RMC Medicina - A Rózsakert Medical Center blogja

Mennyit mozogjon a gyermek, hogy idegrendszere megfelelően fejlődjön?

Mennyit mozogjon a gyermek, hogy idegrendszere megfelelően fejlődjön?

Dr. Jerney Judit gyermek-neurológus írása

Ki a szabadba! - ennek a mondatnak most a járvány enyhülésével kettős üzenete van: lehet és kell!

A korlátozások feloldásával végre megadódott a lehetőség, hogy a hosszú kényszerű bezártság után most már mindenki élvezze a szabadban mozgás lehetőségét. Az iskolások is kikerülnek az online oktatás székhez-kötöttségéből, még ha számukra a képernyő előtti hosszú üldögélés nem is szokatlan és nem is mindig kényszerből teszik!

Gyakran hallott szülői panasz ugyanis, hogy a gyerekek aránytalanul sok időt töltenek a számítógép mellett vagy a tablet és az okostelefonok használatával, ami persze többnyire helyhez/székhez kötöttséget és mozgáshiányt is jelent. Ráadásul ez az egyre fiatalabb korosztályban is már gyermek-szülő vita tárgya.

De miért kell nemcsak kimozdulni, hanem mozogni is?

shutterstock_557844868.jpg

Saját területemnél maradva a gyerekek fejlődése szempontjából szeretném ennek magyarázatát adni, mégpedig korcsoportonként.

A csecsemők fejlődésének vizsgálatakor mindig azzal kezdem a szülőknek szóló mondókámat, hogy nem kész idegrendszerrel születünk. A velünk született sajátságok alapján a környezet különféle ingereire adott válaszoktól alakul ki fokozatosan – a csecsemő-kisdedkorban kiváltképp dinamikusan- az a bonyolult idegrendszeri hálózat, amely a további beszéd-, kognitív- és szociális fejlődést teszi lehetővé. (A kognitív fejlődés a tanulás, az emlékezés, a figyelem, a koncentráció fejlődésének a folyamata.) Ehhez megfelelő ingerekre, sok mozgásra, a mozgásfejlődéshez optimális feltételekre és elegendő, jó minőségű alvásra van szükség (az egészséges táplálkozáson kívül).

Sok szülő a legjobb szándék mellett is tanácstalan, hogy miből mennyit lehet és ajánlatos, mik a helyes arányok.

A helyes aránynak ugyanis igen nagy jelentősége van. Az alvás-ébrenlét és a mozgástevékenység napi szükséglete a gyermekévek folyamán változik, mégpedig  az idegrendszeri fejlődés által és annak érdekében, ezt kell  nekünk is biztosítani.

Ehhez ad segítséget a WHO (az Egészségügyi Világszervezet)  az 5 év alatti  gyermekekre vonatkozó 2019-ben kiadott javaslata*. Ez ajánlás, nem merev szabály, hiszen megvalósítása egyénenként különbözően oldható meg. Legyen ez irányadó és az egyes egészséges gyermekekre vonatkozó részleteket a gyermekorvossal, gyermekideggyógyásszal, fejlesztő pedagógussal beszéljük meg.

shutterstock_459298705.jpg

ÚJSZÜLÖTTEK

Az újszülöttek és 3 hónapos kor alatti csecsemők a nap jelentős részét, 14-17 órát alvással töltik, 4 hónapos kortól is 12-16 óra jó minőségű alvás szükséges a napközbeni alvásidőt is beleértve  a megfelelő fejlődéshez. A különböző alvásfázisok egyedi, a későbbi életkoroktól eltérő aránya éppen a nagyarányú idegrendszeri szerveződést szolgálja. A csecsemők alvása „polifázisos”, vagyis több rövidebb szakaszból áll a nappal és az éjszaka is, ez okoz gondot kezdetben a szülőknek. Az idegi központok fejlődésével már 3-4 hónapos korra kezd kialakulni a „circadián” (kb.napi) biológiai ritmus és 1 éves kor körül a nap nagy részében –egy-egy rövid alvással a csecsemő ébren van és jó esetben már az éjszakát átalussza.

Az egészséges  1 éven aluli csecsemőknek az ébrenlét időszakában a nap folyamán többször is lehetőséget kell adni az interaktiv játékra szabadon mozogva a földön. (Az interaktivitas a szülő vagy gondozó közreműködésével segíti a mozgás, az érzékelés és a gondolkodás fejlődését.)

A még testhelyzet- vagy helyváltoztatásra nem képes csecsemők legyenek naponta összességében legalább fél órát hason fekvő helyzetben. Egy óránál tovább ne legyenek kocsiban, magas etetőszékben vagy babahordozó eszközben.  

TV nézés semmiképpen nem ajánlott.

1-2 ÉVES KOR

1-2 éves kor között legalább napi 3 óra legyen a  fizikai aktivitás, intenzív vagy kevésbé erőteljes mozgás a nap folyamán. A rögzített ülés (kocsiban, etetőszékben, hordozóban) még ebben a korban se haladja meg  napi  egy óra időtartamot. Az ülő testhelyzet játékhoz, meséléshez, meseolvasáshoz kapcsolódjon, tehát a mozgás helyett a kognitív  és érzelmi fejlesztésen legyen ilyenkor a hangsúly.

2 éves kor alatt a TV, video nézés, computeres játék továbbra sem javasolt, 2 év felett legfeljebb csak napi 1 óráig, de ha lehet, rövidebb ideig.

Ebben a korcsoportban is napi 11-14 óra alvás szükséges a napközbeni alvást beleszámítva, lehetőség szerint azonos időpontokban, hogy az alvás-ébrenlét ritmus minél előbb rögzüljön.

3-4 ÉVES KOR

3-4 éves gyermekeknek is lényegében az előző aktivitás ajánlott és az ő esetükben se haladja meg a TV, video nézés vagy computeres játék a napi  összesen 1 órát. 10-13 óra alvásra nekik is szükségük van, lehetőség szerint azonos elalvási és ébredési időpontokkal. Az alvásciklusok aránya jelentősen változik,  az idegpályák és azok kapcsolatrendszerének kiépítését segítő REM (Rapid Eye Movement) alvásszakasz aránya csökken. ( Gyermek –és serdülőkorban az ún. lassúhullámú alvás lesz több, ami a hatékony idegi kapcsolatok megmaradását szolgálja.)

A napi mozgás rovására  - a TV képernyője vagy a számítógép előtt, vagy a tablettel, okostelefonnal-  töltött idő tartama a későbbi életkorokban válik kritikus kérdéssé.  A digitális oktatás pedig újabb átgondolást tesz szükségessé.   Értelemszerűen a tanulással töltött idő nagyon fontos a szellemi fejlődés érdekében, de az ülés-mozgás helyes időarányát kell biztosítanunk. A passzív hosszas ülő testhelyzet  kerülendő, ami sem figyelmi, sem ismereti, sem érzelmi fejlődést nem eredményez  és gyakran felesleges kalóriabevitellel is társul.

shutterstock_1277764489.jpg

5-17 ÉVES KOR

A WHO  5-17 éves korosztály számára készülő ajánlása folyamatban van, de az általános elvek már hasznosíthatók  rájuk vonatkoztatva is. Fokozatosan emelve az időtartamot kialakítható egy napi egy órás aktív testmozgást tartalmazó napirend, sportkedvelő gyerekeknek heti 2-3 aktívabb edzés tervezhető.

A  helyes nevelési elvek pusztán merev szabályokkal, utasításokkal, tiltásokkal, büntetésekkel, vagy következetlen jutalmazásokkal nem foganatosíthatók. A TV, tablet, videojáték, okostelefon használata ne a jutalom vagy a büntetés eszköze legyen, ezek helyesen használva igen hasznosak lehetnek és korunkban ezek már nélkülözhetetlenek. Célszerű egy elfogadható időtartamban megegyeznünk a gyermekkel, azt viszont következetesen igyekezzünk betartani és betartatni.

A türelmes, szeretetteljes elmagyarázás és a jó példa a leghatékonyabb módszer, még ha ez nekünk szülőknek nem is mindig könnyű. Gondoljunk arra, hogy a családban megismert életritmusok  a gyermeknek mintául szolgálnak és ez a további életükre erős kihatással lehet.

Mindig ellensúlyozza a passzívan, ülve eltöltött időt aktív mozgás a nap folyamán (ha együtt, akkor az a szülőnek is hasznára válik).  Az esti elalvási idő előtt egy órával se élénkítő torna, se izgalmas film vagy számítógépezés, tablettezés, okostelefonozás ne akadályozza a lehetőleg azonos időpontú elalvást és a nélkülözhetetlen elegendő alvást.

A  nyár most hosszú gyakorlási időt adhat, hogy a fejlődésükhöz  nélkülözhetetlen helyes napi játék- mozgás-alvás ritmust és arányt kialakíthassuk.

who_aja_nla_s_2019_1.jpg  

https://apps.who.int./iris/handle/10665/311664

*Suggested citation:WHO guidelines on physical activity, sedentary behavior and sleep for children under 5 years of age. Geneva:World Health Organization: 2019. Licence:CC BY-NC-SA 3.0 IGO.

Mennyit mozogjon a gyermek, hogy idegrendszere megfelelően fejlődjön? Tovább
RMC Smart Clinic: Próbáld ki te is az ország első klinikai applikációját

RMC Smart Clinic: Próbáld ki te is az ország első klinikai applikációját

Rendelőnk szolgáltatásaihoz már a legújabb, innovatív mobil applikációval is hozzáférhetsz: az RMC Smart Clinic-ben néhány egyszerű gombnyomással tudod felvenni velünk a kapcsolatot.   

A Rózsakert Medical Center alapítása óta hű elvéhez, miszerint az ellátás középpontjában nem az orvos, hanem a páciens áll. Számunkra a partnerség nem szlogen, hanem mindennapi gyógyító munkánk része. A páciens aktív részese, partnere a folyamatoknak. Alapításunk után majdnem 20 évvel most egy innovatív megoldás segítségével tovább lépünk ezen az úton, új dimenziót nyitva pácienseinkkel való kapcsolattartásban.  

rmcsmartclinic1.jpg

Mit tud az RMC Smart Clinic?

Az Attrecto szoftverfejlesztő céggel közösen kidolgozott okostelefonos applikációval rendelőnk a modern, ügyfélbarát medicina megtestesítője a hazai magánegészségügy területén. A Google Play Áruházból, az App Store-ból is – természetesen ingyenesen -  letöltheted.  

Az RMC Smart Clinic használatával egyszerűvé válik számodra nemcsak a személyes orvos-beteg találkozó, hanem az időpontfoglalás, az ügyintézés és a gyors, egyszerű fizetés is. Az applikációs segítségével kórlapjaidat is megtekintheted, eltárolhatod.

rmcsmartclinic2.jpg

Személyre szabottan

Csupán néhány gombnyomás a személyes szakorvosi konzultációra való bejelentkezés! Lehetőséged van szakterület- és orvos szerinti foglalásra is. Ha mégsem érsz rá, percek alatt módosíthatod, törölheted az időpontot.

Az RMC Smart Clinic segítségével az applikáción belül online konzultációra is jelentkezhetsz. De természetesen megmaradnak a hagyományos kommunikációs formáink is, ügyfélszolgálatunk, diszpécsereink továbbra is fogadják hívásodat.  Az applikáció segítségével megkönnyítjük számodra a fizetést is: online lehetőséggel.  

A rendszert - visszajelzéseid alapján - folyamatosan fejleszteni fogjuk.  Az alkalmazás magyar és angol nyelven is elérhető.

A számos biztonsági kapu és előírás révén az alkalmazás megakadályozza, hogy adataid illetéktelenek kezébe kerüljön.  

Lépj be, teszteld, intézd ügyeidet az RMC Smart Clinic-en keresztül, amely egyszerű, gyors, innovatív megoldás a mindennapokban!

RMC Smart Clinic: Próbáld ki te is az ország első klinikai applikációját Tovább
Fejsérülések gyermekeknél – Mit kell tudnia a szülőknek?

Fejsérülések gyermekeknél – Mit kell tudnia a szülőknek?

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász írása

A balesetek - különösen a fejsérülések - a szülők rémálmai. A fejbőr kisebb sérülése is erős vérzéssel járhat, ha pedig a gyermek az arcát üti be, az látványos duzzanatot is eredményezhet. Akárhogy is alakul egy sebesülés, a legnagyobb szülői félelem érthetően az agy sérülése.

Habár a legtöbb baleset, elesés vagy sportolás közbeni ütközés nem jár traumás fejsérüléssel (agyrázkódással), de fontos, hogy a baleset után a szülő és az orvos is kiemelt figyelmet fordítson a gyermekre.

shutterstock_1622368735.jpg

Mikor alacsony a rizikó, hogy komolyabb fejsérülés történt?

 • Amikor a gyermek alacsonyabb helyről esik le, mint a saját testmagassága.
 • Ha nem ment gyorsabban, mint ahogy futni, szaladgálni tud, amikor elesett (pl.: nem biciklizett vagy rollerezett stb.)
 • Ha a gyermek feje puha tárggyal ütközik. (pl.: pöttyöslabda)

Mikor magas a rizikó, hogy komolyabb fejsérülés történt?

 • Kerékpárral, autóval gyalogosként történt ütközés.
 • Ha a gyermek 2 méternél magasabb helyről esett le.
 • Ha a feje kemény vagy éles tárggyal ütközik, és a tárgy gyorsan találja el.

Jó jel, megnyugtató, ha a gyermek a baleset után közvetlenül:

 • NEM vesztette el eszméletét, nem ájult el
 • NEM kapott (görcsös) rohamot
 • NEM hányt egynél több alkalommal
 • pár percen belül visszatért a normál viselkedéséhez

Teljesen természetes, ha az alábbiakat tapasztalja egy szülő a sérülés után:

 • fejfájás (panadol/paracetamol nyugodtan adható a gyermeknek fájdalomcsillapásként)
 • puha púp, duzzanat és véraláfutás az ütés helyén
 • élénk vérzés, ha a fejbőrt valami megvágta (a sebet mossuk meg vízzel és szappannal, majd tiszta ruhával vagy gézzel nyomjuk erőteljesen a területen 5-10 percig)

Fejsérülés esetén tanácsos konzultálni a gyermekorvossal. Ezután hagyjuk pihenni a gyermeket, érdemes csendes játékot választani, mint a rajzolás, puzzle vagy mesehallgatás.

Nincs szükség arra, hogy ébren tartsuk a gyermeket éjszaka. Ha magától felébred, győződjünk meg arról, hogy tudja, ki vagy és hol vagytok. A pupilla vizsgálatára sincs szükség.

Ha a gyermek megengedi, hideg borogatással csillapítsuk a sérülésből született duzzanatot. shutterstock_1312338776.jpgMikor kell orvoshoz fordulni?

Ha az alább felsorolt tünetek közül bármelyiket a baleset utáni első/második/harmadik napon észleljük. Ez arra utal, hogy az agy sérülhetett, ilyenkor CT vizsgálatra lehet szükség.

 • hányás
 • gyakori vagy erősödő fejfájás
 • ingerlékenység, rossz kedv, szokatlan álmosság
 • egyensúlyvesztés
 • nehézség a beszédben, a sétában vagy a látásban
 • idegrendszeri változások, pl.: gyengeség, zsibbadás vagy szokatlan viselkedés

Ha a gyermekünk sportoló, a fejsérülés után mindenképp konzultálni kell a gyermekorvossal arról, mikor kezdhet újra sportolni.

Sérülés esetén bátran keressétek RMC Gyermekgyógyászati Központunk kiváló gyermekgyógyászait!

Fejsérülések gyermekeknél – Mit kell tudnia a szülőknek? Tovább
Lazítások: milyen előnyei lehetnek egészségünkre?

Lazítások: milyen előnyei lehetnek egészségünkre?

A változó járványügyi helyzethez nem könnyű gyorsan alkalmazkodni. Nem régen egy teljesen új életvitelt kellett felépítenünk, most pedig a lazításokkal újra meg kell találnunk a számunkra megfelelő szokásokat. Dr. Baló Tímea belgyógyász, diabetológus, endokrinológus szakorvosunk abban ad szakorvosi tanácsokat, hogyan hozhatjuk ki a legjobbat a jelenlegi helyzetből, hiszen most különösen fontos egészségünk megőrzése.

shutterstock_1454471426.jpg

Az enyhítésekkel új lehetőségek nyíltak arra, hogy figyeljünk egészségünkre. Mik ezek?


A munkában:

A legnagyobb változás a munkában ért minket. Van, aki több mint két hónapig szinte ki sem mozdult otthonából. Ha újra eljött az ideje, hogy bemenjünk az irodába dolgozni, mindenképp tartsuk a megfelelő távolságot kollégáinktól. A legtöbb munkáltató valószínűleg már tett olyan lépéseket, ami az irodai dolgozók védelmét szolgálják (pl.: az asztalok már nagyobb távolságra vagy más elosztásban vannak). Ezen felül érdemes saját magunk is elkerülni a rizikós helyzeteket. A közös étkezésnél, kávézásnál figyeljünk a higiéniai szabályokra. Továbbra is gyakran mossatok kezet, mert ezzel valóban sokat tehetünk a fertőzésveszély elkerüléséért. Nagyobb irodaházakban kerüljétek a liftekben való zsúfolódást, helyette használjátok a lépcsőket. Ez az anyagcsere betegségben szenvedőknél (pl. diabétesz, obezitás) is jelentős javulást eredményezhet.

A testmozgásban:

A karantén időszak alatt valószínűleg sokan kialakítottátok a számotokra ideális testmozgást. Online, otthoni edzések, futás, kerékpározás a szabadban és így tovább. A legjobb, ha még jó darabig az így megszokott mozgásformát választjátok. Habár az edzőtermek javarészt kinyitottak, ezeken a helyeken a fertőzésveszély jóval magasabb, mintha a szabadban sportolnánk. A friss levegő további jótékony hatása pedig csak hab a tortán. A szabadban való tartózkodás a természetes D-vitamin termelődést is segíti, mely számos előnyös hatása mellett  erősíti az immunrendszert is.  Tekintsetek a közlekedésre is testmozgásként. A tömegközlekedést továbbra is próbáljátok hanyagolni, helyette biciklizzetek vagy gyalogoljatok többet. Így nagyobb biztonságban is lesztek, edzettebbek és mentálisan is kiegyensúlyozottabbak lesztek.

shutterstock_706703413.jpg

Az egészségmegőrzésben:

Az elmúlt néhány hónap az egészségünk magasfokú védelméről és megőrzéséről szólt. Érdemes ezzel a szemlélettel tovább gondolni a prevenciót és nem csak a koronavírus ellen védekezni. Az egészségügyi ellátás igénybevétele a kiemelkedő biztonsági óvintézkedéseknek köszönhetően teljesen biztonságos. Ez természetesen a Rózsakert Medical Centerben is így van. Azt javasoljuk, végezzétek el a számotokra szükséges szűrővizsgálatokat, és ha panaszotok van, bátran forduljatok szakorvoshoz személyesen is. Ha pedig bármilyen alapbetegséggel küzdötök (pl.: krónikus légúti megbetegedés, magasvérnyomás, pajzsmirigybetegség stb.) feltétlenül konzultáljatok kezelőorvosotokkal. Ha az elmúlt időszakban inkább a vizit halasztását választottátok, tovább ne várjatok semmiképp.

Lazítások: milyen előnyei lehetnek egészségünkre? Tovább
Mivel szükséges nőgyógyászhoz fordulni a korlátozások után?

Mivel szükséges nőgyógyászhoz fordulni a korlátozások után?

A nőgyógyászati vizsgálatok - csakugyan, mint más területek - háttérbe szorultak a járványhelyzet miatt. Most, hogy újra minden lehetőség adott a páciensek fogadására, rendelőnkben ismét teljes körű nőgyógyászati szakrendelést és komplex várandósgondozást végzünk. Szerencsére nem esett ki hosszú idő a szűrések, kezelések terén, de nem érdemes tovább halogatni a szakorvosi konzultációt.

Melyek azok a szűrések, panaszok, problémák, amelyekkel nem érdemes tovább várni? Ebben nyújt segítséget két szülész-nőgyógyász szakorvosunk, Dr. Gullai Nóra és Dr. Farkas Eszter. 
pexels-photo-761872.jpeg

A szűrővizsgálatok

A járvány miatt sokan elhalasztották a szűrővizsgálatokat. Melyek azok, nem érdemes tovább halogatni?

 • A méhnyakrákszűrés célja a rákmegelőző állapotok minél korábbi felismerése, melyek nagyon jó hatásfokkal szűrhetőek. Ezért is fontos a rendszeresség: legalább háromévente végeztesse el ezt a szűrést. A legmegbízhatóbb megoldás a komplex méhnyakrákszűrés, amelyben nőgyógyászati vizsgálat, citológia és HPV-szűrés is szerepel.
 • 40 év fölött évente javasolt emlőszűrésen részt venni. Ennek legmegfelelőbb módszere a mammográfia, amely szükség esetén kiegészíthető ultrahanggal.
 • Elsősorban a fiatalok körében egyre nagyobb igény van a szexuális úton terjedő fertőzések szűrésére

Mindezek miatt semmiképpen ne halogasd a legfontosabb nőgyógyászati szűrővizsgálatokra való jelentkezést! 

Nőgyógyászati problémák

A szűrővizsgálatok mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a különböző nőgyógyászati panaszokra. 

A járvány alatt a “zavaró, de nem veszélyes” esetek ellátására kevesebb lehetőségünk nyílt, most viszont arra biztatjuk pácienseinket, hogy bármilyen kellemetlen nőgyógyászati tünet (cikluszavarok, hüvelyfertőzés, hormonális problémák) esetén bátran keressenek minket.

A menstruációval kapcsolatos problémákat semmiképpen nem érdemes elhanyagolni, fontos a cikluszavarok, a fájdalmas menstruáció okainak tisztázása. Gyakran csak életmódbeli tanácsokra, tüneti kezelésre van szükség, és megnyugtathatjuk a pácienst, hogy amit tapasztal, teljesen rendben van, de különböző kórképekre is fény derülhet.

A visszatérő húgyúti, hüvelyi fertőzést, alhasi fájdalmat sem érdemes félvállról venni. A szakorvossal való konzultáció segít tisztázni a háttérben álló okokat, és lehetőség nyílik megfelelő (akár megelőző, fenntartó) kezelésre.

A vizelet inkontinencia, vagyis az akarattól függetlenül jelentkező vizeletvesztés sok nőnek okoz problémát. Bármely életszakaszban előfordulhat, de az életkor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága. Kiváltó oka lehet kötőszöveti gyengeség, de összefügghet a szüléssel is. Számos fajtája, és emiatt számos kezelési módja létezik. A panaszok kivizsgálása és kezelése nőgyógyász és urológus együttműködését teszi szükségessé a legtöbb esetben.

 pexels-photo-3958584.jpeg

HPV elleni védőoltás

A méhnyakrákok túlnyomó többségét a HPV-fertőzés okozza. A HPV-nek, vagyis a humán papilloma vírusnak több mint kétszáz típusa ismert. A HPV elleni védőoltás a méhnyakrákért leginkább felelős altípusok ellen véd. Iskolai kampányoltás keretében a 7. osztályos lányok ingyenesen megkaphatják a védőoltást, ám ez nem kötelező. Az oltás a szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb, de a szexuális élet megkezdése után, illetve fiúknak, férfiaknak is javasolt beadni. Ezzel kapcsolatban is szívesen állunk rendelkezésedre. Konzultációnk során megbeszéljük a különböző oltások típusait, hatékonyságát, illetve azt, hogy szükséged lehet-e rá.

A szexuális élet megkezdése előtt

Már a szexuális élet megkezdése előtt érdemes fogamzásgátlási tanácsadásra jelentkezni. Ilyenkor a nőgyógyász nem végez hüvelyi vizsgálatot, esetleg hasi ultrahangvizsgálat történik és segít kiválasztani a legbiztonságosabb, legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert. Napjainkban már nagyobb a választék a fogamzásgátlók terén, mint akár 15-20 évvel ezelőtt. Szülész-nőgyógyász szakorvosaink a legmodernebb módszerekkel állnak a páciensek rendelkezésére, és segítenek eloszlatni számos, a különböző fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatban keringő tévhitet is.

Családtervezés és várandósgondozás

A szülész-nőgyógyászati konzultáció fontos része a családtervezésnek. A nőgyógyász feladata az esetek többségében az, hogy elvégezze az esedékes szűrővizsgálatokat, életmódbeli tanácsokat adjon, és megnyugtassa a leendő anyát afelől, hogy a várandósságnak nincs semmi akadálya. Fény derülhet azonban kisebb-nagyobb problémákra is, amelyek sokszor könnyen orvosolhatóak, de esetleg nehézségeket okozhatnak a gyermekvállalás terén.

A Rózsakert Medical Centerben lehetőség van a korszerű várandósgondozás minden szükséges vizsgálatára, beleértve a 12., 20., 30. heti szűrővizsgálatokat, illetve a különböző kiegészítő teszteket is (TORCH-teszt, magzati szívultrahang, kombinált teszt, szabad magzati DNS-tesztek). Ha szeretnéd magad és gyermeked biztonságban érezni, és a szükséges vizsgálatokat elvégeztetni - ahol szülész-nőgyógyász szakorvosainkkal minden kérdésed nyugodtan megbeszélheted - várunk rendelésünkön!

Mivel szükséges nőgyógyászhoz fordulni a korlátozások után? Tovább
Segítő tanácsok járványidőben kisiskolások szüleinek

Segítő tanácsok járványidőben kisiskolások szüleinek

Dr. Jerney Judit gyermek-neurológus írása

Gyakran csak akkor kezdjük igazán becsülni más emberek munkáját, szaktudását, ha valami miatt magunk kényszerülünk átvenni a feladatukat. Szinte máról holnapra kellett sok szülőnek megtapasztalni, milyen nehéz egy izgő-mozgó kisiskolást egy koncentrációt, sőt, kezdetben erőfeszítést igénylő tanulási feladat-helyzetben tartani, figyelmüket felkelteni és tartósan lekötni. Az otthon tanulás jelentős türelmet és találékonyságot igényel a szülőktől, miközben esetleg saját munkájukat vagy egyéb háztartási vagy családi gondozási feladatokat is el kell végezniük.

cute-kids-with-textbooks-in-cozy-living-room-on-sunny-day-3874178.jpg

Ráadásul az iskola - térben és időben keretek közé szorított - tanórái otthon más elvek és szabályok szerint kénytelenek működni. A gyerekek szívesen bújnak ki ilyen-olyan kifogásokkal a szülő által irányított tanulás alól és használják ki a fegyelmező tanári tekintély hiányát.

Fontos szerepet kaphat ilyenkor a játékosabb, a gyerekek személyes együttműködését serkentő, a szokásostól eltérő tanulási mód, mely a kényszerűség helyett inkább az újszerűséget, a megnyerő figyelemfelkeltést helyezi előtérbe és a 45 perces órák helyett rövidebb időtartammal és közbeiktatott mozgással, játékkal érhet el jó eredményt.

Tőkés Maris fejlesztő pedagógus tanácsaival, ötleteivel szeretnénk újszerűbbé, vidámabbá, ugyanakkor hasznosabbá és eredményesebbé tenni a kisiskolásokkal való otthoni tanulás kényszerű perceit, melyek a szülő- gyermek kapcsolat szempontjából is nagyon értékesek és élményteliek lehetnek. Gyermekideggyógyászként azért tartom nagyon hasznosnak ezeket a tanácsokat, mert a tanulás folyamatának idegrendszeri élettani sajátságain alapulnak.

A tanulás első mozzanata az érzékelés. Minél több érzékszervet (látást, tapintást, hallást ) érintő illetve a mozgás által keltett érzetet veszünk igénybe a tanuláshoz, annál könnyebben tudjuk a tanultakat megjegyezni és majd felidézni. Az idegrendszer az észlelés után tárolható formába alakítja az információt, ez a bevésés (kódolás) folyamata, aminek döntő eleme a megértés. Ezt még számos más tényező segíti, például a fentebb említett együttes érzékszervi hatás, valamint a szervezet jó állapota, pihentsége,  a motiváció és persze azután a gyakorlás,  az ismétlés.

Otthon tehát -a munkafüzet mellett, olykor helyett-  lehet egy kicsit másképp tanulni.

close-up-of-girl-writing-256468.jpg

A jelszó:  VÁGJ, RAGASSZ, RAJZOLJ, SZÍNEZZ, ÍRJ és majd így jutunk el az  OLVASÁSHOZ!

Ceruzák, papír, öntapadós matricák, olló, ragasztó szolgálnak segítségül és a szülői leleményesség sok  más eszköze. Ezek nem a lecke elvégzését helyettesítik, de a tanuláshoz, az új ismeretek szerzéséhez való kedvet növelik, segítik a kreativitást, az egyéni megoldásokhoz való késztetést, amire a további tanulmányok során és az egész életben szükségük lesz.

HANGOK - BETŰK

Gyakran okoz gondot a szavak hangokra bontása és a hangokból szavak alkotása. Közelítsük ezt meg más módon.

Például annak gyakorlásához, hogy hány hangból/betűből áll egy szó, írjunk fel egy nagy fehér lapra 3-4-5 betűből álló szavakat és rajzoljunk tőlük távolabb (ne melléjük!) 3-4-5- pöttyből  vagy karikákból álló csoportokat.  A gyermek feladata az lesz, hogy vonallal kösse össze az egymással megegyező számú betűből álló szót és a pötty- vagy karikacsoportokat. Írhatunk külön lapocskákra különböző számú betűből álló szavakat és megfelelő számú bab- vagy lencseszemet kell hozzá illeszteni, ha nincs otthon papír korong vagy matrica.

SZÓTAGOLÁS

Sok gyereknek nehéz a szótagolás, mely az elválasztás alapja. Itt is segít a játék. Színes újságokból vágjunk ki olyan képeket, amelyek a gyerekeket kiváltképp érdeklik és azokhoz gyűjtsünk együtt szavakat a szótagoláshoz.

A szótagoláshoz írjunk fel kis lapocskákra szavakat.  A szavak elválasztásának, a szótagoknak a helyét kijelölheti a gyermek színes filctollal, vagy  használhatnak ollót az elválasztáshoz, s utána a szótagokat  újra összeilleszthetik szavakká. Jelölhetjük a szótagok magánhangzóit más-más színű betűkkel, így is szembetűnőbbé és érthetőbbé válnak  a szótagok.

SZÓFAJOK

Ezek gyakorlásához használhatjuk ismét a színes képeket, de gyűjthetünk egy témakör szerint szavakat.

Például : Bence,  nyer,  film,  izgalmas, pénz,  könyv,  Maja, olvas,  lát,  nyaral, hely, rengeteg, érdekes, kedves, ügyes, sok.

Először szókapcsolatokat, majd egyszerű mondatokat alkothatunk: pl.  Bence nyaral. Maja ügyes. A könyv érdekes.  - és így tovább.  

A következő feladat lehet a csoportosítás szófajok szerint:

FŐNÉV MELLÉKNÉV IGE
könyv izgalmas nyaral
Bence kedves olvas
film érdekes nyer
Maja ügyes lát

 

MONDATFAJTÁK 

Ha kérjük a gyerekeket, hogy mondj egy felkiáltó mondatot, vagy egy óhajtót, bizony gyakran nem megy. Ebben is segítenek a színes képek, amiket nézve felkiáltunk, hogy „De szép ez a piros labda! vagy Szeretnék én is egy kiskutyát! Kaphatok egyet a szülinapomra?” és máris kész a felkiáltó, óhajtó, kérdő mondat.

focused-students-doing-homework-at-home-3769995.jpg 

Kedves Szülők! Ezek csak indító ötletek, biztos ki-ki sok új ötletet tud hozzátenni.

Újra egy idegrendszeri sajátosságra hívnám fel a figyelmet, mely a központi idegrendszer egyik fontos központjának, a limbikus rendszernek a működésének köszönhető: amihez erős érzelmi élmény kapcsolódik, arra sokkal jobban emlékezünk! Ez érvényes sajnos a negatív tapasztalatokra is, ezért fontos, hogy a tanuláshoz sok pozitív, örömteli élmény kapcsolódjon.

Dr. Jerney Judit, gyermekneurológus

Segítő tanácsok járványidőben kisiskolások szüleinek Tovább
Allergia és asztma a koronavírus alatt – mire figyeljünk?

Allergia és asztma a koronavírus alatt – mire figyeljünk?

Itt a pollenszezon, az arra allergiás betegek szénanáthásak. Tüsszögnek, folyik és viszket az orruk, orrdugulás miatt szájukon át vesznek levegő, a szemük könnyezik, szúr, piros és nagyon viszket. Dr. Nagy Adrienne allergológusunk elmondja, mire figyeljünk allergiásként a járvány alatt.

pexels-photo-109260_1.jpeg

Hogyan hat az allergia a koronavírusfertőzés terjedésére?

A szénanáthás tünetek miatt az allergiás páciensek rendszeresen az orrukhoz, szemükhöz nyúlnak esetleg nem teljesen tiszta kézzel, így önmagukat fertőzhetik meg.

Az orrdugulás miatt az orr helyett közvetlenül a garaton keresztül vesznek levegőt, amivel nemcsak a pollenek, de a koronavírus tüdőbe jutását is megkönnyíthetik.

Ha tünetmentesen zajlik például egy fiatalnál a koronavírus fertőzés, az allergiás tüsszögésével másokat is fertőzhet.

Mire figyelj pollenallergia esetén?

 • Fokozottan ügyelj a higiéniára
 • Orrfújás után mindig moss kezet
 • Ne nyúlj az arcodhoz, szemedhez
 • Hordj maszkot
 • A szénanáthás panaszaidat allergológusoddal beszéld meg
 • Pontosan használd a felírt gyógyszereket
 • Ne hagyd abba az elindított immunterápiás kúrát
 • Ne próbáld magad kontrollálatlanul recept nélküli szerekkel kezelni

A recept nélkül kapható u.n. lohasztó orrcseppek (pl. Nasivin, Rhinospray, Afrin, stb.) használata maximum 7-10 napig megengedett. Ha valaki tovább használja, hozzászokás, orrcseppfüggőség alakul ki, mert a szer hosszabb használata károsítja a nyálkahártyát és további orrdugulást, orrfolyást okozhat, ami növeli az orrcsepp utáni vágyat.

Ha minimálisra csökkentjük a szénanátha tüneteit, akkor kisebb az esélye az önfertőzésnek és mások megfertőződésének, valamint a betegség asztmába való progressziója is megelőzhető lehet.

Honnan tudom, hogy allergiás vagyok és nem koronavírussal fertőzött?

Az alábbi táblázat segít eligazodni, amennyiben kérdés merül fel, keresd kezelőorvosod.

ke_pernyo_foto_2020-05-15_14_10_05.jpg

A köhögés lehet az allergia jele is?

A köhögésnek számtalan oka lehet, a szénanáthás tünetek alatti köhögésnek lehet oka, hogy hátra csorog a ki nem fújt orrváladék, de előfordulhat, hogy egy bakteriális felülfertőződés társult a szénanáthához, ekkor rossz közérzet, sárgás, zöld orrváladék jelenhet meg esetleg hőemelkedéssel. Máskor szezonális, u.n. „pollenasztma” társul a szénanáthához. Ennek gyakorisága akár 30% is lehet.

Légúti fertőzés is okozhat köhögést.

Ha szénanáthával küzdesz, allergológusoddal vagy fül-orr-gégészeddel konzultálj a tüneteidről.

istock-1211835921.jpg

Asztma vizsgálat járvány idején

Légzésfunkciós vizsgálatot személyesen a járvány alatt nem tudunk végezni, de otthoni csúcsáramlás mérővel, napló vezetéssel az asztma kontroll szintje jól követhető. Ennek technikáját allergológusod vagy tüdőgyógyászod tudja elmagyarázni. Fontos, hogy a köhögés legvalószínűbb okát kiderítsük és célzottan kezeljük.

Mire figyelj asztma esetén?

 • Az asztma gyógyszerek alkalmazását az előírtak szerint folytasd, megelőzés céljából magadnak ne emeld orvosi utasítás nélkül az asztmagyógyszer adagját, és ne is hagyd el azt.
 • Állapotrosszabbodás estén a kezelőorvos akár növelheti az előírt asztma gyógyszer dózisát.
 • A párásítók, porlasztók használatát a járvány ideje alatt kerülni kell, helyette otthoni légzésfunkciós eszközökkel, csúcsáramlásmérővel lehet követni az asztma kontrolláltság.
 • Vezess tüneti és gyógyszerhasználati naplót.
 • Köhögés esetén konzultálj kezelőorvosoddal

 

Kérj időpontot allergológusunkhoz!

+36 1 392 0505

info@rmc.hu

Allergia és asztma a koronavírus alatt – mire figyeljünk? Tovább
Így figyelj a testsúlyodra a karantén idején

Így figyelj a testsúlyodra a karantén idején

9+1 tipp dr. Bajnok Éva obezitológusunktól

Az egészségünk talán még soha nem volt ilyen fontos, mint most a járvány idején, ehhez pedig elengedhetetlen az ideális testsúly. Dr. Bajnok Éva obezitológusunk tanácsaival segít, hogyan tudod elérni vagy megtartani az egészséges testsúlyt a karantén alatt.

shutterstock_303644222_blog.jpg

Miért fontos odafigyelni a testsúlyodra a járvány idején?

Nehéz elhinni, de az elhízás a koronavírus túlélés szempontjából a legelső rizikófaktor, megelőzi még a cukorbetegséget és vérnyomás betegséget is. Ennek oka, hogy a hasi elhízás miatt a légzőmozgások beszűkülnek (a rekeszizom magasabban áll), a tüdőkapacitás eleve kisebb. Ha az illető nem mozog, akkor a szervezete nincs hozzászokva az oxigén hiányos állapotokhoz. A zsírszövet endokrin, hormontermelő szerv, ami pusztán létezése és anyagcseréje során gyulladáskeltő anyagokat termel, ami gyengíti az immunrendszert. Izmaink használat közben ezzel ellentétes hatású produktumokat bocsátanak ki, tehát érdemes őket használni. Sok embert sohasem vizsgáltak meg, van-e az elhízással kapcsolatos szövődménye, melyek közül a leggyakoribbak a cukorbetegség, magasvérnyomás, alvási apnoe szindróma, depresszió.

Hogyan add le a felesleget vagy tartsd fenn az egészséges testsúlyt?

 1. Legyen rendszer a napodban

Próbálj azonos időközökben, naponta csak háromszor enni, elsősorban egészséges ételeket.  Ne egyél munka és film nézés közben vagy csak úgy, unalmadban és idegességedben.

 1. Add meg a módját

Legyen az étkezés egy szép szertartása a napnak, teríts meg szépen, ülj asztalhoz, beszélgess a veled együtt élőkkel. Lassan és élvezettel egyél – ez kielégíti és hamarabb jól lakatja a gyomrunkat és az agyunkat is.

shutterstock_753547633_blog.jpg

 1. Figyelj rá mikor, mit eszel

Reggelire és este igyekezz fehérjében gazdagabban enni: ez hamarabb okoz jóllakottság érzetet és kevésbé hízlal, továbbá kell az izmok fenntartásához. Szénhidrátot zöldségekből, gyümölcsökből, gabonaételekből válassz és inkább a nap közepén. A két kis kocka csoki belefér, ezért viszont 15 percet kell mozognod pluszban.

 1. Használd a tányér módszert

A tányérmódszerrel tudod legkönnyebben meghatározni a megfelelő arányokat: a közepes tányér negyedén a hús (fehérje), negyedén a köret (tészta, rizs, krumpli, gabona) és felén zöldség (nyers vagy sült vagy párolt) legyen. Ne szedj még egyszer, mielőtt teljesen jól laknál fejezd be az evést!

shutterstock_521741356_blog.jpg

 1. Egészítsd ki a főétkezést

Kezdd vagy feltétlen egészítsd ki a fő étkezést lassan megehető, rágható, alacsonyabb kalória tartalmú ételekkel, mint a zöldségek, vagy telítőkkel, mint a meleg leves.

 1. Tanuld meg megkülönböztetni az éhséget az ehetnéktől

Ha a három étkezés között éhes vagy, akkor csak egy keveset egyél: pl. 10 szem mandula és egy ujjnyi sajt (mindegy, hogy milyen irányban méred), egy kis gyümölcs 1 dl joghurt vagy kis túró). Ha ehetnéked támad és nem éhes vagy, akkor inkább csinálj valami hasznosat, kellemeset, szórakoztatót: menj mozogni, hallgass meg egy jó számot, táncolj, simogass állatot, barkácsolj, varrj, énekelj vagy fess.

 1. Mozogj! Mozogj! Mozogj!

(Táncolj a kedvenc zenédre. Tölts le egy edzést, ha nem bírsz egy gyakorlatot a kijelölt ideig csinálni addig járj helyben, majd a következő gyakorlattal folytasd). Ha van otthon eszközöd is, mint bicikli, futópad: használd! Kezdd napi 10-20 perccel, izzadj, de ne fulladj. Lassan, fokozatosan emeld az időtartamot 45 percig, majd az intenzitást is.

shutterstock_525308707_blog.jpg

 1. Aludj

Aludj legalább napi 7 órát, de ha otthon vagy és megteheted, használd ki a lehetőséget és aludj 8-9 órákat.

 1. Hidratálj

Igyál napi 2 liter folyadékot: vizet vagy cukormentes gyümölcsteát. A cukros üdítőket azonnal felejtsd el, a gyümölcslé étkezésnek számít. Ha beteg vagy ihatsz mézes, citromos teát.

+1 Mutass példát

Ragadd meg az alkalmat, és életmódoddal, magatartásoddal mutass példát a körülötted élőknek, gyermekeidnek is!

Így figyelj a testsúlyodra a karantén idején Tovább
A gyermek-neurológus üzenete serdülőknek az alvásról

A gyermek-neurológus üzenete serdülőknek az alvásról

Dr. Jerney Judit gyermek-neurológus írása

Kedves Serdülők!

Járványidőben keressük meg a rosszban a jót!

A serdülőkorban látható és érzékelhető testi változások is észrevehetőek, de viharos változások jelentkeznek a gondolkodásotokban, az érdeklődésetekben és az érzelmeitekben is, amit persze a környezetetek is érzékel és sokszor értetlenül, türelmetlenül vagy elítélően minősít.

Ezek a „mai fiatalok”-nak tulajdonított szokatlan és olykor bosszantó vagy aggasztó viselkedési jelenségek a serdülőkori agyfejlődés sajátságai és ha nem is teljesen azonos formában, de mi felnőttek is átestünk rajta.

pexels-photo-4145034.jpeg

Ennek élettani magyarázatát egyszer szívesen megosztom Veletek, de most a vírusjárvány okozta sajátos élethelyzetben inkább arra hívnám fel a figyelmeteket, hogy épp ez a korlátozó bezártság végre valami hasznos és könnyen kivitelezhető előnyhöz juttathat benneteket.

Örök panasz a szülők részéről, hogy nem alusztok eleget és magatok is nap mint nap megélitek, hogy milyen keserves a reggeli korai felkelés.

Most viszont lehet valamivel tovább aludni, lehet többet aludni, de miért kellene? Nos azért, hogy a szellemi tevékenységetek, a tanulás hatékonyabb legyen, mert a kettő szorosan összefügg.

 

Kiváló alvás-kutatók tapasztalatait akár saját magatokon is megfigyelhetitek: a több és jobb alvás szembetűnő jó eredményt hoz a megtanult ismeretek megtartásában és felidézésében.

Alvás alatt a test pihenése mellett agyunk igen fontos és hasznos tevékenységet bonyolít. A külvilág számos ingerére ilyenkor ugyan nem reagálnunk, de egyes agyi központok erőteljesen és összehangoltan működnek és ezáltal épp a nap folyamán szerzett temérdek információ feldolgozása és tárolása zajlik a fejünkben. Ez az alvás különböző fázisaiban más és más agyi tevékenységet jelent. Az alvásnak ugyanis vannak felszínesebb és mélyebb szakaszai és ezek többször is váltogatják egymást az éjszaka folyamán, de az egyes időszakok hosszúsága jelentősen változik nemcsak egyetlen éjszaka alatt, de az élet folyamán is csecsemőkortól az időskorig. Éppen a serdülőkorban megy végbe ilyen nagy átalakulás az alvásfázisokban és ez a fejlődéseteket, a felnőtté válásotokat szolgálja.

Kezdjük azzal, miért is „hosszabb” nektek a nap, miért érzitek még este 10-11 óra, vagy akár még éjfél felé is, hogy nem vagytok álmosak és úgy gondoljátok, hogy ez igazán kiváló alkalom számítógépezésre, okos-telefonozásra. Ugye ismerős a helyzet?

A felnőttekéhez képest későbben jelentkező álmosságra részben van „orvosi igazolásotok”, a melatonin nevű kémiai anyag,  az alváshormon, mely a sötétben kezd termelődni és az elalvást készíti elő, serdülőkortól mennyiségben is csökkenni kezd és este illetve éjjel későbbi időpontban éri el a hatékony szintet, viszont reggel meg később csökken le, tehát más az alvás-ébrenlét ritmusotok, mint a felnőtteké. Ez az eltérés majd csak valóban a felnőtté válás során rendeződik. Most, hogy nem kell korán felkelni, hogy 8 órára beérjetek az iskolába, magatok is érzitek, hogy pihentebbek vagytok.

A melatonin a mindnyájunk szervezetében működő biológiai órának, a napi biológiai ritmusoknak és a nappali és éjszakai eltérő fényidőszakoknak az összehangolását segíti.

Ha viszont ellene dolgoztok az este 11-12 órakor már emelkedő melatonin hatásnak a mesterséges fehér fényforrásokkal és kiváltképp a mobiltelefonok, vagy táblagépek döntően kék komponensű fényével, mely erőteljesen csökkenti a melatonin termelődését, az nagyon megzavarja a normális bioritmust, az alvás-ébrenlét normális ciklusát.  Nem kell este 9 órakor „takarodót fújni”, de az éjszaka közepébe nyúló „kütyüzés” viszont több szempontból is káros.

Mindnyájan, ha nappal elcsúszunk az idővel valamely feladat elvégzése kapcsán, azt éjjel az alvás rovására akarjuk behozni. Diákként én sem tettem másképp, de akkor még nem tudtam és a kutatások még nem igazolták, hogy „amit megnyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon”, vagyis az alvás rovására megnyújtott tanulási idő csak ronthat a másnapi teljesítményen.

A nap folyamán beérkező információk tárolására, feldolgozására és a memória tárban az új és fontos információk befogadásához „helycsinálásra” szolgál az alvás az agy csodálatos és hatékony mindennapi működése által.

Az észlelések, a tanultak begyűjtése és az agyon belül a megfelelő helyre való szállítása, valamint a „finom” feldolgozás a különböző mélységű alvási fázisokban történik. Ezek megzavarása, megrövidítése közvetlen és későbbi károsodásokhoz vezet. Az egész heti kialvatlanságot a hétvégi egyetlen hosszú alvással nem lehet maradéktalanul helyrehozni.

Íme néhány, fentieket igazoló vizsgálati adat:

Azok a vizsgálatban önkéntesen résztvevők, akik a lefekvés előtt tanultak meg egy több szóból álló listát és utána rögtön jól és eleget aludtak, másnap jobban emlékeztek a tanultakra, mint akik nem vagy nem eleget aludtak. Az alvás első szakasza, ami kiváltképp gazdag a mély alvási fázisban, erőteljesebben segíti az emlékek megtartását és más vizsgálatok is igazolták, hogy ha minél több az ilyen mély alvásciklus van az éjszakai alvás folyamán, másnap az elvégzett memória tesztek sokkal sikeresebbek voltak. A napközbeni szundításnak is – ha tartalmaz ilyen mély alvás szakaszt-  van ilyen jótékony hatása.

Ez a mély alvásfázis juttatja el a rövidtávú memória helyéről (a hippokampuszból) az információt  a hosszútávú memória tárolási helyekre, az agykéreg különböző részeibe. Ezzel egyben helyet is készít a következő napi friss információ újabb befogadására.

A felületesebb alvásszakaszok (melyet gyors szemmozgás kísér, angolul Rapid Eye Movement, innen a REM fázis elnevezés és ez alatt álmodunk) a bekerült információ „válogatását” végzik el, a furcsa, látszólag összefüggéstelen, új és régi emlékek keveredése során „rendet raknak” fontosságuk szerint és azt tárolják el. Ezt is önkéntesek számos tanulási-alvási vizsgálatai igazolták, például arról számoltak be, hogy reggelre egyszerre csak eszükbe jutott az előző este még elfelejtett, megtanult szó, szám vagy adat. 

Figyeljétek meg magatokon, hogy mennyivel jobban emlékeztek az előző nap tanultakra egy kiadós, legalább 8 órás alvás után és számoljatok be róla,  örömmel várom.

Jó alvást és sikeres tanulást kívánok!

Dr. Jerney Judit

gyermekideggyógyász

A gyermek-neurológus üzenete serdülőknek az alvásról Tovább
7 dolog, amit megtehetsz a mentális egészségedért a járvány alatt

7 dolog, amit megtehetsz a mentális egészségedért a járvány alatt

A koronavírus-járvány új élethelyzetet teremtett mindenki számára. Eddig megszokott életvitelünk felborult, a mindennapi tevékenységeink megváltoztak, szinte mindenki kiesett a komfortzónájából. Pszichológusaink és pszichiátereink segítségével összegyűjtöttük, mit tehetsz azért, hogy megőrizd lelki egyensúlyod ebben a nehéz helyzetben is. 

shutterstock_1438974401_blog.jpg

 1. Legyen napi rutinod

Reggel kelj fel a megszokott időben, öltözz át a pizsamából, legyen tervezett rendje az egész napodnak. Ha nem dolgozol, akkor is tűzz ki valamilyen célt az adott napra. Írj listát a teendőidről, és azt próbáld meg betartani.

 1. Egészséges életmódra fel!

A lelki egészséghez fontos a testi egészség. Most különösen figyelj a helyes életmódra. Táplálkozz változatosan, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, aludj eleget és mozogj minden nap. Tartózkodj a tudatmódosító szerek használatától és lehetőleg kerüld a nassolást, túlevést.

 1. Maradj kapcsolatban

Társas kapcsolataid ápolása hozzájárul a lelki jóllétedhez. Telefonálj, chatelj, folytass videóhívást szeretteiddel. Beszéljétek át tapasztalataitokat, érzéseiteket, problémáitokat a mostani extrém helyzettel kapcsolatban.

shutterstock_1156209058_blog.jpg

 1. Óvatosan a hírekkel

A hírek folyamatos olvasása stresszt válthat ki, túlterheltséget okozhat. Jelölj ki olyan időszakokat – napi egy-két alkalommal maximum fél órát –, amit hírolvasással töltesz. Ezen kívül hanyagold a híreket. Csak megbízható forrásból tájékozódj, és kerüld az olyan csatornákat, amelyek fokozzák a szorongásodat.

 1. Csinálj olyat, amit szeretsz

Olvasd el a könyveket, amelyek felhalmozódtak az éjjeliszekrényeden. Nézd meg a régóta tervezett – vagy kedvenceid esetén újra – sorozatodat. Fess, rendezd át az erkélyt, ültess virágot. Csinálj bármit, amitől jobban érzed magad, ami feltölt és amit örömmel végzel.   

shutterstock_1397148704_blog.jpg

 1. Válaszd el a munkát és a magánéletet

Ha otthonról dolgozol, állíts fel szabályokat a munkaidődre vonatkozóan, és tarts be őket. Amennyire lehetséges, a munkát egy elkülönített helyen – mondjuk a dolgozószobádban - végezd, hogy a munka és a pihenés, családi élet ne mosódjon össze.

 1. Vedd észre, ha baj van

A járvánnyal járó rengeteg változást nemcsak azoknak nehéz feldolgozni, akiknek korábban volt mentális problémájuk, hanem azoknak is, akik egyébként jó lelkiállapotban vannak. Fontos, hogy figyelj magadra, és ne habozz segítséget kérni. 

shutterstock_1069801916_blog.jpg

Mikor kérj segítséget?

Az alábbi tünetek a mentális egészségi állapot romlására utalhatnak. Ha ezeket tapasztalod, feltétlenül kérj segítséget szakembertől.

 • Általános aggodalmat, félelmet, szorongást érzel
 • Az alvási és étkezési szokásaid megváltoztak
 • Alvászavar jelentkezik
 • Koncentrációkészséged csökken
 • A krónikus egészségügyi problémáid súlyosbodnak
 • Úgy érzed, lelki támogatásra lenne szükséged
 • Alkoholban, drogokban, dohányzásban keresed a megnyugvást
7 dolog, amit megtehetsz a mentális egészségedért a járvány alatt Tovább
Hogyan védd a fogaid egészségét a járvány alatt?

Hogyan védd a fogaid egészségét a járvány alatt?

Az elmúlt hetekben sok minden megváltozott körülöttünk, de fogaink egészségét továbbra sem szabad elhanyagolni. Dr. Várnagy Éva fogszakorvosunk segítségével elmondjuk, miért fontos most különösen odafigyelned a szájhigiénére.

shutterstock_557049502_blog.jpg

Miért fontos fogaink egészsége a járvány alatt?

A megfelelő szájhigiéné elengedhetetlen a vírus elleni védekezéshez. A gyulladt szájüreg, íny jobban ki van téve a vírusfertőzésnek.

Figyelj a megfelelő fogápolásra

Bár a napi rutin sokunk számára átalakult, ez ne borítsa fel az egyébként általános fogápolási gyakorlatod. Naponta legalább kétszer moss fogat (reggel és este), minimum két percig, figyelj a megfelelő technikára. Használj fluoridos fogkrémet, ez segít megelőzni a fogszuvasodást, erősebbé és ellenállóbbá teszi a fogakat. Kis fejű és puha-közepes keménységű fogkefét válassz, és fogmosás után használj fogselymet is. A fogápolás előtt mindig moss kezet alaposan.

shutterstock_1259899948_blog.jpg

Tárold külön a fogkefét

Ha többen éltek egy háztartásban, a fogkefét és más fogápoló eszközeiteket mindig elkülönítve tároljátok, a fogkefék feje soha ne érintkezzen, és mindig csak a sajátotokat használjátok. A fogkeféket most is cseréld kéthavonta.

Öblögess

Használj 1%-os Hyperol tablettát, amely vény nélkül kapható, így könnyen hozzáférhető. 1 tablettát oldj fel 1 dl vízben, ezzel öblögess naponta egyszer.

Kerüld az édességet

A bezártság és a stressz miatt hajlamosak vagyunk több édességet enni. Ez nemcsak a súlygyarapodás, hanem a fogaid egészsége miatt is veszélyes lehet. A cukros, savas italok és ételek nagy terhelést jelentenek a fogzománcnak és elősegítik a fogszuvasodás kialakulását. Figyelj rá tudatosan, hogy minél kevesebb édességet és cukros üdítőt fogyassz.

shutterstock_1156814347_blog.jpg

Olyat egyél, ami jót tesz a fognak

Általánosságban jót teszünk az olyan ételekkel, amelyeket rágni kell, a rágás ugyanis tisztítja a fogakat. A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök fokozzák a nyálelválasztást, így tisztító hatásúak. Kiváló választásnak számítanak a nyers, ropogós zöldségek és gyümölcsök, például az uborka, a zeller, paprika, a körte vagy az alma. A tejtermékek a bennük lévő kalciumnak és foszfornak köszönhetően védik a fogzománcot.

Mit csinálj, ha szuvasodást tapasztalsz?

Ha szuvasodást észlelsz, a lehető legjobban le kell lassítani a folyamat romlását, ezért minden evés után alaposan tisztítsd meg a területet és fogselymezz is.

shutterstock_614668055_blog.jpg

Mikor fordulj fogorvoshoz?

A járványhelyzetben olyan akut problémákkal tudsz fogorvoshoz fordulni, amelyek kezelése nem tűr halasztást. Egy elhanyagolt fogszuvasodás komoly problémákat okozhat. Ha erős fájdalmat, duzzanatot, vérzést, gyulladást tapasztalsz vagy valami akadályoz a nyelésben, légzésben, beszédben, mindennapi életben, mindenképp fordulj orvoshoz.

Hogyan védd a fogaid egészségét a járvány alatt? Tovább
Magzati szűrővizsgálatok a koronavírus idején

Magzati szűrővizsgálatok a koronavírus idején

Egyelőre korlátozott információkkal rendelkezünk a várandósokkal kapcsolatban, de úgy tűnik, a kismamák és magzatok nem tartoznak a magasabb kockázatú betegcsoportba. Ennek ellenére felmerülhet az a kérdés a várandósokban, veszélyes helyzetbe kerülnek-e azzal, hogy elmennek a szűrővizsgálatokra. 

shutterstock_214404892.jpg

Dr. Csermely Gyula Ph.D. szülész-nőgyógyász, auditált ultrahang-specialistánk válasza, hogy a terhességi szűrővizsgálatok menetrendjén nincs lehetőség változtatni, azokat el kell végezni. Maximum néhány nap csúszás megengedett, de a jelenlegi helyzetben ez nem jelent előnyt. 

Azt javasoljuk, hogy a vizsgálatra való érkezés és a várakozás alatt az általános óvintézkedéseket tartsák be: 

 • kerüljék a tömegközlekedést 
 • gyakran mossanak és fertőtlenítsék kezüket 
 • arcukhoz, szemükhöz, szájukhoz lehetőség szerint nem nyúljanak  

Rendelőnkben mindent megteszünk azért, hogy a hozzánk érkező kismamák a legnagyobb biztonságban legyenekMaximális odafigyelést fordítunk helyiségeink és eszközeink tisztaságára, a fertőtlenítésére és a megfelelő védőruházatok használatára, ezért a várandósok védelme teljes mértékben biztosított.  

Minden kismamát szigorú szabályokat betartvamaximálisan felkészülvenyugodt légkörben várunk a vizsgálatokra. 

Magzati szűrővizsgálatok a koronavírus idején Tovább