RMC Medicina - A Rózsakert Medical Center blogja

Miért lettünk egyre többen étel-érzékenyek?

Miért lettünk egyre többen étel-érzékenyek?

Valóban egyre többen vagyunk allergiásak vagy intoleránsak bizonyos ételekre? Vagy csak divathóbort a sokféle diéta? Dr. Szabó Endre gasztroenterológusunk segít a témában.

Feltűnően nő azoknak az embereknek a száma, akik egyes ételeket mellőznek, étel-allergiára vagy étel-intoleranciára hivatkozva. A boltok polcain folyamatosan gyarapodnak a különböző „mentes” élelmiszerek, a kereslet és a kínálat tehát találkozik és egyre fejlődik. Joggal merül fel bárkiben a gondolat: „Nagyszüleink bezzeg nem figyeltek erre, mégsem volt problémájuk.” Látszólag mára valóban sokkal többen küzdenek étel- allergiával vagy intoleranciával, de ennek oka árnyaltabb annál, mint elsőre gondolnánk.

etel1.jpeg

Mielőtt választ adnánk erre a jelenségre, tisztázzuk az alapfogalmakat. Az ételallergia és étel-intolerancia két olyan egészségügyi probléma, melyek tünetei hasonlóak (ezért gyakran használják egymás szinonimájaként), de valójában egészen másból ered a két állapot.

Ételallergia: Allergia esetén a szervezet egy bizonyos alkotóelemre kóros immunválasszal reagál. Az étel elfogyasztása után akár azonnal, de legkésőbb 2 órával jelentkeznek a tünetek. Ezek közül a leggyakoribb a bőrkiütés, légzőszervi problémák, emésztőrendszeri zavarok, súlyos esetben anafilaxiás sokk.

Étel-intolerancia: Az étel-intolerancia az emésztőrendszer működési zavarában rejlik. Ha egyes tápanyagokat nem tudunk megfelelően lebontani, az kellemetlen tüneteket okoz. Ilyen a puffadás, hasfájás, hasmenés/székrekedés, bőrpanaszok és a fejfájás.

A két betegség közötti fontos különbség, hogy míg az allergiát egyetlen falat étel is kiválthatja, az étel-intolerancia okozta panaszok függnek az elfogyasztott étel mennyiségétől.

etel2.jpeg

MIÉRT LETTÜNK EGYRE TÖBBEN ÉRZÉKENYEK BIZONYOS ÉTELEKRE?

Nincs arra vonatkozó információnk, hogy évtizedekkel/évszázadokkal korábban mennyien voltak allergiásak vagy intoleránsak. Egyes tünetek esetében nem merült fel annak a gyanúja, hogy azt az elfogyasztott étel okozná. Mára azonban sokkal tájékozottabbak vagyunk, a kutatások eredményei és a könnyű információáramlás a laikusok számára is lehetővé tette, hogy elmerüljenek a témában. (Így például bőrkiütés esetén már hamarabb gyanakszunk a tejtermékekre, mint korábban.)

Komoly fejlődésen ment keresztül a diagnosztika is, egészen precíz eszközök állnak rendelkezésre, hogy az ételallergiát és étel-intoleranciát diagnosztizálhassák. Vérvizsgálatok segítségével akár lappangó, tünetmentes betegségek is kimutathatóvá váltak, ami korábban nem volt lehetséges.

Ennek veszélyesebb oldala, hogy megjelentek a bárki számára elérhető, otthoni gyorstesztek is. Ezek használata kevésbé ajánlott, mert a tesztek rendkívül érzékenyek, gyakran mutatnak fals pozitív eredményt.

Összességében tehát azt mondhatjuk, az ételallergiával és ételintoleranciával küzdők száma nem azért növekedett meg, mert egyre többen váltunk azzá, hanem azért, mert a tudomány lehetővé tette, hogy egyre több embernél lehessen diagnosztizálni a problémát.

etel3.jpeg

MI A HELYZET A DIÉTÁKKAL?

Ahogy már említettük, a boltok polcai roskadoznak a laktóz-, glutén-, és mindenmentes termékek alatt. Habár ebben jócskán szerepet játszik a marketing, a diagnosztizált emberek számára ez óriási segítség és az életminőségét jelentősen javítja. De sokan választják ezeket az élelmiszereket azok is, akiknél nem feltétlenül indokolt ez. Ennek több oka is van. Van, aki egyszerűen azt tapasztalta, hogy a mentes étrend hatására jobban érzi magát. Van, aki egészségesebbnek tartja elhagyni például a laktózt vagy a glutént (panasz nélkül), és sajnos megfigyelhető az is, hogy divatból választanak valamilyen eliminációs diétát. Ez utóbbi lehet egyszerűen annak hatása, hogy egy híresség arról nyilatkozik, életét megváltoztatta egy bizonyos étrend, a rajongók pedig saját tapasztalataikról megfeledkezve követik példáját. Talán még rosszabb, ha valaki a fogyás reményében választ olyan étrendet, amivel teljes mértékben elhagy bizonyos összetevőket.

A különböző diéták indokolt esetben nagyon hasznosak, hiszen rendkívül kellemetlen vagy akár veszélyes állapotoktól óvnak meg bennünket. A legfontosabb tanács az, hogy csak abban az esetben térjünk át „mentes” étrendre, ha azt szakorvos ajánlja. Ha arra gyanakszunk, étel-allergiával vagy étel-intoleranciával állunk szemben, öndiagnózis helyett keressünk fel egy gasztroenterológust, akinek bátran mondjuk el, mire gyanakszunk. Szakorvos és dietetikus együttes munkája biztonságos segítséget nyújt abban, hogyan kell a szervezetünk számára megfelelően táplálkoznunk. Ha szakértő vélemény nélkül hagyunk el étrendünkből bizonyos tápanyagokat, annak káros hatásai lehetnek. A tejmentes étrend kalciumhiányhoz, a gluténmentes étrend nem megfelelő rostbevitelhez vezethet, és még sok más példát sorolhatnánk.

A Rózsakert Medical Centerben kiváló gasztroenterológusaink és dietetikusaink hatékony együttműködésével segítünk pácienseinknek a diagnózisban és a megfelelő étrend kialakításában.

Miért lettünk egyre többen étel-érzékenyek? Tovább
Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - II. rész

Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - II. rész

A súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban figyelemreméltó jel, hiszen olyan egészségügyi problémára utal, ami kezelést igényel. Ezt az állapotot előidézheti az inadekvát bevitel és a fokozott tápanyagvesztés is. Bejegyzésünk I. részében a tápanyagvesztés témáját jártuk körül, melyben szintén dr. Bókay János gyermek-gasztroenterológusunk segített.

A lelassult fejlődés miatt rövidtávon gyakoribbá válnak a fertőzések (elsősorban emésztőrendszeri fertőzések) és hatással van a viselkedésre is. Hosszútávon immunhiányos állapot, felszívódási zavar, magasság- és testsúlybeli elmaradás is jelentkezhet, illetve kedvezőtlenül befolyásolja a legtöbb szerv működését. Bejegyzésünk első részében azzal foglalkoztunk részletesen, mit jelent, ha a súlyfejlődés elmaradását a nem megfelelő, inadekvát táplálékbevitel okozza. Ezúttal arra fókuszálunk, mi történik akkor, ha a tápanyagvesztés vagy a megnőtt igény miatt alakul ki a fejlődés elmaradása.

suly3.jpg

A TÁPANYAGVESZTÉS ÉS A MEGNŐTT TÁPLÁLÉKIGÉNY KIALAKULÁSA

A két fogalom kéz a kézben jár, az esetek többségében elmondható, hogy a fokozott tápanyagvesztés miatt a gyermeknek megnő az igénye a nagyobb mennyiségű és minőségű táplálékra.

A tápanyagvesztés leggyakrabban egészségügyi állapot következménye. Ez lehet a koraszülöttség, veleszületett szív-, vese-, és egyéb fejlődési rendellenességek, májbetegség, anyagcserét érintő betegségek, felszívódási zavarok, súlyos vashiány, különböző szindrómák, illetve daganatok következménye. Ezen túl sérülések is okozhatják, például koponya- és agyi(cerebrális) sérülés.

Fontos kiemelni az ételallergiát és ételintoleranciát is, mint a tápanyagvesztés lehetséges okozóját. Az allergia és intolerancia gyakori tünete a hányás és hasmenés, ami egyértelműen a tápanyag elvesztésével jár. Ha ezek a panaszok gyakran jelentkeznek, a súlyfejlődést is befolyásolhatják. A tüneteket érdemes minél hamarabb kivizsgáltatni, hiszen az allergián túl gasztroenterológiai betegségre is utalhatnak, például refluxra vagy irritábilis bél szindrómára.

A hirtelen megnőtt táplálékigény önmagában is előfordul, ez egészen ártalmatlan is lehet. A kisbabáknál a fejlődési/növekedési ugrás akár egyik napról a másikra befolyásolhatja a táplálékigényt, ami hirtelen ijesztő lehet (miért éhes, nyűgös folyton a baba?), de nem kell megijedni, csupán helyesen kell hozzá alkalmazkodni. Akkor is megnőhet a táplálékigény, ha gyermekünk sportolni kezd, ami heti többszöri, intenzív mozgással jár. Természetesen az elégetett kalória ilyenkor megnő, amit megfelelően kompenzálni kell.

suly4.jpg

A SÚLYFEJLŐDÉS ELMARADÁSÁNAK KEZELÉSE

Ha gyermekünk súlya nem megfelelő, minél hamarabb forduljunk gyermekgyógyászhoz, aki pontosan meg fogja tudni állapítani, mi okozza a problémát. Az alapos anamnézis felvétele és a gondos fizikális vizsgálat után határozható meg, milyen célzott vizsgálatra van szükség. (A laboratóriumi vizsgálatok ebben az esetben legtöbbször feleslegesek.)

A kezelés a kiváltó ok megszüntetésével folytatódik, majd a táplálásterápia következik, melynek célja a „behozó” növekedés (catch-up growth) támogatása. Ennek legegyszerűbb módja, ha hagyjuk a gyermeket felesleges korlátozások nélkül, szabadon enni és kalóriadús ételeket kínálunk. Ha ez nem lenne elegendő, táplálék-kiegészítők és mesterséges táplálásra lehet szükség. A terápia megtervezését természetesen a háttérben lévő betegség, és az alultápláltság súlyosságának  foka határozza meg.

A Rózsakert Medical Center Gyermekgyógyászati Központjában kiváló gyermekorvosaink várják a kis pácienseket. Orvosaink szorosan együttműködnek egymással, így bármilyen egyéb szakterületről van szükség további vizsgálatra, a folyamat rendelőnkben gördülékenyen zajlik.

 

Az RMC hitvallása a tudományos evidenciákon alapuló orvoslás. Az I. RMC Update Szakmai Napon a klinika orvosai szakterületek szerint átbeszélték és megvitatták a legújabb szakmai evidenciákat, amelyeket a mindennapi gyakorlatban alkalmaznak. Az RMC intézményi szinten első alkalommal vásárolt UpToDate licenszt és arra ösztönzi orvosait, hogy minél többet használják és a legújabb evidenciák alapján kezeljék a pácienseket.

Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - II. rész Tovább
Profi és még több is: Andi, aki az anatómiát is rajzolva tanulta

Profi és még több is: Andi, aki az anatómiát is rajzolva tanulta

Interjú Hozsdora Andi szonográfusunkkal

"Profi és még több is" sorozatunkat azért indítottuk, hogy bemutassuk munkatársaink sokoldalúságát. Amellett, hogy profin végzik RMC-s munkájukat, más területen is kiemelkedőt alkotnak.

Hozsdora Andi szonográfusunk a kismamák kedvence, munkája során sok boldog pillanatot szerez a leendő anyukáknak és apukáknak. Gyerekkorától kezdve rajzol, fest, mindig az jár a fejében, hogyan örökítené meg az adott pillanatot egy képen.

20190711_195406.jpg

Mikor kezdtél el festéssel, rajzolással foglalkozni?

Szerintem körülbelül kétéves koromban. Anyukámék nagy örömére a falon kezdtem kiélni a művészetemet: besurrantam az ajtó mögé és csináltam egy-két csíkot a falon. Egész gyerekkoromban rajzoltam, festegettem, vagy csak fogtam egy papírt és egy pénzérmét és átsatíroztam. Bármi, csak ceruza legyen, meg toll meg papír.

Nem gondolkodtál azon, hogy ezzel foglalkozz?

Dehogynem! Csak én még abban a korban nőttem fel, amikor azt mondták, hogy a rajzolásból nem lehet megélni, ez hülyeség. A művészvilág akkor nagyon zárt volt, nem lehetett csak úgy bekerülni. Oké, szépen rajzol, jó, ügyes – de ennyi. Gyerekkoromban jártam rajzolni, de nem vették ezt olyan komolyan. A rajztanárom anno bevitt minket a Pannonia filmstúdióba, akkor még nem számítógépes technológiával készültek a rajzfilmek, hanem lefestették külön-külön a mozdulatokat. Marha jó volt, nagyon tetszett és azt gondoltam, ezt fogom csinálni.

img_5357.jpg

Amikor egészségügyi pályára kerültél, hogy tudott fennmaradni ez a szenvedélyed?

Anatómia órán például nagyon jól ki tudtam élni magam. A füzetem meg a könyvem tele volt rajzolva csontokkal, szervekkel, ki is színeztem. A mai napig megvannak, nagyon vicces. A rajzolás egy olyan dolog, amitől tulajdonképpen nem tudsz eltávolodni, mert mindig dolgozik benned. Történik valami, vagy látsz valamit és elképzeled, hogy rajzolnád le, milyen színeket kevernél hozzá.

Volt szerepe a rajzolásnak abban, hogy a képalkotó eszközökkel kezdtél el foglalkozni?

Abszolút. Nem véletlenül kerültem erre a területre. Baromira érdekelt a szülészet, a szülés vezetés és szerettem betegekkel dolgozni, de mindig hiányzott a vizualitás. Így ahogy lehetett, ultrahangozni kezdtem. A vizuális látásmód nekem itt nagy előny.

Mert könnyebben meglátod, amit meg kell? Vagy egyszerűen csak élvezed nézni?

Lehet, hogy a részleteket jobban látom, igen. És érdekesnek is találom, hogy ráteszem az ultrahangfejet és ebből kép lesz.

Ultrahangképből is jött már ihlet egy rajzhoz?

Még nem, de gondolkodom rajta, hogy rajzolok majd magzatot, ilyet nem nagyon csinál senki.

20160326_185649.jpg

Milyen témájú képeket festesz?

Leginkább portrét, csendéletet, tájképet.

Van kedvenc festőd?

Imádom a színeket, a mai festők közül Afremov a kedvencem, hihetetlen lendületes, dinamikus képei vannak. Sokszor erőt ad, ha megnézem egy képét, amikor leterhelt vagy fáradt vagyok és rossz napom van. Csak ránézek és nagyon feldob.

Mondtad, hogy szereted a színeket, melyik a kedvenced?

Rengeteg színt szeretek, hangulatfüggő, hogy épp melyik a kedvencem. Ha nagyon fáradt vagyok, akkor a meleg színek: piros, narancs, sárga fel tudnak dobni, de van, amikor jólesik egy kis kék is. Ha nyugalomra van szükségem, akkor a pasztellesebb színekkel szeretem körülvenni magam.

Sokat rajzolsz embereket?

Modellt lerajzolni még nem tudok. A rajztanulásnak több fázisa van: először másolsz, utána tudsz elő dolgot rajzolni és a legmagasabb szint, amikor képzeletből rajzolsz. Én azt gondolom, hogy portrék esetén még a másolási fázisnál tartok. Meglévő képektől, vagy fényképekről rajzolok általában. Érdekes egyébként, hogy rajzórán azt várják el, hogy rögtön emlékezetből rajzolj valamit, pedig ez a legnehezebb. Sok gyerek talán ezért nem tudja megszeretni a rajzórát és a rajzolást.

20150125_181652.jpg

Mennyi idő alatt készül el egy kép?

Nekem több hét, mert a gyerekek és a munka mellett nem tudok mindig időt szánni rá. Ha csak ezzel foglalkoznék, akkor is beletelne 2-3 teljes napba. Ehhez idő kell. Három pötty kikeverésén is sokat tudok gondolkodni. Ha leülök hatkor, észre sem veszem és éjfélig csinálom, teljesen kikapcsolok, nem figyelek semmi másra, teljesen kizárom a világot.

Van kedvenc munkád, amit készítettél?

Lefestettem Afremov Velence című képét, azt nagyon szerettem. Egy különlegesebb munkám az volt, amikor selyemre festettem, a saját mandalámat. ez kicsit spirituális. Nagyon élveztem és szép lett a végeredmény.

20180525_145241.jpg

A lányaid is örökölték a tehetséged?

Igen, a nagyobb lányom már művészeti suliba jár, nagyon ügyes. A kicsi is, ő egyelőre még nagyon absztrakt. Jó látni, hogy ők is ennyire élvezik ezt és nekik több lehetőségük lesz már, hogy ezzel foglalkozzanak, ha felnőnek.

Profi és még több is: Andi, aki az anatómiát is rajzolva tanulta Tovább
Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - I. rész

Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - I. rész

A súlyfejlődés elmaradása csecsemő- és gyermekkorban nagyon fontos tényező, ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk rá. Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető? Dr. Bókay János gyermek-gasztroenterológusunk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

suly1.jpg

A súlyfejlődés elmaradása a legtöbb esetben problémára utal, amivel mindenképpen foglalkozni kell. Ez az állapot veszélyes, hiszen rövid- és hosszútávon is következményekkel jár. A lelassult fejlődés miatt rövidtávon gyakoribbá válnak a fertőzések (elsősorban emésztőrendszeri fertőzések) és hatással van a viselkedésre is. Hosszútávon immunhiányos állapot, felszívódási zavar, magasság- és testsúlybeli elmaradás is jelentkezhet, illetve kedvezőtlenül befolyásolja a legtöbb szerv működését.

A súlyfejlődés elmaradásának alapvetően két oka van. Az első a nem megfelelő, inadekvát bevitel, a második pedig a fokozott tápanyagvesztés (megnövekedett igény). Ebben a cikkben az első okkal foglalkozunk részletesen, következő bejegyzésünkben pedig a második ok kerül majd a középpontba.

A NEM MEGFELELŐ TÁPANYAGBEVITEL KIALAKULÁSA

A gyermek megfelelő táplálásának kialakítása a szülő feladata, amiben az evidenciák és a gyermek egyéni igényei egyaránt szerepet kell kapjanak. Életkortól függően folyamatosan változik a babák és gyermekek igénye, figyelemmel kell követni, hogyan alakul az ideális tápanyagbevitel minősége és mennyisége. A nem megfelelő tápanyagbevitel két fontos dolog miatt maradhat el: ha valami miatt étvágytalanság alakul ki, vagy ha táplálási gyakorlat nem megfelelő.

Az étvágytalanság nehéz dió, ha a gyermek nem eszik, az bizony stresszforrás. Az ok lehet természetes, például a fogzási időszak, de utalhat lappangó betegségre, vitaminhiányra, vérszegénységre, fertőzésre és sajnos pszichés problémára is. Ezért, ha gyermekünknél huzamosabb ideig étvágytalanságot tapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy minél hamarabb kiderüljön, mi áll a hátterében.

A súlyfejlődés elmaradását rossz táplálási gyakorlat is okozhatja. Ebben az étel minősége és mennyisége is egyaránt meghatározó. Mire kell feltétlenül odafigyelni?

 • az ételek megfelelő tápanyag-összetételére (zsír-fehérje-szénhidrát arányaira)
 • az elegendő energia-bevitelre
 • vitaminok és ásványi anyagok megfelelő szintjére
 • az optimális táplálási gyakoriságra

 

Az étvágytalanság és a nem megfelelő táplálási gyakorlat szorosan össze is függ egymással. Ha a kiválasztott ételek nem tartalmazzák a megfelelő vitaminokat, és vitaminhiányos állapot alakul ki, az erősen befolyásolja az étvágyat. Igaz ez arra is, hogy ha a főétkezések között az ún. snack ételek leginkább édességből állnak, az elveszi a gyermek étvágyát az ebéd vagy a vacsora során.

suly2.jpg

MIT JELENT A MINŐSÉGI ALULTÁPLÁLTSÁG?

Ezt a fogalmat fontos ismerni, sajnos sok gyermeknél tapasztalható, hogy alultápláltsága, súlyfejlődési elmaradása az ételek nem megfelelő minőségéből fakad. A gyermekeknél gyakran lehet tapasztalni a fejlődéshez elengedhetetlen kalcium hiányát, ami a csontok optimális növekedéséhez és szilárdságukhoz szükséges. Gyakori a D-vitamin hiány is, ami az erős immunrendszer kialakítását segíti. A vashiány is igen jellemző, leginkább csecsemők körében, amikor az állati eredetű fehérjék bevitele még nem játszik szerepet. A vashiányos gyermekek szellemi és mozgásfejlődése elmaradhat egészséges társaikétól.

A minőségi alultápláltság esetén jellemző a túl magas energia-bevitel, az elégtelen mikrotápanyag mennyisége, az egyoldalú, értékes ásványi anyagokban és nyomelemekben szegény étkezés. Ez minden életkorban kártékony, de a gyermek első 3 évében különösen, hiszen ebben az időszakban a leghatékonyabb a prevenció. A megfelelő táplálkozási gyakorlat kialakításával nagymértékben megelőzhető az elhízás, a diabétesz és a szív- érrendszeri betegségek is.

 

MIT TEGYÜNK, HA GYERMEKÜNK SÚLYFEJLŐDÉSE ELMARADOTT?

Ilyen esetben minél hamarabb forduljunk gyermekgyógyászhoz, aki pontosan meg fogja tudni állapítani, mi okozza a problémát. Az alapos anamnézis felvétele és a gondos fizikális vizsgálat után határozható meg, milyen célzott vizsgálatra van szükség. (A laboratóriumi vizsgálatok ebben az esetben legtöbbször feleslegesek.)

A kezelés a kiváltó ok megszüntetésével folytatódik, majd a táplálásterápia következik, melynek célja a „behozó” növekedés (catch-up growth) támogatása. Ennek legegyszerűbb módja, ha hagyjuk a gyermeket felesleges korlátozások nélkül, szabadon enni és kalóriadús ételeket kínálunk. Ha ez nem lenne elegendő, táplálék-kiegészítők és mesterséges táplálásra lehet szükség. A terápia megtervezését természetesen a háttérben lévő betegség, és az alultápláltság súlyosságának  foka határozza meg.

A Rózsakert Medical Center Gyermekgyógyászati Központjában kiváló gyermekorvosaink várják a kis pácienseket. Orvosaink szorosan együttműködnek egymással, így bármilyen egyéb szakterületről van szükség további vizsgálatra, a folyamat rendelőnkben gördülékenyen zajlik.

 

Az RMC hitvallása a tudományos evidenciákon alapuló orvoslás. Az I. RMC Update Szakmai Napon a klinika orvosai szakterületek szerint átbeszélték és megvitatták a legújabb szakmai evidenciákat, amelyeket a mindennapi gyakorlatban alkalmaznak. Az RMC intézményi szinten első alkalommal vásárolt UpToDate licenszt és arra ösztönzi orvosait, hogy minél többet használják és a legújabb evidenciák alapján kezeljék a pácienseket.

Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - I. rész Tovább
Vegetarianizmus gyermekeknél – hogyan csináljuk okosan?

Vegetarianizmus gyermekeknél – hogyan csináljuk okosan?

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász cikke

A húsmentes étrend a felnőttek és a gyermekek számára egyaránt egészséges alternatíva lehet. A serdülők és a kisiskolások is gyakran döntenek úgy, hogy nem kérnek az olyan ételekből, amelyeknek arca van, nem akarják, hogy bármelyik állat elpusztuljon csak azért, hogy számukra élelemként szolgáljon. A vegetáriánus étrendnek sokféle előnye van, például az, hogy az alternatívaként fogyasztott ételek gazdagok rostokban és többszörösen telítetlen zsírsavakban, ugyanakkor viszonylag alacsony a koleszterin-tartalmuk, és kevesebb bennük a kalória.

 shutterstock_443274412.jpg

Húsmentes, de nem mindegy, mi

Nagyon fontos, hogy az étrendből száműzött húsokat magas minőségű tápanyagokkal pótoljuk. Ha a húsok helyett burgonyacsipszet és tésztát fogyasztunk, azzal aligha tudjuk kiaknázni a vegetáriánus étrend kínálta előnyöket. A gyermekeket különösen kedvezőtlenül érintheti, ha az étrendjüket tervező felnőttek nincsenek tisztában azzal, hogy melyek a fehérjék, a kalcium, a cink, a D vitamin, a B12 vitamin és a vas alternatív tápanyag-forrásai.

Mire figyeljünk?

 1. Könnyebben pótolhatjuk a létfontosságú aminosavakat a különféle fehérje forrásokból, ha a gabonaféléket zöldségekkel vagy csonthéjasokkal párosítjuk. Kiválóan illik össze például a rizs és mexikói feketebab, az amerikai mogyoróvajas, lekváros szendvics teljes kiőrlésű kenyéren, az ázsiai ízesített szójabab főtt tésztával, vagy akár a magyar őrölt mák és dödölle.
 2. Legyen minél színesebb, tarkább a kínálat: a spenótlevelek, a sárga (pl. kaliforniai) paprika, a paradicsom tökmagolajjal és mozzarella sajtgolyókkal például remek ételegyüttest alkot.

 pexels-photo-1196516.jpeg

Ártalmas lehet a vegetarianizmus?

Ezt attól függ, melyik típusú vegetáriánus étrendet követi a gyermek.

 • Azokat a gyermekeket, akiknek a jól kiegyensúlyozott étrendje tojásból, tejtermékekből és növényi anyagokból készült ételekből áll, ovo-lakto vegetáriánusoknak nevezzük. Náluk szinte semmilyen táplálkozási zavarral nem kell számolnunk.
 • Az un. vegánok azonban nem fogyasztanak húst, tojást vagy tejtermékeket (joghurtot, tejet, sajtot, fagylaltot vagy tejfölt). Ezért rendkívül nehéz, de nem lehetetlen, hogy a vegán étrenden tartott gyermekek elegendő vitaminhoz, ásványi anyagokhoz és fehérjéhez jussanak. Mindenképpen tanácsos kikérni egy vegán étrend összeállításában jártas dietetikus tanácsait, mielőtt a kisgyermek étrendjéből kiiktatjuk a húst, a tejtermékeket és a tojást.
 • Az un. zen makrobiotikus étrend alkalmazása egyáltalán nem ajánlott a gyermekek számára, mivel ez az étrend nem csupán az összes állati eredetű termék, de mindenféle gyümölcs és zöldség fogyasztását is tiltja. A zen étrend ilyenformán gátolhatja a gyermek növekedését, vérszegénységet és súlyos táplálkozási zavarokat okozhat.

Mivel a vegetarianizmus egyre népszerűbb, nagyon fontos, hogy a vegetáriánus étrendet követők is mind bővebb ismeretekkel rendelkezzenek a gyermek fejlődését elősegítő táplálékokról. Ehhez feltétlenül ajánlott a felkészült dietetikusok, gyermekorvosok tanácsait is megfogadni. Segítségükkel magad is okosan alkalmazhatod a vegetáriánus étrendet!

 

Vegetarianizmus gyermekeknél – hogyan csináljuk okosan? Tovább
Miért halogatjuk az egészségünket?

Miért halogatjuk az egészségünket?

Kutatások szerint az emberek 20%-a halogató típus. Halogatjuk a munkahelyi feladatokat, a mindennapi teendőket és sokszor azt is, hogy az egészségünkért tegyünk. Kántor Nedda pszichológusunk segítségével összegyűjtöttük, milyen okai lehetnek annak, hogy halogatjuk az egészségünkkel kapcsolatos teendőket, döntéseket.

shutterstock_428542837.jpg

MÁS DOLOG FONTOSABB
Egyéb dolgokon van a fókusz, a mindennapi élet kihívásai: a gyereknevelés, munka, háztartási feladatok elveszik az időt attól, hogy az egészségünkkel foglalkozzunk. Fontosabb a határidős munka elvégzése, minthogy kialudjuk magunkat, pihenjünk. Muszáj betenni egy mosást, rendbe tenni a konyhát, lefektetni a gyereket, emiatt nincs idő elmenni mozogni.

NINCS MOTIVÁCIÓ
Hajlamosak vagyunk addig halogatni az egészséggel kapcsolatos teendőket, amíg nem jelentkezik egy sürgető, motiváló tényező. Sokan csak akkor keresik fel az orvost, amikor a tünetek már negatívan befolyásolják az életvezetésüket. Az is jellemző, hogy valaki akkor vált életmódot, amikor a korábbi rossz szokásokból a probléma már kialakult: túlsúlyból diabétesz, ülőmunkából ízületi problémák. A dohányzásról való leszokásban erős motiváló tényező lehet a várandósság, amikor a magzat egészsége a tét.


FÉLELEM A VÉGKIMENETELTŐL
Tartunk a vizsgálat eredményétől és következményeitől. Előre félünk, hogy milyen változásokat idézhet elő az életünkben egy egészségügyi probléma, milyen kellemetlenségeket okozhatnak az esetleges további vizsgálatok és egy kezelési folyamat. Ez a félelem különösen jellemző azokra, akiknek az önértékelése alacsony és ezért úgy
érzik, mindenképpen vesztesen kerülhetnek ki egy ilyen szituációból.


ÉN NEM LEHETEK BETEG
Szeretjük magunkat tökéletesnek és sebezhetetlennek mutatni. Ebbe a képbe nehezen fér bele, hogy valamilyen
egészségügyi problémánk legyen és gyengének lássanak minket vagy mi saját magunkat, esetleg ne tudjunk úgy teljesíteni, ahogy elvárjuk magunktól, vagy mások elvárják tőlünk. Nárcisztikus személyiségeknél inkább megfigyelhető ez a hozzáállás.

shutterstock_146186618.jpg
AZ UTOLSÓ PILLANATRA HAGYOM
Az izgalomkereső típusú emberekre jellemző, hogy azért halogatnak valamit az utolsó pillanatig, mert a határidő közeledtével jobban teljesítenek. Ők az egészségügyi problémákkal is csak akkor akarnak foglalkozni, amikor azok már fennállnak. A problémát akkor oldják meg, amikor jelentkezik, előre nem aggódnak és a megelőzést kevéssé tekintik fontosnak.


MILYEN HATÁSA LEHET A HALOGATÁSNAK?
• Állandó stressz
• Ingerlékenység
• Gyomor- és bélrendszeri problémák
• Alvászavar
• Fejfájás
• Társas kapcsolatok, munkahelyi viszonyok romlása
• Teljesítmény gondok/ visszaesések 

Miért halogatjuk az egészségünket? Tovább
Miért fontos a HPV szűrés?

Miért fontos a HPV szűrés?

A méhnyakrákos megbetegedések nagy részét a HPV vírus okozza. Folyamatos szűréssel szinte nullára csökkenthető a méhnyakrák daganatok kialakulásának esélye. Mi a különbség a HPV teszt és a citológia között? Kiknek és milyen gyakran javasolt a HPV szűrés? Dr. Gullai Nóra szülész-nőgyógyászunk segítségével elmondjuk

pexels-photo-733872_1.jpg

Mi a HPV?

A human papilloma vírus egy nagyon gyakori kórokozó, amelyet az emberek többsége élete során legalább egyszer elkap. Több mint kétszáz típusa van, ezek közül csupán körülbelül tizenöt okozhat méhnyakrákot. A vírus leggyakrabban szexuális úton terjed, de olyanok is elkaphatják egymástól, akik szorosan együtt élnek és különböző módokon sokszor megérintik egymást.

A HPV fertőzés minden esetben méhnyakrákot okoz?

Bár a HPV a méhnyakrákok több mint 95%-ában jelen van, a HPV fertőzéseknek csak kis része okoz daganatot. A vírusnak léteznek onkológiai szempontból magas és alacsony rizikójú típusai. Még a magas rizikójú típusok sem eredményeznek minden esetben daganatot, onkológiai szempontból azoknak van szerepük, amelyek hosszabb ideig fennmaradnak.

shutterstock_381791905_1.jpg

Mi a különbség a HPV teszt és a citológia között?

A citológia során azt vizsgáljuk, hogy a levett minta tartalmaz-e kóros sejteket. A HPV-teszt célja, hogy a méhnyakrákok túlnyomó többségét okozó HPV-vírusokat kimutassa a méhnyak területéről. Amennyiben a HPV-teszt negatív eredményt ad, nagyon kicsi az esélye annak, hogy a következő években teendőt igénylő rákmegelőző állapot alakuljon ki. Pozitív HPV-teszt esetén szorosabb követés indokolt, de ez sem jelenti azt, hogy daganat, vagy daganatmegelőző állapot fog kialakulni, a vírust a szervezet többnyire leküzdi.

Kinek ajánlott a HPV szűrés elvégzése?

25 éves kor alatt egyértelműen nem javasolható szűrő jelleggel HPV vizsgálatot végezni. Ennek oka, hogy a húszas éveik elején járó nők jelentős része HPV fertőzött, egy pozitív HPV teszt ebben az életkorban nagy valószínűséggel nem jelez bajt, de sok felesleges stresszhez vezethet. 30 év felett már ritkább a HPV fertőzés, viszont ha jelentkezik a vírus, nagyobb eséllyel hosszabb távon fennmarad a fertőzés és így indokolja a szorosabb követést. Intézményünkben 25 és 65 éves kor között 3 évente végzünk kombinált citológiai és HPV-szűrést, 25 éves kor alatt és 65 éves kor felett pedig évente citológiai vizsgálatot.

Milyen gyakran kell elvégezni a szűrést?

Nincs egységes nemzetközi vélemény arról, hány évente javasolt a szűrést elvégezni. Negatív citológiai- és HPV-lelet esetén nagyon kicsi az esély arra, hogy öt éven beavatkozást igénylő elváltozás alakuljon ki a méhnyakon, ezért elegendő a ritkább szűrés, mi jellemzően 3 évet javaslunk, ez összhangban van a magyar irányelvekkel is. Pozitív HPV teszt esetén a szorosabb követés szükséges.

shutterstock_526821535_1.jpg

Mire jó a HPV oltás?

A HPV oltás terápiás céllal nem alkalmazható, a megelőzésben azonban nagyon fontos szerepe van. Védelmet nyújt a legveszélyesebb, a méhnyakrákos esetek 90%-áért felelős HPV típusok ellen. A vakcina a szexuálisan nem aktívak számára a leghatékonyabb, de szexuálisan aktív és HPV fertőzésen átesettek esetén is alkalmazható.

Az RMC hitvallása a tudományos evidenciákon alapuló orvoslás. Az I. RMC Update Szakmai Napon a klinika orvosai szakterületek szerint átbeszélték és megvitatták a legújabb szakmai evidenciákat, amelyeket a mindennapi gyakorlatban alkalmaznak. Az RMC intézményi szinten első alkalommal vásárolt UpToDate licenszt és arra ösztönzi orvosait, hogy minél többet használják és a legújabb evidenciák alapján kezeljék a pácienseket.

Miért fontos a HPV szűrés? Tovább
Szűréssel megelőzhető az allergia?

Szűréssel megelőzhető az allergia?

Sok betegségről tudjuk, hogy rendszeres szűréssel megelőzhető. Vajon az allergia is ezek közé tartozik? Dr. Nagy Adrienne Ph.D. allergológusunk segít megválaszolni a kérdést.

allergia1.jpg

VÉGEZTESSÜNK ALLERGIATESZTET, HA NINCS TÜNETÜNK?
Az allergia diagnózisához pozitív allergiateszt és az adott klinikai anyag által kiváltott tünet is szükséges. A bőrpróbával vagy vérvétellel végzett szűrés pozitív eredménye csak a szenzibilitást jelzi, ebből önmagában még nem következtethetünk allergiára. Tünetmentes, megelőző céllal allergia szűrővizsgálatot tehát nem javasolunk, mert az eredmény félrevezető lehet. A tesztek elvégzése csak akkor indokolt, ha tünet jelentkezik, vagy ha az allergológus javasolja.

AZ ÖNDIAGNÓZIS NEM MEGOLDÁS
A teszteket tünet nélkül tehát szükségtelen elvégeztetni, azonban ha tünetünk jelentkezik, mindenképpen szakorvoshoz kell vele fordulni. Az öndiagnózis és a vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása veszélyes és felesleges is lehet. Csak az allergológus tudja meghatározni a pontos diagnózist és ez alapján célzottan kezelni a tüneteket. A vizsgálaton kiderülhet, hogy a tüneteteket esetleg nem is allergia, hanem más betegség okozza, léteznek ugyanis az allergiához hasonló tüneteket okozó betegségek, például a reflux vagy a hisztamin intolerancia.

orr2_1.jpg
MILYEN TÜNETEKKEL FORDULJ ALLERGOLÓGUSHOZ?
• Tüsszögés, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, száj- és garatviszketés
• Nehézlégzés, zihálás, fulladás, légszomj, lázmentes köhögés, köhécselés
• Futás, ugrálás, nevetés, étkezés utáni köhögés
• Étel- vagy gyógyszerfogyasztással összefüggő emésztési vagy légúti panaszok, kiütések
• Ekcéma, csalánkiütés, bőrkiütések, viszketés, ödéma
• Rovarcsípést követő heves reakciók, gyógyszerbevétel utáni panaszok
• Lázmentes hasmenések, kiütések

Szűréssel megelőzhető az allergia? Tovább
A Lyme-kór – minden, amit tudnod kell róla

A Lyme-kór – minden, amit tudnod kell róla

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk cikke

Egy kellemes, napos nyári délutánt követően, amikor fürdeted a gyerekeket, egyszer csak – te jó ég! – egy apró, vérszívó ízeltlábút fedezel fel a kis Zsuzsi köldökében.  Most mi legyen?
lyme1.jpeg

 1. Megszívta magát a kullancs?

Először is, ha a kullancsot könnyen le lehet pöckölni a testfelületről, akkor még nem akaszkodott a bőrbe, és nem kezdte meg a vér szívását. Ilyenkor NINCS fertőzésveszély! Ha a kullancs már szorosan rátapadt a bőrre, de még kevesebb, mint 36 óra telt el, gyakorlatilag nulla annak az esélye, hogy Lyme-kórt okozzon.  A jól lakott kullancs úgy néz ki, mint egy hólyag, amelyből kilátszanak a pici lábacskái. Táplálkozás előtt viszont a kullancs testmérete a lábai méretével arányos.

 1. Hogyan kell helyesen eltávolítani a kullancsot?

A kullancsot a legkönnyebben úgy távolíthatjuk el, ha közel a bőrfelülethez csipesszel megragadjuk, és óvatosan egyenesen felfelé húzzuk. Fontos, hogy ne nyomjuk össze a potrohát. A kullancs feje soha nem marad a gazdaszemélyben, mivel a rovar csak az apró szájszervét szúrja a bőrbe. Ha valamilyen apró darab a bőrben marad, nincs feltétlenül szükség arra, hogy azt eltávolítsuk, idővel ugyanis magától kilökődik. Lehetőleg valamilyen átlátszó fertőtlenítő szerrel, például Hidrogén-peroxiddal vagy Octenisept oldattal fertőtlenítsük a csípés területét. A Betadine vagy más jódos oldatok elszínezhetik, besárgíthatják a bőrfelületet, és így a csípés helyén netán kialakuló kiütést nehezebb felismerni.

 1. Mit kell tudnunk a fertőzésveszélyről?

Noha a kullancs hosszabb ideig tartó vérszívása a fertőzés előfeltétele, a legtöbb csípés, amit felismertek, nem vezetett a Lyme-kór kialakulásához.  Mi több, a betegség az észlelt kullancscsípések mindössze 3%-nál fordult elő.  Nagyobb a fertőzés veszélye az észrevétlenül maradó kullancsok esetében, mivel ilyenkor az élősdi napokig zavartalanul táplálkozhat. A Lyme-kórral diagnosztizált betegek 60%-a nem emlékszik arra, hogy kullancsot talált volna a bőrén.  Nincs értelme annak sem, hogy a kullancsnál vizsgáljuk a Lyme-kór jelenlétét, mivel ez a betegek gyógykezelését semmilyen módon nem érinti.

 1. Mikor kell Lyme-kórra gyanakodnunk?

A kullancscsípés észlelését követő egy hónapon át nincs más dolgunk, mint hogy éberen várakozzunk. Minden nap gondosan vizsgáljuk meg a csípés helyét, hogy vajon történt-e azon bármiféle változás. Keressük fel az orvost, ha a csípés körül növekvő lapos, vörös bőrelváltozás mutatkozik.  Az orvos fizikai vizsgálat nyomán diagnosztizálhatja és kezelheti a Lyme-betegséget. Fontos tudnunk, hogy ha sikerül a Lyme-kórt korán felismerni, akkor sima antibiotikum-kúrával a betegek több mint 90%-ánál valamennyi tünet teljes mértékben megszüntethető.

 lyme2.jpg

A tipikus korai Lyme-kóros bkiütés laboratóriumi vizsgálata fölösleges, amellett valószínűleg hamis, fals negatív eredményhez vezet.  A Lyme-kór laboratóriumi feltárása ugyanis meglehetősen összetett vizsgálattal jár, és azt csak tapasztalt, erre szakosodott patológusok végezhetik. Vérvételre csak akkor van szükség, ha a beteg ki van téve kullancsveszélynek, és ha a tüneteket betegség második vagy késői fázisában észlelik. A Lyme-szerológiát (a vér tudományos vizsgálatát) nem szabad arra használni, hogy általa a rejtélyes, krónikus panaszokra – mint amilyen a fáradtság, ingerlékenység vagy az izomrendszeri fájdalmak - próbáljunk magyarázatot találni. A vér sokszor csak több hónap után mutathatja ki a Lyme-kórt, amellett a pozitív eredmény még azt követően is sokáig fennállhat, hogy a beteg a Lyme-kórból már teljesen felgyógyult. Mind a fals pozitív, mind a fals negatív teszt eredmények aránya rendkívül magas. Nem javallott az un. önellenőrző, otthoni teszt-készletek használata sem.

Röviden szólva tehát:

A Lyme-betegség egyáltalán nem ritka Magyarországon, és általában klinikailag lehet diagnosztizálni. A néhány hetes antibiotikum-kúrából álló kezelés is egyszerű és lényegre törő.  Így hát valószínűleg a cikk elején említett, kullancs csípte Zsuzsikával sem lesz semmi gond.

A Lyme-kór – minden, amit tudnod kell róla Tovább
3 ok, amiért a gyermekgyógyászati szűrések nagyon fontosak

3 ok, amiért a gyermekgyógyászati szűrések nagyon fontosak

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a gyermekgyógyászati szűrésekről. Miért hasznosak ezek a vizsgálatok?

gyerek1.jpg

1. A SZÜLŐ NEM LÁTJA, HOGY GOND VAN
A fejlődési elmaradásokra és egyéb egészségügyi problémákra utaló jeleket a szülők sokszor nem veszik észre, ha mégis, nem tulajdonítanak nekik jelentőséget. Például ha a gyermek csetlik-botlik, sokan legyintenek, csak ügyetlen. Pedig ennek hátterében szemproblémák, vagy mozgáskoordinációs elmaradások is állhatnak. Ugyanígy, azt hihetjük, ha a gyermek három éves korára még nem szólal meg, csak későn érő típus, miközben ez súlyos hallásproblémákat is jelezhet. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a gyermek nem tudja jelezni, hogy baj van. Vagy
azért, mert még nem tud beszélni, vagy azért, mert nem tudja, mi a normális, egészséges.

2. MINÉL ELŐBB ELKEZDJÜK KEZELNI, ANNÁL JOBB
A korán felfedezett egészségügyi problémák, fejlődési rendellenességek, elmaradások gyorsabban és nagyobb hatékonysággal orvosolhatók. Ha gyermekkorban elkezdjük kezelni ezeket, idősebb korra teljesen megszűnhetnek, vagy enyhülhetnek és megelőzhetjük a maradandó, súlyosabb betegségek kialakulását.

3. A „CSENDES GYILKOSOK”
Léteznek olyan betegségek, amelyek könnyen rejtve maradnak és hosszútávon súlyos panaszokat okozhatnak. Ilyen például a magas vérnyomás, vagy a pajzsmirigy betegségek. A szűrővizsgálat alkalmával az orvos ezeket is felfedezi és időben megkezdődhet a kezelés.

Szeretnéd tudni, milyen szűrővizsgálatokat ajánlunk gyermekeknek nemzetközi irányelvek alapján? Ide kattintva elolvashatod.

gyerek2.jpg

MIBŐL ÁLL A GYERMEKORVOSI SZŰRÉS?
A szűrővizsgálaton a gyermekorvos egy órán át foglalkozik a gyermek testi-lelki egészségével. Nem egy konkrét problémát szűrünk, hanem komplexen vizsgáljuk a gyermeket. Ellenőrizzük a növekedést és fejlődést, elvégezzük az életkornak megfelelő speciális vizsgálatokat, védőoltással kapcsolatos tanácsokat adunk és beadjuk a kötelező és választható védőoltásokat. A vizsgálat része egy mozgásszervi alapszűrés, az alvási rendellenességek szűrése, a széklet minőségének, állagának átbeszélése is. Sokan nem gondolják, de olyan egyszerű vizsgálatokból, mint a testsúly, testmagasság megmérése is következtethetünk olyan komoly betegségre, mint a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés. Ha valamilyen eltérést találunk és további vizsgálatok szükségesek, szakorvoshoz irányítjuk a pácienst. Az általános egészséghez a lelki egyensúly is elengedhetetlen, ezért a szűréseken ezzel is kiemelten foglalkozunk. A szűrések kiváló alkalmat kínálnak az egészségnevelésre is.

MILYEN EGÉSZSÉGNEVELÉSSEL KAPCSOLATOS TANÁCSOKAT ADHAT AZ ORVOS?
Az orvos feladata az is, hogy segítse az egészséges gyermeknevelést. Tanácsot adunk a szülőknek, hogy milyen kiságyat, babakelengyét válasszanak, hogyan figyeljenek az autóban a gyermek biztonságára, mennyi időt engedjék tévézni. Segítünk eldönteni, hogy melyik sport lenne a legmegfelelőbb a gyermek alkatához, mennyi mozgásra van szüksége. Amikor a gyermek nagyobb, beszélgetünk vele a férfi- női kapcsolatokról, a szexualitásról és a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás témája is előkerül. Azt is megtanítjuk, hogyan végezhetnek önvizsgálatot, hogyan tapinthatják ki a csomót a mellben, herében. Megtörtént eset, hogy egy fiúnak beszéltem az önvizsgálatról és néhány hónapon belül egy rosszindulatú csomót tapintott ki a heréjében. Szerencsére még időben felfedezte a daganatot, amely nem terjedt tovább. Ma is boldogan él.

3 ok, amiért a gyermekgyógyászati szűrések nagyon fontosak Tovább
Ismerd fel az állkapocs-ízületi megbetegedést – mi segítünk benne!

Ismerd fel az állkapocs-ízületi megbetegedést – mi segítünk benne!

Szinte megdöbbentő, hogy milyen széles azoknak a tüneteknek a skálája, melyet állkapocs-ízületi problémák okozhatnak. Néhány közülük egészen ártalmatlannak tűnik, mégsem érdemes legyinteni rájuk. Dr. Csermely Márta fogszabályozó szakorvos segítségével összefoglaltuk, mit érdemes tudni erről a rendellenességről és hogyan kezelhetőek a panaszok.

a1.png

Állcsontok és rágóizmok fájdalma, nyaki fájdalom, hátfájás, csípő és boka problémák: ezek mind-mind tünetei lehetnek az ún. TMD-nek (vagyis Tempromandibuláris Diszfunkciónak). A TMD az állkapocs- ízületekben jelentkező rendellenességeket foglalja magába, amely igen gyakori jelenség: csaknem minden hatodik embert érinti és legfőképpen a nők körében fordul elő.

Mi okozza az állkapocs-ízületi rendellenességet?

Az állkapocsízület megbetegedéseiért legnagyobbrészt az alsó állcsontot helyben tartó erők kiegyensúlyozatlansága felel, amelynek több oka lehet. Ide sorolhatjuk a foghiányt, a fogazaton belüli aszimmetriát, régebbi fogászati beavatkozások eredményét, a gyulladásokat és sérüléseket, valamint külön figyelmet érdemelnek a változatos funkcionális zavarok, amelyek elváltozást és fájdalmat eredményeznek.

Az emberi testet átszövő kötőszöveti rendszer a fascia. Ha ebben a rendszerben egy helyen feszülés, blokk keletkezik, akkor az az egész test területén hat, kiegyensúlyozatlanságot eredményez. A szövetek között így keletkező stressz testünk leggyengébb láncszemében fog elváltozást okozni.  Így hathat például egy térdsérülés az állkapocsízületre.

Melyek az ismert tünetek?

Az állkapocs-ízületi problémák a fej és a nyak területén többféle formában jelenhetnek meg. Ide tartozik a rágóizmok fájdalmai, krónikus fejfájás, fülfájdalom, fogcsikorgatás és még számos más rendkívül zavaró tünet. A változás azonban az egész testre kiterjed, ezért fontos megemlítenünk a test más részein észlelhető panaszokat is, mint a hátfájás, vállfájdalom, csípőfájdalom vagy térfájás. A betegek sajnos gyakran tapasztalnak még alvászavart, szédülést és fülzúgást is.

a2_masolata.png

forrás: http://www.healthygumsmontana.com/temporomandibular-joint-disorders-tmd-tmj/

Hogyan kezelhető a betegség?

Negyven éves kor felett az egész test veszít rugalmasságából. Amikor a rendszer egésze borul meg valamiképpen, akár általános legyengülés (kevesebbet vagy nem megfelelően sportol, pszichés nyomás alatt van), akár baleset billenti ki az egyensúlyából (elég egy megcsúszás vagy rossz lépés), akkor ez beindítója lehet az állkapocs-ízületi diszfunkciónak. A probléma oda-vissza hat, így az állkapocs-ízületi egyensúlytalanság is okozhat például tartásbeli problémákat, illetve fájdalmak a test már területein. A kezelés első lépése ezért mindig az, hogy felmérjük, mivel tudunk nagyobb változást elérni: az egész test vagy a fej-nyak területének kezelésével.

Fogászati Központunkban az ún. állkapocs-ízületi kiegyensúlyozó terápia elérhető, ide kattintva pedig minden részletet megtudhatsz róla.

Ismerd fel az állkapocs-ízületi megbetegedést – mi segítünk benne! Tovább
Profi és még több is: Az informatikus, aki dalban mondja el

Profi és még több is: Az informatikus, aki dalban mondja el

Interjú Potyó Krisztián informatikai- és irodavezetőnkkel

"Profi és még több is" sorozatunkat azért indítottuk, hogy bemutassuk munkatársaink sokoldalúságát. Amellett, hogy profin végzik RMC-s munkájukat, más területen is kiemelkedőt alkotnak. Ismerjétek meg Krisztiánt, akinek színház az egész világ.

Telefonál, szervez, tervez, intézkedik és még a lehetetlennek tűnő kérésekre is az a válasza: persze, megoldjuk! Ilyennek ismerjük Krisztiánt az RMC-nél a mindennapokban. Amikor épp nem az adminisztrációs osztály munkáját irányítja, színházi darabokat ír, rendez, fiatalokat tanít és fellép. A szabadidő fogalmát tíz éve nem ismeri, de nem bánja, mert a munkában és a hobbijában is ki tudott teljesedni, megtalálta az egyensúlyt.

szinhaz3.jpg

Te is azok közé tartozol, akik már gyerekkoruk óta színészek akarnak lenni?

Azt hiszem, alapvetően igen. Az első „színházi” emlékem az, hogy magnókazettán (!) megvolt a Nyomorultak előadás zenéje és az összes szerepét kívülről tudtuk a tesóimmal. Sok évvel később láttam az előadást és jó volt beleképzelnem magam a szerepekbe, arra gondoltam, milyen jó lehet ott állni a színpadon. Gyerekként is volt már bennem némi exhibicionizmus, szavalóversenyre jártam, verset mondtam anyák napján. Ezek biztosan számítanak abban, hogy most ezt (is) csinálom.

Mikor kezdtél el konkrétan a színjátszással, tanítással foglalkozni?

Nagyjából 19-20 éves voltam, amikor először igazi színpadon álltam. Utána pár évvel később a színpad másik oldala is hivatásom lett: musical koncerteket, előadásokat szerveztem. 36 ilyen rendezvényt csináltam végig három év alatt, aztán visszamentem a polgári szakmámba, de a színház mindig jelen volt az életemben. Aztán pár év múlva ismét a színpadon találtam magam, magával a tanítással, neveléssel pedig 5-6 éve foglalkozom. Jelenleg a Petőfi Musical Stúdióban és a szentendrei Broadway Musical Stúdióban dolgozom párhuzamosan, összesen körülbelül 120 fiatalt tanítok – általános és középiskolásokat, valamint felnőtteket egyaránt.

szinhaz_5.jpg

 

És főként rendezéssel, tanítással foglalkozol?

Igen, de a színházban az a jó, hogy sok mindenfélével lehet foglalkozni. Évente 5-6 előadást rendezek, ezeknek egy részét én is írom, néha játszom is bennük. Aztán tavaly például vokáloztam musicalkoncerteken, de – egy véletlennek köszönhetően – a két évvel ezelőtti FINA indulóban (Takács Nikolasz és Radics Gigi dala) is én vittem a férfi vokált. Izgalmas, különleges feladat volt, büszke vagyok, hogy a részese lehettem. Szóval ezzel is, azzal is.

Jól látom, hogy a zenés darabok állnak közelebb hozzád?

Abszolút! Azt mondják, hogy a zenés színjátszás könnyű műfaj. Ha csak az egyik oldalról nézzük így van, másik oldalról viszont pont hárommal több dolgot kell tudni egyszerre csinálni, mint egy prózai darabban. Engem a zenés színházi világ fogott meg, ebben megtaláltam azt a komplexitást, ami igazán érdekel. Az érzelmekkel, ezek kifejezésével való munka, a dalok tanulási folyamata, hogy egy-egy dalhoz hogyan nyúlunk hozzá. Később ez kinyitotta nekem a populáris világot is: az ember dúdolgat egy dalt, majd rájön, hogy ennek szövege is van és arcon csapja: nem véletlenül szeretem én ezt a dalt ennyire! Azt gondolom, hogy tudat alatt ezek a dolgok működnek.

szinhaz1.jpg

Hogy kell elképzelni a színházi munkát? Inkább saját darabokat írtok, vagy klasszikusokat adtok elő?

Nem úgy működünk, mint egy profi színházi társulat, ahol megvannak a karakterek és hozzájuk keresünk darabot. Nekünk ez a fiatalokkal pedagógiai munka is, az a feladat, hogy mindenki a saját szintjének megfelelő kihívásokat tudjon találni. Nálunk az a mottó, hogy a fejlődés a komfortzónán kívül van! Komfortzónában nem lehet fejlődni, ott létezni lehet. A klasszikus musicalek esetében megvannak a főszereplők, mellékszereplők. Egy tizen-huszonévesekből álló csapatnak, ahol van húsz fő, azt mondani, hogy ketten lesznek a főszereplők, a többiek pedig statisztálnak, nem szerencsés – még ha egyébként nem is teljesen így van, ők így élik ezt meg. Valahogy meg kellett találni ennek a jó működését, ezért döntöttünk úgy, hogy saját darabokat csinálunk. Amikor az első bemutató volt 2016-ban, a High School Musicalből indultam ki, mert tudtam, hogy ezt a korosztályt ezzel a zenével lehet megfogni. Akkor különböző szituációkat ollóztunk össze darabokból, új dalokat is társítottunk hozzá, több dalnak én írtam a magyar szövegét. A srácok életükben először énekelték magyarul azokat a dalokat, amiket egyébként tudtak, és hatalmas élmény volt nekik is meghallani egy-egy dalt a saját anyanyelvükön. Nekünk pedig azt látni, hogy milyen élvezettel vetik bele magukat a munkába. Aztán a közös munka során elkezdtük figyelni őket, hogy milyen problémákkal találkoznak az életükben, a mindennapjaikban és ebből lett a tavalyi „Vigyázat, érzelmek!” című előadásunk. Ez kifejezetten az Ő korosztályos problémáikból, nekik íródott. Külön öröm, hogy a darabban a próza és a dalok mellett versek is helyet kaptak, így nagyon izgalmas, mondhatni összművészeti munka volt. Számunkra az a legfontosabb, hogy a színészkedésen keresztül megismerjék önmagukat. Mindenkinek megvan a nagy szerelmes, vagy „megborulós” időszaka és egy-egy karakteren keresztül az ezzel járó szélsőségeket jól meg lehet élni, mutatni, dolgozni vele. A mostani fiatalok felgyorsult világban élnek, 16 évesen már úgy érzik, lekéstek valamiről (sőt, mindenről), ezt érdekes, ugyanakkor félelmetes is megélni velük. Jó, hogy a stúdióban a színjátszáson keresztül ezt mi le tudjuk lassítani. Itt meg tudják élni az érzelmeiket és mindezt úgy, hogy közben nincs megfelelési kényszer. A legfontosabb, hogy önmagukhoz mérve és önmaguk megismerésével dolgozzanak.

szinhaz4.jpg

Milyen darabon dolgoztok most aktuálisan?

A Petőfiben a Vigyázat, érzelmek! darabot újítjuk fel és májusig 5 előadásunk lesz belőle. Változtak a szereplők és így a szituációk, a súlypontok is. Emellett – mivel jövő decemberben lesz 25 éves a stúdió – készül egy egész estés show műsor az évforduló alkalmából. Ennek tervezése, szervezése, rendezése, a próbák sok munkával járnak, amit már most el kell kezdeni. Szentendrén pedig egy érdekes „crossover”-t csináltunk. A mai kor gyerekeit és azok problémáit ­– mint akár a felelősségvállalás vagy a beilleszkedés – dolgoztuk össze két klasszikusnak mondható világháborús történettel. Ez is hamarosan újra műsoron lesz – ezúttal általános és középiskolás közönség előtt.

Az informatika és a színház eléggé más világ. Hogy tudod ezt a kettőt összeegyeztetni?

Nemrég Csermely doktorral (Dr. Csermely Gyula orvos igazgató – a szerk.) is pont erről beszélgettünk. Kérdezte, hogy fér meg egymás mellett az informatika és a színház, amikor az informatika olyan szabálykövető. Mielőtt még válaszolhattam volna, azt mondta: bár végül is a színházban is szabályok szerint kell játszani. Nagyon jól látja a helyzetet. A színháznak megvan a maga szabadsága, de ott is vannak szabályok, amelyeket be kell tartani. Mindkettő alkotómunka egyébként. Az igazat megvallva én sosem tartottam magam „kockának”. Az RMC-nél jól meg tudom élni a szabálykövetést, tervezést, szervezést, amikor átmegyek a színházi világba, ott meg azt, hogy nagyobb a szabadságom. Sokszor nem is az a kérdés, a két világot hogy tudom összeegyeztetni, hanem az, hogyan fér bele mindkettő az életembe. Mert mindegyik olyan, ami teljes embert kíván. Gyakran vannak hosszabb, 4 órás próbák hétköznap délután/este és ezzel nem ér véget a színházi munka. Egy próba, előadás után még órákig megy az emberben annak feldolgozása, ötletelése. De őszintén szólva az RMC is pont ilyen. Nem úgy működik, hogy kihajtasz a parkolóból és onnantól vége a napnak. Folyamatosan pörög az agyam azon, mit, hogyan lehetne jobban csinálni, minek mi lehet a jó megoldása. Az elmúlt tíz évből nem tudok olyan pontot mondani, amikor semmit nem csináltam, de jó ez így. Jól megy a kettő együtt.

szinhaz2.jpg

Az RMC-nél mit jelent az alkotómunka?

Amikor 5 éve idejöttem, már akkor éreztem, hogy ez nem a monoton, gépies informatikai munka lesz. Azóta felépíthettem egy csapatot és rengeteg érdekes területtel foglalkozhatok. Már maga a csapat felépítése is egy remek alkotómunka volt. Szerencsére az RMC-ben én is egy innovatív, megújulni vágyó, sőt akaró partnerre találtam a munkám során, aki nyitott az újdonságokra. Ezek kialakítása, kigondolása, megtervezése, megvalósítása és bevezetése pedig maga az alkotás. Rendkívül izgalmas látni, hogy egy ötletből hogyan lesz egy egész szervezetre ható mindennapi folyamat, amely akár 200 ember napi munkájában is jelentkezik.

Mit gondolsz arról, hogy „Színház az egész világ”?

Szerintem nagyon vékony a hajszál a színház és a valóság között. A legjobb történeteket mindig az élet írja. Amikor a színpadon látsz valamit, sokszor az az érzésed, ez annyira sok, hogy a való életben nem történhetne meg. Aztán nyitott szemmel jársz a világban és rájössz, hogy igenis megtörténik. A színházban persze mindent sűríteni kell, kinagyítani bizonyos részeit a dolgoknak, hogy izgalmas legyen a történet, de ettől még az alapot a valóság adja. A fiatalok is sokszor felfedezik magukat, hibáikat és erényeiket egy-egy karakterben. Azt mondják: jé, ez pont olyan, mint ami velem történik! A mostani próbafolyamatokban is sokszor beszélgetünk a karakterekről, hogy kinek, mi a motivációja az adott helyzetben. És legyen az a mai világ, vagy a világháború története, könnyű párhuzamot találni a mai világgal. Azt hiszem, tényleg színház az egész világ…

 

Profi és még több is: Az informatikus, aki dalban mondja el Tovább