy odahaza, ha szükséged van valamire.  Az orvosoddal is bármikor beszélhetsz a témáról. Jó, ha tudod: a legtöbb lánynál az első egy-két évben rendszertelen a menstruáció, így valószínűleg nemigen fogod tudni, mikor esedékes a következő menstruáció. Előfordulhat, hogy augusztusban 5 napig tart a vérzés, szeptemberben egyáltalán nincs, majd három napon át tart októberben és 8 napon át novemberben.  A legtöbb lány nem tapasztal görcsöket vagy hasi fájdalmakat a ciklusok első évében. A testmozgás, fizikai aktivitás, a torna, a lovaglás, futás, kocogás enyhítheti az esetleges görcsöket, úgyhogy semmiképpen nem mondj le róluk! Az úszással sincs probléma, ha már tudod, hogyan kell használni a tampont.

A zuhanyozás és fürdés nagyon fontos a menstruáció alatt. Összességében nincs olyan dolog, amiről a havi vérzés miatt le kellene mondanod. A vérzés annak a jele, hogy egészséges vagy, és a testi érésed normálisan zajlik.

 

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésed van, fordulj az orvosodhoz.

3+1 fontos tanács serdülő lányoknak Tovább
Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - II. rész

Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - II. rész

A súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban figyelemreméltó jel, hiszen olyan egészségügyi problémára utal, ami kezelést igényel. Ezt az állapotot előidézheti az inadekvát bevitel és a fokozott tápanyagvesztés is. Bejegyzésünk I. részében a tápanyagvesztés témáját jártuk körül, melyben szintén dr. Bókay János gyermek-gasztroenterológusunk segített.

A lelassult fejlődés miatt rövidtávon gyakoribbá válnak a fertőzések (elsősorban emésztőrendszeri fertőzések) és hatással van a viselkedésre is. Hosszútávon immunhiányos állapot, felszívódási zavar, magasság- és testsúlybeli elmaradás is jelentkezhet, illetve kedvezőtlenül befolyásolja a legtöbb szerv működését. Bejegyzésünk első részében azzal foglalkoztunk részletesen, mit jelent, ha a súlyfejlődés elmaradását a nem megfelelő, inadekvát táplálékbevitel okozza. Ezúttal arra fókuszálunk, mi történik akkor, ha a tápanyagvesztés vagy a megnőtt igény miatt alakul ki a fejlődés elmaradása.

suly3.jpg

A TÁPANYAGVESZTÉS ÉS A MEGNŐTT TÁPLÁLÉKIGÉNY KIALAKULÁSA

A két fogalom kéz a kézben jár, az esetek többségében elmondható, hogy a fokozott tápanyagvesztés miatt a gyermeknek megnő az igénye a nagyobb mennyiségű és minőségű táplálékra.

A tápanyagvesztés leggyakrabban egészségügyi állapot következménye. Ez lehet a koraszülöttség, veleszületett szív-, vese-, és egyéb fejlődési rendellenességek, májbetegség, anyagcserét érintő betegségek, felszívódási zavarok, súlyos vashiány, különböző szindrómák, illetve daganatok következménye. Ezen túl sérülések is okozhatják, például koponya- és agyi(cerebrális) sérülés.

Fontos kiemelni az ételallergiát és ételintoleranciát is, mint a tápanyagvesztés lehetséges okozóját. Az allergia és intolerancia gyakori tünete a hányás és hasmenés, ami egyértelműen a tápanyag elvesztésével jár. Ha ezek a panaszok gyakran jelentkeznek, a súlyfejlődést is befolyásolhatják. A tüneteket érdemes minél hamarabb kivizsgáltatni, hiszen az allergián túl gasztroenterológiai betegségre is utalhatnak, például refluxra vagy irritábilis bél szindrómára.

A hirtelen megnőtt táplálékigény önmagában is előfordul, ez egészen ártalmatlan is lehet. A kisbabáknál a fejlődési/növekedési ugrás akár egyik napról a másikra befolyásolhatja a táplálékigényt, ami hirtelen ijesztő lehet (miért éhes, nyűgös folyton a baba?), de nem kell megijedni, csupán helyesen kell hozzá alkalmazkodni. Akkor is megnőhet a táplálékigény, ha gyermekünk sportolni kezd, ami heti többszöri, intenzív mozgással jár. Természetesen az elégetett kalória ilyenkor megnő, amit megfelelően kompenzálni kell.

suly4.jpg

A SÚLYFEJLŐDÉS ELMARADÁSÁNAK KEZELÉSE

Ha gyermekünk súlya nem megfelelő, minél hamarabb forduljunk gyermekgyógyászhoz, aki pontosan meg fogja tudni állapítani, mi okozza a problémát. Az alapos anamnézis felvétele és a gondos fizikális vizsgálat után határozható meg, milyen célzott vizsgálatra van szükség. (A laboratóriumi vizsgálatok ebben az esetben legtöbbször feleslegesek.)

A kezelés a kiváltó ok megszüntetésével folytatódik, majd a táplálásterápia következik, melynek célja a „behozó” növekedés (catch-up growth) támogatása. Ennek legegyszerűbb módja, ha hagyjuk a gyermeket felesleges korlátozások nélkül, szabadon enni és kalóriadús ételeket kínálunk. Ha ez nem lenne elegendő, táplálék-kiegészítők és mesterséges táplálásra lehet szükség. A terápia megtervezését természetesen a háttérben lévő betegség, és az alultápláltság súlyosságának  foka határozza meg.

A Rózsakert Medical Center Gyermekgyógyászati Központjában kiváló gyermekorvosaink várják a kis pácienseket. Orvosaink szorosan együttműködnek egymással, így bármilyen egyéb szakterületről van szükség további vizsgálatra, a folyamat rendelőnkben gördülékenyen zajlik.

 

Az RMC hitvallása a tudományos evidenciákon alapuló orvoslás. Az I. RMC Update Szakmai Napon a klinika orvosai szakterületek szerint átbeszélték és megvitatták a legújabb szakmai evidenciákat, amelyeket a mindennapi gyakorlatban alkalmaznak. Az RMC intézményi szinten első alkalommal vásárolt UpToDate licenszt és arra ösztönzi orvosait, hogy minél többet használják és a legújabb evidenciák alapján kezeljék a pácienseket.

Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - II. rész Tovább
Profi és még több is: Andi, aki az anatómiát is rajzolva tanulta

Profi és még több is: Andi, aki az anatómiát is rajzolva tanulta

Interjú Hozsdora Andi szonográfusunkkal

"Profi és még több is" sorozatunkat azért indítottuk, hogy bemutassuk munkatársaink sokoldalúságát. Amellett, hogy profin végzik RMC-s munkájukat, más területen is kiemelkedőt alkotnak.

Hozsdora Andi szonográfusunk a kismamák kedvence, munkája során sok boldog pillanatot szerez a leendő anyukáknak és apukáknak. Gyerekkorától kezdve rajzol, fest, mindig az jár a fejében, hogyan örökítené meg az adott pillanatot egy képen.

20190711_195406.jpg

Mikor kezdtél el festéssel, rajzolással foglalkozni?

Szerintem körülbelül kétéves koromban. Anyukámék nagy örömére a falon kezdtem kiélni a művészetemet: besurrantam az ajtó mögé és csináltam egy-két csíkot a falon. Egész gyerekkoromban rajzoltam, festegettem, vagy csak fogtam egy papírt és egy pénzérmét és átsatíroztam. Bármi, csak ceruza legyen, meg toll meg papír.

Nem gondolkodtál azon, hogy ezzel foglalkozz?

Dehogynem! Csak én még abban a korban nőttem fel, amikor azt mondták, hogy a rajzolásból nem lehet megélni, ez hülyeség. A művészvilág akkor nagyon zárt volt, nem lehetett csak úgy bekerülni. Oké, szépen rajzol, jó, ügyes – de ennyi. Gyerekkoromban jártam rajzolni, de nem vették ezt olyan komolyan. A rajztanárom anno bevitt minket a Pannonia filmstúdióba, akkor még nem számítógépes technológiával készültek a rajzfilmek, hanem lefestették külön-külön a mozdulatokat. Marha jó volt, nagyon tetszett és azt gondoltam, ezt fogom csinálni.

img_5357.jpg

Amikor egészségügyi pályára kerültél, hogy tudott fennmaradni ez a szenvedélyed?

Anatómia órán például nagyon jól ki tudtam élni magam. A füzetem meg a könyvem tele volt rajzolva csontokkal, szervekkel, ki is színeztem. A mai napig megvannak, nagyon vicces. A rajzolás egy olyan dolog, amitől tulajdonképpen nem tudsz eltávolodni, mert mindig dolgozik benned. Történik valami, vagy látsz valamit és elképzeled, hogy rajzolnád le, milyen színeket kevernél hozzá.

Volt szerepe a rajzolásnak abban, hogy a képalkotó eszközökkel kezdtél el foglalkozni?

Abszolút. Nem véletlenül kerültem erre a területre. Baromira érdekelt a szülészet, a szülés vezetés és szerettem betegekkel dolgozni, de mindig hiányzott a vizualitás. Így ahogy lehetett, ultrahangozni kezdtem. A vizuális látásmód nekem itt nagy előny.

Mert könnyebben meglátod, amit meg kell? Vagy egyszerűen csak élvezed nézni?

Lehet, hogy a részleteket jobban látom, igen. És érdekesnek is találom, hogy ráteszem az ultrahangfejet és ebből kép lesz.

Ultrahangképből is jött már ihlet egy rajzhoz?

Még nem, de gondolkodom rajta, hogy rajzolok majd magzatot, ilyet nem nagyon csinál senki.

20160326_185649.jpg

Milyen témájú képeket festesz?

Leginkább portrét, csendéletet, tájképet.

Van kedvenc festőd?

Imádom a színeket, a mai festők közül Afremov a kedvencem, hihetetlen lendületes, dinamikus képei vannak. Sokszor erőt ad, ha megnézem egy képét, amikor leterhelt vagy fáradt vagyok és rossz napom van. Csak ránézek és nagyon feldob.

Mondtad, hogy szereted a színeket, melyik a kedvenced?

Rengeteg színt szeretek, hangulatfüggő, hogy épp melyik a kedvencem. Ha nagyon fáradt vagyok, akkor a meleg színek: piros, narancs, sárga fel tudnak dobni, de van, amikor jólesik egy kis kék is. Ha nyugalomra van szükségem, akkor a pasztellesebb színekkel szeretem körülvenni magam.

Sokat rajzolsz embereket?

Modellt lerajzolni még nem tudok. A rajztanulásnak több fázisa van: először másolsz, utána tudsz elő dolgot rajzolni és a legmagasabb szint, amikor képzeletből rajzolsz. Én azt gondolom, hogy portrék esetén még a másolási fázisnál tartok. Meglévő képektől, vagy fényképekről rajzolok általában. Érdekes egyébként, hogy rajzórán azt várják el, hogy rögtön emlékezetből rajzolj valamit, pedig ez a legnehezebb. Sok gyerek talán ezért nem tudja megszeretni a rajzórát és a rajzolást.

20150125_181652.jpg

Mennyi idő alatt készül el egy kép?

Nekem több hét, mert a gyerekek és a munka mellett nem tudok mindig időt szánni rá. Ha csak ezzel foglalkoznék, akkor is beletelne 2-3 teljes napba. Ehhez idő kell. Három pötty kikeverésén is sokat tudok gondolkodni. Ha leülök hatkor, észre sem veszem és éjfélig csinálom, teljesen kikapcsolok, nem figyelek semmi másra, teljesen kizárom a világot.

Van kedvenc munkád, amit készítettél?

Lefestettem Afremov Velence című képét, azt nagyon szerettem. Egy különlegesebb munkám az volt, amikor selyemre festettem, a saját mandalámat. ez kicsit spirituális. Nagyon élveztem és szép lett a végeredmény.

20180525_145241.jpg

A lányaid is örökölték a tehetséged?

Igen, a nagyobb lányom már művészeti suliba jár, nagyon ügyes. A kicsi is, ő egyelőre még nagyon absztrakt. Jó látni, hogy ők is ennyire élvezik ezt és nekik több lehetőségük lesz már, hogy ezzel foglalkozzanak, ha felnőnek.

Profi és még több is: Andi, aki az anatómiát is rajzolva tanulta Tovább
Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - I. rész

Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - I. rész

A súlyfejlődés elmaradása csecsemő- és gyermekkorban nagyon fontos tényező, ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk rá. Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető? Dr. Bókay János gyermek-gasztroenterológusunk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

suly1.jpg

A súlyfejlődés elmaradása a legtöbb esetben problémára utal, amivel mindenképpen foglalkozni kell. Ez az állapot veszélyes, hiszen rövid- és hosszútávon is következményekkel jár. A lelassult fejlődés miatt rövidtávon gyakoribbá válnak a fertőzések (elsősorban emésztőrendszeri fertőzések) és hatással van a viselkedésre is. Hosszútávon immunhiányos állapot, felszívódási zavar, magasság- és testsúlybeli elmaradás is jelentkezhet, illetve kedvezőtlenül befolyásolja a legtöbb szerv működését.

A súlyfejlődés elmaradásának alapvetően két oka van. Az első a nem megfelelő, inadekvát bevitel, a második pedig a fokozott tápanyagvesztés (megnövekedett igény). Ebben a cikkben az első okkal foglalkozunk részletesen, következő bejegyzésünkben pedig a második ok kerül majd a középpontba.

A NEM MEGFELELŐ TÁPANYAGBEVITEL KIALAKULÁSA

A gyermek megfelelő táplálásának kialakítása a szülő feladata, amiben az evidenciák és a gyermek egyéni igényei egyaránt szerepet kell kapjanak. Életkortól függően folyamatosan változik a babák és gyermekek igénye, figyelemmel kell követni, hogyan alakul az ideális tápanyagbevitel minősége és mennyisége. A nem megfelelő tápanyagbevitel két fontos dolog miatt maradhat el: ha valami miatt étvágytalanság alakul ki, vagy ha táplálási gyakorlat nem megfelelő.

Az étvágytalanság nehéz dió, ha a gyermek nem eszik, az bizony stresszforrás. Az ok lehet természetes, például a fogzási időszak, de utalhat lappangó betegségre, vitaminhiányra, vérszegénységre, fertőzésre és sajnos pszichés problémára is. Ezért, ha gyermekünknél huzamosabb ideig étvágytalanságot tapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy minél hamarabb kiderüljön, mi áll a hátterében.

A súlyfejlődés elmaradását rossz táplálási gyakorlat is okozhatja. Ebben az étel minősége és mennyisége is egyaránt meghatározó. Mire kell feltétlenül odafigyelni?

 • az ételek megfelelő tápanyag-összetételére (zsír-fehérje-szénhidrát arányaira)
 • az elegendő energia-bevitelre
 • vitaminok és ásványi anyagok megfelelő szintjére
 • az optimális táplálási gyakoriságra

 

Az étvágytalanság és a nem megfelelő táplálási gyakorlat szorosan össze is függ egymással. Ha a kiválasztott ételek nem tartalmazzák a megfelelő vitaminokat, és vitaminhiányos állapot alakul ki, az erősen befolyásolja az étvágyat. Igaz ez arra is, hogy ha a főétkezések között az ún. snack ételek leginkább édességből állnak, az elveszi a gyermek étvágyát az ebéd vagy a vacsora során.

suly2.jpg

MIT JELENT A MINŐSÉGI ALULTÁPLÁLTSÁG?

Ezt a fogalmat fontos ismerni, sajnos sok gyermeknél tapasztalható, hogy alultápláltsága, súlyfejlődési elmaradása az ételek nem megfelelő minőségéből fakad. A gyermekeknél gyakran lehet tapasztalni a fejlődéshez elengedhetetlen kalcium hiányát, ami a csontok optimális növekedéséhez és szilárdságukhoz szükséges. Gyakori a D-vitamin hiány is, ami az erős immunrendszer kialakítását segíti. A vashiány is igen jellemző, leginkább csecsemők körében, amikor az állati eredetű fehérjék bevitele még nem játszik szerepet. A vashiányos gyermekek szellemi és mozgásfejlődése elmaradhat egészséges társaikétól.

A minőségi alultápláltság esetén jellemző a túl magas energia-bevitel, az elégtelen mikrotápanyag mennyisége, az egyoldalú, értékes ásványi anyagokban és nyomelemekben szegény étkezés. Ez minden életkorban kártékony, de a gyermek első 3 évében különösen, hiszen ebben az időszakban a leghatékonyabb a prevenció. A megfelelő táplálkozási gyakorlat kialakításával nagymértékben megelőzhető az elhízás, a diabétesz és a szív- érrendszeri betegségek is.

 

MIT TEGYÜNK, HA GYERMEKÜNK SÚLYFEJLŐDÉSE ELMARADOTT?

Ilyen esetben minél hamarabb forduljunk gyermekgyógyászhoz, aki pontosan meg fogja tudni állapítani, mi okozza a problémát. Az alapos anamnézis felvétele és a gondos fizikális vizsgálat után határozható meg, milyen célzott vizsgálatra van szükség. (A laboratóriumi vizsgálatok ebben az esetben legtöbbször feleslegesek.)

A kezelés a kiváltó ok megszüntetésével folytatódik, majd a táplálásterápia következik, melynek célja a „behozó” növekedés (catch-up growth) támogatása. Ennek legegyszerűbb módja, ha hagyjuk a gyermeket felesleges korlátozások nélkül, szabadon enni és kalóriadús ételeket kínálunk. Ha ez nem lenne elegendő, táplálék-kiegészítők és mesterséges táplálásra lehet szükség. A terápia megtervezését természetesen a háttérben lévő betegség, és az alultápláltság súlyosságának  foka határozza meg.

A Rózsakert Medical Center Gyermekgyógyászati Központjában kiváló gyermekorvosaink várják a kis pácienseket. Orvosaink szorosan együttműködnek egymással, így bármilyen egyéb szakterületről van szükség további vizsgálatra, a folyamat rendelőnkben gördülékenyen zajlik.

 

Az RMC hitvallása a tudományos evidenciákon alapuló orvoslás. Az I. RMC Update Szakmai Napon a klinika orvosai szakterületek szerint átbeszélték és megvitatták a legújabb szakmai evidenciákat, amelyeket a mindennapi gyakorlatban alkalmaznak. Az RMC intézményi szinten első alkalommal vásárolt UpToDate licenszt és arra ösztönzi orvosait, hogy minél többet használják és a legújabb evidenciák alapján kezeljék a pácienseket.

Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - I. rész Tovább
Vegetarianizmus gyermekeknél – hogyan csináljuk okosan?

Vegetarianizmus gyermekeknél – hogyan csináljuk okosan?

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász cikke

A húsmentes étrend a felnőttek és a gyermekek számára egyaránt egészséges alternatíva lehet. A serdülők és a kisiskolások is gyakran döntenek úgy, hogy nem kérnek az olyan ételekből, amelyeknek arca van, nem akarják, hogy bármelyik állat elpusztuljon csak azért, hogy számukra élelemként szolgáljon. A vegetáriánus étrendnek sokféle előnye van, például az, hogy az alternatívaként fogyasztott ételek gazdagok rostokban és többszörösen telítetlen zsírsavakban, ugyanakkor viszonylag alacsony a koleszterin-tartalmuk, és kevesebb bennük a kalória.

 shutterstock_443274412.jpg

Húsmentes, de nem mindegy, mi

Nagyon fontos, hogy az étrendből száműzött húsokat magas minőségű tápanyagokkal pótoljuk. Ha a húsok helyett burgonyacsipszet és tésztát fogyasztunk, azzal aligha tudjuk kiaknázni a vegetáriánus étrend kínálta előnyöket. A gyermekeket különösen kedvezőtlenül érintheti, ha az étrendjüket tervező felnőttek nincsenek tisztában azzal, hogy melyek a fehérjék, a kalcium, a cink, a D vitamin, a B12 vitamin és a vas alternatív tápanyag-forrásai.

Mire figyeljünk?

 1. Könnyebben pótolhatjuk a létfontosságú aminosavakat a különféle fehérje forrásokból, ha a gabonaféléket zöldségekkel vagy csonthéjasokkal párosítjuk. Kiválóan illik össze például a rizs és mexikói feketebab, az amerikai mogyoróvajas, lekváros szendvics teljes kiőrlésű kenyéren, az ázsiai ízesített szójabab főtt tésztával, vagy akár a magyar őrölt mák és dödölle.
 2. Legyen minél színesebb, tarkább a kínálat: a spenótlevelek, a sárga (pl. kaliforniai) paprika, a paradicsom tökmagolajjal és mozzarella sajtgolyókkal például remek ételegyüttest alkot.

 pexels-photo-1196516.jpeg

Ártalmas lehet a vegetarianizmus?

Ezt attól függ, melyik típusú vegetáriánus étrendet követi a gyermek.

 • Azokat a gyermekeket, akiknek a jól kiegyensúlyozott étrendje tojásból, tejtermékekből és növényi anyagokból készült ételekből áll, ovo-lakto vegetáriánusoknak nevezzük. Náluk szinte semmilyen táplálkozási zavarral nem kell számolnunk.
 • Az un. vegánok azonban nem fogyasztanak húst, tojást vagy tejtermékeket (joghurtot, tejet, sajtot, fagylaltot vagy tejfölt). Ezért rendkívül nehéz, de nem lehetetlen, hogy a vegán étrenden tartott gyermekek elegendő vitaminhoz, ásványi anyagokhoz és fehérjéhez jussanak. Mindenképpen tanácsos kikérni egy vegán étrend összeállításában jártas dietetikus tanácsait, mielőtt a kisgyermek étrendjéből kiiktatjuk a húst, a tejtermékeket és a tojást.
 • Az un. zen makrobiotikus étrend alkalmazása egyáltalán nem ajánlott a gyermekek számára, mivel ez az étrend nem csupán az összes állati eredetű termék, de mindenféle gyümölcs és zöldség fogyasztását is tiltja. A zen étrend ilyenformán gátolhatja a gyermek növekedését, vérszegénységet és súlyos táplálkozási zavarokat okozhat.

Mivel a vegetarianizmus egyre népszerűbb, nagyon fontos, hogy a vegetáriánus étrendet követők is mind bővebb ismeretekkel rendelkezzenek a gyermek fejlődését elősegítő táplálékokról. Ehhez feltétlenül ajánlott a felkészült dietetikusok, gyermekorvosok tanácsait is megfogadni. Segítségükkel magad is okosan alkalmazhatod a vegetáriánus étrendet!

 

Vegetarianizmus gyermekeknél – hogyan csináljuk okosan? Tovább
Miért halogatjuk az egészségünket?

Miért halogatjuk az egészségünket?

Kutatások szerint az emberek 20%-a halogató típus. Halogatjuk a munkahelyi feladatokat, a mindennapi teendőket és sokszor azt is, hogy az egészségünkért tegyünk. Kántor Nedda pszichológusunk segítségével összegyűjtöttük, milyen okai lehetnek annak, hogy halogatjuk az egészségünkkel kapcsolatos teendőket, döntéseket.

shutterstock_428542837.jpg

MÁS DOLOG FONTOSABB
Egyéb dolgokon van a fókusz, a mindennapi élet kihívásai: a gyereknevelés, munka, háztartási feladatok elveszik az időt attól, hogy az egészségünkkel foglalkozzunk. Fontosabb a határidős munka elvégzése, minthogy kialudjuk magunkat, pihenjünk. Muszáj betenni egy mosást, rendbe tenni a konyhát, lefektetni a gyereket, emiatt nincs idő elmenni mozogni.

NINCS MOTIVÁCIÓ
Hajlamosak vagyunk addig halogatni az egészséggel kapcsolatos teendőket, amíg nem jelentkezik egy sürgető, motiváló tényező. Sokan csak akkor keresik fel az orvost, amikor a tünetek már negatívan befolyásolják az életvezetésüket. Az is jellemző, hogy valaki akkor vált életmódot, amikor a korábbi rossz szokásokból a probléma már kialakult: túlsúlyból diabétesz, ülőmunkából ízületi problémák. A dohányzásról való leszokásban erős motiváló tényező lehet a várandósság, amikor a magzat egészsége a tét.


FÉLELEM A VÉGKIMENETELTŐL
Tartunk a vizsgálat eredményétől és következményeitől. Előre félünk, hogy milyen változásokat idézhet elő az életünkben egy egészségügyi probléma, milyen kellemetlenségeket okozhatnak az esetleges további vizsgálatok és egy kezelési folyamat. Ez a félelem különösen jellemző azokra, akiknek az önértékelése alacsony és ezért úgy
érzik, mindenképpen vesztesen kerülhetnek ki egy ilyen szituációból.


ÉN NEM LEHETEK BETEG
Szeretjük magunkat tökéletesnek és sebezhetetlennek mutatni. Ebbe a képbe nehezen fér bele, hogy valamilyen
egészségügyi problémánk legyen és gyengének lássanak minket vagy mi saját magunkat, esetleg ne tudjunk úgy teljesíteni, ahogy elvárjuk magunktól, vagy mások elvárják tőlünk. Nárcisztikus személyiségeknél inkább megfigyelhető ez a hozzáállás.

shutterstock_146186618.jpg
AZ UTOLSÓ PILLANATRA HAGYOM
Az izgalomkereső típusú emberekre jellemző, hogy azért halogatnak valamit az utolsó pillanatig, mert a határidő közeledtével jobban teljesítenek. Ők az egészségügyi problémákkal is csak akkor akarnak foglalkozni, amikor azok már fennállnak. A problémát akkor oldják meg, amikor jelentkezik, előre nem aggódnak és a megelőzést kevéssé tekintik fontosnak.


MILYEN HATÁSA LEHET A HALOGATÁSNAK?
• Állandó stressz
• Ingerlékenység
• Gyomor- és bélrendszeri problémák
• Alvászavar
• Fejfájás
• Társas kapcsolatok, munkahelyi viszonyok romlása
• Teljesítmény gondok/ visszaesések 

Miért halogatjuk az egészségünket? Tovább
Miért fontos a HPV szűrés?

Miért fontos a HPV szűrés?

A méhnyakrákos megbetegedések nagy részét a HPV vírus okozza. Folyamatos szűréssel szinte nullára csökkenthető a méhnyakrák daganatok kialakulásának esélye. Mi a különbség a HPV teszt és a citológia között? Kiknek és milyen gyakran javasolt a HPV szűrés? Dr. Gullai Nóra szülész-nőgyógyászunk segítségével elmondjuk

pexels-photo-733872_1.jpg

Mi a HPV?

A human papilloma vírus egy nagyon gyakori kórokozó, amelyet az emberek többsége élete során legalább egyszer elkap. Több mint kétszáz típusa van, ezek közül csupán körülbelül tizenöt okozhat méhnyakrákot. A vírus leggyakrabban szexuális úton terjed, de olyanok is elkaphatják egymástól, akik szorosan együtt élnek és különböző módokon sokszor megérintik egymást.

A HPV fertőzés minden esetben méhnyakrákot okoz?

Bár a HPV a méhnyakrákok több mint 95%-ában jelen van, a HPV fertőzéseknek csak kis része okoz daganatot. A vírusnak léteznek onkológiai szempontból magas és alacsony rizikójú típusai. Még a magas rizikójú típusok sem eredményeznek minden esetben daganatot, onkológiai szempontból azoknak van szerepük, amelyek hosszabb ideig fennmaradnak.

shutterstock_381791905_1.jpg

Mi a különbség a HPV teszt és a citológia között?

A citológia során azt vizsgáljuk, hogy a levett minta tartalmaz-e kóros sejteket. A HPV-teszt célja, hogy a méhnyakrákok túlnyomó többségét okozó HPV-vírusokat kimutassa a méhnyak területéről. Amennyiben a HPV-teszt negatív eredményt ad, nagyon kicsi az esélye annak, hogy a következő években teendőt igénylő rákmegelőző állapot alakuljon ki. Pozitív HPV-teszt esetén szorosabb követés indokolt, de ez sem jelenti azt, hogy daganat, vagy daganatmegelőző állapot fog kialakulni, a vírust a szervezet többnyire leküzdi.

Kinek ajánlott a HPV szűrés elvégzése?

25 éves kor alatt egyértelműen nem javasolható szűrő jelleggel HPV vizsgálatot végezni. Ennek oka, hogy a húszas éveik elején járó nők jelentős része HPV fertőzött, egy pozitív HPV teszt ebben az életkorban nagy valószínűséggel nem jelez bajt, de sok felesleges stresszhez vezethet. 30 év felett már ritkább a HPV fertőzés, viszont ha jelentkezik a vírus, nagyobb eséllyel hosszabb távon fennmarad a fertőzés és így indokolja a szorosabb követést. Intézményünkben 25 és 65 éves kor között 3 évente végzünk kombinált citológiai és HPV-szűrést, 25 éves kor alatt és 65 éves kor felett pedig évente citológiai vizsgálatot.

Milyen gyakran kell elvégezni a szűrést?

Nincs egységes nemzetközi vélemény arról, hány évente javasolt a szűrést elvégezni. Negatív citológiai- és HPV-lelet esetén nagyon kicsi az esély arra, hogy öt éven beavatkozást igénylő elváltozás alakuljon ki a méhnyakon, ezért elegendő a ritkább szűrés, mi jellemzően 3 évet javaslunk, ez összhangban van a magyar irányelvekkel is. Pozitív HPV teszt esetén a szorosabb követés szükséges.

shutterstock_526821535_1.jpg

Mire jó a HPV oltás?

A HPV oltás terápiás céllal nem alkalmazható, a megelőzésben azonban nagyon fontos szerepe van. Védelmet nyújt a legveszélyesebb, a méhnyakrákos esetek 90%-áért felelős HPV típusok ellen. A vakcina a szexuálisan nem aktívak számára a leghatékonyabb, de szexuálisan aktív és HPV fertőzésen átesettek esetén is alkalmazható.

Az RMC hitvallása a tudományos evidenciákon alapuló orvoslás. Az I. RMC Update Szakmai Napon a klinika orvosai szakterületek szerint átbeszélték és megvitatták a legújabb szakmai evidenciákat, amelyeket a mindennapi gyakorlatban alkalmaznak. Az RMC intézményi szinten első alkalommal vásárolt UpToDate licenszt és arra ösztönzi orvosait, hogy minél többet használják és a legújabb evidenciák alapján kezeljék a pácienseket.

Miért fontos a HPV szűrés? Tovább
Szűréssel megelőzhető az allergia?

Szűréssel megelőzhető az allergia?

Sok betegségről tudjuk, hogy rendszeres szűréssel megelőzhető. Vajon az allergia is ezek közé tartozik? Dr. Nagy Adrienne Ph.D. allergológusunk segít megválaszolni a kérdést.

allergia1.jpg

VÉGEZTESSÜNK ALLERGIATESZTET, HA NINCS TÜNETÜNK?
Az allergia diagnózisához pozitív allergiateszt és az adott klinikai anyag által kiváltott tünet is szükséges. A bőrpróbával vagy vérvétellel végzett szűrés pozitív eredménye csak a szenzibilitást jelzi, ebből önmagában még nem következtethetünk allergiára. Tünetmentes, megelőző céllal allergia szűrővizsgálatot tehát nem javasolunk, mert az eredmény félrevezető lehet. A tesztek elvégzése csak akkor indokolt, ha tünet jelentkezik, vagy ha az allergológus javasolja.

AZ ÖNDIAGNÓZIS NEM MEGOLDÁS
A teszteket tünet nélkül tehát szükségtelen elvégeztetni, azonban ha tünetünk jelentkezik, mindenképpen szakorvoshoz kell vele fordulni. Az öndiagnózis és a vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása veszélyes és felesleges is lehet. Csak az allergológus tudja meghatározni a pontos diagnózist és ez alapján célzottan kezelni a tüneteket. A vizsgálaton kiderülhet, hogy a tüneteteket esetleg nem is allergia, hanem más betegség okozza, léteznek ugyanis az allergiához hasonló tüneteket okozó betegségek, például a reflux vagy a hisztamin intolerancia.

orr2_1.jpg
MILYEN TÜNETEKKEL FORDULJ ALLERGOLÓGUSHOZ?
• Tüsszögés, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, száj- és garatviszketés
• Nehézlégzés, zihálás, fulladás, légszomj, lázmentes köhögés, köhécselés
• Futás, ugrálás, nevetés, étkezés utáni köhögés
• Étel- vagy gyógyszerfogyasztással összefüggő emésztési vagy légúti panaszok, kiütések
• Ekcéma, csalánkiütés, bőrkiütések, viszketés, ödéma
• Rovarcsípést követő heves reakciók, gyógyszerbevétel utáni panaszok
• Lázmentes hasmenések, kiütések

Szűréssel megelőzhető az allergia? Tovább
A Lyme-kór – minden, amit tudnod kell róla

A Lyme-kór – minden, amit tudnod kell róla

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk cikke

Egy kellemes, napos nyári délutánt követően, amikor fürdeted a gyerekeket, egyszer csak – te jó ég! – egy apró, vérszívó ízeltlábút fedezel fel a kis Zsuzsi köldökében.  Most mi legyen?
lyme1.jpeg

 1. Megszívta magát a kullancs?

Először is, ha a kullancsot könnyen le lehet pöckölni a testfelületről, akkor még nem akaszkodott a bőrbe, és nem kezdte meg a vér szívását. Ilyenkor NINCS fertőzésveszély! Ha a kullancs már szorosan rátapadt a bőrre, de még kevesebb, mint 36 óra telt el, gyakorlatilag nulla annak az esélye, hogy Lyme-kórt okozzon.  A jól lakott kullancs úgy néz ki, mint egy hólyag, amelyből kilátszanak a pici lábacskái. Táplálkozás előtt viszont a kullancs testmérete a lábai méretével arányos.

 1. Hogyan kell helyesen eltávolítani a kullancsot?

A kullancsot a legkönnyebben úgy távolíthatjuk el, ha közel a bőrfelülethez csipesszel megragadjuk, és óvatosan egyenesen felfelé húzzuk. Fontos, hogy ne nyomjuk össze a potrohát. A kullancs feje soha nem marad a gazdaszemélyben, mivel a rovar csak az apró szájszervét szúrja a bőrbe. Ha valamilyen apró darab a bőrben marad, nincs feltétlenül szükség arra, hogy azt eltávolítsuk, idővel ugyanis magától kilökődik. Lehetőleg valamilyen átlátszó fertőtlenítő szerrel, például Hidrogén-peroxiddal vagy Octenisept oldattal fertőtlenítsük a csípés területét. A Betadine vagy más jódos oldatok elszínezhetik, besárgíthatják a bőrfelületet, és így a csípés helyén netán kialakuló kiütést nehezebb felismerni.

 1. Mit kell tudnunk a fertőzésveszélyről?

Noha a kullancs hosszabb ideig tartó vérszívása a fertőzés előfeltétele, a legtöbb csípés, amit felismertek, nem vezetett a Lyme-kór kialakulásához.  Mi több, a betegség az észlelt kullancscsípések mindössze 3%-nál fordult elő.  Nagyobb a fertőzés veszélye az észrevétlenül maradó kullancsok esetében, mivel ilyenkor az élősdi napokig zavartalanul táplálkozhat. A Lyme-kórral diagnosztizált betegek 60%-a nem emlékszik arra, hogy kullancsot talált volna a bőrén.  Nincs értelme annak sem, hogy a kullancsnál vizsgáljuk a Lyme-kór jelenlétét, mivel ez a betegek gyógykezelését semmilyen módon nem érinti.

 1. Mikor kell Lyme-kórra gyanakodnunk?

A kullancscsípés észlelését követő egy hónapon át nincs más dolgunk, mint hogy éberen várakozzunk. Minden nap gondosan vizsgáljuk meg a csípés helyét, hogy vajon történt-e azon bármiféle változás. Keressük fel az orvost, ha a csípés körül növekvő lapos, vörös bőrelváltozás mutatkozik.  Az orvos fizikai vizsgálat nyomán diagnosztizálhatja és kezelheti a Lyme-betegséget. Fontos tudnunk, hogy ha sikerül a Lyme-kórt korán felismerni, akkor sima antibiotikum-kúrával a betegek több mint 90%-ánál valamennyi tünet teljes mértékben megszüntethető.

 lyme2.jpg

A tipikus korai Lyme-kóros bkiütés laboratóriumi vizsgálata fölösleges, amellett valószínűleg hamis, fals negatív eredményhez vezet.  A Lyme-kór laboratóriumi feltárása ugyanis meglehetősen összetett vizsgálattal jár, és azt csak tapasztalt, erre szakosodott patológusok végezhetik. Vérvételre csak akkor van szükség, ha a beteg ki van téve kullancsveszélynek, és ha a tüneteket betegség második vagy késői fázisában észlelik. A Lyme-szerológiát (a vér tudományos vizsgálatát) nem szabad arra használni, hogy általa a rejtélyes, krónikus panaszokra – mint amilyen a fáradtság, ingerlékenység vagy az izomrendszeri fájdalmak - próbáljunk magyarázatot találni. A vér sokszor csak több hónap után mutathatja ki a Lyme-kórt, amellett a pozitív eredmény még azt követően is sokáig fennállhat, hogy a beteg a Lyme-kórból már teljesen felgyógyult. Mind a fals pozitív, mind a fals negatív teszt eredmények aránya rendkívül magas. Nem javallott az un. önellenőrző, otthoni teszt-készletek használata sem.

Röviden szólva tehát:

A Lyme-betegség egyáltalán nem ritka Magyarországon, és általában klinikailag lehet diagnosztizálni. A néhány hetes antibiotikum-kúrából álló kezelés is egyszerű és lényegre törő.  Így hát valószínűleg a cikk elején említett, kullancs csípte Zsuzsikával sem lesz semmi gond.

A Lyme-kór – minden, amit tudnod kell róla Tovább