RMC Medicina - A Rózsakert Medical Center blogja

Gyermekkori szívzörej – mi a teendő?

Gyermekkori szívzörej – mi a teendő?

Csecsemő- és gyermekkorban igen gyakori eset, hogy a babánál vagy nagyobb gyermeknél vizsgálat kapcsán szívzörejt hall a gyermekorvos. Már maga a kifejezés is rettentően ijesztő lehet a szülők számára, komoly betegségre következtetnek, holott a gyermekkori szívzörej az esetek többségében teljesen ártalmatlan. Mi a teendő, ha gyermekünknél szívzörejt hallanak? Dr. Tölgyesi Andrea gyermek-kardiológusunk segít megválaszolni a kérdést.

szivzorej1.jpg

Mi okoz szívzörejt gyermekkorban?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a szívzörej nem betegség, hanem egy tünet. Valóban utalhat a szív rendellenes működésére, de az esetek nagy többségében valami sokkal ártalmatlanabb dolog váltja ki.

Előfordul, hogy a zörej úgy hallható, hogy a gyermeknek semmilyen panasza nincs, egészségesen fejlődik és nem is fáradékony. Emellett igen gyakori, hogy olyan panaszok okoznak szívzörejt, mint a stressz, a vérszegénység, pajzsmirigy problémák, láz vagy hurutos betegség. Ezek a tényezők megnövelik a szíven átáramló vértérfogatot vagy fokozzák a vér sebességét, ami lehetőséget ad a szívzörej kialakulására.

Habár kisebb arányban, de természetesen szívbetegséget is jelezhet a szívzörej. Csecsemők esetében különösen figyelni kell arra, hogy megfelelően fejlődik-e, elfárad-e szopáskor, szaporábban lélegzik-e vagy szürkés-e a bőre, ugyanis ezek a tünetek utalhatnak arra, hogy veleszületett szívbetegséggel állunk szemben.
szivzorej2_1.jpg

Mit tegyünk, ha gyermekünknél szívzörejt hall az orvos?

Amikor a gyermekorvos szívzörejt hall, a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, hiszen ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy komoly betegséggel küzd gyermekünk. Az emberi fül nem tud különbséget tenni az ártalmatlan és a patologikus zörejek között, ezért műszeres vizsgálatra van szükség.

A gyermek-kardiológia szakrendelésen a szakorvosnak minden eszköze megvan ahhoz, hogy pontosan meg tudja mondani, mi áll a zörej hátterében és az esetek többségében megnyugtató a válasz. A legfontosabb lépés tehát az, hogy szakorvoshoz forduljunk és kivizsgáljuk a problémát.

Rendelőnkben kiváló gyermek-kardiológusaink várják a kis pácienseket és szüleiket.

Gyermekkori szívzörej – mi a teendő? Tovább
A túlsúly terhességi cukorbetegséghez vezethet?

A túlsúly terhességi cukorbetegséghez vezethet?

A várandósság gyakran okoz terhességi cukorbetegséget (gesztációs diabéteszt) az édesanyánál, aminek a hormonális változások és a megnövekedett inzulinszükséglet az oka. Az édesanya testsúlya erősen befolyásolhatja a betegség kialakulását, ezért Dr. Vass Viktor diabetológusunk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a terhességi cukorbetegség a túlsúly közötti kapcsolatról.

terhessegi_cuk.jpg

MEKKORA ESÉLYE VAN A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG KIALAKULÁSÁNAK EGYES BMI CSOPORTOKNÁL?

 • Normál BMI (18,5-24,9): ~10%
 • (Enyhén emelkedett) BMI (25-30): ~17% - TÚLSÚLY
 • (Közepesen emelkedett) BMI (31-40): ~35%- ELHÍZÁS
 • (Nagyon emelkedett BMI) (40 felett): ~100% - SÚLYOS ELHÍZÁS

 

MIÉRT VESZÉLYES A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG?

Amennyiben a terhességi cukorbetegség kialakul és a BMI értéke emelkedett marad, vagy tovább nő, az
• 3,5-szörösével növeli a nagy magzati születési súly,
• 2-szeresével a magzati váll szülés alatti elakadásának,
• 6-szorosával a Praeeclampsia (terhességi magas vérnyomás, amely a 20. hét után jelentkezik, és ehhez társultan a vizeletben fehérje is megtalálható) kialakulásának kockázatát a normál testsúlyú populációhoz képest.

 

A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG KOMOLY BEFOLYÁSSAL VAN A MEGSZÜLETENDŐ GYERMEK SÚLYÁRA IS:
• 20% esély a nagy születési súlyra,
• 17% esély a 4-5 éves korban tapasztalt súlytöbbletre,
• emeli a gyermek 14 éves korában mért BMI értékét.

A túlsúly terhességi cukorbetegséghez vezethet? Tovább
Szoptatós kismama vagy? Itt egy jó módszer a fáradtság és a feszültség csökkentésére

Szoptatós kismama vagy? Itt egy jó módszer a fáradtság és a feszültség csökkentésére

Most született meg a gyermeked és a sok feladat miatt gyakran érzed magad stresszesnek, fáradtnak? A szakember által végzett talpmasszírozás megoldást jelenthet. Dr. Rácz Adél természetgyógyász-reflexológusunk elmondja, miért hatékony és hogyan működik a módszer.

shutterstock_133589516_2.jpg

Évezredes hagyományai vannak

A talpmasszírozás (vagy más néven reflexológia) a talpon meghatározott pontok masszírozásával történő alternatív gyógyászati kezelés. Évezredes hagyományokra nyúlik vissza, napjainkban ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Lényege, hogy a talpon számos idegvégződés található, mely energiapályákon keresztül összekötetésben áll a szervekkel, szervrendszerekkel. A megfelelő talpi zónák stimulációja jótékony hatással van a testi-lelki egyensúlyra.

shutterstock_112236032_2.jpg

Csökkenti a szorongást, ellazít, pihentet

A szülés után, a szoptatási időszakban, az egyénre szabott, finom, óvatos talpmasszázs lelki és testi szinten is jótékonynak bizonyul. Lelki szinten képes csökkenteni a kismamákban felgyülemlett feszültségeket, szorongást-aggódást. Nyugtat, lazít, pihentet. Fizikai szinten, pedig a talp megfelelő zónájának ingerlésével indirekt módon az izmok feszességének csökkentésében, az emésztőrendszer és a tejelválasztás működésének harmonizálásában nyújt segítséget, sok egyéb pozitív hatás mellett. Számos korábban megjelent cikk számol be a császármetszéssel szülő anyukák és a talpmasszírozás közötti pozitív hatásról, úgy mint: a császármetszés utáni (ún. postoperativ) fájdalmak, a szülés körül kialakult stressz csökkentése, vagy a szoptatási időszakban kialakult esetleges alvászavar enyhítése.

Várandósoknál nem alkalmazható

A szoptatási időszakkal ellentétben a talpmasszírozás nem javasolt a várandóság 9 hónapjában. A masszírozás során keletkező vérkeringés stimulálás, nyirokkeringés serkentés, ezzel kapcsolatba hozható méregtelenítés közvetett módon nem kedvez a magzatnak, így erre az időszakra a talpmasszírozás teljes kihagyása javasolt.

Szoptatós kismama vagy? Itt egy jó módszer a fáradtság és a feszültség csökkentésére Tovább
Milyen pozitív hatásai vannak a fogyásnak?

Milyen pozitív hatásai vannak a fogyásnak?

Mindenki vágyik a bomba alakra, de a laposabb has és a karcsúbb derék elérése nem minden, amit egy fogyókúrának köszönhetünk. A súlyfelesleg leadása rengeteg egészségügyi előnnyel is jár, ezeket dr. Bajnok Éva obezitológusunk segítségével gyűjtöttük össze.

shutterstock_524247649.jpg

KEVESEBB FÁJDALOM ÉS BETEGSÉG
A túlsúly leadása sok betegség kialakulásának esélyét csökkenti, ilyenek a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és bizonyos daganatok. A kisebb súly kevesebb megterhelést jelent a gerincnek, a lábaknak és az ízületeknek, ezért a fogyás jó eséllyel csökkenti vagy teljesen megszünteti a lábfájdalmat, gerincproblémákat és az ízületi gyulladásokat, betegségeket.


KIEGYENSÚLYOZOTTABB ALVÁS
Horkolás és az alvási apnoe többször alakul ki túlsúlyosok körében. Utóbbi éjszakai légzéskimaradásokkal jár, aminek következtében az érintett hirtelen légszomjra ébred, ettől másnap kialvatlan és nehezebben koncentrál. A súlyfelesleg leadása többnyire segít a problémán, így pihentetőbb lesz az alvás és elmúlik a napközbeni fáradságérzet, jobban megy a munka.

shutterstock_323344142.jpg
KIROBBANÓ ÉLETERŐ
A fogyás sokat javít az általános közérzeten is. Egy egészséges fogyókúra után jobban megy a mozgás, könnyebb az ébredés és energikusabbnak érezzük magunkat. Általában az önbizalmunk is sokat nő: nyitottabbak leszünk, könnyebben ismerkedünk és alakítunk ki társas kapcsolatokat. Kevesebb valószínűséggel alakul ki szorongás és depresszió.


CSAK EGÉSZSÉGESEN
Ahhoz, hogy a fogyás pozitív egészségügyi hatásait érezd, fontos, hogy maga a fogyás is egészségesen menjen végbe. A koplalást és a csodaszereket felejtsd el, táplálkozz egészségesen és mozogj rendszeresen, ügyelj a fokozatosságra. Ha úgy érzed, mindent megteszel a fogyás érdekében, mégsem jársz sikerrel, keress fel egy szakorvost, nehogy betegség álljon a háttérben.

Milyen pozitív hatásai vannak a fogyásnak? Tovább
Most kell felkészülni a síszezonra!

Most kell felkészülni a síszezonra!

Sokak számára a téli időszak legjobb része a pár napos kikapcsolódás a síszezonban. A síelés és snowboardozás nagyon különleges élmény és sokan minden évben ragaszkodnak ehhez a programhoz, még akkor is, ha az év többi részében kevés időt fordítanak a testmozgásra. Különösen azoknak szeretnénk tanácsokat adni, akik magukra ismertek ebben, hiszen a fizikai terhelésre lelkiismeretesen fel kell készülni. Dr. Ruzicska Éva Ph.D. reumatológusunk segítségével elmondjuk, hogyan kell ezt helyesen tenni.

 shutterstock_403536148.jpg

Fizikai felkészülés tudatosan

A cél az, hogy felkészítsük a testünket arra az akár 4-5 óra intenzív mozgásra, ami egy nap alatt vár ránk. Ha ehhez nem vagyunk hozzászokva, netán ülőmunkát is végzünk a hétköznapokban, akkor komoly sérüléseket szerezhetünk. A felkészülés során nem elég, ha egyszerűen elmegyünk néhány alkalommal az konditerembe, ennél sokkal koncentráltabban érdemes megedzeni magunkat.

Mire épüljön a célzott edzés?

 1. Növelnünk kell állóképességünket. Végezzünk olyan gyakorlatokat, melyek megemelik a pulzusszámot és a légzőizmokat is edzik. Tökéletes mozgásforma a lépcsőzés, az ugrálókötelezés, a futás vagy a kerékpározás, melyek során váltogatjuk az intenzitást.
 2. Erősítsük izmainkat. Az erősítő edzések során érdemes azokat az izomcsoportokat előtérbe helyezni, amelyik a síelés és snowboardozás közben intenzíven dolgoznak. Ilyen a láb, a farizom, a hasizmok, a törzs izmai és a hát.
 3. Fejlesszük egyensúlyunkat. A sípályán legtöbbször instabil, nem kiszámítható felületen mozgunk, így nagy szükségünk van egyensúlyérzékünkre is.
 4. Készüljünk olyan mozgásformával, ami hasonlít a síeléshez. Ilyen a görkorcsolya vagy jégkorcsolya is, melyek során hasonló az izmok és ízületek terhelése, így még jobban felkészíthetjük testünket a különleges testmozgásra.

A fent említett speciális „szárazedzésre” azért van szükség, mert a megerősített izomzat segít kivédi az eséseket, valamint megelőzhető vele a hirtelen jövő erős izomláz is, ami miatt gyengébbek leszünk és így a sérülések veszélye is nő.

shutterstock_337042967.jpg

Hogyan segít ebben a reumatológus?

Szakorvos segítségét kérni nem csak egy sérülés után kell, de a felkészülés során is nagyon fontos. Abban az esetben, ha ízületi- vagy izomfájdalommal küzdünk, mindenképpen szükséges egy vizsgálat, időben az utazás előtt. Elképzelhető, hogy egyes reumatológiai problémákkal még speciálisabb felkészülésre van szükség, hiszen fájdalmakkal síelni vagy snowboardozni rendkívül balesetveszélyes. Ha szeretné megelőzni a bajt, látogasson el reumatológiai szakrendelésünkre, ahol Dr. Ruzicska Éva Ph.D. reumatológusunk segít a megfelelő állapotfelmérésben, majd a felkészülésben is, hogy nyugodt szívvel indulhasson el a téli kikapcsolódásra.

Most kell felkészülni a síszezonra! Tovább
Fájdalmas hasi panaszok - hogyan okozhatják őket lelki problémák?

Fájdalmas hasi panaszok - hogyan okozhatják őket lelki problémák?

Sokszor hallhattuk már, hogy egyes betegségek és tünetek oka valójában csak a stressz vagy egyéb lelki tényező. Ez az állítás sok esetben igaz: ha orvosi vizsgálatokkal kizárható a szervi probléma, akkor pszichoszomatikus betegséggel állunk szemben. Ha a lelki problémák testi tünetek formájában jelentkeznek, gyakran okoznak gyomor és bélrendszeri panaszokat. „A rendelésre látogató páciensek egyharmadának tünetei valójában funkcionálisak, szervi elváltozást nem diagnosztizálunk.” – mondta dr. Szabó Endre gasztroenterológusunk, akivel a továbbiakban segítünk megérteni a lelki eredetű hasi fájdalmak mibenlétét.

c148b91f45af23f6c7cc0e5fda4b1fad.png

Mindenekelőtt: mit jelent, ha egy betegség pszichoszomatikus?

Az elnevezés a psziché és a test (görögül szóma) kölcsönhatásának zavarára utal. A pszichoszomatikus tünetek jelentkezése valamilyen megoldatlan problémából, terhelésből ered, ami lehet lelki vagy szociális jellegű is. Ilyenkor az elfojtott érzelmek valamilyen testi tünet formájában jelennek meg, ami a beteg számára nehezen érthető és feldolgozható. Kialakulásuknak többek között oka lehet egy stresszfaktorra való túlzott reakció, vagy olyan biológiai tényező, mely az adott szervet érinti. Így ha valakinek az emésztőrendszere gyengébb, pszichés terhelés hatására jó eséllyel ezen a területen jelentkezik probléma. Ilyen esetben az első teendőnk mindig azoknak a vizsgálatoknak az elvégzése, melyek igazolni tudják, van-e szervi elváltozás az emésztőrendszerben. A betegséget akkor nevezzük pszichoszomatikusnak, ha a kapott eredményeink negatívak.

Pszichoszomatikus tünetek a gasztroenterológia rendelésen

A lelki problémák igen nagy arányban öltenek testet gyomor és bélrendszeri tünetekben, illetve táplálkozási zavarban. A magyar nyelv érdekesen tükrözi ezt, használunk erre irányuló kifejezéseket, mint a „megfeküdte a gyomrát”, „nem tudja lenyelni a békát”, „felfordul tőle a gyomra”.

Gyomorfájás, hasmenés, székrekedés, hányás, gyomorgörcs – csak néhány azok közül a panaszok közül, amikkel gyakran jelentkeznek egy gasztroenterológiai rendelésen a páciensek annak reményében, hogy problémájuk hamar diagnosztizálásra kerül. Körülbelül minden harmadik ember mégis negatív leletekkel távozik a vizsgálatok után, vagyis betegsége funkcionális, nincs szervi elváltozás. Habár a tünetek talán enyhíthetőek különböző gyógyszerekkel, a betegség ezen szakaszában a legjobb, ha pszichológus vagy pszichiáter segítségével a páciens feltárja a szomatizáció valódi okát. Ha ez sikeres, a probléma jó eséllyel spontán megszűnik.

has.jpg

A következő lépcsőfok: amikor diagnosztizálható a betegség

Ha a pszichoszomatikus tünetek kezeletlenül maradnak, vagyis a lelki teher nem szűnik meg, esetleg felerősödik, az előbb-utóbb diagnosztizálható betegséget eredményez. A stressz hatására tartósan megemelkedett kortizol (stresszhormon) szintje megakadályozza az immunrendszer megfelelő működését, így alakulhatnak ki „valódi” betegségek.

Melyek a leggyakoribbak?

 • Gyomorfekély
 • IBS (irritábilis bél szindróma)
 • Vastagbélgyulladás
 • Hasmenés, székrekedés
 • Reflux
 • Étkezési zavarok
 • Daganatos megbetegedések

 

Hová forduljunk tüneteinkkel?

Habár a fájdalmas hasi panaszok okozója sok esetben a tartós stressz és lelki teher, az első lépés mindig a tünetek kivizsgálása, vagyis a szervi megbetegedés kizárásának kísérlete. Gasztroenterológia szakrendelésünkön dr. Szabó Endre gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosunk különböző vizsgálatok segítségével - szükség esetén hasi ultrahanggal és endoszkópos vizsgálatokkal - jár utána a gyomorpanaszoknak.

A pszichoszomatikus állapot mindenképpen pszichiáter vagy pszichológus segítségét igényli abban az esetben is, ha a panaszok hátterében diagnosztizálhatóvá vált már betegség, hiszen a stressz és a szorongás lelki okának feltárása és kezelése nagymértékben hozzájárul a gyógyuláshoz.

Fájdalmas hasi panaszok - hogyan okozhatják őket lelki problémák? Tovább
Profi és még több is: Dorka nővér, akit hallani kell énekelni

Profi és még több is: Dorka nővér, akit hallani kell énekelni

Büszkék vagyunk munkatársainkra, mert nem csak professzionális munkát végeznek, de nagyszerű emberek is. Mindezeken felül egy nagyon izgalmas, színes társaság is a miénk. Az RMC csapat egyedülálló és különleges, ezért is szeretünk itt dolgozni. Vannak ebben a rendkívüli csapatban olyanok, akik valami másban is hihetetlenül tehetségesek és ezt meg szeretnénk mutatni. „Profi és még több is” sorozatunkban elsőként szeretnénk megmutatni Héjja Dorottya nővérünk másik tehetségét is: az éneklést.

dorka.jpg

Hogyan vált életed fontos részévé az éneklés?

Amióta az eszemet tudom, imádok énekelni. Zenész családból származom, édesapám unokatestvére Héja Domonkos karmester, az Óbudai Danubia Zenekar alapítója. Hamar színpadra is álltam, általános iskolában már énekversenyeken is részt vettem. A kórusban való éneklés ezekben az években biztos ponttá vált és ez a mai napig nem változott. Olykor megfordult a fejemben, hogy hivatásos énekesként szeretnék élni, de végül más utat választottam. Az éneklés hobbi maradt, ami nélkül elképzelni sem tudom a mindennapjaimat.

Hogyan képezted magad?

Már gyerekkoromban zongorázni tanultam, de igazán a gimnázium elvégzése után került középpontba fejlődés. Az érettségi után még nem voltam biztos abban, milyen irányba induljak el és akkor egy nagyon kedves ismerősöm, a bérmaanyám hívta fel a figyelmemet egy akkor induló OKJ-s képzésre. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola magánénekes szakára így jelentkeztem, ahol 3 évig tanultam klasszikus éneket, amire életem legboldogabb 3 éveként emlékszem vissza. Nagyon izgalmas volt, hiszen többek között operát, kamaraéneklést tanulhattam. Mellette rendszeresen visszajártam a gimnáziumi kórusba is, amiben a mai napig is részt veszek.

Amikor véget ért a képzés, újra döntés előtt álltam: felvételizem a Zeneakadémiára, vagy más irányba indulok el. Utóbbi mellett döntöttem. Néha megfordul a fejemben, „mi lett volna, ha”, de nem bánom egy pillanatig sem, hogy más irányt vett az életem, hiszen így lett végül ápolónő belőlem.

Mikor döntöttél úgy, hogy ápolónő szeretnél lenni?

Az OKJ-s képzés elvégzése után a barátaim gondolata volt, hogy ápolónak tanuljak. Először ezt elképzelnem is nehéz volt, de miután elültették a bogarat a fülemben, egyre inkább kedvet kaptam hozzá. El is kezdtem a Semmelweis Egyetem diplomás ápoló szakát és fél év után úgy éreztem, hogy megtaláltam a számomra legideálisabb szakmát. Nagyon megszerettem az ápolást és nagyon jó eredményekkel, kiemelt dicsérettel átadott diplomával fejeztem be az egyetemet.

Ez idő alatt is foglalkoztál az énekléssel?

Igen, a kórust az egyetem alatt sem hanyagoltam. Minden héten pénteken együtt énekeltünk, ez nagyon fontos volt nekem. Zsúfolt évek voltak, dolgoztam is mindemellett, de szerencsére sosem ment az éneklés rovására.

Mesélj arról, milyen szerepet tölt be az éneklés ma az életedben.

A kórus azóta is biztos pont. Egész pontosan a Szent Angéla Gimnázium Öregdiák kórusa, aminek sok-sok éve a tagja vagyok. Heti egyszer próbálunk, emellett sok koncertünk is van. Elsősorban templomokban szoktunk fellépni, de világi koncertjeink is vannak. Sokat utazunk külföldre is, ez mindig elképesztően jó élmény. Jeruzsálemben már négyszer jártunk, húsvéti és karácsonyi szertartások alkalmával. Emellett gyakran hívnak esküvőkre is, templomi szertartások keretében szoktam énekelni. A hétköznapokban szerencsére a munkámmal is könnyen össze tudom egyeztetni mindezt, Gabi, a főnővérünk is segít abban, hogy ez megvalósuljon.

Akár kórusban, akár egyedül kell énekelnem, mindig hihetetlenül felszabadító érzés. Nem tudom hasonlítani semmihez azt a boldogságot, amit ez jelent nekem. Éneklés közben tele vagyok érzelmekkel és minden stressz elszáll. Biztos vagyok benne, hogy még sokáig az életem része lesz.

Lassan két éve dolgozol velünk az RMC-ben, mit jelent számodra ez a munkahely?

Egy kedves ismerősöm dicsérte sokat az RMC-t és mondta, hogy jöjjek ide dolgozni. Ő a gyermekeivel járt ide, és sokat mesélt a kedves környezetről és a profi ellátásról. Amiért nekem kifejezetten tetszett az elején az itteni munka, hogy sokat lehet angolul beszélni, fejleszteni a nyelvtudást, és olykor még a japán nyelvtudásom is kapóra jön. Az RMC számomra a nyugodt munkakörülményeket jelenti. Itt meg van minden ami a megfelelő betegellátáshoz szükséges.

Milyen a közös munka orvosainkkal?

Dr. Horányi Dániel nőgyógyász és dr. Scharek Petra infektológus asszisztense vagyok elsősorban. A sok jó tulajdonsága közül Horányi doktor nyugodtságát szeretném kiemelni, ami akarva-akaratlanul is ráragad a környezetére. A páciensekkel való kedvessége és türelme pedig példamutató.

Scharek doktornő elképesztő precizitása és aprólékossága, ahogy a betegeit vizsgálja és kezeli, egyszerűen csodálatra méltó. 

 

Kíváncsiak voltunk, Horányi doktor és Scharek doktornő hogyan látja Dorka munkáját, ezért őket is megkérdeztük. Dr. Horányi Dániel nőgyógyászunk úgy fogalmazott, Dorka hihetetlenül pontos és precíz, „főnyeremény” vele dolgozni. Dr. Scharek Petra infektológusunk kiemelte jó szervezési és kommunikációs képességét, amit mind a páciensek felé, mind a vele való közös munkában tapasztalt. Gondolkozásban, szervezésben proaktív, nyitott azokkal a szakmai kérdésekkel szemben is, amiben kevésbé járatos. Eddig nem tudott olyan szakmai vagy logisztikai kérdést feltenni neki, amire ne tudott volna megoldást nyújtani.

Köszönjük Dorka, hogy a csapatunk tagja van, nagyon büszkék vagyunk Rád!

Profi és még több is: Dorka nővér, akit hallani kell énekelni Tovább
„Felejthetetlen élményeket szereztem, amit az RMC-nek köszönhetek”

„Felejthetetlen élményeket szereztem, amit az RMC-nek köszönhetek”

Interjú Illyés Olga asszisztensünkkel, aki először önkénteskedett a Bátor Táborban

Évek óta lelkes támogatói vagyunk a Bátor Tábornak. Idén elindítottuk Élménykülönítmény programunkat is, amiben - munkatársaink közös összefogásával - sporttevékenységgel támogatjuk a beteg gyermekeket. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy emellett két asszisztensünk önkéntesként is részt vett a Táborban: Illyés Olga és Kovács Gabica.

Gabica már harmadik alkalommal segített a gyermekeknek, amiről korábban részletesen mesélt nekünk, ezt ide kattintva olvashatjátok el. Olga idén ismerte meg ezt a különleges világot először. Most vele beszélgettünk arról, milyen tapasztalatokat szerzett az egyhetes táborban és segített nekünk elképzelni és megismerni, hogyan zajlanak ott egy egészségügyi cimbora napjai.

39345703_10213970030223337_4380612285366796288_n_1.jpg

Mikor döntötted el, hogy részt veszel az idei Bátor Táborban?

Először a Táborról a RMC-ben hallottam, Gudor Orsi gyermekgyógyászunktól, aki a Bátor Tábor orvosigazgatója. Gyakran rendelek vele és ilyenkor sokat mesélt arról, milyen teendőkkel jár a Tábor szervezése. Így kaptam kedvet ahhoz, hogy én is részt vegyek ebben, de eleinte bizonytalan voltam. Tartottam attól, nekem való feladat-e ez, helyt tudnék-e állni. Ekkor Kovács Gabica asszisztensünk is beszállt a beszélgetésbe, ő már több alkalommal is önkénteskedett a Táborban. Orsival együtt nagyon is biztattak, hogy ne legyenek kétségeim, nagyon jól fogom érezni magam és a feladataimat is biztosan jól el tudom majd végezni.

Amikor eldöntöttem, hogy idén én is ott akarok lenni, az egész RMC támogatott és Gabi, a főnővérünk is segített abban, hogy a beosztásommal se legyen probléma. Óriási segítség volt emellett az is, hogy az RMC munkaidő kedvezményt biztosított nekem és Gabicának is.

Végül a szervezők egy nemzetközi turnusba osztottak be minket, így lengyel gyermekek között voltunk, akikkel tolmácsok segítségével tudtunk kommunikálni.

Milyen feladataid voltak egészségügyi önkéntesként?

Nővérként én az „egészségügyi cimborák” csapatának tagja voltam, amiben még két nővér, három orvos és egy gyógytornász volt. Mindegyikőnkre jutott egy tábori ház, és az adott házban lévő gyermekekért voltunk felelősek.

Egyik legfontosabb feladatunk a gyógyszerelés volt, ezen együtt dolgoztunk, hogy minden gyermek mindig időben és pontosan a megfelelő gyógyszereket kapja. Vannak olyanok, akiknek akár tízféle gyógyszert is meg kell kapniuk egy nap, négy különböző időpontban, ezért ebben kiemelten precíznek kellett lennünk. Hihetetlen, de a gyermekek nagyon pontosan tudják, mikor és mit kell beszedniük, azonnal szólnak, ha bármi változást észlelnek.

Emellett más programokon is részt veszünk, például ott voltunk a lovaglásnál, íjászatnál és az akadálypályáknál is, hiszen bármikor szükség lehet ránk. A programok előtt gondosan átbeszéltük, melyik gyermekre kell kiemelten figyelni, például ha valaki allergiás a darázscsípésre, akkor mi azonnal el tudjuk látni, ha ilyen balszerencse történik.

A feladatunk része volt az éjszakai ügyelet is, amit egymás között osztottunk fel. Ilyenkor egy nővér ügyel a tábor éjszakai nyugalmáért. Probléma esetén minket riasztanak először, ha pedig olyan problémával találjuk szembe magunkat, ami már kompetenciánkon kívül van, akkor hívjuk az orvost. 

Mesélj még arról, milyen az élet a cimborák számára a Táborban.

Egy idő után mindenki elképesztően fáradt a sok feladat miatt, de ez senkit sem zavar, mert közben olyan érzelmekkel gazdagodik, ami energiát ad. Minden figyelmünk csak a gyermekekre és egymásra koncentrálódik, hiszen az első naptól kezdve nem használhatjuk napközben a telefonunkat, amíg a gyerekek társaságában vagyunk (tőlük az érkezés napján elvesszük).

Nagyon szerettem, hogy minden este összegyűltünk, és először a gyerekekkel együtt, majd lámpaoltás után csak a cimborákkal közösen beszélgettünk és megosztottuk egymással az élményeinket és tapasztalatainkat az adott napról. Ilyenkor a házi cimborákat (akik a gyermekekkel játszanak) felkészítettük, hogy másnap a programokon melyik gyermeknél, mire kell figyelniük egészségügyi szempontból.

Az önkéntesek számára a tábori lét amennyire felemelő, olyan megterhelő is érzelmileg, ezért mindenkinek jár egy szabadnap a tábor ideje alatt, amikor lazíthat, nyugodtan gondolkodhat és pihenhet egyet.

Mivel a tábor után pár héttel volt életem első félmaratonja, ezért a táborban is muszáj volt futnom, hogy folytassam az előre megírt edzés tervemet. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy nem én voltam az egyedüli, aki hajnalban felkelt és kiment, nagy mosollyal realizáltuk ezt többen is, sőt közös futást is terveztünk. Mivel én is tagja vagyok az Élménykülönítménynek, így minden megtett km számít, szóval elég jó érzés volt futni a Bátor Táborért, úgy, hogy tulajdonképpen ott voltam és láttam, hogy pontosan miért is fontos ez.

Mi a legmaradandóbb emléked?

Volt egy kislány, akinek utolsó éjszaka infúziót kellett bekötni, mert rosszabb lett az állapota. Rögtön megértette, hogy ez milyen fontos és beleegyezett abba, hogy bekössük. A gyerekeknél szúrás közben mindig rögzíteni kell a szúrt kezet, nehogy elrántsák az ijedségtől vagy a fájdalomtól. Mivel az állapota nem volt túl jó és nehezen voltak  érezhetőek a vénái, egy gyakorlottabb orvos szúrta meg, de előtte elmagyaráztam a kislánynak, hogy le kell fognom a karját, nehogy elmozdítsa és újból meg kelljen ismételni a beavatkozást. Ő ijedten kért, hogy ne fogjam le a karját, megígéri, hogy nem fogja elhúzni, csak a másik kezével foghassa az enyémet és szoríthassa, ha fáj. Az infúzió bekötése közben végig engem nézett, láttam rajta, hogy mennyire fáj neki, de egy könnycsepp nélkül tűrte. Akkor láttam meg igazán, hogy milyen bátorság és erő van ezekben a kicsi gyerekekben, és a félelem is teljesen mást jelent számukra, mint nekünk, vagy a hozzá hasonló korú gyerekeknek. Ez egy nagyon meghatározó pillanat volt, maradandó emlék lesz.

Milyen érzéseket hoztál el magaddal a Táborból?

Természetesen sok mindent más szemmel nézek azóta, átértékeltem bizonyos dolgokat. A mindennapos problémák eltörpültek, az utcán napokig mosolyogva jártam és kerestem az ismerős arcokat. Sokáig azon gondolkodtam, hogy vajon hogy vannak a gyerekek, milyen élménybeszámolókat tartanak otthon, mit csinálhat a többi cimbora, vajon bennük is ugyanolyan érzések kavarognak-e mint bennem. Fizikailag nagyon elfáradtam, amit ki kellett pihennem, de az egészet egy lelki nyaralásnak éltem meg, amit jövőre is mindenképpen újra át akarok élni.

kep.png

Egy turnusban voltál Kovács Gabica asszisztensünkkel. Mennyire telt „RMC-s hangulatban” az ottlét?

Gabicával nagyon jól ment a csapatmunka, előny volt, hogy ismertük egymás erősségeit és gyengeségeit. A harmadik lány is felvette a ritmusunkat, ki tudtuk egészíteni egymást. Persze, néha felmerültek RMC-s szokások, és beszélgettünk az orvosokkal is arról, hogy nálunk milyen jó hangulatban telnek a munkanapok, amit szinte mindannyian irigykedve hallgattak.

A nagy meglepetés az volt, amikor Gudor Orsi gyermekgyógyászunk váratlanul betoppant, hogy meglátogasson minket Gabicával. Ez elképesztően jól esett mindkettőnknek, éreztük, hogy büszke ránk és ez feltöltött minket energiával és motivációval.

Felejthetetlen élményeket, emlékeket és barátságokat kaptam a Bátor Tábortól, amiért nagyon hálás vagyok és mindezt az RMC-nek köszönhetem.

„Felejthetetlen élményeket szereztem, amit az RMC-nek köszönhetek” Tovább
Hogyan védekezz a szúnyogok ellen?

Hogyan védekezz a szúnyogok ellen?

A kellemetlen, viszkető szúnyogcsípések megkeseríthetik a nyári napokat, jó tudni, hogyan védekezhetünk ellenük. Dr. Scharek Petra infektológusunk összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a szúnyogirtó választáshoz. 

Milyen hatóanyag-tartalmú szúnyogirtót használj?
A szúnyogok távoltartására ezek a vegyületek a leginkább hatékonyak:
•Dietil-toluamid (más néven: DEET)
•Pikaridin
•Etil-butil-acetil-aminopropionát (más néven IR3535)
•Citriodiol

szunyog_2.jpg
Mire figyelj a rovarirtók használatánál?
•A készítmény ne kerüljön nyálkahártyára (szem, száj)
•3 éves kor alatti kisgyermekeknél csak a ruházatot kezeld a rovarirtóval
•3 hónapos kor alatt lehetőség szerint ne alkalmazz semmilyen riasztószert, helyette használj a csípéstől védő öltözetet vagy szúnyoghálót
•Sérült bőrfelületen ne alkalmazz semmilyen riasztószert
•Csak akkor ismételd a kezelést, ha a készítmény már elvesztette a hatékonyságát
•Várandós nők csak a feltétlenül szükséges mennyiségben, vékony rétegben alkalmazzák ezeket a termékeket

szunyog_1.jpg
Mit ne használj szúnyogirtásra?
•B-vitamin- ez a közhiedelemmel ellentétben nem biztosít védelmet a vérszívókkal szemben
•Szúnyogriasztó karkötő –hatékonyságuk nem igazolt

szunyog_3.jpg

Hogyan védekezz a szúnyogok ellen? Tovább
Edzés melegben? Mire figyeljünk?

Edzés melegben? Mire figyeljünk?

Dr. Zsigri Szabolcs sportorvos cikke

Tombol a hőség, de sokan nem szeretnek lemondani a szabadtéri edzésekről. Vannak szabályok, melyeket feltétlenül be kell tartanunk, hogy a nagy melegben se érjen minket baj, hiszen az extrém időjárás rendkívül megviselheti szervezetünket. 

Mi számít melegnek egyáltalán?
Egyénenként változik, hogy ki, milyen időjárási viszonyok között szeret sportolni, mi terheli meg a szervezetét. Azt mondhatjuk, hogy a 27 °C feletti hőmérséklet már az edzett, egészséges szervezetet is mindenképpen megviseli, ilyenkor mindenkinek ajánlott elővigyázatosabbnak lenni.

sport1.jpg

MIRE FIGYELJ?

Öltözet
• Viselj fehér baseball sapkát, hogy védd a fejedet a napsütéstől, a tarkót is védő modellek is kaphatók.
• Laza, világos színű ruhát válassz, a karokra lehet futó kartyűt húzni, esetleg hosszú ujjú felső is választható, ami védi a karokat a napsugárzástól.

Hűtsd magad
• Vizezd be a sapkád, tegyél nedves törölközőt a nyakadba, hideg vizes csuklópántot, szivacsot is használhatsz, a hosszú ujjú felsőd, kartyűdet is nedvesítheted.
• Ha útközben van kút, csap, állj meg pihenni és hűtsd le magad.

Okosan válassz időpontot
• Reggel vagy este eddz, amikor a levegő már hűvösebb, és nem a tűző napon kell edzened.

Folyadékpótlás
• Edzés előtt, közben és után is igyál sok folyadékot, edzés alatt 5 percenként kortyolj, 45-60 perc alatt legalább 5 dl folyadékot vigyél be. Hosszú (45-60 percnél hosszabb) edzések esetében ennél nagyobb is lehet a folyadékigény.
• Pótold az elvesztett ásványi anyagokat, energiát izotóniás itallal, géllel, szeletekkel, vagy gyakorlatilag bármivel, amit edzés közben jól tudsz fogyasztani.

Ne erőltesd túl magad
• Figyelj a tested jelzéseire: ha szédülést, fejfájást, hirtelen nagyfokú izzadást tapasztalsz, állj meg, vonulj hűvös helyre, igyál és egyél egy falatot. Az edzést is abbahagyhatod, nem érdemes kockáztatni.
• Ne ilyenkor akarj rekordot dönteni, ha úgy érzed, valami nem esik jól, inkább lassíts, vagy állj meg egy kicsit.
• Ha pulzuskontrollal edzel, a megszokott terhelés melletti pulzusod sokkal magasabb lehet, mint máskor. Különösen figyelj erre, vedd lejjebb a terhelést, rövidítsd az edzést, vagy akár el is halaszthatod. Ha az edzés során minden különösebb előjel nélkül a pulzusod elkezd emelkedni, az a fentieken túl az elégtelen folyadékbevitel jele is lehet. Ilyenkor is érdemes inkább megállni, rendezni az állapotot, esetleg az edzést is abbahagyni.

sport2.jpg

ÚTRAVALÓUL
Ne felejtsd el, nem érdemes kockáztatni. Ha ártasz magadnak, akkor az edzésnek semmi értelme. Ha nem vagy hozzászokva a meleghez, akkor óvatosan, lassan, rövid edzéssel, alacsony terheléssel próbáld csak ki. Válassz nyugodtan keresztedzést – szabadban futás helyett kerékpározást, evezést, úszást. Ha mégis rászánod magad az edzésre, sose indulj el egyedül, telefon nélkül!

Edzés melegben? Mire figyeljünk? Tovább
Napszúrás, hőguta, hősokk –mik a kánikula veszélyei?

Napszúrás, hőguta, hősokk –mik a kánikula veszélyei?

A nyári meleg könnyen megviseli a szervezetünket, aminek eredménye lehet a napszúrás, a hőguta és a hősokk is. Nagyon fontos, hogy tudjuk, hogyan előzhetjük meg a bajt, ha pedig érezzük a tüneteket, megfelelően kezeljük a problémát. Dr. Bodnár Eszter belgyógyászunk segítségével összegyűjtöttük a nélkülözhetetlen tudnivalókat.

napszuras2.jpg

NAPSZÚRÁS

A napszúrás a fedetlen fejet ért tartós napsugárzás miatt alakul ki. Ilyenkor a hő hatására a fejbőr felhevül és az agyhártya megduzzad, enyhe gyulladás keletkezik rajta.

Tünetek:
• Szédülés
• Fejfájás
• Hányinger
• Hányás
• Súlyosabb esetben eszméletvesztés

Teendők napszúrás esetén:
• Vigyük hűvös, szellős helyre az érintettet és helyezzük ágynyugalomba
• Adjunk neki bőségesen folyadékot
• Tegyünk a tarkójára hideg vizes borogatást
• A fejfájást fájdalomcsillapítóval enyhítsük
• Ha a tünetek 24 órán belül nem szűnnek meg, vagy fokozódnak,orvosi segítségre lesz szükség

Napszúrás megelőzése:
• Napsütésben hordj fejfedőt
• 11 óra és 15 óra között minél kevesebb ideig tartózkodj a napon
• Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre

Kik a legveszélyeztetettebbek kánikula idején?
• Idősek
• Kisgyermekek
• Szívbetegek
• Cukorbetegek

napszuras1.jpg

HŐGUTA

Hőguta akkor alakul ki, ha a test nem tudja leadni a felesleges hőt és túlmelegszik. Ez nem csak magas hőmérséklet esetén fordul elő, a páradús levegő, zárt ruházat is elősegíti a kialakulását.

Tünetek:
• Fejfájás
• Szapora szívműködés
• Nehézlégzés, izomgörcs
• Magas testhőmérséklet
• Kipirult, száraz bőr
• Tudatzavar, eszméletvesztés, izomgörcsök

Teendők hőguta esetén:
• Hívjunk orvost az érintetthez, mert a hőguta súlyos állapot

Amíg az orvos megérkezik:
• Vigyük hűvös, szellős helyre és helyezzük ágynyugalomba
• Itassunk vele hideg vizet

Hőguta megelőzése:
• Viselj világos színű, lenge ruházatot
• Figyelj a bőséges folyadékbevitelre és a megfelelő sópótlásra
• Kerüld a forró és nehéz ételeket

napszuras3.jpeg

HŐSOKK

Hősokk, más néven hőkimerülés leginkább a magas hőmérsékleten végzett sporttevékenység következtében alakul ki. A fokozott izzadás következtében a szervezet só- és folyadékháztartása felborul és ez okozza a tüneteket.

Tünetek:
• Izomgörcsök
• Hasi görcsök
• Hányinger
• Látászavar
• Szapora pulzus

Teendők hősokk esetén:
• Hívjunk orvost az érintetthez, mert a hősokk súlyos állapot

Amíg az orvos megérkezik:
• Vigyük hűvös, szellős helyre és helyezzük ágynyugalomba
• Mellkasára és fejére tegyünk hideg borogatást
• Itassunk vele hideg vizet

Hősokk megelőzése:
• Kánikulában kerüld a nehéz fizikai munkát és a sportot
• Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre

Napszúrás, hőguta, hősokk –mik a kánikula veszélyei? Tovább
Tény vagy tévhit? Mi igaz a nyári hiedelmekből?

Tény vagy tévhit? Mi igaz a nyári hiedelmekből?

Dr. Jókay Kinga gyermekorvos cikke

Évszázadok óta találkozunk olyan babonákkal, hogy a betegségek kialakulásában kulcsszerepet játszanak a hideg és meleg, a szél és az eső, a nap és a hold „gonosz erői”. Nézzük, mi igaz ezekből!

nyar2.jpeg

HA HIDEG VIZET ISZOL, VAGY TÚL SOK FAGYIT ESZEL, TOROKGYULLADÁSOD LESZ.
Nem igaz. A torok- vagy garatgyulladást (pharyngitis) különféle vírusok és baktériumok okozzák. Ha a fagylaltot valaki előtted már megkóstolta, és az illető nyálában kórokozók voltak, akkor valóban elkaphatod a betegségét. De ez a szegény fagyi egyébként torokgyulladás szempontjából teljesen ártalmatlan finomság.

A HUZATTÓL MEGHŰLSZ, KÖHÖGNI FOGSZ, ÉS A SZEMED IS BEGYULLAD.
Ez sem igaz. A szél és a huzat sem vezet közvetlenül betegségekhez, hacsak a hideg széltől kipirosodó arcbőrt valaki nem tekinti kórosnak.

A LÉGKONDITÓL MEGFÁZOL ÉS A SZERVEZETEDET MEGTERHELI, HA A KINTI HŐSÉGBŐL BEMÉSZ A HIDEG SZOBÁBA.
Gondolj bele, a téli hónapok során is könnyen előfordulhat, hogy a külső és belső hőmérséklet között akár 20 fokos különbség is adódik. Ha a hideg időben habozás nélkül kitesszük a szervezetünket a fűtött szoba okozta „megrázkódtatásnak”, akkor miért is tekintenénk a nyári légkondicionálást „természetellenesnek” vagy egészségtelennek? Az egyetlen olyan kór, amelyet valóban a légkondicionálás okozhat, az un. legionárius v. légiós betegség (legionella-fertőzés). Ez nagyon ritkán fordul elő (Európában százezer ember közül csupán 1-2 fő kapja el). Súlyos tüdőgyulladással jár, amit a belégzéskor a szervezetbe kerülő Legionella pneumophila nevű baktérium okoz. A betegség többnyire olyan épületekben tört ki, amelyekben a légkondicionáló és párásító berendezéseket, hűtőtornyokat és pezsgőmedencéket nem tisztították megfelelően.

nyar1.jpg

Tanácsaim:

 • Élvezd a lehető legnagyobb mértékben a nyár örömeit!
 • Igyál egy nagy pohárjeges vizet!
 • Nyugodtan nyisd ki az ablakokat a tömött buszon!
 • És ha jól akarsz aludni,hagyd éjszakára is bekapcsolva a légkondit!
Tény vagy tévhit? Mi igaz a nyári hiedelmekből? Tovább